Thursday, July 12, 2012

ufairah masuk ward part 2 & rentetan dari wordless wednesday #3

assalamualaikum..

da tengok wordless wednesday #3 dalam entry lepas?

gambar pertame.. tangan ufairah berbalut.. mase tu ufairah dalam wad sebab demam.. ramai tegur saye.. 'nape dengan tangan ufairah?' sampai ade yang ingat tangan ufairah patah.. tangan ufairah berbalut macam tu sebab ufairah ni cute.. hahaha.. ade ke sebab cute kene balut tangan fifi oi??  sebab ufairah ni terlebih cerdik.. daye nak mengexplore tu terlebih.. die bantainye tariktarik wayar dan kepale jarum tu.. lagi tak boleh bla nak makan bende alah tu.. biase la baby kan.. semue nak masuk mulut.. hehe.. ufairah.. besar nanti kamu bace.. ni la perangai kamu.. 

actually yang berbalut ni da 3kali cucuk.. 3kali tau.. juare betul.. sampai kali ke 3 kene cucuk.. pertame pagi tu pergi emergency da cucuk sekali untuk drip.. kedue mase dekat emergency malam tu pulak.. di tariktarik sampai tercabut dapat la yang ketige mase nak masuk wad.. cool tak ufairah ni? yang ketige ni pon cume bertahan 2 ke 3 hari.. siap balut tu.. kalau tak balut confirm sejam da tercabut.. saye request kat nurse suruh balut sebab tak sanggup dengar ufairah nangis kene cucuk.. saye pon meleleh air mate..  sekali nurse balut macam tangan patah.. ramai ingat tangan ufairah cedere.. mintak jauh la bende tu semue..

saye nak cerite mase jarum ketige jadi arwah sebelum nak masukkan jarum ke empat.. mase nurse masukkan antibiotik sempat masuk half je.. yang lain tak berjaye.. tersekat.. saye da agak bengkak.. bukakbukak memang betul tangan ufairah bengkak.. kembung macam penuh air.. kesian sangat anak ibu.. nurse cabutcabut tengok jarum da bengkok.. bengkok ok.. so nurse cakap.. 'puan.. kene cucuk lagi ni sebab ubat lagi half tak masuk..' saye pasrah.. 

lepas bawak g bilik doktor saye kene tinggu kat luar.. dengar ufairah nangis.. sedih.. kalau die da boleh cakap mesti die panggil ibuu.. ibuuu.. ohh sedihnye.. 15minit berlalu ufairah masih menangis.. tak keluar lagi dari bilik doktor.. saye tengok jam da 30minit berlalu.. tak keluar jugak.. dari meraung menangis da makin slow sebab takde tenage kot.. sebak hati ingat.. bergenang air mate.. saye da nangisnangis kat luar rase nak masuk dalam bilik doktor tu je.. cerite kat en. suami.. en. suami pon bengang.. macam kene dere anak saye nangis.. lastlast dekat sejam baru doktor keluar bawa ufairah.. doktor cakap macam ni 'ibu.. tak jumpe la urat anak.. kite bagi die rehat dulu ye.. jap g kite buat lagi.. saye panggil senior saye' dalam hati saye.. agaknye derang ni buat eksperimen ke kat anak saye.. sedih.. saye terus g katil susukan ufairah.. kesian anak ibu.. sampai tertidur die.. 

dalam setengah jam doktor datang lagi nak cucuk.. berat hati saye nak lepaskan ufairah.. tak sanggup saye.. lepas ufairah masuk bilik doktor saye duduk jauh sangat dari bilik doktor.. saye intaiintai je kotkot da siap.. taknak dengar suare ufairah.. sedih.. dalam 45minit ufairah keluar.. doktor cakap macam ni pulak.. 'ibu.. tak jumpe jugak la vein anak ibu.. takpe la.. kite try bagi ubat ikut oral ye' kalau dari awalkan senang.. tak payah uafairah kene cucuk sane sini.. saye tengok tangan kaki ufairah.. de 7 8 kesan jarum.. sedih sangatsangat.. lepas ufairah da boleh makan ubat ikut mulut.. saye asyik mintak balik je.. akhirnye lepas 4hari 3malam kat sane kami boleh balik.. alhamdulillah..

gambar kedue dan ketige.. gambar ufairah di wad keesokannye selepas drip dicabut.. aktif je die.. bising mulut ufairah.. :) saye tau ufairah sangat seronok.. mase tangan ufairah berbalut, ufairah nak menerap pon tak boleh.. kalau saye mintak bukak balut confirm la tercabut jarum tukan.. saye pasrah je la.. lepas je cabut balut.. saye dapat rase kelegaan ufairah.. hehe.. comel anak ibu..

gambar keempat.. gambar ufairah lepas sampai ke rumah.. bahagie je muke ufairah.. baring atas katil.. mulut ufairah bising.. tak berhenti uuu aaaa.. waaa.. sembangsembang pakai bahase die.. saye dengar jela.. tetibe bunyi bising suare ufairah hilang.. lenyap.. sunyi.. saye toleh belakang ufairah da tertidur.. pandai anak ibu.. tertidur sendirinye..

gambar kelime.. susu.. ye.. susu saye.. susu ni saye bagi pade baby yang memerlukan.. baby ALI ATHAURI.. semoge anak ibu cepat sihat.. baby ali baby premature.. lahir mase 27weeks.. tak boleh nak ecep formula milk.. jadi ali ade ramai ibuibu yang bagi susu pade ali termasuk saye.. alhamdulillah.. murah rezeki ali..

pic ufairah malam tadi.. baru tetido mase ni.. da susut sikit badan sebab kurang menyusu..

3 comments:

PutriesNoora said...

ya Allah..nak nangis baca pasal ufairah kena cucuk...hope ufairah xsakit lagi ye sayang...risau aunty=(

Wanieys said...

kesiannyer dia....wani pun penah qalief warded masa 10m....pilu hanya Allah jer yg tau...wani faham perasaan awk sbg ibu bila anak masuk ward

fifi said...

sis nora: memang sedih sangat.. sayu sangat hati.. rase nak marah je doktor2 tu sebab buat ufairah nangis.. kite ni da la jenis yang payah.. bile da dapat derang buat macam tu..

sis wanieys: tau takpe.. sedih sangat2.. rase nak tengking doktor.. nak bawak anak balik rumah time tu jugak..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...