Thursday, May 16, 2013

Langkawi - Perjalanan kami ke airort (part one)

assalamualaikum..

banyak lagi entry tertangguh.. huahuahua.. takpe.. saye cerite dulu entry panas dari oven ni.. saye cube cerite detaildetail sebab dari entryentry ni la saye akan bagitau dekat mane nak dapat percutian yang budget.. memang murah semuenye.. macam saye pergi.. bile saye cerite dekat orang langkawi.. semue kate murah.. korang bace la dulu entry ni.. kot korang dapat lagi murah boleh la share dekat sini sebab keluarge kecil kami rancang nak ke sane lagi bulan tige atau empat tahun depan.. inshaAllah..

hari selase lepas.. 7 may 2013 DH tempat ticket MAS.. murah la jugak ticket MAS berbanding airasia.. sebab tu kami pilih MAS.. bukan sebab banyak duit ke ape.. ticket kami bertige RM316.. saye dan DH RM300 dan ufairah RM16.. two way ye.. murah la kan harge ticket mas tu.. RM75 sorang one way.. kalau naik bus campur feri pon campur tambang nak pergi station bus tak dapat kot harge macam tu.. kalau naik kerete pon tak dapat kot minyak tol penat RM316.. kankan..

selase kami beli tiket sabtu kami fly.. memang percutian tak dirancang.. tige hari sebelum kot.. kami pergi sane empat hari tige malam.. memang saye sibuk mencari itu ini.. bace itu ini la.. kate nak murah kan.. tapikan.. semue tu kite yang rancang.. tapi jangan lupe perancangan Allah lagi hebat.. setelah survey mane yang patut.. sabtu tu kami pon ready la nak pergi.. fligt pukul 6petang.. pukul tige lebih saye mintak tolong ummi saye hantarkan.. nak suruh abah, abah takde.. kalau tak confirm abah hantar sampai KLIA.. ummi saye hantar saye sampai BTS je..

meh sini saye nak cerite.. logik tak logik korang fikir sendiri.. saye dengan DH budget tiket ERL dari BTS (bandar tasik selatan) dalam RM9++ - RM10++ sebab ticket dari putrajaya ke KLIA RM6.20.. sekali mase nak beli tiket tu kan.. RM26.50 sehale untuk seorang! memang percutian budget sangat la kan? hahahaha.. da terover budget di situ.. due orang RM53.00.. nak taknak bayar jela.. saye da suruh ummi hantar dekat putrajaya.. tapi sebab ummi nak ke rawang.. tu yang kami tersampai BTS dengan harge tiket tak logik tu.. bagi kami la.. bile DH cakap dekat orang yang jual ticket tu.. kenape mahal sangat harge ticket sedangkan dari putrajaya baru RM6.20.. puan tu senyum je.. terbaikkan.. dalam hati.. 'kalau aku naik teksi dari kajang ke KLIA pon lebih kurang jekan'

tu da lari budget.. sabar banyakbanyak walaupon mulut tak berenti mengomel..sebelum tu kan.. mase nak naik lift nak ke ERL tu.. dengar DH cakap 'ya Allah yang..' saye pandang DH.. 'kenape?' 'tengok tapak kasut abang tercabut'.. da sudah.. tapak kasut DH tercabut pulak.. Ya Allah.. memang dugaan betul.. ambil tapak kasut tu masuk dalam beg.. takpe ade lagi selapis bawah tu.. boleh la DH jalan cume sebelah tinggi sebelah rendah.. sekali tengok tren lagi 2 minit.. saye suruh DH jalan lajulaju.. matimati DH taknak sebab kasut die tercabutkan..

sekali mase naik escalator yang selapis tu pon tercabut.. hahaha.. saye ketawe je dalam ERL tu.. lawak.. kesian DH.. tapi saye tak berenti cakap.. 'abang.. maafkan sayang.. bukan sayang nak ketawekan abang.. tapi lawak sangat.. sayang tak tahan nak gelak..' mase type ni pon saye gelak.. wakaka.. saye tengok DH jalan sambil angkatangkat kaki sebab ade serpihserpih lagi kat bawah tu memang lawak.. bile dapat duduk salam ERL DH cabut semue serpihserpih tu sampai tinggal stokin je kat tapak kaki DH.. kesian sangat tau.. tapi lawak..

sampai je airport.. DH cakap 'yang.. sejuk je tapak kaki abang' hahaha.. kan tiles kat situkan.. memang sejuk la.. kesian DH jalanjalan sambil cover.. da check in lugage semue.. DH cakap nak naik flight macam tu je.. kasutkasut kat airport kan mahal.. DH cakap nak beli selipar dekat langkawi.. tapi kesian pulak saye tengok DH tak selese.. jadi kami pon rembat la kasut sembonia.. tu je yang paling murah kot.. RM219 lepas tolak discount.. RM175.20.. bayar jela.. tengok.. da lari budget sekali lagi..  memang tragis kot mase nak pergi airport..

tengok kasut tragis tu.. kesian sangat dekat DH.. atas kanan nampak tak sandal dekat RM200 tu.. mahal kan.. terpakse la bayar.. takkan nak pakai kasut berlubang sampai langkawi.. tengok kaki DH.. kembang je.. macam kasut MCdonald..

lepas da settle semue kami sembahyang qasar sebelum fly.. yela.. da ticket pukul enam.. sampai sane mesti pukul tujuhkan.. jadi da siap sembahyang da lege.. kami orang terakhir naik flight.. ngamngam pukul enam kami sampai dekat pintu kapal terbang.. hahaha.. mane taknye.. sebelum tu saye round semue kedai kasut kat situ sambil DH tunggu dekat tepi sembonia dengan ufairah.. nak dapat kasut 'murah' punye pasalkan..  jadi.. adekah ini percutian budget? tunggu saye cerite.. lepas ni mesti budget punye.. yeye je kau ni fifi..

9 comments:

Ibu Amirul said...

la hai sampai tercabut kasut...
kalan sakan ko ye fifi...

izzah said...

yeay...baru blk dr langkawi..mesti bwk blk byk coklat dgn gamat ni kan fifi...best2....nk gi jgk la nnti...=)

Nafira usof said...

waahhh.. x sabar nak baca sambungan cerita.

tapi tiket flight tuh memang murah ler~

zarena heeney said...

alahai mcm mana blh tercabut tu eheh
klu ada gam uhu blh la tampal semula kan

izan mama mia said...

alahai..time tu gak kasut wat hal yer..mmg lari budget laa

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama tak pp..hihi..tak rosak takdelh dpt yg bru kan kak..kihkih..

p/s: tax mmg wajib byr..bukan mslh chck beg.. beli skit ke takde ke, mmg kena byr tmbh2 kt dari Malaysia =)

Fifi Nadhrah said...

tu la ain.. tak sempat sampai da tercabut kasut.. hahaha..

tau xpe izzah.. memang borong habis la..

nanti fifi sambung k. zura.. rezeki.. beli on da spot pulak tu..

ena.. kalau ade pon tak sempat tampal sebab nak cepat.. hahaha..

tau takpe.. da melayang 200.. kalau dapat beli cekelat pon syok kan..

betul tu yui.. tu yang fifi cakap.. 'abang saje jekan buat trick nak kasut baru' hahaha.. dekat airport pulak tu..

ros_reeza said...

alahai kesiannya. kadang kadang memang berlaku perkara yg kita tak jangka..

noor safari said...

Salam perkenalan kak..saya noor blogger baru..bru bberapa hr wat blog..aduh kelakar betul bila part tapak kaki kasut suami akak tercabut tu..spontan saya gelak..saya jumpa blog akak ni masa googel pulau payar terperasan akak komen kt bhgn ulasan terus buka blog akak..insyaallah 1/6 ni saya n keluarga saya pun nk pergi bercuti ke langkawi juga..jemput sggh ke blog saya

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...