Thursday, April 16, 2015

langkawi 2015 - part 4 - buffalo farm..

assalamualaikum

semangat nak update tentang langkawi berkobarkobar.. ni update blog sambil buat kerje lain..  hehe.. update kali ni banyak sangat gambar.. ni pon ade 3 4 yang saye dah gabungkan.. takut berat sangat blog ni.. tempat yang kami pergi ni kecil je.. tapi gambar banyak sangat.. macammacam kami boleh buat kat situ..

tempat pertama yang kami pergi dekat langkawi ni ialah buffalo farm.. selame hari ni.. tiaptiap tahun pergi langkawi taktau pon wujudnya bufollo farm ni.. bile dah tau excited la.. memang saye excited.. nak kenalkan kerbau dekat ufairah.. apelah reaksi die bile tengok kerbau..

bangun pagi.. lewat jugak kami gerak.. malas nak rushing.. kan percutian santai.. memang lepak2 dekat bilik dulu baru keluar.. set papago je kat phone.. rase macam tak betul jalan nak ke sane.. bile nampak sign kat bawah ni.. baru lege.. rase macam dekat lagi nak sampai..

nampak sign ni..

tapi bile masuk dalam lagi.. rase tak sure kot.. jalan kecik sangat.. hutan.. selisih dengan motor pon kene berhenti kot.. rase macam 50-50 je.. tapi masuk jugak.. hatihati.. kiri kanan semak.. berdebar kot saye nak masuk jalan tu.. slow.. takut kalau motor laju ke.. dalam takuttakut pon kami masuk jugak..  akhirnya.. kite kami jumpa pintu gerbang.. besar.. haaa.. sampai pon..
jalan masuk.. memang satu line.. sempit..
nampak pintu gerbang ni.. confirm da sampai..

bile da sampai ape lagi.. ufairah jadi mangse.. model berposing.. kami sampai tengah hari kot.. memang tak boleh bukak mate die berposing.. mulut bising.. panaspanas.. suami dengan ulwan duduk dalam kereta sementara ufairah berposing.. settle.. kami pon ke kaunter untuk explore farm..
panas hati anak solehah.. kene posing..

fees die murah je.. RM3.. untuk ufairah free.. jadi total untuk kami RM6.. sebelum masuk.. dapat minum susu kerbau.. ala.. cawan kecik je.. ufairah bertambah kot.. 2 cawan.. masuk cawan ke tige saye tak bagi dah.. haha.. air freekan.. susu fresh pulak tu.. sedap.. yummy..
susu panas.. tak sabar nak minum..
persekitaran buffalo farm..
aktiviti yang boleh buat kat sini..

masukmasuk.. ufairah dengan suami bergaye dengan topi sawah dulu.. jalan terus jumpe tempat ride kerbau.. tempat ambil gambar dengan kerbau.. tapi semue kene bayar lain.. kami tak buat pon tu semue.. derang pon tak ready lagi dengan kerbau tunggangan semue..
seronok ufairah dapat pakai topi ni.. excited..
ni la tempat bufollo ride tu.. kosong lagi.. kerusi pon tak susun lagi..

masuk je kandang kerbau.. ufairah takut.. hehe.. dah kerbau tu pandang die je.. takut lah die.. penat nak tenangkan die.. kalau la nak ride kerbau tadi.. mau melompat ufairah.. hehe.. lame jugak kami duuk dalam kandang tu.. lepas tu terase nak gerak balik.. ternampak la pakcik tengah pump susu kerbau..
kawasan keseluruhan kandang..
banyak kerbau kat sini..
tengok muke ufairah.. takut.. ulwan tengah tidur tu.. 

saye ni.. bab pump susu memang seronok.. hehe.. almaklumlah.. saye pon spesis mengepam.. rase excited semacam.. saye minta kebenaran nak tengok dekatdekat.. best.. saye dapat tengok proses tu dari awal sampai akhir.. kerbau akan di pump susu sehari sekali je.. kate pakcik tu... kalau banyakkali.. takut anak die takde susu.. tapikan.. susu kerbau banyak gile.. putih bersih.. best je tengok.. kalau lah susu saye banyak macam tu.. kan best..
happykan pakcik tu.. ambik susu kerbau..

lame lepak dekat pakcik tu.. tengok pakcik tu mandikan kerbau sebelum pump susu.. basuh nenen die.. kebersihan memang di jage lah.. sampai la habis pump kami pon jalan keluar.. dah nak sampai pintu keluar.. tengok pakcik tu transfer susu dari pump ke tong.. saye sanggup patah balik.. haha.. penuh tong kot susu die.. putih bersianr.. settle semue.. kami pon keluar dan balik.. 
susu kerbau.. banyak.. putih bersih.. nampak sedap je kan..
ibu pon nak posing!~

kalau nasib baik.. dapat tengok derang buat cheese.. kebetulan masa kami datang.. takde permintaan.. jadi takde la cheese.. yang ade buat yogurt ke dadih.. settle tour sendiri.. kami lepak dekat cafe die.. makan produkproduk dari susu kerbau.. dari aiskrim.. sampai la ke yogurt saye rase.. yogurt die masam sangat.. rase tajam sikit.. dadih boleh la.. aiskrim pon same.. dah bantai tu semue.. saye tetap lapar.. haha.. terus ajak suami pergi cari lunch.. dan.. bye.. nak lunch dulu..  

11 comments:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam fifi,
eh3
akak xtau pun wujud ladang ni kat langkawi
next visit wajib terjah ni :)

Khai♥Rin : anies said...

aritu mai langkawi x dan nk p ;-)

::EIDA:: said...

aah laa xpernah tahu kewujudan ladang ni hahahhhhaha. tau pergi langkawi dataran helangg jekkkkk hihi

Sanisah eeiyss said...

ada no kat langkawi.. seb bek fifi habaq (^___^)

besnya dapat jalan2... releasee sangat (^___^)

Kopiolimauice said...

bagus jugak ye tempat ni satu daya tarikan gak..
betul la kemain putih melepak susu kerbau tu nampakkk sedappp je

Eda Michio said...

Tak tau plak langkawi ada tpt gini...

Eda Michio said...

Tak tau plak langkawi ada tpt gini...

nik ros said...

wah. baru tahu ada buffalo farm kat langkawi.kalau pi nanti blh la singgah ni

ANIM said...

kering aja spillway tu fifi.
air takde ka..hihi
kalau kak nak ke buffalo farm, selalunya kami tunggu air empangan buka. seronok redah air, huhu..
boleh jengok blog kak anim, taip spillway langkawi di search atau
http://bicaraneem.blogspot.com/2012/10/meredah-spillway-empangan-sagalangkawi.html

Julia Johari said...

Hebat pelayaran fifi di langkawi...nanti nak simpan tentatif visit disini nanti...murah betul kadar yuran masuk dia...suka la bg pengenalan dunia haiwan pada si anak...berbaloi fifi...yeyyyyy best

dalila said...

aku rs laki aku mcm xnk pegi je tmpt cmni..lgpun ktorg mmg xmnm susu..haha..kene bwk danish gi zoo je la..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...