Monday, April 30, 2012

ufairah mengekek-ngekek.. pandai anak ibu..

assalamualaikum..


monday blue hari ni.. nak update blog pagipagi mood ke laut.. ni da pukul 3lebih.. lagi sejam lebih nak balik.. rase seronok.. sebab esok cuti.. perasaan rindu pade ufairah membuakbuak.. ohh my little precious.. ibu rindu kamu.. baru saye tahu kasihnye ibu pade kite  mase kecikkecik dulukan.. bile kite besar nak bersusah sikit untuk ibu pon pk ratusratus kali.. tak semue la.. kite tak sedar yang mase kite baby, panas sikit pon kite payungkan.. kalau boleh hujan setitik pon jangan kene kat anak.. nyamuk apetah lagi.. dipenyekpenyek sampai tinggal serpihserpih.. kalau bunyi ek sikit pon kite da tak keruan.. berdukung sane sini.. kalau tengah makan ufairah nangis? sampai tercekik saye makan.. tak pon tinggal je macam tu..

kadangkadang nak train abah ufairah jage ufairah time nangis.. in case saye terpakse berkursus atau kerje luar.. abah dukungdukung ufairah tapi ufairah tetap nangisnangis jugak.. saye di dapur mundarmandir tak keruan.. tak sedap hati.. tu depan mate.. kalau belakang? adoi.. tak sanggup nak fikir.. tu baru sikit kasih ibu rasenye.. kalau kite yang besar ni.. ibu mintak tolong sikit ah la.. kejap la.. nak tengok tv la.. tengah cakap fon la.. kalau kite mase kecikkecik dulu.. baru bunyi ek.. ibu da kelam kabut.. Allahhuakbar.. besarnye kasih ibu.. tak sanggup ingat sebab ibu kandung saye da takde.. saye tak sempat nak balas jase ibu saye.. saye tak betulbetul hargai ibu saye.. sekarang cume doa mampu saye kirimkan.. Ya Allah.. makbulkanlah doaku ini.. 

due rangkap pengenalan da buat saye sedar besarnye kasih ibu.. back to the topic.. semalam malam, ufairah taknak tidur awal.. ibu yang kelam kabut pagi tadi iron baju keje.. tak sempat jugak even da bangun pukul 3.40am.. bukan 4.30am ok.. direct feed ufairah mandi dan buat kerjekerje sepatutnye.. bile ufairah taknak tidur malam saye enjutenjut dalam buai pon die taknak jugak.. tetap besarkan mate.. saye give up.. saye da susukan ufairah sampai kenyang tapi die taknak.. nak main jugak..

akhirnye saye main cakcak dengan ufairah.. ufairah dalam buai saye confirmconfirm la kat luar.. hihi.. bile saye agah die terkejut.. 1st time agaknye.. bile da 2 3 kali.. die ngekek ketawe.. saye yang suke.. sampai en. suami pon terkekekkekek tengok ufairah mengekek.. yela.. anak da pandai main agahagah.. agaknye da lame kot ufairah pandai.. sebab duk tengok BS buat.. semalam baru 'makpak' nye nak try.. ngekek terus si kecil tu.. tak sabar nak balik.. nak jumpe my beloved ufairah!~

Friday, April 27, 2012

tazkirah jumaat~

assalamualaikum..

saye terbace cerite ini di FB.. ade orang sharekan dari web mane saye lupe.. saye bace sambil bergenang air mate.. sedih.. cube bace..

TAZKIRAH JUMAAT : KERANA DIA SEORANG IBU

'Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui...'
--------------
“Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat. Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, ciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada di pangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu…

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia ejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu…

“Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan,” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

“Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali.”Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.”

“Bila?” tanya si anak.

“Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

“Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.”

Si anak kaku..


**Dah habis baca?Sedih kan...Itulah pengorbanan seorang ibu untuk anaknya....Begitu besar...

si comel ufairah!~

assalamualaikum..

ufairah almost 3MO time ni..

akhirnye saye berjaye menayang ufairah kesayangan saye.. see si kecik yang pandai bergaye ni.. pantang nampak camere.. saye bukak fb (time rehat ofis tak block fb) save gambargambar ufairah dalam fb.. akhirnye janji ditepati.. alhamdulillah..

ohh.. teruknye saye..

assalamualaikum..

teruknye saye.. saye lupe.. tadi saye dapat text dari en. suami 'yang lupe bawak hard disk yang' dengan hampe saye balas.. 'alaaaaaaaa :(' saye lupe bawa hard disk saye ke ofis.. garegare keluarkan semalam untuk masukkan gambar Ufaurah banyakbanyak untuk tatapan semue.. (macam ramai je pembace blog) sedihnye saye.. kononkonon nak upload kat ofis hari ni.. pc saye da boleh terime devicedevice ni da..

kalau dekat rumah saye susah nak berblog.. Ufairah suke ajak saye lepaklepak atas katil sambil die nenen.. jadi tak sempat langsung nak on laptop.. kalau saye duduk depan laptop ufairah mule panggil saye.. bbuuuu.. bbuuuu.. ekkk.. ekkk.. sudah saye kelam kabut.. type pon cukup syarat je.. sampai ofis nanti confirm saye kene edit.. lumrah ade anak.. Allah bagi nikmat anak.. Allah tarik sikit nikmat bersosial.. hihi..

saye akan cube upload gambar ufairah secepat mungkin.. sori..

Thursday, April 26, 2012

Happy 100 day sayang!~

assalamualaikum..


Happy 100th day sayang..
makin hari ibu makin sayang kamu..
makin hari kamu makin pandai senymsenyum dekat ibu..
semoge kamu membesar sebagai anak yang solehah..
pic hari ke 100 ibu tak sempat ambil..
siaran terganggu.. hihi..
whatever pon..
i heart you comel!~

Wednesday, April 25, 2012

Ufairah 3month jab

assalamualaikum..

semalam saye cuti.. saye bawa ufairah ke klinik.. jadi saye tak sempat nak update blog saye ni.. memang saye da agak.. mesti berat Ufairah naik sikit je sebab die da mule buas.. maksud saye da mule nak belajar menirap.. mulut bisingbising.. hihi.. terjerit sane sini.. terkekekkekek lagi.. adoi anak ibu ni.. then Ufairah da masuk 4weeks duduk dengan nenek (panggilan untuk baby sitter).. susu yang saye tinggalkan pon cume 8x2oz je.. jadi dari pkl 7pagi sampai 6petang ufairah cume minum 16oz je.. tu pon baru seminggu saye bagi 160z.. kalau tak 7x2oz je.. jadi memang betul tanggapan saye semalam..

Ufairah cume naik 400gram je.. sedihnye saye.. berbanding sebulan pertame dan bulan kedue.. Ufairah naik 1.2kg tiaptiap bulan.. Panjang Ufairah pulak cume 67cm.. panjang la tu kan.. hati saye berbungebunge tiap kali ke klinik.. selalu orang akan tegur saye.. macam semalam.. 'baby berape bulan?' saye jawab '3bulan' confirm orang tu akan jawab balik 'semangatnye.. saye ingat 5 ke 6 bulan..' dengan banggenye (ade perasaan riak disitu) saye jawab balik.. 'mase 2bulan hari tu pon 6kg' dengan terkejutnye akak tu jawab balik '6kg tu berat mase anak saye 5bulan' saye hanye mampu tersenyum..

lepas jumpe nurse.. mase untuk ambil jab.. saye risau.. risau sebab takut Ufairah nangis kuat.. saye tak sanggup.. sedih hati ini.. abahnye yang bawak mase tu.. mase kene jab tu.. ek pon takde.. alhamdulillah.. kate en. suami macam tak kene apeape.. baik betul anak ibu.. sayang, u make me proud.. I love u so much..

kaki--> ade yang mintak saye upload gambar Ufairah.. tunggu ye.. nanti saye upload.. sabar.. hihi..

Monday, April 23, 2012

Ufairah 1st achievement

assalamualaikum..

asyik cerite pasal the delivery je.. entry ke-2 untuk hari ni.. cerite tentang pencapaian Ufairah.. baby cumil tu da  3M+ da.. 2 3 hari lepas da perasan Ufairah angkatangkat kaki.. nak mengiring.. mase ambil dari rumah BS pon  BS ade cakap.. 'Ufairah macam nak menerap da ni' semalam bersamaan 22 april 2012 saye lepaklepak atas katil dengan si cumil tu.. Ufairah mengiring.. kejapkejap terlentang balik.. die cube lagi.. kaki terangkatangkat.. kepale pon.. jenuh ufairah tonyohtonyoh muke kat bantal.. tension kot tak terterap lagi.. dekat 5minit ufairah berjaye meniarap.. tapi..

die tak berape berjaye lagi.. tangan terkepit kat bawah badan.. tak lepas.. hihi.. lepas tu ekk.. ekk.. rimas la tu.. badan hempap tangan.. nak telentang balik pon tak berjaye lagi.. terpakse ibu tolong.. cumil je.. lawak.. alhamdulillah.. even tak 100% meniarap.. tapi ade perkembangan dalam tumbesaran anak ibu ni.. 4 5 hari lagi kot ufairah akan berjaye meniarap sepenuhnye.. good luck sayang!~ tak sabar nak tunggu kamu meniarap.. sebab kesian asyik telentang je.. kite orang tue ni pon tau sakit badan kalau telentang je..

semalam sepetang ufairah tak tidur.. saye dan abahnye melayan.. bile ufairah bosanbosan dalam rumah.. (bile nangisnangis.. ekk.. ekk.. tu tande bosan la tu) abah bawah ufairah keluar rumah jalanjalan ambil angin.. ibu buat kerje.. bile petang sikit.. sebelum asar ibu dengan abah bawa ufairah pergi ziarah maklong ida ufairah (sebelah rumah je).. ufairah dapat sepupu baru.. izzara sofea.. cumil sangat.. lepas ibu dan abah sembahyang asar, ufairah pergi ke taman.. 3bulan ibu dan abah da bawah ke taman.. pergi pon sebab nak ambil angah balik rumah.. mase on da way balik kamu tertidur sampai la ke 6.50pagi.. dapat ibu buat kerje ibu.. iron baju, kemas susu untuk kamu, macammacamlagi la.. alhamdulillah.. kamu cume bangun untuk menyusu je.. thanks sayang.. i love u..

the delivery -part 3~

assalamualaikum..
rajin saye mengepost entry.. the delivery part 3.. sambung lagi banyakbanyak sampai termuntah.. cerite DI DALAM OPERATION THEATER.. saye tulis ni bukan nak menunjuknunjuk.. riak dan sebagainye.. saye masih ingat lagi kawankawan TTC saye.. semoge kalian akan mendapat rezeki ini.. saye tulis ni untuk Ufairah.. untuk die tahu bagaimane saye melahirkan die.. maafkan saye jika saye ade buat sapesape kecil hati..

mase ditolak masuk OT saye pandang siling je.. ade feeling macam dalam tv tu.. masuk nak masuk tu hati punye berdebardebar.. takut sangatsangat.. rase macam nak hidup tu 50-50 je.. dalam hati siap terdetik.. 'lepas ni aku taknak mengandung da' ..setelah ditolak masuk OT saye di tolak naik ke katil yang lebih kecil.. muatmuat badan saye je.. tangan pon tak muat.. katil tu siap ade wing untuk saye depekan tangan.. memang prosedur macam tu kot.. katil bentuk T kecil.. sabelum saye disuruh mendepakan tangan saye telah dibius.. half sahaje.. doktor bius sangat baik dan islamic.. alhamdulillah.. lepas saye baring cume bahagian perut sahaje dibuka.. sejuk sangatsangat didalam tu..

bertambah sejuk bila hati ini berdebardebar takut.. nurse tanye puan ok.. saye jawab saye sejuk.. derang ambil hot blanket untuk saye.. bile sorang nurse datang dekat saye saye cakap.. saye nak tidur boleh mase proses ni.. nurse tu izinkan.. cuak.. sape nak tengok.. baik tido.. wakaka.. sepanjang proses mengeluarkan Ufairah (oohh.. syahdunye) saye sangat takut.. berdebardebar.. selamat derang cover bagi saye tak nampak proses 'memotong' perut saye.. nak tidur pon tak boleh sebab takut sangat.. kejapkejap nurse datang tepi telinge saye.. nurse tanye.. 'puan ok?' saye jawab 'ok'.. nurse cakap.. 'jantung puan laju ni.. puan relex ye.. jangan takut.. takde apeape pon..' saye hanye mampu anggukkan kepale..

sampai 1 tahap saye rase orang tekantekan dekat ulu hati saye.. then ade suare cakap.. tekan kuat sikit lagi.. terase jugak la.. bius separuh jekan.. 4 5 kali tekan terdengar suare tangisan Ufairah.. Ya Allah.. rase sayu sangat mase tu.. saye tahan airmate.. cover cun wei.. hihi.. Ufairah nagisnangis sampai 5minit tak berenti.. saye risau nape baby saye tak berenti nagis.. mungkin mase ni derang tengah jahit balik perut saye.. ade 2 orang nurse datang bawa baby saye.. derang cume tunjukkan jantina dan suruh saye sebut.. lemah je saye cakap perempuan.. nurse cakap.. cube cakap kuat sikit.. perempuan saye sebut lagi sekali.. then derang pon bawa pergi baby saye untuk dibersihkan.. bile da siap semue.. perut da tertutup balik saye dihantar ke recover room.. nak tengok jantung dan tekanan darah stabil ke tak..

mase tu hati mule rindukan Ufairah.. proses recover pon lame.. hati da tak sabarsabar nak jumpe nak pegang anak ibu mase tu.. alhamdulillah semunye selamat..

Friday, April 20, 2012

the delivery- part 2~

assalamualaikum..
type lajulaju sebab en. suami da on the way.. ni sambungan cerite kelahirah little precious HAZIQAH UFAIRAH.. sampai je rumah saye rase lege.. jumpe katil besar.. bersize queen sahaje ye.. jumpe tilam empuk.. bantal yang banyak dan biase saye gune.. nikmat.. hilang rase sakit kejap.. dudukduduk layan contraction.. tunggu nak masuk zuhur nak solat tetibe ade sumthing terjadi.. pucat muke saye.. ade clog  sebesar tapak tangan keluar.. memang suspen mase nak tengok tu.. kot tali pusat ke.. uri ke.. en. suami tengok je terus cakap.. 'jom g spital' ceit.. baru nak feeling duduk rumah.. makanan yang dibeli pon angkut sekali g spital.. saye risau.. bukaan da 2cm.. mungkin 3cm mase tu.. ade kemungkinan tali pusat atau uri nak tercicir ke.. wakaka.. ayat nak cuak je..

sampai spital cek jantung baby ok.. doktor scan nak tengok baby cemane.. kotkot la clog tu uri ke.. uri ok.. jantung ok.. kedudukan ok.. mase tu bukaan da 4cm.. ok.. another 6cm.. (ohh.. mengimbas waktu melahirkan.. rase syahdu.. rinduuuu..) cekcek berat baby 4.1kg.. woooohhhoooo... tak sempat la.. da type selaju boleh.. en suami da sampai.. nanti sambung..

ok kite sambung.. @21042012..

4.1kg sangat besar ok.. doktor da shock.. yela 4.1 kire big baby la.. lagi buat doktor terkejut 2hari sebelum tu scan berat baby 3.4kg je.. amekkkaw.. takkan 2hari naik 700gram.. doktor tu terus call specialist.. specialist datang then scan.. 4.1kg la.. 2 3 kali scan tetap same.. siap cube pendekkan tulang pehe baby mase ukur tu.. sayangnye tak keluar pon figure.. specialist pegang perut then cakap 'saye tengok perut awak ni macam 3.6kg je.. awak kene tau yang scanner ni ade ralat +-500gram.. tengok tinggi awak awak boleh lahirkan baby secare normal kalau 4.1.. tapi saye takut 4.6.. suami mane? saye nak jumpe' saye bagaitau la semue then nurse panggil suami masuk.. bile en. suami masuk doktor cakap 'oo.. tinggi orangnye..(then doktor terangkan risiko besalin big baby..normal dan c-zer.. then doktor suruh choose nak yang mane)'.. doktor taknak buat keputusan sebab baby saye ni size die in border..  setelah berbincangbincang.. saye da nangisnangis time tu.. orang sekeliling tengok pelik.. wakaka.. ade saye kesah? saye kalau boleh nak deliver secare normal.. tanye pendapat en. suami.. abah.. ummi.. saye ikut cakap abah.. pilih czer..

sebab c-zer risiko paling rendah untuk baby saye Haziqah Ufairah.. ibu sanggup berkorban ape sahaje untuk anak ibu.. saye masuk dalam PAC balik.. (sebab mase bincang tu saye keluar dulu.. doktor bagi sebab nak saye buat keputusan dengan tenang..) saye cakap saye pilih c-zer dengan berat hati.. semoge pengorbanan saye ini ade hikmahnye.. lepas bagi rantai, jam, cermin mate pade husband saye pon masuk balik bilik nak siap2 tu..

lepas nurse siapkan nurse terus tolak masuk OT.. selalunye derang bagi jumpe husband dulu.. tapi mase tu OT da lame tunggu saye sebab saye perlu di czer secepat mungkin.. da buka 4cm kan.. tak dapat la feelingfeeling macam dalam tv tu kan.. hihi.. husband tak tau pon saye da masuk OT sebab husband ingat nurse akan panggil untuk jumpe.. tibetibe nurse panggil macam ni.. "suami kepade fifi ade? (husband datang dekat nurse) baju baby mane? encik boleh masuk azankan baby" encik suami terpingepinge dalam hati.. bile isteri aku kene c-zer.. hihi..

bile da keluar baby saye kecik je.. 3.6kg.. sebabnye femur panjang.. baby saye tinggi dan kurus orangnye.. dan sangat comel.. saye sangat suke besalin di hospital serdang.. alhamdulillah doktor dan nurse sangat baik dan membantu.. alhamdulillah..

the delivery~

assalamualaikum..

the delivery.. bukan domino delivery, mc delivery ye.. tapi saye yang meng'deliver' baby ufairah.. hihi.. actually darah dan lendir da keluar dari hari ahad.. tak sakit pon lagi.. mule contraction yang consistent pade petang isnin jam 2 ke 3 petang.. ya Allah sakitnye.. tapi saye cool je lagi.. da belajar teknik menahan sakit dengan pernafasankan.. even graf contraction da paling maksimum saye tetap berdiam die.. takde jerit.. cume dalam hati penuh dengan selawat dan zikir.. yee.. iyenye menjadi.. sampai doktor pon terkejut.. hihi.. (kembang lubang hidung d situ..) siap doktor cakap.. 'awak sakit da teruk ni.. tapi diam je ye.. siap mintak balik..' saye bosan woo kalau kene tahan wad..

pada malam isnin saye da tunjukkan tandetande sakit sampai abah saye pon perasan.. tak keruan die.. 'along ko tahan lagi tak? kalau tak tahan jom g spital' kalah suami saye risaukan saye.. hihi.. saye dengan selamber jawab.. 'ok lagi abah.. esok jela g spital' malas la nak g awalawal takut nanti terbukak sikit kene duduk wad.. saye tak suke duduk wad.. bosan tambahan katil kecik + bantal tak sedap.. paling saye tak boleh terime bile suami tiade d sisi.. kalau sakit tengahtengah malam nak ngadu kat sape? bagitau.. bagitau.. jadi saye tak tido 1 malam menahan sakit dan menulis waktu contraction.. kerje tulis dan tengok jam bape lame contrction itu suami.. see.. saye tak boleh hidup tanpe suami saye.. i heart u abang..

pukul 4 pagi saye rase tak tahan sangat.. lebih 12jam menahan sakit.. bangun jalan pusingpusing sofa konon nak bagi kurang sakitkan.. tengok abah da siap sedie nak g masjid untuk subuh.. abah tegur.. 'boleh tahan tak? kalau tak tahan abah nak kejut ummi hantarkan g spital' saye jawab 'boleh lagi abah.. lepas sembahyang subuh la pergi spital' sampai satu tahap saye tak tahan.. (terberanak kat rumah jugak nnt.. org kate anak 1st 1cm 1jam.. ni da berbelas jam..) 'abah panggil ummi.. nak g spital la' pukul 5lebih saye g spital..cekcek bukaan 2cm baru.. pukul 9pagi time tu.. (gaye cerite persis suami takde di sisi.. wakaka.. sebab abah lagi risau dari suami) suami da belajar macammacam hal.. kelas besalin pon die attend.. very the supportive you.. 

pukul 11 pagi saye mintak balik dari PAC.. tak larat saye nak tunggu situ.. katil sempit.. nak ngiring kiri kanan takut jatuh katil.. wakaka.. hine sungguh ayat saye ni.. 

ayat nak mintak balik..
saye: doktor boleh tak saye nak balik.. lagipon baru 2cm.. lambat lagi ni
doktor: awak da sakit teruk ni.. tengok graf contrction.. maximum.. saye tak galakkan balik.. rumah dekat mane?
saye: sungai ramal..(aku tipu rumah kat sungai ******.. sungai ramal dekat dengan spital.. kebarangkalian nak balik tinggi)
doktor: oo.. dekat je.. 5-10minit da boleh sampai..
saye: haah doktor.. saye nak balik.. katil kat rumah besar.. nak golek selese.. nak jerit pon takpe..
doktor: *tersenyum.. tapi saye confirem awak datang balik petang ni..

memang betul pon aku datang balik petang tu.. cerite petang sambung next entry..

Terima Kasih Abang

assalamualaikum..

entry ni khas buat suami saye.. Terima kasih abang.. abang banyak bantu sayang dalam macammacam hal.. paling cool abang tak malu nak bantu sayang buat keje rumah.. i heart you.. hihi.. tak kire kalau sayang sihat, sakit, penat, tak larat.. abang tetap rajin..

bile weekend, bangun pagi bukan sayang yang sibuk kutip baju kotor tapi abang yang kutip.. bawa pergi mesin basuh dan mesin basuh basuhkan.. hihi.. bile mesin basuh menyanyinyanyi tande suruh kite ambil dan sidai.. abang yang pergi cepatcepat dan sidai.. bile saye cakap nanti saye buat.. cume jawapan ini yang saye dengar.. sayangkan penat.. sayang rehat la.. waahh.. sangat seronok dan terserlah kemalasan saye.. haha.. bile petang saye kelamkabut kate baju tak angkat lagi (bile kami keluar jalan) abang mesti jawab.. abang da angkat sebelum kite keluar tadi.. tinggal 1 2 yang tak kering je.. berbunge lagi hati saye..

bile time makan pulak.. kami makan bersame.. habis makan abang mesti cakap.. takpe sayang.. tinggal je dalam sinki tu.. nanti abang basuh.. sayang g tengok anak.. see.. betape banyaknya pertolongan suami saye pada saye.. terime kasih abang..bukannye basuh pinggan saje.. kadangkadang siap lap meje kemas dapur..

kalau hal kemas rumah pon same.. termasuk bilik.. saye duduk di luar tengok anak.. masuk je bilik tengok da berkemas.. depan pon same.. terime kasih abang.. kalau la abang takde sayang taktau macam mane sayang nak teruskan hidup ini..

tapi kalau bab masak memasak, jahit menjahit, ironmengiron.. memang kerje saye.. takkan la suami nak buat semuekan? kesian jugak.. tu pon saye da rase senang dengan pertolongan suami.. kami berkerjasame.. terime kasih Ya Allah kurniakan suami yang melengkapi kekurangan yang saya ade ni.. Alhamdulillah.. semoge kite menjadi pasangan yang saling hormat menghormati, bantu membantu dan sayang menyayangi.. semoge sayang menjadi isteri abang di syurge kelak..

Thursday, April 19, 2012

Ufairah is fully breastfeed and cloth diapering..

assalamualaikum..

fuhh.. penatnye jadi ibu.. sangat penat.. schedule sangat pack.. (ayat tak boleh blah.. macam ayat g kursus) makin sibuk bile mule bekerje.. hari ni hari keempat.. tambahan pula baby ufairah is fully breastfeed + she is using cloth diapers.. bile orang bace mesti orang kate jimat gile saye ni kan.. kedekut.. susu taknak beli.. pampers pon same.. bukan saye kedekut.. sebab..

saye SAYANGKAN baby ufairah la saye buat ni semue.. ingat senang ke nak fully breastfeed sambil bekerje? siap amalkan pemakaian cloth diapers lagi.. kalau la semue orang tau kebaikan susu ibu berbanding formula mesti semue orang akan berusehe menyusukan anak mereke.. yes.. saye mengaku saye penat.. hampir give up.. tapi saye akan cube habiskan 6bulan pertame untuk anak tanpe makanan dan minuman lain selain susu ibu.. serta berusehe meneruskan sehingga 2tahun.. saye nak bine antibodi anak saye supaye die jarang dapat sakit.. ini cume usehe saye.. lain Allah yang tentukan..

penggunaan cloth diaper pulak sebab saye nak elak nappy rash pade montot anak saye disamping menjage alam sekitar.. even anak saye baru 3bulan sekarang ni.. kalau die poo poo die akan tunjuk rase tak selese.. sebab ape? sebab cloth diapers kan kain.. jadi lagi senang die nak bezekan yang basah dan kering.. mungkin toilet training untuk baby ufairah akan berlaku lebih awal..

bab jimat dengan breast feeding dan cloth diapers ni adelah bonus bagi saye.. setiap ibu bapa nak yang terbaik untuk anak mereke.. biar la susah macam mane pon.. kan? i love ufairah sooo much... thank you Allah for the little khalifah untuk saye dan suami.. semoge kawan-kawan saye yang masih menanti akan mendapat hadiah dariMu juga.. makbulkanlah doa hambaMu ini.. amin..

Wednesday, April 18, 2012

Ufairah menerap?

assalamualaikum..

selamat petang.. semalam saye memang penat sangat.. nak edit post masukkan gambar ufairah pon tak sempat.. ufairah mintak nak manje.. abah ufairah pulak demam.. sampai 39.1.. saye terus risau.. risaukan abah ufairah.. saye sebelum ade anak boleh la nak berjage malam jage suami bile die demam.. tapi malam tadi flat.. saye just bg makan ubat dan suruh suami mandi untuk turunkan panas..

ufairah da makin cerdik.. pandai ajak sembang.. pandai ajak main.. taknak tidur pulak tu.. abah ufairah demam.. ibu pulak sangatsangat flat garegare tidur 3jam sahaje hari sebelumnye.. lepas saye direct feeding ufairah saye mintak suami buaikan ufairah.. (satusatunye care nak bagi ufairah tidur kalau ufairah ajak sembang..) selalunye die akan tertidur mase direct feeding.. agakagak ufairah da nyenyak saye minta suami hulurkan ufairah untuk tidur sebelah saye.. lepas letak ufairah sebelah saye, saye terus tertidur..

tibatiba saye terjage.. saye tengok posisi tidur ufairah lain dari selalu.. selalu terlentang tapi tadi meniarap.. saye terkejut berderau darah takut apeape terjadi pada anak kesayangan saya.. susah kami nak dapat.. pelbagai dugaan dan rintangan kami kene tempuh.. saye terus angkat ufairah terlentangkan die.. die tidur nyenyak je.. mase die meniarap muke tak tersembam.. muke mengiring.. bile saye tanye suami sekarang pukul berape.. 2.56 jawabnye.. dalam hati saye awal lagi.. boleh tidur.. saye terlupe yang pukul 3pagi waktu saye mengepam.. haiihh.. punye penat.. terskip 1session..

yang saye tertanyetanye macam mane ufairah boleh meniarap? ufairah turn 3MO tapi die tak banyak berusehe untuk mengiring.. apetah lagi meniarap.. die cume berusehe mengangkat kepale.. alaala nak duduk tu.. sampai sekarang saye tertanye.. adekah ufairah belajar meniarap mase tidur?

Tuesday, April 17, 2012

happy 3MO sayangku Ufairah

assalamualaikum..

Glad Ufairah da 3MO.. perkembangannye pon alhamdulillah.. da pandai senyumsenyum dan sengihsengih bile bangun tido.. tambahtambah bile kite panggil name die.. da mule angkat kepale nak duduk ok.. baby lain semue berusehe nak golek badan tapi baby Ufairah suke angkat kepale dan badan untuk duduk.. sangat advance.. baby Ufairah jugak da pandai memegang sumthing.. pull my shirt during feeding.. ohh.. rindunye ibu pada kamu anak..

pic baby Ufairah saye tak bawa.. klu bawa pon saye tak pandai nak cucuk cable di pc baru kat ofis ni.. ade problem dengan portnye.. nanti di rumah saye akan edit pos ini untuk masukkan gambar baby Ufairah..

sampai di sini ye.. saye da terlewat untuk pumping..

Monday, April 16, 2012

hari pertame selepas 3bulan bercuti

assalamualaikum..

alhamdulillah saye berjaye menghabiskan cuti selame 3bulan dengan jayenye.. hari ni saye sangat sedih sebab saye sangat rindukan anak saye.. Haziqah Ufairah.. ibu rindu kamu sayang.. 3bulan menyepi.. ye mmg tige bulan kecuali pada februari 2012 saye ade 1 post mengenai kelahiran cahayamata yang da lame kami tggu..

hari ni hari yang sangat messy bagi saye.. dulu berdue pukul 6.40a.m baru bangun dan siap-siap nak g kerje.. sekarang 4.30 alarm da bunyi ok.. tapi snooze2 bgn la pukul 5pagi.. amekkaw.. tu pon ngam-ngam nak siap g keje.. bangun-bangun terus susukan baby then capai la pump s3 kesayangan saye untuk pump susu.. pagi tadi dapat la 6oz.. 4oz hantar ke rumah BS untuk Ufairah.. bagi la anak ibu merase fresh milk even ibu takde di sisi..

lepas hantar Ufairah ke rumah BS pukul 7pagi patah balik ke rumah.. tukar dari kereta ke motor untuk pergi ofis.. sampai je ofis cari cari punch kad takde.. alamak.. derang tak buat lagi ke.. kelam kabut cari xjumpe.. then tanye admin, admin bg punch kad baru suruh punch.. lepas punch bagi balik kat admin untuk tulis detail.. sekali admin panggil.. ade la punch kad awak fifi.. ekh ade ye? saye tak perasan.. saye lupe no punch kad.. ya Allah..

duduk tempat saye.. on PC then sampai time enter password saye lupe password saye.. ya Allah.. termenung jauh saye.. lepas 1 jam relex dan cube ingat.. saye cube masukkan username as passwaord.. waaa.. berhasil.. ni la akibatnye.. pindah ofis 2minggu sebelum cuti 3bulan.. semue lupe..

kaki-> rase kosong post ni tanpe pic Ufairah.. saye tak berani nak cucuk hard disk kat pc ni..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...