Thursday, August 28, 2014

fifi pergi bekam..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. pepagi da semangat nak update blog.. jadi.. berbekam boleh tingkatkan semangat nam update blog kot.. hahaha.. teori sendiri.. macam entry sebelum ni saye ade cakap da set appointment untuk bekam kan.. alhamdulillah menjadi dan bejalan dengan lancar..

lepas sembahyang maghrib dekat rumah.. lajulaju saye siap dan terus gerak ke bangi.. janjji pukul lapan dekat sane.. ngam sampai 8.01.. kelewatam sedikit.. maaf ye dik.. mase saye sampai pon da ade sorang akak ni berbekam.. akak sebelah saye tu kene darah tinggi.. mase mulemule datang darah die 170/109.. tinggi sangat kot.. alhamdulillah lepas bekam darah die turun.. jadi 128 rasenye.. bawah saye tak tahu..

tukang bekam (TB) ajak saye masuk bilik.. salin kain semue.. terus TB cakap.. akak nak bekam belakang badankan? saye cakap kalau boleh nak bekam kepale sekali.. adik tu kate.. kalau kepale kene cukur sikit.. saye agree je asalkan hilang sakit kepale saye.. sebelum datang tu memang dah mintak izin suami nak bekam kepale.. yela.. nanti kepale kene cukur.. balik rumah terkejut suami tengok.. haha..

mulemule TB tu bekam angin dulu.. sakit sikit je.. masih boleh tahan la.. saye memang tak berani nak gerak sebab ade due point TB tu letak kat leher.. mulemule ngeri jugak.. tapi alhamdulillah takde ape yang berlaku cume geli je.. haha.. semue saye buat 10 point.. satu dekat kepale.. due dekat pinggang.. due dekat leher dan selebihnye dekat belakang area bahu..

mase TB tu uruturut belakang saye.. erk.. erk die sendawe.. mase bekam angin tu.. berwap dalam cawan kate TB tu tande saye banyak angin.. lagipon kate TB kene bekam angin baru tak sakit mase cucuk untuk keluarkan darah.. settle bekam angin TB tu cucukcucuk belakang saye keluarkan darah.. tak sakit dan professional.. sistematik care TB tu buat kerje.. memang best la..

mule la bekam darah.. memang terase ngeri bile nak cucuk.. tetambah area kepale dengan leher.. tapi takde ape pon.. saye yang lebihlebih.. macam biase.. tak dapat tengok berape lame die tunggu.. yang saye rase.. sampai satu tahap TB bukak cup dan lap darahdarah tu.. bile time dekat leher TB kate.. kat leher berlendir kak.. saye tanye kepale.. TB kate pon berlendir.. jadi bahagian yang kritikal leher dan kepale.. habis lap semue.. 

TB cucuk lagi sekali.. ambik ko.. tahan la.. selamat tak sakit.. habis cucuk sedut lagi.. kali pertame banyak darah kate TB.. kali kedue kurang dah kate TB.. darah tu Tb lap dengan tisu.. saye malu nak snap gambar.. tapikan.. memang saye rase nak pergi lagi.. mungkin bulan depan.. kate TB.. sebulan sekali boleh bekam.. inshaAllah saye nak buat 3 kali berturutturut..

lepas da settle bekam saye sembangsembang sikit dengan TB tu.. TB tu kate saye banyak angin.. ade setengah orang kalau banyak angin akan rase 'merenyam' kat tempat bekam tu.. kalau boleh pantang seafood tige hari.. memang merenyam kot.. miang sangat.. jadi saye memang banyak angin.. lagi syok dalam bekam nikan.. lepas bekam tak berhenti saye sendawe buang angin.. tak cukup sendawe.. kentut jugak.. rase ringan kepale ringan badan.. lepas ni nak buat lagi.. inshaAllah..

sorry entry takde gambar.. ade gambar lepas bekam tapi aurat kot nak tunjuk.. entry type pagi.. publish tengah hari..

9 comments:

Kakzakie said...

Baca N3 Fifi ni kakak rasa baguslah bekam tu Fifi. Kakak tak pernah buat tau. Tapi berbekam ini salah satu cara yg baginda rasulullah buat tau...

Teringin pulak kakak nak berbekam tapi tempat kakak ni macam tak adalah..

Kopiolimauice said...

msti badn rsa ringan je kan..

awEEN said...

hari tu diana de tanya pasal bekam ni..nti org suh die baca blog fi je la kalau die blum buat bekam.. hehe

LYAfrina said...

bekam tu bgus..buang darah kotor..
tp lya mmg tkut nk buat

Nafira usof said...

sis xde kekuatan lah nak buat bekam. takutttt.. huhuhu

dalila said...

wahh..tajuk entry ko..seram aku nk bave..ngilu weh..xbrani nk wat klu ade kaitan ngan darah n cucuk2 ni..xsanggup pulak nk serah diri..tabik spring la kt ko..

Julia Johari said...

Bekam?
Julia selalu balik kerja nampak banner bekam...pernah tanya suami dia nak tak bekam...dia ckp ngeri...tp salute la fifi berani buat...kalau julia belum tentu nak ni...tp byk kan kebaikkan yer...buang angin berlendir darah kan...

::EIDA:: said...

huwaa takut nak bekammmmm...

www.idabaharum.com

Jari Manis said...

Fie, kat mana bekam d bangi tu cam nk try je
Berapa harga 1 cup tu eh

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...