Saturday, August 3, 2013

langkawi - taman agro teknologi (part 12)

assalamualaikum..

habis round kota mahsuri tu terus kami gerak ke destinasi seterusnye.. sekejap je kami di kota mahsuri tu.. kan banyak rumah tutup kami tak dapat masuk.. destinasi seterusnye memang best.. bagi kami la.. kalau datang langkawi lagi.. saye nak pergi sane.. tetambah musim buah.. memang seronok..

destinasi seterusnye taman agro teknologi.. bahase lain MARDI langkawi.. tak sangke.. dekat langkawi.. MARDI pon jadi tempat pelancongan.. kalau korang datang langkawi.. datang la sini.. seronok.. tengok pokok.. makan buah yang paling best.. tour guide kami pon best.. tiket takde la mahal sangat.. RM5 untuk pemegang mykad.. dan RM15 untuk foreigner.. 

sampai je sane kami kene tunggu trem.. takde orang kot.. saye DH dengan ufairah je.. risau kami tunggu lame.. mane taknye.. mase tu da dekat pukul due kot.. dengan tiket flight pukul tujuh.. memang risau la.. dalam lime minit tunggu sampai la due foreigner arab.. tunggu lagi lime ke sepuluh minit sampai la trem.. kami pon naik.. naiknaik je da dapat sesuatu.. seronok.. tak sangke..
mase ni tengah tunggu trem.. tengok muke ufairah.. kepenatan kan..
kami dapat ni.. kreatif sangat kan..
lepas tanye name.. berkenalan bagai.. trem pon jalan.. mulemule berenti dekat pokok nangke.. siap tangkap gambar lagi.. tangkap gambar dengan mr. jack.. lalu ladang belimbing.. memacam ladang lagi la.. siap tour guide tu berenti ambil gambar bagai.. kan ade foreigner, mesti ade pokok yang derang tak pernah tengok.. cantik tersusun bersih je ladang tu tau.. da puas jalan.. trem pon berenti dekat satu tempat.. ade tandas dan ade banyak buah.. seronok sangat..

kami dan mr. jack.. selekeh saye sebab penat tak cukup tidur.. 
barisan buah yang ade.. 
zoom sikit.. 
pinggan pertame saye.. syok sangat tau..

duduk dalam 20 ke 30minit makan buah.. sambil tu saye sembang la dengan tour guide.. mase ni bukan musim buah.. yang ade belimbing, pamelo, nenas, tembikai kuning dan merah, nangke dan buah nage.. bayangkan kalau musim buah.. rambutan, durian, manggis, langsat.. mesti ade tambahan buah lagi kan.. kan best kalau saye pergi mase musim buah.. tour guide tu siap berenti dekat pokok kelape.. nak tunjuk dekat orang arab..

yang baju biru tu la tour guide kami.. tengok die melayan.. siap berenti dekat pokok semalu suruh pak arab ni pegang.. semangat..

lepas tu kami ke ladang nenas.. pak arab dengan mak arab tetap terkejut.. hahaha.. yela.. baru derang tau pokok nenas macam tu.. memang excited la derang.. siap turun tangkap gambar.. mase ni memang kami berenam je termasuk tour guide.. jadi memang tumpuan lebih la.. kami pulak biar je tour guide tu layan arab tu lebih.. yela.. dekat negare derang takde pokokpokok ni semue kan.. 

mase ni ufairah da mengantuk sangat.. saye pon susukan ufairah.. nampak tak atas trem tu? DH turun tengok pokok nenas.. da tour guide tu semangat ajak.. ufairah menenen sampai tertidur.. mane taknye.. dengan jalan seharian.. kene bangun awal pagi.. memang tak sempat rehat ufairah.. kami sampai ke ladang anggur.. ala.. buah kegemaran ufairah dan ufairah tidur.. saye kejutkan jugak.. hahaha.. kejam tak ibu? bukan.. pengalaman susah nak dapat..

tour guide tu kate.. buah anggur ni tak berape masak.. jadi die tak letak la dekat pondok makan buah tu.. tapi.. die bagi kami petik sendiri dan terus makan!!! memang heaven.. best.. ade yang manis ade yang masam.. tapi puas hati sangat.. ufairah bangunbangun tengok anggur berjuntai atas kepale terus excited.. hahaha..  
kami bertige di ladang anggur.. 
ufairah bersusah payah memetik anggur.. untung kamu nak.. baru setahun lebih da dapat petik anggur sendiri..

lepas ladang anggur.. habis la penegembaraan kami.. dekat due jam kot kami kat sane.. saye tak set mase la.. mase jalanjalan dalam ladang tu nampak buah rambutan tengah hijau.. durian bergayutgayut.. oh.. kalau la kami datang lewat sikit mesti dapat merase.. inshaAllah kami akan repeat langkawi lagi.. 

notakegembiraan          > sebenarnye.. kami da beli pon tiket flight ke langkawi untuk next april.. hahaha.. langkawi tunggu kami.. inshaAllah kami akan sampai sane lagi..



3 comments:

MaMa Rey said...

semangat pak arab tu hehe..
tak pernah nampak nenas agaknya pak arab dan mak arab tu..:)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. bestnya jejalan Langkawi. hehhee

dalila said...

woww..bestnye..br pegi nk gi lagi...nk ikuttt..hahaha

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...