Friday, August 2, 2013

langkawi - kota mahsuri mahsuri (part 11)

assalamualaikum..

kite sambung entry langkawi.. marathon la kalau boleh.. lepas singgah beli gamat.. tangkap gambar dekat tempat minyak gamat nusantara tu terus shoot ke makam mahsuri.. mase tu saye alaala nak pergi ke tak.. sebabnye kami plan nak lunch dekat nelayan.. sedap makanan kat situ.. lepas bincang punye bincang kami decide taknak  pergi makan.. kite pergi makam mahsuri je..

akhirnye kami sampai ke makam mahsuri.. sekarang tak panggil makam mahsuri da tau.. orang panggil kota mahsuri.. tak seronok sangat bagi saye.. tapi bersebab tau.. sebabnye.. kota mahsuri under renovation.. ade due tige rumah tutup.. tak dapat la kami masuk.. rasenye satu rumah je kami naik.. lain tutup.. setakat tengok makam mahsuri.. pergi perigi mahsuri then masuk muzium kecik dalam tu.. tapi ok la.. saye tak kecewe pon ke situ.. memang saye nak pergi pon sebab sebelum ni saye tak sempat pergi.. ala.. mase kami pergi berdue sebelum ade ufairah..

DH dengan ufairah.. bergambar kenangan.. 
 replika patung dalam tu.. macam muzium zaman dedulu kan..
ni la makam mahsuri.. saye bace.. makam mahsuri ni da diubah beberape kali.. sebabnye.. saye tak ingat.. 
ni la satusatunye rumah yang kami naik.. abaikan kegemukan saye.. 
seronok.. cantik tengok rumah ni ka.. tengok macam takde dinding.. rumah zaman dulu memang penuh dengan tingkap dan lubang anginkan.. 
rumah ni tak boleh naik sebabnye derang tengah cat.. ape.. syelek.. tangkap gambar dekat depan pintu je.. 
rumah besar ni pon tutup.. sayangkan tak dapat masuk.. 
ni la telage mahsuri.. sempat la saye basuh muke ufairah dengan telage ni.. bagi sejuk sikit die.. 
tengok.. ni la antare kerje renovation yang derang tengah buat.. 
kami di depan muzium mahsuri.. dalam ni ade macam video cerite tentang mahsuri.. siap ade keris yang tikam mahsuri lagi.. keris betul tau..
lepas da habis round muzium.. kami bergambar dekat luar kota mahsuri..

over all saye puas hati la jugak.. cume terkilan ade banyak rumah yang tutup.. takde la persembahan bagai.. pasrah jela.. kalau da siap renovation tu kan.. mesti cantik kota mahsuri ni.. rasenye teringin nak pergi lagi.. duludulu mase kecikkecik saye pergi ade buaian budakbudak boleh naik.. yang saye pergi ni takde pon.. mungkin ade dalam rumah yang tutup tu kan.. harge tiket nak masuk ke sini takde la mahal sangat.. berbaloi la jugak.. RM7 untuk dewasa.. kanakkanak memang tak tau sebab ufairah free..

4 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Ooo dah tukar nama ek jadik Kota Mahsuri..tp sygnya semua rumah tue tgh renovation pulak kan..;)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pernah gi sini sekali ... tapi biasa lah org tak minat sejarah jadi masuk tanpa perasaan hehe

izan mama mia said...

mana gambar poster mahsuri
tak ambil ker
hihi

zarena heeney said...

tak amik gambar mahsuri ker

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...