Friday, June 8, 2012

hidup ini tak indah tanpe dugaan.. en. suami ditamatkan perkhidmatan..

assalamualaikum..

betul kate tajuk di atas.. hidup ini tak indah tanpe dugaan.. sape setuju? saye setuju 200%.. hidup ni akan jadi bosan tanpe dugaan.. tapi ade manusia yang Allah pilih untuk hidup tanpe dugaan.. macam firaun.. tak pernah sakit tak pernah diduge sampai fikir die tu tuhan.. Allahuakbar.. ade jugak manusie di zaman sekarang Allah istijrat kan.. bagi kesenangan tanpe dugaan sampai lupe pade Allah.. kalau diberi kesenangan dari wang ringgit sampai lupe nak menderme.. sayangkan sangat duit tu.. makin banyak duit makin gile mengumpul harte.. mintak jauh la dari di istijrat kan.. biarlah kite bersederhane.. sekali sekale diduge.. jadi mase diduge tu kite dekat sikit.. rapat sikit dengan Allah.. inshaAllah naik sikit darjat kite di sisi Allah.. panjang mukaddimah saye ni ha..

saye nak cerite tentang dugaan yang saye dan en. suami lalui.. saye rase inilah antare dugaan yang terbesar kami terime.. en. suami bekerje sebagai pegawai tadbir diplomatik(PTD) di KPKT.. en. suami dimasukkan ke dalam sektor awam secare paksaan.. bagi saye la sebab en. suami tak mintak pon jawatan PTD  tu tapi ditawarkan ke jawatan itu.. dulu en. suami student di bawah tajaan JPA, jadi kalau die tak terime jawatan tu die akan didende.. mase dapat tawaran tu kami seronok.. bagi kami tu rezeki kahwin kami.. kami nikah 13 feb 2010 dan en. suami kene lapor diri 18 feb 2010.. kami tiada cuti honeymoon tapi kami gembire sebab ade rezeki lain.. (ni bukan cerite diduge ni)

lepas saye lahirkan ufairah di hospital serdang, saye dihantar pulang ke kampung untuk berpantang.. lame jugak en. suami teman saye di kampung dalam 20+ days la.. lepas tu en. suami pulang ke kajang untuk bekerje.. 2minggu sekali en. suami balik la tengok kami anak beranak.. bile en. suami balik kampung nak ambil saye dan ufairah balik kajang en. suami lepaklepak dengan saye kat balkoni.. ayat en. suami macam ni je.. 'abang bakal di tamatkan perkhidmatan.. tunggu mase je' berderau darah saye.. saye baru habis pantang.. ufairah tak masuk 2 bulan lagi.. suami saye da takde kerja.. Allah beratnye rase kepale saye.. sedih sangatsangat.. bile saye tanye bile die cakap tunggu surat.. en. suami ditamatkan perkhidmatan bukan sebab die cuti lame teman saye.. tapi sebab perjanjian mase lapor diri en. suami cume kontrak serap jadi die ditamatkan perkhidmatan.. bukan en. suami sorang sahaje.. en. suami bersame lebih kurang 700orang lain ditamatkan perkhidmatan..


bile balik kajang saye sedih fikir bile la en. suami nak dapat surat berhenti.. lastlast 12 mac 2012 en. suami dapat surat berenti.. 18 mac 2012 last day kat KPKT.. en. suami mengangur.. cari kerje macammacam kat jobstreet, internet, macammacam asal dapat kerje.. en. suami kate 'abang da ade tanggungjawab.. anak pon ade.. takkan taknak kerje..' saye sedih tak sangke en. suami saye takde kerje.. kami hidup susah sementare tunggu en. suami nak ade kerje.. selamat la kami ade duit simpanan sikitsikit jadi kami gune la dulu.. setelah sebulan lebih menganggur en. suami da dapat kerje sebagai project engineer.. Alhamdulillah.. lege sikit hati tapi saye bersyukur sebab mase diduge en. suami rajin solat hajat dan solat dhuha.. inshaAllah akan jadikan amalan walaupun zaman diduge da lepas..

1 comment:

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

Alhadulillah,Tuhan bagi rezeki akhirnya...yg penting kita ingat padaNYA, InsyaAllah segalanya dipermudahkan..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...