Wednesday, May 2, 2012

Ufairah 1st cough and flu~

assalamualaikum..

wednesday blue betul.. mentangmentang semalam cuti.. xpuas la cuti sehari.. tak sabar menanti jumaat.. :) Ufairah makin cerdik.. makin pandai senyum kat ibu.. kadangkadang lepas nenen die cakap.. haaa..hhhaaa.. wwaaaa.. macam cakap terime kasih kat ibu.. ibu selalu perasan cakap 'samesame sayang.. anak ibu cakap terime kasih sebab ibu bagi susukan..' ufairah senyum.. seronok sangat.. terase semangat nak breast feed baby ufairah.. 

baby ufairah memang fully breast feed.. selalu orang kate baby yang fully breast feed ni antibody kuat.. susah dapat sakit tapi ufairah at 3month old da kene batuk dan seleseme.. saye tak berape risau sebab masalah ni da selalu jadi kat babybaby yang fully breast feed especially yang tinggal dekat nursery atau baby sitter (BS).. mule jumaat lepas mase ambil ufairah BS ade kate 'akak ade dengar ufairah batuk sikitsikit'.. saye memang da agak da sebab seminggu sebelum tu cucu akak tu batuk.. cucu die sangat suke dekat ufairah.. 7tahun.. kejapkejap cium.. tido pon nak sempitsempit sebantal.. lepas tu one of baby yang akak tu jage pulak tak bape sihat.. lepas tu berjangkit ke ufairah..

bile akak tu cakap ufairah ade batuk saye tengok la keadaan ufairah weekend tu.. tak worse sangat.. hingus pon takde lagi.. saye keep breast feed untuk tingkatkan antibody ufairah.. tapi bile isnin hingus da mule meleleh.. ohh.. saye risau.. tetambah mase balik nak ambil ufairah die batuk sampai macam nak termuntah.. :( saye sedih.. sampai rumah saye sedut hingus ufairah.. dapat sikit je.. saye tak sampai hati.. tak ingat da geli ke tak.. bukan kite makan pon.. kite ludah balik kan.. saye geram dengan hingus tu even tak 24hours keluar.. die keluar time ufairah tengah feed sambil meniarap dan mase die nangis..

time biasebiase saye sedut tak keluar ape pon.. bile die nangis je saye terus sedut.. dapat lagi.. puas hati saye.. nak bawa ke klinik saye rase doktor takkan bagi ubat dan saye n en. suami taknak bagi anak ubat too early.. jadi kami biarkan dulu.. tunggu sampai weekend ni.. hopefully ufairah akan sihat.. selalunye batuk dan seleseme baby akan hilang dalam seminggu.. saye kesiankan anak saye..

p/s--> saye da belajar fisio cemane nak longgarkan kahak dalam paruparu baby.. nanti saye share.. tapi masalahnye kene make sure baby tak minum or makan(bagi 6bulan ke atas) 30minit ke 60minit sebelum tu.. ufairah jenis melekat je kat ibu.. rindu sangat agaknye..

2 comments:

tiefazatie said...

cian ufairah..xpe..ufairah kuat tue..moga cpt sembuh!

PutriesNoora said...

sekarang memang musim baby batuk selsema..kirim peluk cium kat baby ufairah ye..=)get well soon beautiful ufairah!

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...