Monday, February 17, 2014

kalau la boleh..

assalamualaikum..

selamat hari isnin.. alhamdulillah.. hari yang indah sebab kerje sekarang copy paste je.. jadi kalau malas datang kerje pon tak kesah sebab kerje tak memerlukan tenage minda yang banyak.. selak borang dan salin.. tu jela.. alhamdulillah.. less stress.. kahkahkah.. nampak sangat malaskan.. takpe la.. asal ade kerje..

pagi tadi pergi cafe.. tengah tunggu turn nak order air.. depan saye seorang perampuan bersame anak perempuan.. comel.. mungkin dalam 4 ke lima tahun.. terus hati teringat ufairah.. mesti besar nanti ufairah macam ni.. saye senyum die pandang je.. tak balas pon senyuman saye.. tapi tak kesah.. hihi..

hati terus berbisik.. teringat ufairah yang saye hantar masih tidur.. sepanjang perjalanan mulut di pipi tak pon di dahi ufairah.. manemane yang sampai la.. kami naik motor je.. senang.. dukungan bertukar dari saye ke pengasuh.. sayu hati nak lepaskan anak ke tangan orang lain.. terase macam.. kenape orang lain perlu jage anak kite.. subhanAllah.. sedihnye..

bayangkan 7 pagi sampai lebih kurang 7 malam.. 12 jam anak bersame orang lain.. terpakse beri sepenuh kepercayaan pada orang lain untuk menjaga anak.. mase kite dengan anak pon 12 jam.. tolak waktu tidur? berbaki la 4 5 jam.. tu tak tolak waktu kite main phone bagai.. kalau la boleh..  saye nak jage anak sendiri.. nak berhenti kerje.. kalau la boleh kan..

hati terus menerus terdetik.. kalau la umur kite atau anak tak panjang.. masih berbaki sebulan due atau seminggu due.. lagi teruk sehari due.. mungkinkah kite berhenti kerje? menjage anak selame yang boleh.. apelah sangat dengan harta yang dikumpul berbanding dengan kasih sayang.. amanah yang Allah telah berikan ini.. subhanAllah.. bile la mase ini akan sampai.. masa saye dapat bersame anakanak selama yang boleh.. kalau la boleh....

sayunye hati.. sebak.. berat dade.. bergenang air mate.. kadangkadang kite mengejar harta sampai lupa nilai kasih sayang.. Allah hu akbar.. 

Ya Allah.. panjangkanlah umurku.. masih tidak puas menjage amanah Mu..
panjangkanlah umur anak ku.. masih tak puas bermanja dengan ahli syurga ini..

ufairah.. kamu baby ibu.. dunia akhirat ibu sayang kamu.. walaupon kasih sayang ini cume di dunia.. ibu berdoa.. berharap.. moge akhirat kita akan bertemu.. amin..

10 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, sedih sheila baca. please dear, jangan susah hati. in shaa Allah, ufairah faham ibu dia bekerja tolong ayah.. semoga Allah permudahkan urusan kamu sekeluarga fifi... be strong my dear ~~~

Kakzakie said...

Fifi buat kakak rasa sayu hati. Tapi kakak dah rasa ini semua Fifi. Dulu anak-anak kakak masa kecil memang banyak masa dgn bibik (maid) di rumah. Tapi bila dah besar sekarang mereka tahu menilai.

Yg penting doa selalu moga anak kita selamat selama kita pergi mencari rezeki...

nuyui a.k.a miss YUI said...

Aminn.. sedih lak yui bc ni kak.. kt berdoa yg terbaik..

kalau akk bhnti itu jln terbaik, ikut aje.

Kopiolimauice said...

kasih ibu bawa ke syurga...InsyaAllah akan bertemu jua sampai bila2 kan....tu la pengorbanan yg terpaksa kita hadapi T__T tak kerja takde duit.. zaman skrg semuaaaaa duitttt...

dalila said...

huwaaaa..sedihnye..
kalau la kan?

::EIDA:: said...

kalau la kan? sabar ehhh.... semua tu ada hikmahnya. hehehhe ;))

zarena heeney said...

betul tu fifi
masa sgt terhad dgn anak
mmg sayu sgt hati

sebab tu ena fokus btl2 dgn shaklee
sebb dr situ dah nampak peluangnya
ena akan resign lepas bonus shaklee melebihi gaji skang nie...

nak sgt2 jaga anak sendiri
nak jaga dorg dgn air tgn kita sendiri..mcm mak2 kita dulu...

diana said...

ramai ibu2 yang berharap dapt jaga anak sendiri...insyaAllah,sikit masa lagi boleh la tu..jangan sedih2...

izan mama mia said...

syukur akak dpt jg mia sendiri.. bl anak dah sekolah.. dok teringat..anak buat apalah kat sekolah...huuhu

mama_saly said...

As'salam fifi..
sedihh plak sy baca isi hati fifi tu.. betol tu,sdih igat anak 12 jam dgn org lain..kita..?bila ambil dh smpai masa nk tido kan..
bg sy pntingnya kualiti masa dgn ank2 .dunia kecil ank2 hanya skali.. sabar ya fifi..:)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...