Friday, November 22, 2013

kisah breastfeeding ufairah..

assalamualaikum..

sebenarnye sedih nak cerite hal ni.. tapi nak jugak cerite.. sebenarnyekan.. ufairah da stop susu ibu.. sedih.. terase nak nangis pulak bile cerite hal ni.. kesian dekat ufairah.. bukan sebab saye tak usehe.. penat saye usehe sampai due tige bulan saye usehe.. buat power pumping.. bangun malam.. semue tak jadi.. susu saye mule berkurangan.. 

saye berjaye exclusive breastfeed ufairah sampai tujuh bulan dan sambung fully breastfeed sampai due puluh satu bulan mengikut tahun islam.. tige bulan yang saye rase siesie.. rase menyesal sebab tak berjaye susukan ufairah sampai due tahun.. mungkin itu takdir kami..mungkin sampai situ sahaje rezeki ufairah... due bulan saye berhempas puas nak cukupkan due puluh satu bulan tu.. habis semue stok saye korek..

sekarang ufairah minum fresh milk brand farm fresh.. alhamdulillah.. mulemule sehari 2oz je ufairah minum dekat rumah BS.. sapai BS terpakse cairkan susu tu dengan air suam baru ufairah nak.. sampai sekarang.. dalam 4oz je sehari ufairah minum.. dekat rumah pulak ufairah banyak minum air masak.. jarang sekali ufairah mintk susu..

cerite sedih yang buat saye bergenang air mate (mase tulis ni tau).. mase mulemule ufairah nak terime yang die tak boleh nenen.. ufairah mintak nenen saye bagi.. tak sampai seminit nenen terus mintak air masak.. saye bagi ufairah air masak.. da sedut empat lime kali ufairah mintak nenen balik.. da nenen tak sampai seminit mintak air masak balik.. macam tu ufairah ulang sampai puas.. sedihkan.. saye da takde susu.. tapi ufairah nak nenen jugak..

tapi alhamdulillah.. sekarang da ok.. ufairah cume letak mulut buatbuat nenen kat luar baju je.. bile saye cakap.. malu la da besar.. die ketawe.. alhamdulillah ufairah cepat belajar.. syukur sangatsangat.. lagi satu cabaran untuk saye dengan DH ajar ufairah tidur.. sebelum ni kan ufairah akan nenen sampai tidur.. bile da takde nenen macam mane ufairah nak tidur? macam mane kami atasi ufairah yang tiaptiap malam mengamuk sebelum tidur.. nanti tu saye akan share kan pengalaman kami.. mungkin boleh jadi tips untuk korang..

7 comments:

dalila said...

ermm..sedeyy..
sian ufairah..tapi xpe la..mungkin setakat tu rezeki ufairah..aku ni pun susu dh sket..tp danish still nk lg..kadang wat ilang ketagih je ;')

zarena heeney said...

anak ena umairah minum susu bdn hanya waktu pantang shj
pastu dah taknak
pujuk pun ttp taknak

umar laks sempai umur dia setahun 7 bln rasanya..pastu ena terus stop tak bg umar bf sebb dia gigit nenen ena smp berdarah huhuhuhuhuhuhu
tobat

~Lieza~ said...

Alorr...sedih plak bc...Especially part yg nenen pastue mtk air masak.. T_T Tp alhamdulillah dpt gak susukn Ufairah smp 21bln kn.. Sofiyya br 11bln dan Liza pn brhempas pulas pam susu kt opis... Wlpn susu xmelimpah ruah tp alhamdulillah still cukup utk Sofiyya... Harap sgt dpt susukn Sofiyya smp 2thn..

puan.mila said...

sedihnya baca part y ulang nenen dn mnum air msk tu..kesian..tp syukur alhamdulillah still boleh fully bf until 21bln..dh ckup lama tu :-)

Nafira usof said...

memang sedih nak lepaskan susu badan kan~
Delisha walaupon dia campur dengan susu tepung tapi dia still nenen sampai umur 2 tahun~ itu pon bergenang gak air mata setiap kali dia menangis mintak nenen sebelom tido. huhuhu

JayFarhana said...

fifi...sedihkan bile susu kurang. :( tapi fifi dah berjaya bf ufairah hampir 2tahun jugak..maknenye kire TEREL la jugak tu alhamdulillah...tapi kalau fifi still nak jugak bf nak cukupkan 24bulan, there is one last resort...jay ambik ubat tu lah yg susu bertambah balik..bukan supplement2 shaklee or whatever. die mmg hormon drug utk increase prolactin..drug yg semua adoptive mother guna utk trigger susu tu..tapi if fifi rasa taknak ambik drug then its ok cuma jay suggest kalau2 fifi nak completekan 2tahun tu..jay ni kalau tak sampai 3bulan je ade susu lepas masuk keje terus berkurang dan berkurang..rupenye sbb i have pcos, mmg hormon akan drop..walaupun amek segala tok mak nenek supplement yg org suggest, it never works. last2 Motilium (the drug utk increase prolactin) tu jugak yg berjaya. from 1oz dpt la pump ke 3-4oz akhirnya dan alhamdulillah, he is still fully bf until now. without motilium ni tah2 dah lame dah terpakse bagi fm ..

ros_reeza said...

alahai sedihnya.. sian kat Ufairah.. tapi nak buat macam mana ka.. sabar kak Fifi ye.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...