Friday, April 20, 2012

the delivery- part 2~

assalamualaikum..
type lajulaju sebab en. suami da on the way.. ni sambungan cerite kelahirah little precious HAZIQAH UFAIRAH.. sampai je rumah saye rase lege.. jumpe katil besar.. bersize queen sahaje ye.. jumpe tilam empuk.. bantal yang banyak dan biase saye gune.. nikmat.. hilang rase sakit kejap.. dudukduduk layan contraction.. tunggu nak masuk zuhur nak solat tetibe ade sumthing terjadi.. pucat muke saye.. ade clog  sebesar tapak tangan keluar.. memang suspen mase nak tengok tu.. kot tali pusat ke.. uri ke.. en. suami tengok je terus cakap.. 'jom g spital' ceit.. baru nak feeling duduk rumah.. makanan yang dibeli pon angkut sekali g spital.. saye risau.. bukaan da 2cm.. mungkin 3cm mase tu.. ade kemungkinan tali pusat atau uri nak tercicir ke.. wakaka.. ayat nak cuak je..

sampai spital cek jantung baby ok.. doktor scan nak tengok baby cemane.. kotkot la clog tu uri ke.. uri ok.. jantung ok.. kedudukan ok.. mase tu bukaan da 4cm.. ok.. another 6cm.. (ohh.. mengimbas waktu melahirkan.. rase syahdu.. rinduuuu..) cekcek berat baby 4.1kg.. woooohhhoooo... tak sempat la.. da type selaju boleh.. en suami da sampai.. nanti sambung..

ok kite sambung.. @21042012..

4.1kg sangat besar ok.. doktor da shock.. yela 4.1 kire big baby la.. lagi buat doktor terkejut 2hari sebelum tu scan berat baby 3.4kg je.. amekkkaw.. takkan 2hari naik 700gram.. doktor tu terus call specialist.. specialist datang then scan.. 4.1kg la.. 2 3 kali scan tetap same.. siap cube pendekkan tulang pehe baby mase ukur tu.. sayangnye tak keluar pon figure.. specialist pegang perut then cakap 'saye tengok perut awak ni macam 3.6kg je.. awak kene tau yang scanner ni ade ralat +-500gram.. tengok tinggi awak awak boleh lahirkan baby secare normal kalau 4.1.. tapi saye takut 4.6.. suami mane? saye nak jumpe' saye bagaitau la semue then nurse panggil suami masuk.. bile en. suami masuk doktor cakap 'oo.. tinggi orangnye..(then doktor terangkan risiko besalin big baby..normal dan c-zer.. then doktor suruh choose nak yang mane)'.. doktor taknak buat keputusan sebab baby saye ni size die in border..  setelah berbincangbincang.. saye da nangisnangis time tu.. orang sekeliling tengok pelik.. wakaka.. ade saye kesah? saye kalau boleh nak deliver secare normal.. tanye pendapat en. suami.. abah.. ummi.. saye ikut cakap abah.. pilih czer..

sebab c-zer risiko paling rendah untuk baby saye Haziqah Ufairah.. ibu sanggup berkorban ape sahaje untuk anak ibu.. saye masuk dalam PAC balik.. (sebab mase bincang tu saye keluar dulu.. doktor bagi sebab nak saye buat keputusan dengan tenang..) saye cakap saye pilih c-zer dengan berat hati.. semoge pengorbanan saye ini ade hikmahnye.. lepas bagi rantai, jam, cermin mate pade husband saye pon masuk balik bilik nak siap2 tu..

lepas nurse siapkan nurse terus tolak masuk OT.. selalunye derang bagi jumpe husband dulu.. tapi mase tu OT da lame tunggu saye sebab saye perlu di czer secepat mungkin.. da buka 4cm kan.. tak dapat la feelingfeeling macam dalam tv tu kan.. hihi.. husband tak tau pon saye da masuk OT sebab husband ingat nurse akan panggil untuk jumpe.. tibetibe nurse panggil macam ni.. "suami kepade fifi ade? (husband datang dekat nurse) baju baby mane? encik boleh masuk azankan baby" encik suami terpingepinge dalam hati.. bile isteri aku kene c-zer.. hihi..

bile da keluar baby saye kecik je.. 3.6kg.. sebabnye femur panjang.. baby saye tinggi dan kurus orangnye.. dan sangat comel.. saye sangat suke besalin di hospital serdang.. alhamdulillah doktor dan nurse sangat baik dan membantu.. alhamdulillah..

No comments:

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...