Thursday, January 30, 2014

hari ulangtahun kelahiran ufairah (kecil-kecilan)

assalamualaikum..

meh update cerite lame.. yela.. lame sangat tinggal blog sampai kene up satusatu bende pending.. bukan takat pending.. siap bertindih bagai.. banyak entry delay.. haish.. kene kejar ni.. harap sempat.. biar la cerite lame pon.. asal terabadi di sini.. mase balik kampung pertengahan januari hari tukan.. kebetulan terkena dengan hari ulangtahun kelahiran ufairah.. hari ulangtahun kelahiran ufairah 17 januari 2014.. hari lahir ufairah pulak 17 januari 2012.. alhamdulillah.. da 2 tahun da ufairah ikut tahun masihi..

kebetulan dekat kampung.. banyak 'pak menakan' dengan 'mak menakan' ufairah.. saye cakap dekat DH jom beli kek bagi sepupusepupu saye makan.. berkejar la kami pergi kedai kek dekat pekan.. setengah jam jugak la nak sampai pekan.. kampung kan.. pedalaman.. sampai rumah da nak maghrib.. potong keknye lepas isya.. tunggu moyang ufairah habis sembahyang dulu..

bukan ade ape pon.. saye bancuh air sirap.. dengan kek sebiji.. tu je.. hihi.. makanmakan takde.. nak makan balik rumah sendiri.. tu pon da buat derang happy.. saye rase macam tak lengkap je.. saye tanye nak ape lagi.. derang cume balas.. kek sudah.. air korang nak air ape.. di balasnye.. air masak je along.. memang asal dapat kek je kot bagi derang..

ufairah pulak.. bile bagi pisau takdenye die nak potong.. die terkedu.. menangis.. hahaha.. sebab kite pakse die potong.. saye lepas kan tangan ufairah.. biarkan ape yang ufairah nak buat.. tau ufairah buat ape? die pegang je kek tu dengan tangan die.. baru mood ok balik.. bile da ok.. cari posisi sesuai potong la kek comot sikit tu.. sekejap je licin kek tu.. alhamdulillah.. sambutan yang sangat kecil.. tu pon da buat sepupu saye seronok.. sebenarnye ade sambutan kedue.. tu nanti ye.. next!~

terkedu tengok kek.. 
tengok la pak menakan dengan mak menakan ufairah.. kecikkecik lagi.. 
birthday cake.. 
tengok.. potong kek pon takuttakut.. 
saye happy dapay makan cake!

kedai online untuk baju mengandung dan menyusu..

assalamualaikum..

saye ade dapat soalan dari sheila.. ni soalan sheila.. tentang baju maternity dan menyusu la kot bagi fifi..


sebenarnye.. saye taktau mane website yang jual baju maternity yang ade zip untuk menyusu.. hihi.. berterus terang sangatkan.. saye jarang shoping baju online sebab takut tak kene size.. kite gemok.. hehe.. saye selalu beli baju mengandung dekat Jaya Jusco je.. tak pon dekat warta.. ade kedaikedai baju yang jual baju mengandung.. roundround jumpe berkenan saye grab..

kalau nak baju menyusu pulak saye selalu beli brand autumnz.. ade dekat banyak outlet yang jual barang baby.. saye selalu beli dekat kasih ibu.. kedai tu dekat bangi.. tapi autumnz ade jugak baju mengandung dan meyusu.. kire due dalam satu.. kene pandai pilih.. boleh jugak beli online dari website derang.. tapi saye tak pernah try..  lagi satu yang best kan.. baju menyusu brand mumdreams.. tu pon selese.. butik mumdreams pon dekat bangi.. kalau shelia dekat dengan bangi boleh la pergi menyoping dekat kedaikedai ni semue.. mumdreams ade jugak seluar dengan skirt untuk ibu mengandung..

tu je maklumat yang saye tahu.. hihi.. saye jarang shopping naju menyusu dengan mengandung sebab mengandung perut kecil je.. sampai sekarang muat lagi baju kurung dan blous biase.. bab menyusu pulak.. saye lagi selese pakai baju biase.. cume tudung kene labuh sikit.. tak pon cari je nursing room.. harap dapat membantu sheila dan ibuibu yang lain!~

Wednesday, January 29, 2014

jumpa lagi jambu susu..

assalamualaikum..

siape kenal jambu susu? ingat entry saye yang ni? entry lame saye.. march 2011.. hihi.. kalau la korang bace.. malu jugak la sebab mase tu cakap akuaku.. bahase pon nak rock je. tak jadi mak budak lagi kan.. hahaha.. entry tu saye cerite yang saye tak dapat pon jambu susu.. ekh dapat tak lame lepas tu dengan bantuan kawan office KL yang duduk dekat shah alam.. alhamdulillah rezeki..

mase on the way balik kampung keluar tol taiping nampak satu sign.. JAMBU SUSU.. spontan saye sebut.. 'abang.. jambu susu..' DH pon slowkan kerete.. saye pon cakap.. 'ala.. kedai tu tutup' terus DH cakap.. 'kalau ade sedapkan sayang..' saye pon balas la.. 'aik.. abang teringin ke? selalu tak pernah pon..' DH balas 'yela.. kan susah dah nak jumpe buah ni.. kalau ade nak jugak rase' takpe la xde rezeki kami.. saye bukan mengidam pon.. saye jenis kalau pregnant takde mengidam.. tak dapat pon tak kesah..

da berhenti makan dekat kuale gule terus balik kampung.. rehatrehat.. lepaklepak sejam due.. parents in law ajak pergi pekan hari.. ikutkan jela.. da name pon jarang balik.. nak beli barabg dapur sikit.. mase tengah jalanjalan dekat pekan hari tu.. terkejut saye.. saye nampak jambu susu!! DH tengah beli bende lain.. kebetulan mak mertue tengah pilih petai dekat kedai yang jual jambu susu.. saye tanye harge jambu susu tu.. sepinggan RM2.. saye bantai beli 2 pinggan.. alhamdulillah..

DH datang terkejut tengok.. 'ekh jambu susu' saye pon senyum jela.. bahagie rase hati.. bile sampai je rumah DH sibuk cakap.. 'cepat ambil gambar.. susah nak jumpe dah buah ni..' padahal awal lagi saye da ambil gambar.. hihi.. sedap dapat makan jambu susu.. walaupon tak sebesar zaman duludulu.. tak segebu selembut zaman duludulu.. buah jambu susu dalam kenangan.. zaman sekarang sangat susah nak dapat.. ntah anakanak kite dapat merase tak jambu susu ni.. saye duk cerite ni.. korang kenal tak jambu susu macam mane? nah saye tepek gambar..

ha.. banyak ni punye jambu.. 2 hari je da boleh habis.. sedap.. 
tengok kecil je.. kalau zaman dulu.. besar botol mineral besar pn ade.. lagi juicy!~

Tuesday, January 28, 2014

Nak lori..

Assalamualaikum..

Saye type entry ni dari phone.. xtau la settingnye macam mane.. nak up entry dekat office tak sempat.. busy sangat buat kerje orang lain.. sedih.. sakit kepale sangatsangat sampai nak terkeluar biji mate.. sampai tahap sapu balm dekat mate..

Da ni nak cerite tentang khalifah solehah saye tu.. cerite lame.. nak cerite hal balik kampung gambar dalam pc.. nak cerite tentang somewhere yang saye sebut dalam entry lepaslepas pon gambar dekat pc.. jadi cerite la tentang ufairah..

20 January 2014 mase maghrib ufairah nangisnangis sambil cakap 'nak lori.. nak lori' jenuh pujuk.  Saye siap dukung cakap.. 'sayang.. kite kan perempuan.. jom main bear nak' sebolehboleh ufairah nangis nak lori.. haru anak perempuan minta lori.. sebelum ni mintak tembak (pistol).. pening nak melayan..

Nak taknak.. malam tu saye keluar.. brlikan lori.. lori murah je.. buat syarat.. bile dapat je lori.. tau mane track die? Perut saye!! Atas perut saye tolak lori sambil mulut duk 'vroom.. vroom.. vroom..' geram je.. nak taknak saye layankan je.. anak oh anak.. ape saje untuk kamu..

Monday, January 27, 2014

peplum kurung.. cantik jugakkan..

assalamualaikum..

sebenarnye da lame nak luah.. tapi tak terluah.. bulan 11 hari tu ade pergi shopping baju dekat Jaya Jusco dengan DH.. ufairah tinggal.. senang sikit nak membeli dan blah.. tapi sebelum tu bayar dulu.. tapi ade satu baju yang saye teringin sangat tapi di reject oleh DH.. bile DH da komen malas nak beli la..

dapat la beberape helai baju.. sebab kenan sangat dengan baju tu.. saye snap gambar dalam fitting room.. baut kenangan.. miahahaha.. kantoi.. balik rumah wasap satu group letak gambar tu kate nak baju tu tapi DH komen yang buat saye taknak beli baju tu.. tapi semue yang ade dalam group tu kate baju tu cantik rugi saye tak beli.. huwarghh.. DH bukan komen kutuk saye tau.. tapi komen kutuk baju tu.. ni ha gambarnye..



saye pakai da tersenyumsenyum dalam fitting room tu.. sekali keluar saye cakap.. 'cantikkan..' tau DH balas ape? 'macam kain langsir je sayang..' cis.. berubah terus mood.. penat confident.. mungkin sebab kain die kot.. yang lipatlipat macam kipas.. macam ropolropol tu.. sampai sekarang saye duk search peplum.. teringin..

sekarang paling saye kenan peplum siap kain dekat zalora.. ape namenye tu.. peplum kurung.. peplum kurung dekat zalora cantikcantik.. macammacam jenis manarik.. berpatutan pulak tu.. rambang mate wei!~ terase macam nak beli je.. bace banyak review servis derang cepat.. hari ni order esok sampai.. macam best dan nak try.. jangan kate kurung peplum.. handbag kasut kat situ pon buat saye rambang mate.. 'abang.. nak duit.. nak shopping!~' agak dapat tak? hahaha..

balik kampung makan ketam lembut..

assalamualaikum..

rindunye dekat blog.. rindunye nak BW.. rindunye dekat korang.. rindunye nak bace semue aktiviti korang.. lamenye tak bukak blog.. sayu pulak hati tibetibe.. banyak bende berlaku selame bermingguminggu tak bukak blog.. kalau la blog ni ade jasad.. mau saye peluk ketatketat.. haha.. over ok.. tapi seriously rindu nak berblog..

13 januari 2014 last saye type entry.. sekarang da 27 januari 2014.. 2 minggu tanpe blog.. lari sikit mood.. tapi rindu.. sebenarnye 14 januari 2014 tu saye balik kampung.. sajesaje balik.. bile lagi nak balik sebab nanti nak besalinkan.. jadi balik lah kami pagi selase tu.. sampai ngamngam tengah hari.. dan terase sangat lapar..

hai.. saye nak balik kampung..

ajak DH singgah kuala gula makan dulu.. situkan famous dengan ketam lembut.. balik sebelum ni nak makan ketam lembut habis.. kali ni alhamdulillah dapat.. mase kami sampai tu ramai sangat orang.. nak taknak order jela.. nak call dulu malas.. tunggu dalam setengah jam lebih sikit kot.. pade kami lame mase tu sebab perut memang lapar.. kene pulak orang meje sebelah dapat makanan dulu.. ufairah sibuk sebut 'nak nasi.. nak nasi' sayu hati time tu.. sedih.. saye dengan DH duk cakap 'sabar ye sayang.. kejap lagi makanan kite sampai' :( dengan panasnye kat situ.. memang haus sangatsangat la..

bile da sampai.. sekejap je licin.. kami order ketam lembut goreng tepung (rase tepung je lebih) lepas ni nak kene order ketam lebut masak lain.. sotong goreng tepung dengan siakap 3 rase.. nasi putih 3 pinggan.. air laici 2.. ais kosong 2.. da makan kenyankenyang.. terus balik kampung.. setengah jam je da sampai kampung..

khalifah solehah kelaparan.. tudung da ke mane hale.. pakai sampai ipoh je kot..
view atas restoran tu..  ni restoran terapung tau.. 
ade jugak chalet.. nampak tak yang oren tu.. boleh memancing terus dari situ.. 
nampak tak ufairah senyum.. 
sampai je air.. sedut dulu.. ikut hati nak sedut sampai habis.. 
lauk kami.. ikan majoriti berat sekilo.. 
tayang sikit isi ketam lembut.. sedap!~
habis licin makanan.. kenyang yang teramat.. 

dan..
inilah resit makan tengah hari kami..








































sekali sekale boleh la nak makan macamni.. kalau selalu.. koyak poket!~ tapi dapat la diskaun 40sen..

kami tidur 2 malam di kampung husband.. kirenye sampai hari khamis la.. khamis pagi kami gerak balik rumah atuk saye (arwah mama punye mak) setengah jam jugak dari rumah DH.. da 2 malam di rumah atuk.. kami balik ke kajang.. sebelum tu singgah rumah mertue dulu.. on the way balik kami ade singgah somewhere.. entry lain ye..

Monday, January 13, 2014

blur.. tukar unit..

assalamualaikum..

ade banyak cerite pending.. tapi saye blur.. saye jadi blank sebab taktau nak cerite ape.. banyak sangat tapi saye macam tak boleh berfikir.. ya Allah.. sakitnye kepale.. takpe la.. saye luah kat sini.. korang bace ye.. doakan segalenye berjalan dengan lancar ye.. sepagi saye settlekan kerje unit lame sambil tu tengok pop up email dari unit baru.. Ya Allah tak terkejar saye nak settlekan kerje.. alhamdulillah segale kerje unit lame da siap.. kalau ade pon yang berbangkit la kot..

sebenarnye.. saye dapat arahan bertukar ke unit baru 2 jan 2014 lagi.. tapi sampai sekarang saye masih duduk dan buat kerje di unit lame.. dekat 2 minggu orang unit baru tunggu saye.. meeting unit baru da masuk due kali da.. nota serah tugas, carta alir semue da dapat.. tinggal saye tak dapat belajar lagi kerje baru..

memang totally lain dari ape yang saye buat sebelum ni.. selame dekat 7 tahun kerje.. saye tak pernah masuk bidang service ekonomi.. jadi inilah kali pertame. walaupon masih dibahagian yang same.. kerje memang lain.. jadi saye kene belajar dari A-Z.. sekarang da nak mule waktu sibuk unit baru.. moge sempat la saye tangkap semue bende tu..

yang buat saye terkilan.. isnin 30 disember 2013 saye dapat tahu saye kene tukar.. itu pon selepas pukul 5 petang.. da lepas waktu ofis.. khamis da kene ke unit b aru.. memngejut tanpe sebab.. sedih sangat.. ade due bos dan due 'kuli' macam saye kene tukar.. saye tak tahu kenape.. sampai ramai yang tanye.. kenape saye.. sedih jugak sebab saye masih baru di unit sini.. baru nak masuk 2 tahun buat kerje ni.. baru nak mahir.. da kene keluar..

sepanjang nak masuk 7 taun bekerje.. da 4 tempat atau kerje berlainan saye buat.. miahaha.. susah tau nak jumpe pekerje kerajaan yang tak stay lame dekat manemane bahagian atau unit.. paling lame saye buat pete.. dari 2008 sampai hujung tahun 2011 sebelum ke bahagian ni tahun 2012.. baru nak mahir da kene tukar ke unit lain.. tapi takpe.. saye ambil ni semue sebaga cabaran yang positif..

atleast saye akan tahu banyak bende tentang jabatan saye.. nanti nak exam pon senang sebab menyeluruhkan.. di tahun baru ni.. taknak fikir negatif.. nakbaikbaik sahaje.. sebenarnye.. ade sebab kenape pengarah saye restructure.. agak besarbesaran jugak la.. di switch orang sane sini.. kecikkan besarkan unit.. takpe la.. as long as saye masih boleh tanggung tugas tu.. saye akan buat.. dan yang syoknyekan.. kerje unit lame.. data diterime secare monthly.. di unit baru.. data diterime secare quarterly.. 3 bulan sekali.. jadi smooth sikit kerje saye.. kate bosbos la.. inshaAllah senang dari kerje sekarang.. alhamdulillah.. takpe.. kite try dulu!~ inshaAllah semuenye ok kan..

Thursday, January 9, 2014

lepas seorang.. seorang..

assalamualaikum..

nak buat entry pendek.. sekarang ni suke entry pendek.. senang.. semalam ingat nak buat wordless.. sekali meeting pagi petang.. tu tak masuk kerje dari due unit.. walaupon buat satusatu.. tapi tak sabar nak siapkan yang satu ni.. lepas da siap senang.. tinggal terus.. bab ni kite cerite lain..

ni kite cerite lepas seorang.. seorang ni.. ape hal la seorang seorang ni kan.. ni memang kes pas baton.. mesti korang dapat agakkan.. ape lagi.. dapat sakit la.. ade entry lepas saye saspek denggikan.. bile saye da sihat dari demam.. tinggal sengalsengal tulang dan sendi.. datang la penyakit demam tu dekat DH.. Ya Allah.. da la saye tak berape sihat lagi.. DH pulak demam..

walaupon DH demam saye tetap bersyukur sebab ufairah sihat.. batuk selseme demam semue tak.. alhamdulillah.. yela.. kalau kite tak sihat.. kite tidurkan.. anak pon mesti tidur.. kalau lah anak tak sihat.. kite tak tidurkan.. lagi sakit badan.. sampai la selase malam.. DH dah sihat sikit.. alhamdulillah.. rabu DH kerje.. syok..

semalam petang.. otak saye da overload.. dengan kerje.. dengan meeting pagi petang.. macam bos korang tau.. sedangkan kuli je.. miahaha.. ambil ufairah.. sampai rumah pengasuh.. ufairah demam.. nangis lajulaju.. akhirnye baton tu sampai dekat ufairah.. memang sedih.. balik rumah cek suhu.. tak berape tinggi.. 37.8 darjah.. ok masih boleh di kawal..

beli cool fever.. awek da besar.. pandai request taknak pakai.. amekkaw.. cabut la.. kat rumah pengasuh panas kot badannye.. kate pengasuh.. cair ais yang dituam tu.. sampai malam 38+ darjah.. ok lagi la sebab tak cecah 39 darjah.. bagi saye ok lah sebab rekod ufairah 40.2 darjah.. lepas tu merengek je.. nak semue duduk keliling ufairah.. lepas tu taknak turun buai.. nak berbuai je,, sedangkan sebelum ni ok je.. tak pulak nk buai bagai..

sampaikan DH tukar pampers ufairah dalam buai ok.. saye pulak pukul 10 lebih dah request dekat DH nak tidur.. miahaha.. kene tukar shift la.. sekali saye tidur tak sedar diri.. terjage tengok jam 3.07pagi.. DH dengan ufairah takde dalam bilik.. terus saye pergi depan.. ufairah dalam buai.. DH atas sofa.. mate ufairah terkebilkebil.. saye tanye DH kenape tak kejut saye.. DH kesian tengok saye.. yela.. da 30weeks lebih.. ape la daye ibu ni kan.. hahaha..

last saye suruh DH pergi tidur.. sekali pukul 3pagi tu.. awek tu request something dari saye.. 'ibu.. nak nasi!' hahaha.. saye minta DH panaskan bubur.. saye suap due suap.. air seteguk dah taknak.. bile saye request nak peluk ufairah taknak.. nak berbuai.. tibetibe.. 'ibu.. nak peluk' saye angkat peluk.. tak sampai seminit nak buai balik..

DH pulak.. setakat ambil tempat sembur tu.. sembur tuale lekat kat dahi.. sampai dah panas tuale tu mase saye bangun.. saye pon request air dalam mangkuk.. ni cerite mase saye mulemule bangun.. ape lagi.. rendam tuale lap satu badan.. menjerit awek tu.. sejuk kot.. duk taknak taknak.. lepas tu saye mintak DH ambil stand fan halekan dekat ufairah.. bile da pagi saye cek suhu da turun.. 37.6 darjah.. kadangkadang 37.5 darjah..

bile mase nak siap pergi kerje.. saye tetap kene pergi kerje sebab sibuk sangat.. sedih.. suhu ufairah naik sikit.. sebab saye tak monitor.. yela.. sibuk siapkan bekal ufairah semue.. panas balik badan ufairah.. siap lupe bawa termometer dekat rumah pengasuh.. saye da pesan dekat pengasuh.. kalau ade apeape just call bagitau.. alhamdulillah.. setakat ni tak dapat call lagi.. moge ufairah baikbaik saje di rumah pengasuh.. dan saye sangat mengantuk!!

doakan awek ni cepat sihat ye..

sorry.. entry terpanjang!~

Tuesday, January 7, 2014

ibu.. bulan tige..

assalamualaikum..

entr kedue hari ni.. tapi nak buat entry pendek je.. yela.. da lame tak update blog. walaupon mood ke laut.. jgn di layan sangat.. alhamdulillah saye berjaye susukan ufairah selame 21 bulan.. menyusu secare penuh.. selepas tu 2 3 hari sekali ufairah akan minta nenen.. da lame sangat jugak ufairah tak minta nenen.. tetambah mase saye tengah tak sihat.. dalam semimggu lebih la..

malam tadi sebelum tidur ufairah minta nenen.. terkejut saye.. selalu tidur macam tu je.. ni pon tak cerite lagi macam mane saye train ufairah tidur.. banyak yang tertangguh.. mulut bising sebelum tidur.. malam tadi la kan.. asyik panggil saye je.. 'ibu.. ibu.. ibu tidur.. pejam mate'  saye pon ha.. ha.. je la.. malas layan.. nanti layan meleret..

jap lagi panggil lagi.. 'ibu..' saye balas.. 'ye sayang'  ufairah sambung.. 'SAYANG IBU' saye layankan jela.. 'ibu sayang ufairah..'  tibetibe.. keluar ayat ni.. 'ibu.. nak nenen' hahaha.. terketawe saye.. 'nak nenen? bulan tige ye sayang.. kite nenen share dengan adik..'  tibetibe terkeluar tu dari mulut saye..

mulut ufairah pon bising.. nyanyi.. panggil saye.. panggil DH.. tapi yang buat saye terkejut..  'ibu.. ibu..'  saye balas.. 'ye sayang' ufairah sambung lagi.. 'ibu.. bulan tige ye.. bulan tige nenen ye'  miahaha.. ufairah ingat kot!~ saye balas ape tau? 'ok sayang.. bulan tige ye kite nenen.. sekarang baru bulan satu' akhirnye.. lepas da bermanjemanje.. pelukpeluk ciumcium ntah bile kami berdue tertidur.. DH da lame tertidur sebab tak sihat!~

notatahunbaru             > anak ibu.. ibu sayang kamu.. ini pon boleh jadi nota ke?

denggi..

assalamualaikum..

lamenye tak update blog.. kronologi minggu lepas.. nak bagitahu.. walaupon korang taknak tau.. saye tetap nak bagi tau.. isnin 30 december 2013 pergi kerje macam biase.. tengah hari diserang sakit pinggang yang melampau.. melarat ke lutut dan kaki sampai tak boleh tidur malam.. selalse pergi klinik sambil nangis cerite dekat doktor yang sakit tak tahan sangat.. sampai demam.. risau infection kat baby.. doktor just cakap.. viral fever =  dengue fever.. lagi rase nak nangis lajulaju..

balik rumah rest tidur walaupon tak dapat tidur.. da la semalaman tak dapat tidur.. sakit sangatsangat kaki.. Allah je yang tahu.. memang rase nak tercabut.. sebelum masuk hari ke tujuh.. di mane platlet darah akan drop.. saye kene useha untuk pulih.. untuk musnahkan virusvirus yang sibuk dalam badan..  meh saye cerita apa yang saya amalkan ( petue ) untuk membuang virus demam ni walaupon tak confirm lagi tu denggi.. tapi inilah cara yang kite kene buat bile kene serang virus..

pertame.. saye minum air masak sebanyak yang boleh.. sehari lebih kurang 4.5liter air = tige botol besar air mineral.. saye minum air kelape.. tapi tak sampai sebiji dan kurang dari setin air 100 plus.. ditambah lagi dengan sup ketam buatan DH.. mesti dibuat dengan penuh kasih sayang.. miahaha..

da name pon demam virus.. jadi semue kene tahu la yang virus tak boleh dibunuh dengan antibiotik.. macam bakteria.. kalau demam sebab ade bakteria dalam badan atau darah.. ambil je antibiotik.. biar semue bakteria dibunuh.. baik jahat atau baik.. lepas tu makan la probiotik dan prebiotik.. untuk hasilkan balik bakteria baik dalam badan.. jadi untuk hapuskan virus.. kene minum banyak air.. biar cair virus dalam badan.. senang nak hapus.. kene makan vitamin C jugak.. untuk kuatkan sistem imun dalam badan..

selain daripade tu kan.. saye ade ambil homeopati untuk denggi.. untuk naikkan platlet darah untuk tenage dan lagi satu untuk sengalsengal tulang dan sendi.. bile da ambil ubat homeopati tu.. da boleh relax sikit.. jadi macam tenang.. saye tidur puaspuas.. bile terjage saye minum air banyakbanyak.. lepas tu cube tidur balik.. kene tahu tau.. bila demam sebab virus kite kene rehat kalau boleh tidur.. kirenye kite kene jadi pasif.. baru la virus tu pasif dan tak jadi banyak dalam badan kite..

alhamdulillah.. hari isnin saye kene.. hari khamis saye da kerja.. walaupon kerja separuh hari untuk ke klinik buat ujian darah.. dalam darah takde kuman mahupon virus sudah.. cume masih tinggal saki baki sengalsengal dekat lutut dan kaki.. jumaat pula saye MC.. jadi pergi kerje sekarang DH yang hantar.. takde da nak bawak motor sendiri..

ok.. last perenggan.. tanda tanda denggi yang saya alami.. demam naik turun, sengal sengal tulang dan sendi, hilang selere makan, demam secara solo.. hihi.. ayat saye tu.. maksudnya.. tak batuk tak selseme dan saye seorang yang demam di rumah, sakit kepala yang boleh buat rasa nak tercabut.. rasenye tu je kot ape yang saye alami.. tapi bab sakit sendi dan tulang tu.. akan buat korang rase tak boleh nak tidur malam.. duduk tidur bangun berdiri semue tak kene.. alhamdulillah.. DH banyak membantu.. uruturut saya sepanjang mase.. alhamdulillah.. semalam saye cuti dan hari ni saye baru naik kerja.. sebab tu la blog saye da bersalji tebal!~ sekian perihal denggi dari saye..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...