Tuesday, July 17, 2012

makanan untuk bayi 6bulan..

assalamualaikum..

hari ni pecah rekod sebab da 3 kali post entry.. amekkaw.. actually saye tengah pening.. pening fikir ape yang boleh dan ape yang tak boleh untuk bagi ufairah makan.. yang paling saye tau.. say NO to SUGAR and SALT untuk baby under 1 year old.. tu la.. padan muke ibu ufairah ni.. asyik study pasal penyusuan je sampai terlupe bab pemakanan anak.. selame hari ni rase macam lame je lagi ufairah nak boleh makan.. rupenye tak.. pejam celik pejam celik da 6 bulan.. da boleh makan..

semue da ready.. sekarang ni ufairah ade 2 set bekas makanan untuk ke rumah BS.. 2 set sudu dan garfu.. 1 botol yang puting pelik (bukan macam puting ibu).. yang budakbudak selalu buat minum air selain dari susu.. Allah.. baru saye ingat yang ufairah da boleh minum air masak dan airair lain selain susu ibu.. sedihnye.. saye da siap beli food tray untuk frozen food ufairah dan terbaru semalam saye beli kurma ajwa atau kurma nabi untuk buat puree.. mahal woo sekilo RM140.. tapi hari ni saye cume bekalkan susu 18oz untuk BS ufairah.. teruk kan? adoiiaaaiii fifi.. aku lempang ko lajulaju jugak..

sebenarnye saye taktau cemane nak buat puree.. maksud saye saye taktau tahap kelikatan puree untuk ufairah.. elok ke bagi puree kurme je.. sebenarnye terlalu banyak pilihan makanan.. saye jadi confius.. aaargghhh.. anak nak makan ibu pulak tension.. sebab ape? sebab nak yang terbaikkan..

nurse ade cakap kat saye.. da boleh buat bubur.. caircair.. tapis atau blend.. letak isi ikan sikit dan bayam.. perase tak payah.. tapi saye nak tunggu ufairah 6bulan setengah baru nak bagi bubur.. jadi sekarang saye fokus pade puree sayur dulu.. saye nak jar ufairah makan makanan yang tak berape manis supaye nanti die tak demand nak buah je (buahkan lebih sedap dari sayur).. kecuali puree kurma untuk first meal die.. dalam sehari due ni saye akan bagi ufairah makan sehari sekali.. mungkin malam ni saye akan bagi ufairah puree kurme.. dalam sebiji kurme ajwa dan esok bekalkan pade BS puree tu jugak.. khamis mungkin saye akan introduce ufairah dengan sayur.. sedih mase type entry ni.. masih tak boleh terime kenyataan.. 

sebenarnye saye ade buku tentang pemakanan baby sampai ke toddler tapi saye takde mase nak bace.. dari sumber google'lan' saye.. antare makanan ketike baby berumur 6 bulan adelah..

sayur:
bayam
lobak
sawi
labu
kobis bunge
kentang
keledek
lobak da labu tak boleh banyak dalam erti kate lain selalu bagi dekat baby sebab kemungkinan besar baby boleh dapat kuning bile makan sayur ni berlebihan..

buah:
kurma
epal
pear

makanan untuk baby ni lebih baik steamkan dari direbus.. bile kite steam sayur atau buah.. nutrisi yang terkandung dalam makanan tersebut lebih terpelihare berbanding kite merebus.. kalau kite merebus pulak ade carenye.. tak boleh over cook dan kene stopkan cepatcepat cooking time tu.. saye cume ingat secare kasar.. inshaAllah kalau saye ingat balik secare detail saye akan sharekan di blog ni.. nanti bile saye da bace buku pasal pemakanan itu pon saye akan sharekan juga di sini..

6 comments:

IntaNBerliaN said...

a'aa sy dulu pun ms ank br na belajar mkn, mulakan dgn puri gak.. sy buat lobak merah.. :-)

fifi said...

semalam try bagi puree kurme.. satu sudu je..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is stat dengan epal kot... guna 4day rule tu.. try bagi setiap satu makanan tu 4 hari... pastu kalau xdak alah atau apa2 yang mencurigakan, baru stat makanan baru pulak... is bagi epal, carrot... sweet potato. pisang.. nak masuk 7 bulan.. bagi brocoli.. tapi yang paling simerah suka, carrot ngan pisang jerk.. kurma belum try lagi (^___^)

pijon said...

cari makluman tentang pemakanan bayi ni fifi..nanti ufairah fiza dah leh makan senang fiza cedok jer dari sini semua maklumat tu hehehe

Ninie Hanis said...

salam kenal!

nanti share lah lagi tips2 ye..sy pun berdebar je nak tggu baby sy teething & lagi 3 bulan nak start solid food.

mommy fahim.

fifi said...

sis is: semalam da bagi spinash!~ ufairah suke..

fiza: inshaAllah.. semalam bawak buku tu datang ofis.. hari ni tak bawak.. akan diusehekan utuk share..

sis ninie hanis: sekejap je 3bulan lagi tu.. macam saye la.. engat macam lame.. sekali da dekat 6 bulan menggelabah.. hehe..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...