Tuesday, May 15, 2012

saye dan susu ibu..

assalamualaikum..

lately macam kurang nak update blog je kan.. ade macammacam nak cerite sebenarnye.. saye ni pelik jugak.. kadangkadang ade cerite tapi tak tau nak letak tajuk.. miahaha.. contoh terdekat post ni la.. takpe korang bace dulu cerite ni then korang letak la tajuk sendiri..

mase mulemule saye tau saye pregnant saye happy sampai termenangis.. tapi saye takde la berie nak sediekan itu ini awalawal.. mase ufairah 7bulan dalam perut baru saye beli barangbarang.. tapi yang paling awal mase 5 6 bulan (tu pon da lambat) saye da mule belajar dan mancari info tentang penyusuan susu ibu.. memang saye nekad dan tekad untuk menyusukan ufairah secare ekslusif selame yang boleh..

saye hadir 3 ke 4 bengkel penyusuan.. saye bace macammacam tentang penyusuan di internet.. harihari saye bukak KIM di facebook.. saye nak sediekan diri saye dengan ilmu sebanyak mungkin tentang penyusuan.. alhamdulillah en, suami banayak membantu.. tapi saye tak beli pump pon.. terukkan? mase nak masuk 9bulan pregnant saye beli unimom mezzo je.. itu la yang saye bawak balik kampung mase dalam pantang.. lenguh jugak tangan den mengepump.. gigih tau..

bile masuk bengkel / seminar ni macammacam derang ajar.. aerola la, nipple la, oksitoksin la, lipase la.. tu semue perkataan biase yang akan kite jumpe bile belajar tentang penyusuan.. tapi dalam banyakbanyak bengkel / seminar yang saye attend.. ade satu LC(lactation consultant) cakap.. 'SEMINAR NI SEMINAR YANG MENAKUTKAN'.. selame ni saye seronok bace pengalaman ibuibu yang berjaye menyusukan.. rintanganrintangan yang derang hadapi.. saye da cukup positif tentang penyusuan susu ibu ni.. bile masuk seminar tu LC tu kate menyusukan ni sangat banyak rintangan.. die siap kate seminar ni mendemotivatekan kamu.. saye tetap positif juga..



tapi...

.
.
.
.
.
bile saye masuk dalam dunie penyususan ni.. memang betul.. sangatsangat banyak rintangan dan cabaran.. dugaan.. hanye Allah yang tahu betape payahnye saye nak menyusukan si comel ufairah sambil saye bekerje.. tapi alhamdulillah saye berjaye hadapinye even saye da menangis berkalikali apabila diduge tentang penyusuan susu ibu ni.. baru saye tau memang betul ape yang LC tu katekan.. tapi ufairah baru 3bulan 4 minngu semase saye menaip entry ini.. masih jauh perjalanan saye.. mungkin makin banyak dugaan yang perlu saye tempuhi..

setakat ini.. dugaan paling teruk saye hadapi adalah susu yang saye frozenkan mencair.. almost 160oz mencair.. hancur punah hati saye.. menangis saye.. baru saye tahu yang susu ibu tiade nilainye.. buat arwah mama, 'halalkanlah setiap titik susu mama yang mengalir dalam diri along ini.. terime kasih untuk segalagalanya..'

2 comments:

tiefazatie said...

lain tue kan naluri kte ble dh anak..
erm..someday i will exprience the same thing i hope..=)

Fifi said...

haah.. sangat lain..
inshaAllah.. fifi doakan ifa..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...