Tuesday, March 31, 2015

Muratabak paling sedap di kajang..

Assalamualaikum..

awalawal pagi dah update blog.. bukan sebab apa.. sementara free.. kejap lagi.. makin lame makin banyak kerja datang.. lagi pon.. pepagi kononkonon fresh gitu.. hihi.. sehari dua ni mungkin korang akan tengok entry makan je.. rase macam dah lame tak share tentang makanmakan..

hari ni saye nak review tentang street food.. MURTABAK.. selalu cerite makan free dekat hotel je sebab ikut suami kan.. hari ni kite cerite tentang street food.. saya jenis tak kesah makan dekat manamana asalkan kedai atau stall tu bersih dan tentu sekali halal la..

murtabak paling yummmeeehhh.. paling sedap di kajang dekat je dengan rumah saye.. kalau dekat bangi orang selalu pergi beli murtabak dekat UNITEN tu kan.. murtanak besar dan tebal tu.. tapi murtabak di kajang ni.. standard size je.. tiada yang luar biase dengan size die.. tapi isi die yang luar biase..

tunggu nanti saya letak gambar dekat bawah.. kepade korangkorang yang berpuasa.. mohon tak scroll ke bawah.. buka puasa nanti baru scroll ye.. hehe.. kat bawah nanti saye cerite jugak.. macammana nak buat murtabak korang lagi sedap.. serius tak tipu.. sedap.. special..

murtabak ni ade letak sayur.. daun ape ntah.. saye tak dapat nak pastikan.. daun sup ke daun ape ntah.. tapi setiap kali balik kerja.. saya kannaik motor.. lalu tepi kedai tu.. kedai tu kan tepi jalan.. bau murtabak tu harum sangat.. korang pernah pergi pasar malam or lalu manamana kedai murtabak terbau murtabak? takde kan.. daun dia tu.. buat murtabak tu jadi lagi special..
sayur tu.. korang tau tak sayur apa?

sebenarnya.. dah lama teringin nak makan murtabak tu.. bila lalu bau.. bile lalu bau.. tapi tak sempat nak singgah.. sama ada terkejar nak ambil haziqah ufairah dengan haziq ulwan.. atau pun saye dah basah kene hujan.. eh.. bukan saya yang basah.. baju hujan..

alhamdulillah.. semalam saya sempat singgah beli murtabak tu.. turun motor order.. 'dik.. murtabak daging tiga.. bungkus dua satu' satu nak bagi pengasuh.. adik tu balas.. 'lambat sikit boleh kak' saya sedih dah.. 'lame mane?' adik tu balas.. ' bawang habis kak.. ni balik ambik' ha.. lagi satu kedai ni.. tak boleh lewat.. kalau lewat.. korang tengok die kemas kedai je.. kena pulak stall dia tepi sekolah.. tepi taman permainan.. laju je orang order sebab tergoda dengan bau tu..

murtabak panaspanas..

saya sanggup tunggu korang.. sebab teringin sangat.. dalam murtabak tu? penuh dengan daging korang.. saya tak suka ayam.. jadi saya order murtabak daging je.. daging dia besarbesar.. seketul seketul.. lembut tak liat.. setiap gigitan ade daging.. saya tak tipu.. nanti saya tunjuk gambar.. bukti murtabak tu memang betulbetul superb.. tapi korang janji.. jangan teringin pulak.. hehe.. 

cuba korang tengok daging die.. bersepahsepah.. sedap..

meh nak share macam mane nak buat murtabak korang lagi sedap.. senang sangat cara dia.. korang beli murtabak kegemaran korang.. dah beli murtabak.. cepatcepat balik rumah.. ambik cheese dalam fridge.. murtabak belah dua.. kalau beli sekeping.. letak cheese tengahtengah masa murtabak panaspanas.. nanti cheese tu melting.. superb habis murtabak korang.. senang sangatsangatsangat kan..

nampak tak melting cheese.. murtabak di masak sempurna..

sebab apa saye cakap cepatcepat balik rumah? sebab saya taknak murtabak tu sejuk.. saya malas nak panaskan.. hahaha.. kalau rumah korang jauh dari kedai murtabak.. korang panaskan dulu atas pan.. tak pon.. potong dua.. lapik cheese.. masuk microwave or oven panaskan.. nanti cair jugak.. jadi la murtabak cheese yang superb..

sebab dah lame sangat teringin murtabak.. kene pulak saya potong dua letak cheese.. saya makan sekeping semalam.. hahaha.. tak pernahpernah kot makan murtabak sekeping.. memang pecah rekod.. kena pulak panaspanas makan.. memang tak sedar la habis sekeping.. mulamula niat nak makan separuh.. sekali rasa tak puas.. potong lagi suku.. lastlast.. suku je pon lagi habiskan terus lah.. hahaha.. buruk lantak.. memang susah nak diet.. tapi percayalah.. memang sedap sesangat sangat sangat..

kuah muratabak ni die bagi kuah macam kari tu je.. duludulu ade kuah bawang.. sekarang derang tak buat dah.. saya suka kuah bawang.. tak suka kuah kari tapi kedai ni punya kuah yang macam kari tu sedap.. tak cair tak pekat.. semalam separauh lagi tu la saye try makan dengan kuah.. tu yang terlajak dari tiga suku keping ke sekeping.. hahaha..

kuah murtabak.. tak cair tak pekat.. daging seketul terkeluar.. bukan saya letak ye..

dekat mana kedai murtabak tu? dekat sungai kantan kajang.. dekat jalan besar sungai kantan kajang.. dekat dengan sekolah kebangsaan sungai kantan dengan sekolah rendah agama sungai kantan.. tepi taman skateboard.. ade banyak stall makanan yang lain jugak..

10 comments:

Kakzakie said...

Fifi ni kan... mana boleh pulak kakak tak teringin kalau dah tayang isi dia sekali. Kalau takat luar aje boleh control lagi. Esok tempat kakak ada pasar malam kakak nak belilah walau tak sama tak apa... dah teringin kan:)

Rosmiza Ali said...

Wow! Daging dia memang besaq2 la.. Mesti cuba nih.. Mieza duk Kajang gak tapi tak tau tempat ni.. Haha!
RosmizaAli.Com™

Julia Johari said...

Memang terliur habis tgk murtabak ni fifi...nasib baik dah kenyang, nanti boleh terjah pi cuba kt Kajang...TQ fifi review

ANIM said...

jauh sangat nak p tu fifi...
tengok gambar, memang boleh terliur

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam fifi,
ooohoiooiiiiiiiii
daging beketui2
melampau laaaaaaaa
dengan cheese leleh ituuuuuuuuu
ok bye :P

Kopiolimauice said...

mmng terbaik la sedap nye meleleh cheese tu..

♥TheOnlyFarah♥ said...

Melting tgk..terus rasa nk cari murtabak pg nie...hehehe

Jari Manis said...

ya Allah...buat iman i tergoda je...geram sbb boleh tgk je...

Khai♥Rin : anies said...

waduhhhhhh rs nk g trs kedai mamak kt blkg umah ni n order murtabak ;-)

dalila said...

wahhhh..dapnyeee..
aku ingt murtabak tu memang ade cheese..rupenye ko tmbh..nmpk sedap je wehh..ptg2 ni lapo plak rase..hurmm

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...