Monday, August 19, 2013

raya pertama kami..

assalamualaikum..

tengok ramai da update cerite rayekan.. saye teringin tapi sebab takde gambar kami bertige.. gambar ufairah sorang ade.. gambar keluarge ade dekat adik.. jadi macam kurang sikit la.. tapi sebab taknak ketinggalan.. saye update jugak la cerite raye kami.. tahun ni giliran kampung DH.. jadi saye pasrah je la balik sane.. memang kebetulan turn abah saye balik kampung arwah mama saye.. jadi tak jauh mane pon.. kampung DH dengan kampung arwah mama ade la dalam 30minit perjalanan.. hihi.. 

kami bertolak dari kajang hari isnin.. memule rancang nak balik lepas berbuke.. bile DH da rehat.. tidur.. saye biarkan je.. akhirnye kami bertolak pukul 11malam.. tawakal banyakbanyak.. alhamdulillah akhirnye kami sampai pukul 345pagi.. berhenti sekali dekat restoran jejantas sungai buloh..

esok paginye saye cume sahur roti dengan air teh.. cube suap nasi dalam mulut.. due suap rase nak termuntah.. tak lalu nak makan kot sebab penatkan.. lepas sahur sembahyang subuh.. tidur sampai puas.. hahaha.. menantu hantu.. bukan la.. penat kot malam tu sampai pukul 345pagikan.. saye da cakap dekat DH yang saye taknak balik rumah atuk saye (kampung arwah mama) selain dari pagi raye.. saye tak larat penat dan saye nak DH spend banyak time dengan family die.. da tige tahun lebih kahwin.. tu la first time DH bersahur dn berbuke bersame family die.. 

lagi pon dekat rumah atuk saye banyak kerje.. saye cucu sulong.. mesti memacam kene buat.. kat rumah atuk mesti bakar lemamg, anyam ketupat, tukat langsir.. due sliding door tau.. malas nak pasang hook.. potong sayur nak masak lodeh.. masukkan kuih dalam balang.. haishh.. banyak.. lagi pon rumah da full house.. takde bilik kosong.. saye dekat rumah pakai tudung.. jadi tak boleh la tidur merate merempat.. nak tidur pakai tudung tu boleh.. kalau ufairah nak nenen cemane? tu pon kene fikir jugakkan..

nak elak tu semue saye rele berkampung di rumah mertue.. rumah mertue ade jugak kerje tapi tak sesibuk rumah atuk saye.. cume buat ketupat palas, rendang kerang dan mee kari.. simple sangat kan.. jadi takde la saye penat nak buat memacam.. langsir pon pakai dawai.. rumah kampungkan.. syok.. first time dapat raye suasane kampung.. dan sehari sebelum raye.. abah saye ade singgah rumah mertue saye.. tak lame pon.. cume jenguk anak cucu die..

pagi raye kami beraye di rumah DH.. dalam pukul 11 lebih kami gerak ke kampung atuk saye.. saye tinggal makan jela kat sane.. first sekali salam sesame keluarge.. belah mertue takde siape pon.. cume mertue, keluarge kecil kami dan adik DH yang masih sekolah.. makanmakan kemas barang balik rumah atuk.. yeay!~

sampai rumah atuk.. fuh.. siap sedie la.. adik beradik arwah mama ade empat orang.. semue dah kahwin dan ade anak.. family saye lagi.. kan abah saye da ade empat cucu.. cousin dekat due puluh orang.. memang meriah bangat la.. raye memang semue nak meriah kan.. saye pon nak jugak rase kemeriahan tu.. tapi sebab kesihatan tak berape nak mengizinkan.. jadi saye tak dapat la tengok kemeriahan sebelum raye di rumah atuk.. ape pon kami bersyukur dengan sambutan raye kali ni jike di bandingkan dengan negare yang bergolak..

raye pertame saye tak ke mane pon.. cume rumah jiran belakang rumah DH dan rumah jiran sebelah rumah atuk.. malam raye pertame tu kami tidur di rumah atuk.. malam kedue balik ke rumah mertue balik sebab nak beraye ke rumah saudara DH.. satu rumah je pon.. haha.. raye ketige kami pergi bercuti.. haha.. kat mane? nanti ye!~

terimelah satu gambar raye.. bile sebut senyum dekat ufairah.. macamtu la jadi rupenye..

gambar di belakang rumah DH..



7 comments:

Nafira usof said...

hehehe.. comel jer ufairah senyum.. tiut sangat..

Selamat hari raya fifi..:)

IbuNoey said...

ufairah..comelnya senyuman kamu...;)

Ina Haireina said...

Ufairah yg comel.. same la kaler baju ngan adik.. kalau amek gambo sesama mesti sedondon.. hehehe..

pijon said...

Selamat hari raya ufairah.. eh macam wish kat anak sendiri sama nama lah katakan heheh..fifi ufairah saya pun warna biru jugak tahun ni.. sama tema lah kiteee heheheh

izan mama mia said...

hihihi..senyum sambil kenyit hidung hihihi

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. amboii manisnya dak kecik bertocang berbaju kurung biru ni. nak cium sikit... kak, dia ada lesung pipit atas pipi ek? macam sheila lah! hahahahhaha :)

dalila said...

Maniss ufairah beerbaju kurung ;D
Selamat Hari Raya Fi..
Xsempat nk melawat lg..bz giloss

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...