Wednesday, May 30, 2012

wordless wednesday #2

assalamualaikum..

apebile anak didere pakai tudung.. still comel..

tande boleh terime sikitsikit tudung ibu.. 

bile da feelingfeeling pakai tudung suke pulak.. tapi kejap je..
lepas tu tariktarik.. pic menangis sebab tudung tak boleh bukak tak masuk pc pulak.. kalau tak boleh upload.. hihi..


ahad lepas.. bukan nak bangge jumpe artis ke ape.. cume nak bile ufairah besar nanti die akan pk macam ni bile tengok pic ni..
'ooo.. macam ni rupe uncle alif satar mase mude..hihi'

paling penting --> semoge anak ibu menjadi khalifah yang solehah.. yang mengejar  syurge Allah.. yang mencintai RasulAllah.. tutup aurat.. pakai tudung macam 3 gambar kat atas..



Tuesday, May 29, 2012

kekuatan untuk menyusukan anak perlu ade sebelum anak dilahirkan..

assalamualaikum..

zaman sekarang ni kalau la kite perasankan.. ramai ibuibu dah ade kesedaran tentang penyusuan susu ibu ni.. macam zaman duludulu mase mulemule susu formule diperkenalkan ramai ibuibu beralih kepade susu formule.. kire pemikiran kite di zaman tu da diracuni oleh iklaniklan tentang susu formula.. sebab tu kalau kite perasan atuk dan nenek kite.. as know as orang tuetue banyak sarankan kite susukan baby dengan susu formule.. ayat yang sering digunakan "anak ko nangis tu tak kenyang.. beli la susu tepung" "ko beli jela susu tepung dari sekarang.. senang nak kerje nanti" "anak ko da makin besar.. cepat lapar.. bagi la susu tepung" sape pernah dengar ayatayat macam ni dari orang tuetue? saye rase ramai kot yang pernah dengar..

tapi bagi ibuibu yang didedahkan secare awal tentang kebaikan penyusuan susu ibu.. inshaAllah takkan terpengaruh dengan ayatayat tu semue.. sedangkan zaman duludulu takde pon susu formula.. boleh je kite menbesar bagaikan juare.. mampu je ibuibu semue menyusukan anakanak mereke dengan susu sendiri.. cube tangok kat tin susu.. pasti ade ayat 'susu ibu adalah susu yang terbaik' lebih kurang ayat die camtu la kot sebab saye tak pernah beli susu formule untuk si comel ufairah..

kalau la kite perasankan.. wet nursing pon da semakin meluas sekarang ni.. wet nursing tu adelah ibuibu mengambil ibu susuan untuk anak mereke.. memang ade ibuibu yang meletakkan susu formula di ranking terakhir.. selepas habis ikhtiar baru la diberi susu formula.. macam saye da 4bulan lebih saye menyusukan ufairah.. dari 3.6kg keluar dari rahim saye.. sampai sekarang 7kg lebih die membesar dengan susu saye.. tanpe makanan lain.. bergantung sepenuhnye pade saye.. saye rase bangge.. saye masih mampu susukan anak saye.. terime kasih Ya Allah.. makanan dari Allah melalui saye untuk anak saye.. kalau ditakdirkan saye tak mampu untuk menyusukan ufairah dengan susu saye lagi saye rase sangatsangat sedih.. kadangkadang saye ade terfikir.. cemane la saye kalau saye terpakse bagi ufairah susu formula.. taknak.. tak dapat dibayangkan..

bagi saye.. menyusukan ufairah dengan susu saye adelah satu tanggungjawab.. tanggungjawab yang Allah beri pade ibuibu untuk anak.. sebab tu saye bersusah payah menggalas beg pump dan susu yang diperah bile pergi dan balik kerje menaiki motor.. saye rase sangat berdikari dan sayu sangat hati ni.. saye terpakse pergi kerje sendiri bawa motor sendiri even saye takut sangatsangat nak bawak motor pergi kerje.. setiap kali di atas motor saye berdoa agar saye selamat sampai sebab susu ufairah ade kat saye.. saye nak ufairah dapat yang terbaik untuk saye.. saye nak susu saye mengalir sebanyak yang mungkin dalam badan ufairah.. saye suke sebab ufairah manje dengan saye..

saye sangat hargai ilmu yang saye dapat yang saye pelajari semase mengandung dulu.. :) semue seminarseminar dan kelaskelas yang saye hadiri sangat bermanfaat dan memberi kekuatan dan semangat untuk saye berjuang menyusukan ufairah tak kire dalam apepun dugaan yang terpakse saye tempuhi.. semoge Allah permudahkan perjalanan penyusuan anak saye yang masih jauh.. suku pon belum weh.. dan saye harap entry kali ini memberi kekuatan untuk ibuibu diluar sane untuk menyusukan anakanak mereke dengan susu ibu..

Monday, May 28, 2012

jalanjalan secare besarbesaran..

assalamualaikum..

alhamdulillah ufairah makin cerdik.. dan semakin comel.. comel.. dan comel.. hihi.. fifi geram je tengok ufairah.. mulut bising je.. lepas tu suke tersenyum nampak gusi je.. sampai lenguh la pipi nak balas senyuman gusi si comel tu.. boleh cair tengok die tersenyum..

ufairah kan sangat suke berjalanjalan.. kalau tak keluar memane pon bawak la stroller duduk depan rumah.. tu pon jadi la.. janji keluar dari rumah ambil angin.. :) nantii mesti ufairah tersengohsengih.. minggu ni untuk tak menghampekan ufairah.. fifi dan en. suami berfikir 200kali untuk bawak ufairah ke hari belie negare even ufairah bukan belie.. haha.. then terus la ke jom heboh.. actually saye dan en. suami ade fikir jugak pro and con bawak baby berumur 4bulan ke tempattempat macam tu.. tapi kami redahkan jugak dan berharap ufairah ok dan takkan ade jangkitan apeape..

seperti yang dijangke.. alhamdulillah takde apeape yang menjangkiti ufairah.. fifi yang kene gatalgatal sebab terlebih berpeluh.. penat weh jalanjalan satu putrajaya. tapi rasenye penat lagi en. suami.. membawe baby 4bulan + seberat 8kg.. hihi.. memang ade carrier tapi bile ufairah tido terpakse dukung nak pastikan keselesaan  ufairah.. stroller kami ade bawak tapi letak dalam kerete jela.. kami fikir tak praktikal bawak stroller ke tempat macam tu.. kalau tau la ok je bawak stroller kami da bawak da..

seronoknye ufairah tak menangis langsung.. cume ek ek sikit bile die mengantuk.. fifi just NIP (nursing in public) je bile ufairah nak susu.. senang.. lepas susu letak dalam carrier terus tertidur.. lalu tepi speaker besar bising gile pon die bantai tido.. hebat weh ufairah ni.. asal dapat jalan.. kalau kat rumah. ek sikit je da bangun.. ceitt.. saje dere abah angkat die.. senaman.. tapi kami jalan sepetang.. mule jalan dekat pukul 5 pukul 7 lebih baru la naik kerete balik.. ufairah cume tido 20 minit je kot time jalanjalan tu.. fifi pulak NIP ufairah 2kali je.. tapi die puas la sebab tak ngamuk.. senang susu badan ni.. tak payah berangkut botol air panas dan susu.. nak susu selak je.. hihi..

habis je jalan.. naik je kerete.. tengoktengok ufairah da pejam mate.. tido weh tak sedar diri.. penat sangat la tu.. tapi nampak la kepuasan die berjalan. tersengih je sepanjang mase.. naik lenguh pipi ibu dan abah balas senyuman die.. tapi kami bahagie dapat buat ufairah gembire even kaki kami bagai nak terputus berjalan.. haha.. yela ufairah tak pandai cakap agi.. jadi die senyum jela kot tande terime kasih.. semoge ufairah menjadi anak yang solehah dan selalu menggembirekan ibu dan abah bile besar nanti.. :) ade gambar special untuk ufairah actually.. free saye update.. :)

sampai rumah ufairah tido pukul 10lebih.. tapi terbangunbangun tapi mate tertutup.. mulut je ek ek terbukak.. penat sangat kot.. fifi angkat ufairah terapkan atas fifi bagi die selese.. uruturut belakang kaki tangan dan kepale ufairah.. bagi die selese sikit sebab takut die sakit badan seharian berjalan.. bagi ketenangan untuk ufairah setelah sepetang die dedahkan dengan bunyibunyi bingit.. akhirnye ufairah tertido selese lepas diurut..


notakaki--> setakat ufairah 4bulan.. ni la jalanjalan yang paling lame da paling banyak langkah kami pergi semenjak bergelar ibu dan abah.. sebelum ni tak berape berani sebab takut ufairah mengamuk..

Thursday, May 24, 2012

hadiah untuk ufairah missing..

assalamualaikum..

busy betul sekarang ni.. actually bukan busy dengan kerje ofis.. tapi busy dengan kerje sendiri.. miahaha.. buasy meng'edit' gambar.. ala.. berphotoshop.. orang lain berdoodles..  fifi ni ha tak pandai nak berdoodle.. fifi edit picture untuk dicuci dan dibuat photobook.. untuk haziqah ufairah dan abah & ibu.. so sekarang ni mase memang lebih kat photoshop jela..

back to da topic.. hadiah ufairah hilang.. haah la.. missing in action.. mase aqiqah ufairah fifi ade invite kawankawan sekolah.. one of kawan fifi tak dapat datang so die just pos kan hadiah tu untuk ufairah.. hari isnin lepas kawan fifi tex bagitau die ade pos hadiah tapi orang yang pos tu namenye haikal.. sedangkan kawan fifi perempuan bername zalika diah.. die takut fifi pelik sape la haikal yang pos hadiah untuk haziqah ufairah.. :)

esoknye lagi.. selase la kan.. fifi dapat call dari pusat pos tu.. apentah name pusat pos tu.. yang penting die kat balakong.. die kate tak jumpe rumah fifi sebab rumah fifi rumah lot.. ceitt.. posmen lain semue jumpe.. die mintak alamat ofis.. fie bagi la kan.. da nak senangkan die.. tapi fifi pesan kat die.. da sampai bawah ofis call fifi then fifi akan pick up.. taknak la posmen tu hantar kat bahagian mel.. sebanye hadiah tu name HAZIQAH UFAIRAH.. sedangkan name fifi f*****s n*****h.. confirm la bahagian mel tu tak dapat track fifi kan? adoi..

sampai sekarang khamis, 24 mei 2012, 4.50pm hadiah tu tak sampaisampai lagi.. ke rumah mahupon ofis.. fifi da pergi check kat bahagian mel kotkot la die tinggal kat situ kan.. takde.. bile fifi call balik tempat pos tu die mintak tracking no.. now fifi tengah tunggu kawan bagi tracking no.. kalau ade lagi dapat la tau katne hadiah tu ade.. kalau tak takde rezeki la..

tapi kesian la kawan fifi kan? rugi je die pos tapi tak dapat kat tangan fifi.. tapi kalau dapat kat die balik ok la kan.. kalau la sampai kat die balik fifi rele pergi ambil by hand kat die.. atleast die dapat jumpe ufairah.. lagi pon tak jauh rumah kami.. kajang dengan bangi je kot.. harapharap dapat la tau kat mane parcel tu sekarang..

Tuesday, May 22, 2012

ufairah sudah diaqiqahkan..

assalamualaikum..

selamat tengah hari.. terase lame tak menaip diblog ni.. mane taknye.. due entry sebelum ni  gambar je.. terepkase fifi upload gambar je sebab fifi sibuk.. :) sibuk sangatsangat.. majlis aqiqah untuk si comel tu dirancang last minute.. hari isnin minggu lepas.. fifi cume ade 6 hari untuk segalegalenye tentang majlis tu.. sedangkan kambing pon tak cari lagi..

tapi alhamdulillah.. semuenye berjalan dengan lancar cume terhenti sekejap bile nasi habis.. malu fifi.. hihi.. ramai sangat orang datang.. alhamdulillah.. 3 ekor kambing pon habis..  kire mase kenduri tu takde lauk lebih.. cume lebih seperiuk kecil intuk kami sekeluarga makan malam.. :) 3 ekor kambing? bukan perempuan sekor je ke? ye memang perempuan sekor je.. tapi fifi combine dengan mak sedare.. (nyesal combine aqiqah dengan anak die) penat sangatsangat fifi dengan family handle majlis ni sedangkan die datang sebagai tetamu je.. sakit hati + mate tengok die duduk depan main cakcak dengan anak die.. yang fifi dan family lari sane sini, angkat itu ini nak pastikan majlis tu berjalan lancar.. sampai nenek fifi tegur die.. (mak sedare tu menantu nenek) suruh g tolong kat dapur die boleh buat dek je.. bile nenek suruh lagi sekali die boleh cakap.. da ramai da tolong.. geram tau tak..

adikadik fifi semue panas hati.. sampai iparipar die yang lain pon kate.. nampak sangat.. mencinye perasaan ni.. tapi kite sebagai manusie ade tahap sabarnye jugak.. geramgeramgeram.. memang nyesal la combine kenduri.. kalau tau biar die buat sendiri.. biar die rase susahnye buat kenduri.. mase kenduri tu ufairah di paspas je sebab fifi buat kerje.. sedih fifi tengok anak fifi.. nak nagis rasenye.. mesti die penat.. fifi tak mampu nak tengok die 24jam sebab fifi nak pastikan kenduri anak fifi berjalan lancar..  fifi sedar yang fifi tak boleh lepas tangan sebab tu majlis anak fifi.. anak fifi menangis malam tu.. sedih sebab fifi macam abaikan die.. 'sayang, bukan ibu abaikan kamu.. ibu nak yang terbaik untuk kamu.. ibu nak kamu berdikari kalau suatu hari nanti kamu diduge.. ibu sayang kamu sangatsangat tapi tak bermakne kamu boleh dapat semuenye dari ibu (kecuali susu ibu.. hihi)'

yang bestnye mase kenduri  ramai cakap ufairah punye badan sedap.. keras da macam baby besar.. fifi memang ajar ufairah lasaklasak supaye die menjadi khalifah yang tegas, berani yang paling penting BERDIKARI.. taknak la sikitsikit nangis.. fifi tak pernah melarang ufairah gerak sane sini.. pusing sane sini.. hisap tangan dan jari die.. fifi suke sebab dengan care tu die tau die ade tangan.. Allah kurniekan nikmat tangan.. 

overall kenduri tu lancar.. tapi sampai saat ni fifi dan family sakitsakit badan dan penat masih tak hilang.. mane taknye.. kenduri 2 keluarge.. yang buatnye 1keluarge je.. ade ke patut.. haihh.. semoge Allah membuke hati pihak keluarge lagi satu untuk membantu orang lain kalau buat kenduri samesame dilain kali.. combine kenduri dengan keluarge kami lagi? tak dah kot rasenye~

entry tanpe gambar.. free nanti fifi upload..

Thursday, May 17, 2012

busy mommy..

assalamualaikum..

cukup sekadar gambar untuk pos kali ini..

deep freezer saye yang berterabur..

 botol bekal ufairah masih kosong..

chilled ebm sebelum diagih-agihkan..

 tara.. susu da masuk botol.. bekal untuk anak ibu..

sebahagian dari stok susu saye..

tak dapat nak update panjangpanjang.. toooooooooooooo busy..

Wednesday, May 16, 2012

minggu yang rushing..

assalamualaikum..

saye sangat sibuk.. gambar kat bawah ni da boleh buat korang paham..


Tuesday, May 15, 2012

saye dan susu ibu..

assalamualaikum..

lately macam kurang nak update blog je kan.. ade macammacam nak cerite sebenarnye.. saye ni pelik jugak.. kadangkadang ade cerite tapi tak tau nak letak tajuk.. miahaha.. contoh terdekat post ni la.. takpe korang bace dulu cerite ni then korang letak la tajuk sendiri..

mase mulemule saye tau saye pregnant saye happy sampai termenangis.. tapi saye takde la berie nak sediekan itu ini awalawal.. mase ufairah 7bulan dalam perut baru saye beli barangbarang.. tapi yang paling awal mase 5 6 bulan (tu pon da lambat) saye da mule belajar dan mancari info tentang penyusuan susu ibu.. memang saye nekad dan tekad untuk menyusukan ufairah secare ekslusif selame yang boleh..

saye hadir 3 ke 4 bengkel penyusuan.. saye bace macammacam tentang penyusuan di internet.. harihari saye bukak KIM di facebook.. saye nak sediekan diri saye dengan ilmu sebanyak mungkin tentang penyusuan.. alhamdulillah en, suami banayak membantu.. tapi saye tak beli pump pon.. terukkan? mase nak masuk 9bulan pregnant saye beli unimom mezzo je.. itu la yang saye bawak balik kampung mase dalam pantang.. lenguh jugak tangan den mengepump.. gigih tau..

bile masuk bengkel / seminar ni macammacam derang ajar.. aerola la, nipple la, oksitoksin la, lipase la.. tu semue perkataan biase yang akan kite jumpe bile belajar tentang penyusuan.. tapi dalam banyakbanyak bengkel / seminar yang saye attend.. ade satu LC(lactation consultant) cakap.. 'SEMINAR NI SEMINAR YANG MENAKUTKAN'.. selame ni saye seronok bace pengalaman ibuibu yang berjaye menyusukan.. rintanganrintangan yang derang hadapi.. saye da cukup positif tentang penyusuan susu ibu ni.. bile masuk seminar tu LC tu kate menyusukan ni sangat banyak rintangan.. die siap kate seminar ni mendemotivatekan kamu.. saye tetap positif juga..



tapi...

.
.
.
.
.
bile saye masuk dalam dunie penyususan ni.. memang betul.. sangatsangat banyak rintangan dan cabaran.. dugaan.. hanye Allah yang tahu betape payahnye saye nak menyusukan si comel ufairah sambil saye bekerje.. tapi alhamdulillah saye berjaye hadapinye even saye da menangis berkalikali apabila diduge tentang penyusuan susu ibu ni.. baru saye tau memang betul ape yang LC tu katekan.. tapi ufairah baru 3bulan 4 minngu semase saye menaip entry ini.. masih jauh perjalanan saye.. mungkin makin banyak dugaan yang perlu saye tempuhi..

setakat ini.. dugaan paling teruk saye hadapi adalah susu yang saye frozenkan mencair.. almost 160oz mencair.. hancur punah hati saye.. menangis saye.. baru saye tahu yang susu ibu tiade nilainye.. buat arwah mama, 'halalkanlah setiap titik susu mama yang mengalir dalam diri along ini.. terime kasih untuk segalagalanya..'

Monday, May 14, 2012

Ufairah jumpe paed.. Klinik kanak-kanak Kwan..

assalamualaikum..

Ufairah da beransur pulih dari batuk.. itu pon sebab saye dan en. suami bawak ufairah ke paed.. mungkin ubat paed tu lagi better dari klinik biasekan.. sebelum pergi manemane klinik saye mesti call dulu klinik tu tanye doktor ade ke tak.. lagi pon nak check either klinik tu tutup ke bukak.. saye tak suke main terjahterjah ke klinik.. tetambah bile da ade ufairah.. kesian la pulak kan kalau doktor takde or klinik tutup.. mesti ufairah penat.. 2 hari sebelum bawa ufairah jumpe paed en. suami call klinik.. ade operator cakap.. klinik sudah di tutup.. sila datang esok pada pukul 9 pagi.. hurm.. terkubur la niat kami nak bawa ufairah ke paed.. esoknye tak pergi jugak.. luse tu en. suami call pukul 750petang.. rupenye klinik tutup pukul 8..

kami ade mase lagi 10minit untuk untuk sampai ke klinik.. padahal saye tak siap pon lagi.. maghrib pon tak lagi.. miahaha.. kantoi suke sembahyang lewatlewat.. saye dengan perasaan hampe cakap kat en. suami.. takpela abang.. esok kite g.. yg pon tak sembahyang lagi.. lepas saye sembahyang en. suami kate siap cepat.. ade orang lagi klinik tutup pukul 820.. ape lagi.. siap ala kadar jel.. saye tak suke pakai bedak.. tukar baju pakai tudung capai beg ufairah.. terus gerak.. ngamngam 820 kami sampai.. kami masuk je pintu klinik ditarik ke bawah.. tutup sudah..

yang paling saye terkejut bile girl dekat kaunter suruh timbang ufairah.. 7kg korang.. tak sampai 4bulan lagi da 7kg.. hebat anak ibu ni.. :) bile girl kat kaunter tu tanye minum susu ape saye jawab susu ibu.. die balas susu ibu saje? saye jawab.. ye susu ibu sahaje.. dengan banggenye tau.. saye bangge saye susukan anak saye..

bile name Haziqah Ufairah dipanggil kami pon masuk berjumpe dengan seorang doktor lelaki.. memang doktor tu best.. nampak berpengalaman.. saye duduk tepi doktor.. (mengadap.. ala macam selalu kite jumpe doktor) doktor tanye sakit ape.. saye terangkan semue termasuk ufairah still tak baik bile makan ubat dari klinik biase.. doktor bukak satu alat mainan.. ade bunyi, lampu, gerak.. Ufairah sangatsangat eksited.. tersenyumsenyum die dekat doktor tu.. doktor tu ade attraction rasenye.. then lepas puas main dengan doktor, doktor dengar paruparu ufairah.. doktor cakap ok je.. takde asthma cume ade kahak sikit kat belakang.. depan clear.. lege hati saye..

doktor bagi ubat.. ade banyak.. seleseme, batuk, cair kahak, titis hidung dan antibiotik.. saye kalau boleh taknak antibiotik.. tapi doktor tu da cakap die taknak baby makan banyak sangat ubat even die bagi 5ubat kat baby saye.. tapi yang bestnye ubatubat tu semue lightlight je colournye.. macam tak banyak pewarne dan kawankawannye..

mase saye type entry ni (sambung jumaat lepas tak sempat) ufairah da sihat da.. lege hati saye..

saye rase bangge bile doktor kate name baby saye.. UFAIRAH sangat sedap.. siap tanye maksud even die chinese..  saye jawab berani.. :) die siap cakap selame 30tahun jadi paed.. die tak pernah dengar name UFAIRAH.. tak bangge ke? hii.. riakriak.. lagi satu lepas keluar dari klinik en. suami siap bisik kat saye.. abang nak beli mainan yang macam doktor tu ade.. eksited agaknye bile tengok anal gembire..

pesanan dari en. abah  (ayah saye) kepade adik saye.. kalau ibu bapa sakit cepatcepat bawak g klinik sebab mase kecikkecik kite sakit derang terus bawak.. tak kire mahal ade duit atau tak.. tengok along(saye la tu) sampai 2 klinik berkejarkejar bawak ufairah.. kate en. suami.. KASIH IBU.. :) 

Thursday, May 10, 2012

rase sangat down..

assalamualaikum..

saye tak tau either patut atau tak patut saye menulis bende ni di sini.. sedangkan saye tengah tulis di sini.. biarlah saye luahkan ape yang saye rase sekarang ni.. semalam tak update blog sebab sangat bz.. hari ni intro je da bunyi macam serius.. saye rase saye da buang mase remaje saye dulu.. yang Allah da bagi peluang untuk saye berjaye di mase sekarang.. tapi saye siasiakan.. kalau la boleh patah balik.. saye sanggup untu ke sekolah semule.. belajar dengan lebih rajin.. dulu saye sekolah di SMKA sharifah rodziah dan SMT kuala lumpur @ T.I.K.L.. 2 2 sekolah tu sekolah yang gah.. yang mane semue pelajar yang mendapat result  cemerlang baru boleh masuk.. 

Allah bagi saye peluang ke sekolahsekolah yang hebat.. pelajar pon hebathebat.. saye siasiakan.. Ya Allah terase rugi sangatsangat.. kalau tidak saye boleh jadi insan yang lebih berjaye.. baru sekarang saye sedar kite patut berdamping dengan orangorang yang ingin belajar.. sedihnye.. saye terase macam nak quit dari kerje sekarang kerane kerje sekarang tak boleh membuatkan saye lebih maju ke hadapan dan kemungkinan besar saye akan melakukan kerja yang same sehingga umur saye 58 @ 60 tahun.. mampukah saye buat bende yang same dekat 30tahun? bosannye..


sedihnye saye, saye tak mampu majukan diri saye kerana saye da siasiakan peluang yang Allah bagi.. saye rase sangat down.. rase nak nangis.. saye rase nak quit job sekarang dan cari peluang yang boleh majukan diri saye.. tapi saye takut nak face problemproblem dan risiko bile saye buat itu semue.. dalam kesedihan ini saye fikir kenape saye jadi begini.. sebab saye tak belajar rajinrajin, tak berkawan dengan orang yang sangatsangat suke belajar.. :( tapi saye tetap sedapkan hati saye bahawe perancangan Allah ini yang terbaik.. ade hikmah disebaliknye.. saye cube redha dengan ape yang Allah berikan pade saye.. terime kasih YA ALLAH.. semoge saye boleh bangkit untuk mase depan saye, suami dan anak.. :) 


sejuk hati bile pandang muke si comel ufairah.. tapi saye tetap sedih sebab siasiakan peluang yang Allah bagi..

Tuesday, May 8, 2012

terase sangat berdikari..

assalamualaikum..

esok genap la seminggu saye pergi kerje sendiri.. dari lepas kawen 2tahun ++ yang lepas saye naik motor je.. tumpang en. suami.. pernah seminggu saye naik kerete ke tempat kerje gare-gare en.suami out statiom ke sabah dan seminggu lagi saye naik bus bile en. suami out station ke sarawak pulak.. saye drive dari kajang ke KL.. ooohhh.. sangat penat mengharungi jammed.. dengan tol pergi balik RM3.80 (sebelum tol dimansuhkan) dengan parking sehari RM8.. cube kire tol parking je da RM12.. minyak nak harung jammed? makan? boleh bankrup saye ni.. hihi.. takkan kite pergi kerje sematemate nak bayar tol minyak parking kan? 

akhir sekali en. suami dapat tukar putrajaya.. en. suami berulang kajang ke KL.. lepas hantar saye terus ke putrajaya.. balik pulak dari putrajaya ke KL dulu.. then baru gerak balik kajang.. naik motor je.. penat sangat time tu.. time tu saye pregnant ok.. saye memang naik motor dari awal pregnant sampai hari nak bersalin.. :) cool kan.. hihi.. mungkin rezeki anak.. akhirnye saye dapat posting ke putrajaya.. 3 januari 2012 saye bekerje di putrajaya.. senang la saye dan en. suami berulang alik untuk pergi kerje..

kite di dunie ni takkan nak hidup tanpe dugaan kan? akhirnye, setelah bersenangsenang selame 9 hari (3 january 2012 - 13 january 2012) naik motor pergi kerje dekatdekat.. lunch pon samesame.. nikmat kami di tarik balik Allah.. ALlah maha berkuase.. sekelip mate sahaje Dia nak uji kami.. suami saye ditamatkan perkhidmatan (nanti saye cerite next entry) sekarang suami saye bekerje di jalan puchong KL.. dan saye mule pergi kerje naik MOTOR sendirian untuk mengelak jammed dan kesusahan mencari parking..

hari pertame bawa motor syahdu rase hati.. sedih sebab saye kene berdikari sendiri.. takde da en. suami nak hantar dan ambil.. mase saye bawa moto saye selalu berdoa agar saye selamat sampai rumah kerane Ufairah sedang menanti saye (ayat skema).. saye juga menggalas beg pump saye bersame susu untuk ufairah.. terime kasih ya Allah.. walaupun Kau tarik satu nikmat.. Kau beri nikmat lain untuk kami.. serta Kau berikan rezeki susu ibu untuk Ufairah.. semoge anak ibu menjadi anak yang mendengar kate nanti.. sayang abah dan ibu tau!~

-half sahaje untuk petang ni.. tetap cutekan?-

Monday, May 7, 2012

saye rindu saat ini..

assalamualaikum..

saye rindu mase ni.. saye rindu menatap wajah si kecil ufairah mase kecik2.. macam sekarang da besar anak ko kan? hihi.. tak kesah pasal sakit.. tapi bile fikir bab masuk OT terus takut.. takut kalau dijemput Ilahi.. saye tak bersedie lagi.. saye nak syurge Allah.. cer tengok muke ufairah.. kurang dari 24jam selepas dilahirkan..

 saye mengantuk la ibu..
 menguap pon tutup mate..
 berlatih buat muke comel.. tapi memang cumil!~
 masih bermimpi di dalam perut ibu..
(korang letak la tajuk sendiri)
Haziqah Ufairah sangat comel kan??
ibu sayang anak ibu.. jadi muslimah solehah ye anak.. jadi muslimah yang mengejar syurge Allah.. amin..

entry tak bertittle..

assalamualaikum..

selamat pagi isnin.. :) atceli tak tau nak cerite ape.. ade banyak tapi taktau dari mane nak mule.. weekend lepas xpergi manemane pon.. takde aktiviti yang menarik.. cume pergi percint 9 je layankan arsyad ( anak sedare) mandi kolam awam tu.. Ufairah still tak sihat.. batukbatuk saye sangat risau.. sekarang ni pulak asyik hujan malam.. makin teruk la batuk ufairah.. start pagi tadi ufairah batukbatukbatuk kuatkuat sampai merengekrengek.. kesian anak ibu.. ikut hati nak cuti je layankan ufairah.. tapi tak boleh.. saye kene jugak kerje.. pekerje berdedikasi konon..

ade terlintas didalam hati nak share tentang saye handle EBM (ekspress breast milk), cloth diapers dan care saye jage ufairah kat blog ni.. saye jage ufairah so so je.. ganas pulak tu.. main tariktarik je.. sebab tu ufairah keras.. miahaha.. ufairah da bole angkatangkat kepale nak duduk.. hebat tak? hihi.. sangat berdikari anak ibu.. pagi  tadi ufairah boleh meniarap dengan lajunye.. sekelip mate ufairah berpusing.. cume tangannye masih tersepit bawah badan.. cerdik anak ibu ni.. ibu sayang kamu anak!~

otak beku ni.. sejuk je kat ofis.. pagi tadi kene hujan pulak tu.. memang mood malas rase nak tidur je.. hihi.. nanti sambung lagi..


Friday, May 4, 2012

the delivery part 5 - final

assalamualaikum..
malam selepas c-zer tu datang sorang nurse india tanye saye.. 'awak keje gov kan? husband awak pon kan? saye rase awak boleh dapat 1st clas.. esok suruh husband bawak GL' saye cakap 'kan ade HRMIS' nurse 'sitem down' esoknye husband datang bawak GL sebab nurse kate husband awak PTD boleh dapat 1st class.. kalau GL awak 2nd class.. ape lagi.. gune jela benefit yang kite ade kan.. lepas da settle nak transfer wad.. wad 1st class pulak full.. saye da makin meroyan kat wad tu.. tak larat sangatsangat.. baby menangiskan berjangkitjangkit.. asal baby uweekkkk.. semue yang lain pandang kite + ssshhh.. ssshhh.. tepuk anak derang takut nangis jugak..

bile ufairah nangis saye tak boleh bangun.. kene pulak anak 1st.. saye tak tau cemane nak handle.. semue pandang sinis kat saye.. (ke perasaan saye je? saye pon tak pasti)takkan nak panggil nurse je kan? takut pulak asyik susahkan nurse je.. sedangkan malam 1st saye masuk lepas c-zer tu.. nurse india yang baik tu datang kat saye ambil baby.. die cakap 'malam ni kami jage baby ye.. ibu tidur dan rehat' baikkan? jangan cakap hospital kerajaan teruk je.. siap jagekan baby saye lagi.. dapat saye tidur puaspuas even tak berape lene..

even da pukul 7petang hari kedue saye masih di wad kelas 3.. tak larat sangat da.. ufairah nangisnangis.. semue da pandang sinis kat saye sebab saye tak tau macam mane nak stopkan nangis ufairah.. bagi susu pon ufairah xnak.. rase nak jerit kuatkuat je time tu.. saye pulak asyik panggil en. suami masuk ambil ufairah.. saye suruh suami saye bertegas dengan nurse.. tanye kenape saye tak dihantar ke wad 1st class.. sedangkan kami layak.. siap suami saye cakap.. suami saye takkan balik akan keluar masuk tengok saye kalau derang tak transferkan malam ni jugak.. (sebenarnye nak tolong angkatkan barang mase transfer wad..)

lepas da bertegas itu ini.. pukul 9 baru saye ditolak naik ke tingkat 8.. tempat wad 1st class.. double bedded.. Allahuakbar.. lapang dada saye masuk bilik tu.. lege.. hilang masalah.. hihi.. kalau wad ni boleh orang teman.. jadi adik saye no. 4 yang temankan saye.. nurse semue baikbaik.. saye suke.. :) terime kasih hospital serdang.. bilik yang best kalah hospital swasta.. ni tak tipu memang betul sebab saye bandingkan bilik double bedded antare hospital serdang dan KPJ kajang.. bilik besar, bilik air cantik tinggal takde bathtub je.. adik saye siap bawak toto tidur bawah mase teman saye.. makanan pon sedap kalau banding dengan wad 3rd class..

sampai je atas saye mintak husband dan adik checkkan diaper ufairah.. rupenye ufairah poo poo.. patut la ufairah nangis nenen pon taknak.. maafkan ibu sayang.. ibu tak boleh bangun mase tu.. ibu sakit sebab lahirkan kamu.. semalaman kami tinggal kat bilik tu.. ufairah taknak tido.. asyik nangis je.. mungkin sebab die tak biase lagi kan.. sebelum ni dalam perut.. kecik je.. mase tu ufairah da keluar dari perut.. tengok dunie ni besar sangat.. :) satu perubahan besar untuk diri saye dan ufairah.. ufairah nangisnangis sampai nurse pon datang tengok dan tolong tidurkan ufairah.. tapi lepas letak dalam katil die.. 15minit waaa..waaa balik.. lastlast saye tak sedar pukul brape saye tertidur bersame ufairah disisi.. hihi..

petang esoknye saye boleh keluar dari wad selepas berjaye kentut.. kalau c-zer tak boleh kentut tak boleh keluar wad.. kembung perut saye 3hari tak kentut.. doktor ketuk perut bunyi macam drum.. kelakar.. lepas doktor bagi ubat kentut dan saye berusehe untuk kentut saye pon boleh balik bawak ufairah bersame gelaran baru.. IBU!~

selamat datang ke dunie sayang.. ingat dunie ini hanye sementare.. 
kejarlah syurge Allah di akhirat sane..


Thursday, May 3, 2012

the delivery part 4

assalamualaikum..
alangalang teringat pasal the delivery ni saye sambung la yang part 4 punye.. kalau tak memang tak tersambung la.. saye keluar dari recovery room tu dalam pukul 9malam.. saye keluar OT pukul 7lebih then nurse kate sejam lepas tu derang akan hantar saye ke wad.. tapi pukul 9 lebih baru derang bawa saye keluar.. da la saye sorangsorang je dalam tu.. nak bangun pon tak mampu.. tengok nurse jalanjalan jela..

lepas nurse keluarkan saye dari recovery room derang bawa saye ke PAC.. mase tu la saye dapat jumpe baby saye balik.. syahdunye hati saye.. best sangatsangat.. saye terlupe nak ambil fon dari husband.. bile da masuk wad.. nurse letakkan baby untuk disusukan.. alhamdulillah baby saye pandai latch.. terharu rase hati saye.. saye dapat susukan anak saye.. rase seronok.. suke.. lepas je baby susu saye baru teringat husband saye sorangsorang kat PAC.. tapi fon takde.. cemane nak contact husband saye.. dari tengah hari husband saye tunggu saye di PAC.. nak taknak.. saye mintak je pinjam fon akak sebelah.. wakaka.. muke tak malu..

dapat je contact husband saye jumpe husband mintak beg baby dan beg saye semuenye.. mase mulemule masuk wad tu kan.. saye terkejut saye dapat kelas 3.. sempit la jugak.. tapi boleh la nak tidur.. mase derang nak transfer ke katil wad tu saye takut.. derang suruh angkat kepale.. saye ikut jela... alhamdulillah tak sakit.. bile saye baring saye tak selese.. rupenye saye takde bantal.. saye tanye nurse tu.. 'nurse.. mane bantal saye?' nurse 'awak tak boleh pakai bantal.. 6jam tau..' saye 'nurse saye haus.. nak minum' penat weh even c-zer.. nurse ' awak tak boleh minum.. tunggu 6jam' dalam hati saye.. adoi semue tak boleh.. nurse cakap saye tak boleh makan dan minum sebab takut muntah balik.. bantal pon same.. bile pagi tu saye slowslow minum susu kotak.. kalau tak muntah dalam 6jam boleh makan macam biase..

saye tak selese duduk wad kelas 3.. bukan saye demand sangat.. tapi kelas 3 6katil derang tambah katil jadi 8.. sempit nak tarik langsir pon tak boleh sebab katil baby duduk diantare langsir tu.. sebab 8 katil ramai sangat orang keluar masuk.. de sorang patient tu husband tak reti bahase g tunggu wife.. heelloo.. aku nak susukan anak aku.. takkan nak tunjuk aku punye depan ko.. eiii.. nak meroyan saye mase tu.. saye tak boleh bangun.. tapi ade interkon untuk panggil nurse.. bile baby nak susu saye pnggil tolong angkatkan.. nurse pon ok dan baik.. 

saye sambung nanti.. saye nak pump susu dulu..

1st time ufairah meet doktor Kamisah..

assalamualaikum..

bace tajuk entry pon da tau kan.. mesti ufairah pergi klinik.. saye terpakse akur dengan desakan abah, adik dan baby sitter untuk bawa ufairah ke klinik.. saye tak rele.. saye nak build imune anak atceli.. tapi kadangkadang orang terlalu risau dan terlalu la kesiankan baby.. saye pon kesian kat ufairah.. saye cume sedut hingus die.. gune mulut okey.. macam makan siput sedut.. ade yang geli nak buat tu semue.. tapi saye sanggup.. sebab saye sayangkan anak saye..

semalam abah saye yang g ambil ufairah then BS kate ufairah gelisah.. tak selese kot.. orang tue mesti la kesian tengok baby macam tu kan.. lastlast saye disuruh bawak ufairah pergi klinik.. saye nak pergi klinik kanakkanak kuan.. tapi da tutup.. bile saye nak g satu klinik ni.. klinik kawan abah saye.. doktor R.. saye cakap.. 'abah along g klinik dr R ye' abah jawab 'klinik tu tak bagus.. die bukan klinik kanakkanak' saye cakap' klinik kanakkanak tu tutup la abah' abah balas ' klinik belakang ni kan ade..' jadi saye bawa la ufairah ke klinik Dr Kamisah.. risau sangat dekat cucunye tu..

sampai di klinik ramai orang jugak la.. lame jugak tunggu sebab ufairah nenen 2 kali.. :) siap layan stim sampai tertidurtidur.. hihi.. bile name HAZIQAH UFAIRAH tertere dekat skrin kami masuk jumpe doktor.. saye memang dah biase dengan doktor tu.. doktor cek Ufairah.. lame dengar paruparu ufairah.. doktor tanye banyak hingus ke tak.. macam biase la.. hingus die tak banyak.. nak jumpe hingus die pon susah.. then doktor kate.. takde yang worse pon.. kahak pon tak banyak.. paruparu die ok..

see.. kan betul.. baby saye boleh baik dengan sendiri rasenye tanpe ubat.. cume lambat sikit la.. bukan saye kedekut.. sebab takde la mahal sangat jumpe doktor.. ubat demam + seleseme/batuk baru RM30.. tapi saye nak anak saye baik dengan sendirinye.. malangnye tak berjaye.. mase da balik dan sampai rumah.. saye nak bagi ufairah makan ubat.. abah cakap ' susu ibu memang elok.. tapi ibunye tu suke makan macammacam.. cemane baby nak baik' adoi.. kene batang hidung sendiri.. dush dush.. takpe la anak.. asal kamu baik ibu senang hati..

gambar ufairah mase pertame kali balik melake.. belakang tu boleh nampak laut.. rumah abah dekat melake sangat dekat dengan laut.. jalan kaki je sampai..

Wednesday, May 2, 2012

wordless wednesday #1



Ufairah 1st cough and flu~

assalamualaikum..

wednesday blue betul.. mentangmentang semalam cuti.. xpuas la cuti sehari.. tak sabar menanti jumaat.. :) Ufairah makin cerdik.. makin pandai senyum kat ibu.. kadangkadang lepas nenen die cakap.. haaa..hhhaaa.. wwaaaa.. macam cakap terime kasih kat ibu.. ibu selalu perasan cakap 'samesame sayang.. anak ibu cakap terime kasih sebab ibu bagi susukan..' ufairah senyum.. seronok sangat.. terase semangat nak breast feed baby ufairah.. 

baby ufairah memang fully breast feed.. selalu orang kate baby yang fully breast feed ni antibody kuat.. susah dapat sakit tapi ufairah at 3month old da kene batuk dan seleseme.. saye tak berape risau sebab masalah ni da selalu jadi kat babybaby yang fully breast feed especially yang tinggal dekat nursery atau baby sitter (BS).. mule jumaat lepas mase ambil ufairah BS ade kate 'akak ade dengar ufairah batuk sikitsikit'.. saye memang da agak da sebab seminggu sebelum tu cucu akak tu batuk.. cucu die sangat suke dekat ufairah.. 7tahun.. kejapkejap cium.. tido pon nak sempitsempit sebantal.. lepas tu one of baby yang akak tu jage pulak tak bape sihat.. lepas tu berjangkit ke ufairah..

bile akak tu cakap ufairah ade batuk saye tengok la keadaan ufairah weekend tu.. tak worse sangat.. hingus pon takde lagi.. saye keep breast feed untuk tingkatkan antibody ufairah.. tapi bile isnin hingus da mule meleleh.. ohh.. saye risau.. tetambah mase balik nak ambil ufairah die batuk sampai macam nak termuntah.. :( saye sedih.. sampai rumah saye sedut hingus ufairah.. dapat sikit je.. saye tak sampai hati.. tak ingat da geli ke tak.. bukan kite makan pon.. kite ludah balik kan.. saye geram dengan hingus tu even tak 24hours keluar.. die keluar time ufairah tengah feed sambil meniarap dan mase die nangis..

time biasebiase saye sedut tak keluar ape pon.. bile die nangis je saye terus sedut.. dapat lagi.. puas hati saye.. nak bawa ke klinik saye rase doktor takkan bagi ubat dan saye n en. suami taknak bagi anak ubat too early.. jadi kami biarkan dulu.. tunggu sampai weekend ni.. hopefully ufairah akan sihat.. selalunye batuk dan seleseme baby akan hilang dalam seminggu.. saye kesiankan anak saye..

p/s--> saye da belajar fisio cemane nak longgarkan kahak dalam paruparu baby.. nanti saye share.. tapi masalahnye kene make sure baby tak minum or makan(bagi 6bulan ke atas) 30minit ke 60minit sebelum tu.. ufairah jenis melekat je kat ibu.. rindu sangat agaknye..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...