Friday, March 13, 2015

resepi no baked cheesecake..

assalamualaikum..

garagara mengupload gambar cheesecake yang super duper sedap.. yummy.. ramai yang mintak resepi.. saye tak kesah.. boleh nak share resepi sebab resepi ni pon saye google jugak.. kahkahkah.. cuma macam biasa.. akibat malas menyukat dengan sempurna.. contoh.. kalau timbang dah terlebih malas nak kurangkan.. atau nak ngamngamkan dengan sukatan.. terderhaka lah sikit dari resepi asal..

nak buat kek ni senang je.. takde oven pon boleh.. cume kene ade peti ais.. sebab kite 'bakar' kek ni dalam peti ais.. nilah cheese cake yang paling senang pernah saye buat.. kalau boleh.. lepas ni nak cari lagi senang.. macam pergi beli je dekat secret recipe.. dah.. jommemasak..

bahan-bahan..

untuk cake
250g cream cheese (saye pakai 300g.. terlajak..)
200g non diary whiping cream..
3/4 cawan gula (saya pakai 1/2 cawan brown sugar)
1 1/2 sudu gelatin
100ml air panas..

cake base

150g biskut oreo
80g unsulted butter -dicairkan (saye pakai je salted butter..)

cara-cara..

cake base..
1- hancurkan biskut.. saye pakai blender kering..
2- masukkan butter kedalam blender kering bersama biskut hancur tadi.. blend lagi..
3- masukkan dalam loyang.. tekan2.. ratakan.. sejukkan dalam freezer 15-30minit..

cheese cake

1- pukul non diary whiping cream sampai kembang..
2- dalam bekas yang lain.. pukul cream cheese dengan gula sampai kembang..
3- masukkan gelatin.. (yang dicairkan bersame 100ml air panas)
4- campurkan adunan cream cheese gula dan gelatin ke dalam adunan non diary whiping cream..
5- gaulkan dengan cara kaup balik sehingga rata..
6- tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan cake base tadi.. ratakan..
7- masukkan dalam peti.. dan sejukkan sehingga set.. saye sejukkan hampir 3 jam.. tu pon main tukartukar.. kejap freezer.. kejap chiller.. tak sabar.. hahaha.. ade yang sejam setengah dah set..

saye rase saye punye dalam sejam da set sebab letak dlm freezer.. tapi takut nak cabut loyang.. tunggu la dekat 3jam..

topping pulak..
saye beli strawberry filing.. letak air panas sikit.. kacau2.. tuang dekat atas.. siap.. 

senangkan..

gambar? kat bawah ni.. sila jamu mata anda..



terliur tak????

13 comments:

Mizz ErMa said...

ya ampun kak, sedap nya nampak..agak2 bila la kerajinan sy nie nk dtg ek? hihihi

nusha fasha said...

Fuhh sdpnya tgkkkk..

BaTiK_PiNk said...

Serius tak yah baked? Yani ni bab baking agak fail di situ....with flying colours.....inshaAllah nak try buat resepi ni...thanks for sharing!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, aigooo terliur sheila. mudahnya. insyaallah, nak try buat juga hehehhee

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam fifi,
seb baek iols bukan peminat cheese cake he3 :P

ros_reeza said...

Sedapnya kak!!!! Saje je kan. Hihihi

Jari Manis said...

Klau begini rupanya mmg sedap lah baru tgk dh menitis air liur ni ha

nik ros said...

terliur kot.sedapnya :)

::EIDA:: said...

trliur!!! tapi xleh ida diet wakkakakakka *poyO*

dalila said...

Dapnyeeeee..aku pilih yg lg senang tu-->beli kt SR..wahahah

LYAfrina said...

slurrpp.. mmg nmpk sedapla

IbuNoey said...

Wah,terliur seyh..bolehlah buat projek ari ni..tq sharing resepi ni..

♥TheOnlyFarah♥ said...

Wahhh... Mmg nampak sedap la fifi... Nnti boleh cuba buat jugak...:)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...