Wednesday, January 29, 2014

jumpa lagi jambu susu..

assalamualaikum..

siape kenal jambu susu? ingat entry saye yang ni? entry lame saye.. march 2011.. hihi.. kalau la korang bace.. malu jugak la sebab mase tu cakap akuaku.. bahase pon nak rock je. tak jadi mak budak lagi kan.. hahaha.. entry tu saye cerite yang saye tak dapat pon jambu susu.. ekh dapat tak lame lepas tu dengan bantuan kawan office KL yang duduk dekat shah alam.. alhamdulillah rezeki..

mase on the way balik kampung keluar tol taiping nampak satu sign.. JAMBU SUSU.. spontan saye sebut.. 'abang.. jambu susu..' DH pon slowkan kerete.. saye pon cakap.. 'ala.. kedai tu tutup' terus DH cakap.. 'kalau ade sedapkan sayang..' saye pon balas la.. 'aik.. abang teringin ke? selalu tak pernah pon..' DH balas 'yela.. kan susah dah nak jumpe buah ni.. kalau ade nak jugak rase' takpe la xde rezeki kami.. saye bukan mengidam pon.. saye jenis kalau pregnant takde mengidam.. tak dapat pon tak kesah..

da berhenti makan dekat kuale gule terus balik kampung.. rehatrehat.. lepaklepak sejam due.. parents in law ajak pergi pekan hari.. ikutkan jela.. da name pon jarang balik.. nak beli barabg dapur sikit.. mase tengah jalanjalan dekat pekan hari tu.. terkejut saye.. saye nampak jambu susu!! DH tengah beli bende lain.. kebetulan mak mertue tengah pilih petai dekat kedai yang jual jambu susu.. saye tanye harge jambu susu tu.. sepinggan RM2.. saye bantai beli 2 pinggan.. alhamdulillah..

DH datang terkejut tengok.. 'ekh jambu susu' saye pon senyum jela.. bahagie rase hati.. bile sampai je rumah DH sibuk cakap.. 'cepat ambil gambar.. susah nak jumpe dah buah ni..' padahal awal lagi saye da ambil gambar.. hihi.. sedap dapat makan jambu susu.. walaupon tak sebesar zaman duludulu.. tak segebu selembut zaman duludulu.. buah jambu susu dalam kenangan.. zaman sekarang sangat susah nak dapat.. ntah anakanak kite dapat merase tak jambu susu ni.. saye duk cerite ni.. korang kenal tak jambu susu macam mane? nah saye tepek gambar..

ha.. banyak ni punye jambu.. 2 hari je da boleh habis.. sedap.. 
tengok kecil je.. kalau zaman dulu.. besar botol mineral besar pn ade.. lagi juicy!~

10 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, wahh macam sedapnya. dapat juga fifi belikan? ehh sheila tanya soalan apa ekk? adoii mak lupa la sekarang. hiewhiew >_____<

nanti update entri tu, nak baca, hihi

Nurul Aziz said...

dulu kat rumah nenek ada pokok jambu susu ni, sampai tak termakan, busuk camtu je.. sekarang dah takde dah.. aah rindu lak nak makan jambu susu. dah susah nak dapat dah.. dah tahap buah yang rare dah ni.. :D

LYAfrina said...

pernah tgk jambu ni.. tp baru tahu nama dia jambu susu

BUNDA said...

Salam ziarah...
Masa kecik2 dulu bunda selalu makan...

dalila said...

kt umah nenek aku ade..nnt bulan 3 aku blk, klu ade inshaAllah aku amikkan bg ko..tp dgn syarat jgn besalin dulu la..haha

ieza ashaari said...

errr.. mcm pnh nmpk mcm xpnh nmpk.. boleh gitu? hihi..

salam kenal dari mama darwish.. :)

izan mama mia said...

dulu ada kat kg..tapi tebang sebab nak sambung buat rumah...dah lama dah tak makan jambu ni..akak panggil jambu keling...hihi

Kopiolimauice said...

waawww masammmm >_< betul2 dulu punya saiz punya la besar!

::EIDA:: said...

jambu susu ni susah nak dapat kan? ida pernah makan sekalii jee... org bagi. giler sedap! hihihi

Shafiq Ishak said...

hai boleh tahu x jambu susu beli kat mana, sbb wife mgidam ni.. huhu tolong..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...