Friday, February 21, 2014

kisah lawatan bulanan ke klinik..

assalamualaikum..

terpanggil untuk menulis di sini tentang pengalaman saye di klinik.. sepanjang mengandung ni.. sebenarnye saye malas nak pergi klinik.. tapi sebab nak cek jugak kandungan semue kan.. terpakse saye pergi.. lawatan pertame mase di klinik swasta.. mase tu da hampir 3 bulan saye mengandung.. pergi pon sebab nak confirmkan je.. then nak tahu EDD berdasarkan size baby.. selalu bawah 12 minggu masih accurate..

lepas tu saye tak pergi klinik dah.. mihmihmih.. saye berdoa.. dan saye yakin baby saye selamat dalam rahim yang Allah kurniakan.. selagi saye tak demam dan takde bleeding tu kire ok la kan.. bile ibu demam ade kemungkinan baby infection dan bleeding mungkin ade masalah.. lain takde kot bagi saye.. 

next saye pergi klinik mase 24 minggu kot.. mase tu klinik swasta.. memang tak check up dekat klinik government langsung.. bukan berlagak ke ape.. cume saye rase macam takde mase nak pergi tunggu lamelame tercongok.. akhirnye saye suspect denggi dan DH suruh pergi klinik kesihatan.. dari situ la bermulenye lawatan bulanan ke klinik kesihatan..mase tu da 30minggu da.. tak kene marah pon buat buku pink lewat..

tapi yang tak bestnye.. tetap kene pakse minum air gule.. memang ggrrrr sangat la.. siap kali pertame darah saye beku dan tak boleh gune.. kene minum kali kedue.. saye tak suke tau.. nak taknak pergi jela walaupon bukan salah kite.. tak boleh drag pula time nak minum tu.. pasrah jela minum.. tu da buat saye rase taknak pergi klinik da..

lepas tu saye ikut jela appoinment klinik.. tak kire la kerajaan ke swasta.. sampai satu tahap.. saye pergi klinik kesihatan.. jumpe nurse dulu.. ok la.. cek itu ini itu ini.. lepas tu saye refuse nak cucuk tetanus sebab baru je cucuk mase ufairah dulu kan.. saye cakap la nanti tangan saye lenguh seminggu susah nak pergi kerje lagipon nak bersalin kat hospital.. inshaAllah ok.. boleh nurse tu cakap kat saye.. kalau tak cucuk.. barang hospital tak bersih saye boleh kene sawan mase bersalin.. Allah hu rabbi.. mase tu kecil besar kecil besar je saye pandang nurse..

lepas da sembang.. die kutuk siape ntah depan saye.. macam takde etika.. siap cakap kat kawan sebelah die depan saye.. 'tengok geramnye aku sampai aku panggil perempuan tu binatang' dalam hati saye.. ape nurse ni.. takkan depan patient ko macam ni.. siap sangap banyak kali cakap rase nak tidur je.. lepas nurse tu da siap check saye.. die suruh jumpe doktor pulak.. tunggu la turn lagi.. ingat da boleh balik.. lame kot.. da dekat due jam kat klinik.. ok.. nanti sambung lagi next entry.. panjang da ni.. next entry lagi penuh emosi.. tak caye tunggu..

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, sabar banyak ye yanggg. sheila pun malas je rasa nak g KK tiap bulan.. next month dah start 2 weeks pula. letih nak tgu 2-3 jam.. hadoiii ~~~

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai.. truk plak..

izan mama mia said...

ehe..gitulah.. kalau nurse muda... puas hati..kerja pun cekap dan cepat..kalau dapat nurse agak berumur.. mmg dok tahan je rasa geram..hihi

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, saya p0wn ada blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Kopiolimauice said...

gitewww la klu gomen klu bagus betul2 bagus klu sengal mcm tu la attitude nya T__T

LYAfrina said...

sekarang mmg wajib minum air gula kan??

huhu..mmg x ptt la cakap mcm tu depan2 patient.. mmg xde etika

dalila said...

Huh?
Tension kan klu dpt nurse cmtu?
Ehh..ko ade gi klinik lg ke lps yg ns gi kursus aritu?

~ NANA ~ said...

aduhaiii macam2 la perangai manusia ni kn? fifi kena byk sabar tau :)

ANIM said...

alamak..kak anim tertinggal train lah. ufairah nak jadi kakak rupanya. tahniah fifi:-))

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...