Wednesday, February 26, 2014

lawatan bulanan ke klinik kesihatan ibu dan anak ( KKIA ) kajang part 2..

hari rabu patutnye wordless.. tapi da lame tak mengarang.. jadi kite karang la sikit.. sambung cerite klinik yang lepas.. dengan pasrah ingat da boleh balik rupenye kene jumpe doktor.. tunggu dalam 15minit.. not bad la.. sebelum masuk DH pesan.. semue jawab ha.. ha.. je.. cepat sikit habis.. saye pon angguk la.. bile nombor naik..

saye pon masuk jumpe doktor.. sembangsembang doktor bace rekod.. darah kencing semue ok memang saye takde problem.. doktor tanye vitamin ade lagi ke tak.. saye jawab ade.. lepas tu doktor nak scan.. saye malas sebab bukan saye boleh tengok baby pon.. saye cakap tak scan tak boleh? sebabnye baru lepas scan je.. doktor tu cakap.. 'awak ni semue taknak kan' ok ape saye tak demand.. haha.. lastlast saye scan jugak.. mase nak scan tu saye tanye la.. 'doktor scan ni nak tengok ape ye' doktor balas 'saye nak ukur..'

saye pon baring.. sekali kan.. kepale baby saye terkekanan sikit.. perut baby pula terketepi.. baby awak songsang ni.. sambil tekan perut dengan tempat scan untuk tunjuk tempat kepale dan perut.. bukan tunjuk monitor.. melintang kot.. transverse kate saye.. doktor angguk.. lepas tu ukur kepale perut semue.. tinggal nak cari tulang pehe.. cari punye cari tak jumpe.. doktor tu siap panggil geng! due tige orang tolong tengok.. selamat semue perempuan.. dekat 15 minit cari tulang pehe..

gel kat perut tu da setengah botol doktor bantai letak sebab lame sangat mencari tulang.. geram.. lepas tu kan.. da habis scan doktor bagi tisu toilet separuh.. bukan separuh roll tapi sekeping kecik tu potong due.. korang dapat bayangkan tak gel satu perut.. lap dengan tisu toilet potong due.. rase macam nak maki je doktor tu tau.. siap mase nak bagi tu 'alamak tisu da habis la.. sini memang miskin sikit!' macam tu kan perangai doktor.. lepas da turun dari katil.. pasrah pakai kain penuh gel sampai basah kain.. geram kot.. lepas tu mase pakai kain kan.. sorang doktor datang buka laci kat bawah katil scan tu saye nampak banyak lagi tisu.. tak rase macam nak memaki derang?

da settle duduk dekat doktor.. doktor cakap.. 'ok. baby awak transverse ni.. kene pergi jumpe spesialist dekat hospital..' saye balas.. 'la.. due minggu lepas kepale baby da ke bawah.. minggu lepas pon ke bawah.. baby masih pusing lagi ni..' sambil tunjuk gambar scan minggu lepas.. tak boleh.. awak kene pergi ambik tarikh czer.. mase tu memang rase nak sepak je muke doktor.. tak bagi peluang kite buat pilihan.. second opinion ke ape..

mase doktor tulis surat ke specialist saye nampak doktor tu tulis name dr. chong.. saye tegur doktor.. 'doktor ni lelaki ye' doktor angguk.. saye balas.. 'bagi saye pergi swasta la sebab saye nak doktor perempuan' boleh doktor tu balas.. 'ala.. kalau jumpe pon.. czer.. doktor tengok perut je bukan bawah pon..' sakit hati lagi.. dalam hati.. ko ni da kenape doktor.. perut pon aurat.. da la doktor tu perempuan islam pakai tudung.. tak boleh ke die nak jage maruah seorang perempuan..

malas layan doktor tu da.. bengang.. rase nak nangis.. keluar dari bilik doktor saye terus jumpe DH.. saye cakap dekat DH saye nak bawa balik buku pink salinan saye.. salinan klinik.. surat untuk specialist salinan saye.. salinan doktor.. kire semue dokumen saye saye bawak balik tanpe pulangkan dekat klinik.. saye marah.. saye bengang.. saye sakit hati dengan attitude staff dekat sane.. bagi saye derang tak bagi kite pilih langsung.. siap gune care menakutnakutkan kite.. sampai saye nangis sangatsangat esok tu mate saye bengkak pergi kursus.. pedih..

dan yang paling best..  minggu lepas saye pergi check up dekat klinik swasta yang selalu saye pergi.. scan dan kedudukan baby normal.. kepale dekat wah.. kaki dekat atas.. pandang belakang.. bukan posterior.. kalau la saye ikut cakap doktor klinik kesihatan yang tak bagi saye pilih langsung.. mesti saye da dapat tarikh untuk di czer.. bengang memang tahap gaban.. alhamdulillah.. saye masih kuat cekal degil.. jadi boleh la saye try VBAC.. doakan yang terbaik untuk saye ye korang.. terime kasih!~

9 comments:

Kopiolimauice said...

macam2 ye gomen ni... ikut sukati dia je..

Sheila Salim said...

assalamualaikum fifi.. kesiannya awak. sabar jelah ye. semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti. jangan marah2 tau, tak elok utk baby awak...

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada plak ckp cmtu..aish..

sbr ea kak.

Nissa Kawaii said...

Fifi, bg nisa nama Doktor. adik nisa kenal rasanye sbbnya die kadang2 kene bertugas kat situ . boleh buat aduan taw. maybe tak sume dr govt camtu.

izan mama mia said...

laaa... doktor pompuan tapi gitu lak layan nya.... huhu... sabar je lah

dalila said...

wehh..bknnye dh nk bsalin sgt spi kene amik tarikh czer..akak opis aku ni ok je..baby bole pusing lg..jgn risau..pkir positif je..moga ko berjaya vbac..aku nk tgk, kalau ko ajak..hihi

Umi Qi said...

Ya Allah fifi...sedihnya Umi Qi baca...begitu mcm tuh sekali ye perangai doktor kesihatan...langsung x bg pilihan kita nk pilih doktor...pastu buat keputusan mendadak...nsb baik last cek baby dh kedudukan normal...sabar dear...bgus lah buat keputusan utk beralih ke hospital lain

Super Girl said...

sabar yee akak. moga Allah mudahkan urusan akak kita yg tersyg nih <3

Ruhill Fahima Mohammad said...

Salam...saya pn pernah jumpa dr yg perangai mcm2...ikut nasib...dulu sua cekup 2 tpt..kk dkat kampung di kedah..dan kk putrajaya...kk di kampung nurse semua sgt baik..tp dr mcm mlas nk ckap ngn kita...di putrajaya presint 3 alhamdulillah nurse dan doktor sgt baik...ntahlaa ikut nasib masing2...ap2 pn sabar dan tabah laaa biasa la preggy mommy mmg sensitif...me tooo

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...