Thursday, July 19, 2012

first meal ufairah.. (puree kurma)

assalamualaikum..

semalam saye tak update.. yes.. saye takde mood nak update.. idea banyak tapi bile nak mengarang tu mood lari langgar dinding semue.. then pagi tadi datang kerje, baru saye teringat yang semalam rabu..  WORDLESS WEDNESDAY la.. haha.. patut la mood mengarang lari.. saye lupe semalam rabu.. hari ni saye nak cerite tentang first meal ufairah.. sedih tak dapat buat wordless wednesday.. sebab da ade gambar untuk wordless wednesday..

first meal ufairah adelah puree kurme ajwa.. hari isnin lepas saye beli kurme tu kat jualan bawah ofis saye sekilo RM140.. mahal sangat kan.. hehe.. takpela.. nak yang terbaik untuk ufairah punye pasal.. tapi saye beli 100gram je.. RM14 dapat la dalam belasbelas biji.. bukan nak banyak pon kan.. saye ingat nak buat puree tu petang isnin sebelum ambil ufairah dari rumah BS.. tapi tak sempat sebab en. suami balik awal.. kami gune mase ni untuk berdating la.. biar la setengah jam pon.. terase macam bercinte pulak bile berdue.. saye suke!~ patut la orang asyik cakap.. hargailah mase berdue bersame..

jadi hari selase la saye mule membuat puree untuk ufairah.. carecarenye..

i- ambil 7biji kurme ajwa 7biji je ade sebab lain semue dibantai makan oleh adik saye.. sob.. sob.. sob.. tanpe dibuang kulit masukkan ke dalam periuk kukus.. (saye tak buang kulit dan biji dulu  sebab nak jugak nutrisi yang ade dekat kulit dan biji terserap masuk kat isi..)

ii- da agakagak kulit kurme kembang tutup api keluarkan..

iii- sejukkan sikit then kopek kulit dan buang biji kurme tersebut.. sebab mahal saye sayang nak buang kulit kurme tu.. saye makan.. sedap..

iv- lenyekkan kurme tadi tu.. lenyek betulbetul biar serabut kurme tu hancur.. kalau payah sangat tolak tepi.. jangan masukkan dalam puree..

v- campur sedikit air bagi mengurangkan kelikatan puree kurme.. ade jugak yang campur susu ibu.. saye tak campur susu sebab RasulAllah pernah bersabda: jangan campurkan buah dengan susu.. tapi tu terpulang la pade ibuibu sekalin.. puree pon siap!~


ufairah pon makan dengan senang hatinye!~



comelkan ufairah bile comotcomot macam ni.. saye suke.. tapi kan.. ufairah tak suke puree kurme ni mungkin sebab manis kot.. bile makan die buat muke nak termuntah.. mulemule ok.. masuk sudu keempat kelime die buat muke.. tapi bile saye bagi cik nenen.. laju je bukak mulut.. macam lame tak jumpe.. lagi satu.. jangan lupe pakaikan bib dekat baby kalau malas nak salin baju.. see.. ufairah pon pakai bib.. dapat free dari avent!~ tq avent..

2 comments:

IntaNBerliaN said...

dulu sy letak kurma dlm bubur nasi lepas tu blend.. :-)

dalila said...

Puas geledah jumpe entry ni :p
wasap xreply

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...