Thursday, August 14, 2014

lapan tahun yang lalu.. mama pergi..

assalamualaikum..

korang.. hari ni sangat busy.. hari ni date line.. hari ni terkedekkedek buat kerje.. saye baru belajar tentang kerje ni.. rase nak pecah otak.. balik nanti mesti sakit kepale sebab terlebih fokus.. sile puji saye pekerje berdedikasi.. bukan ape.. bile kerje tak siap tak best la kan.. jadi nak taknak kene usehe try and error buat sampai dapat..

sebenarnye.. hari ni da niat nak tulis entry ulwan lima bulan.. alhamdulillah.. makin besar ulwan..

entry atas ni di taip pada 13 ogos 2014.. tapi terpaksa ditangguhkan keesokannya kerana busy..

okey kite sambungbalik.. alhamdulillah.. hari ni ulwan dah 5 bulan sehari.. lagi sebulan nak settlekan exclusive breast feeding.. moge berjayelah saye.. korang doakan ye.. pagi semalam memang dah berangan nak buat entry ulwan 5bulan.. tibetibe terlintas dalam hati.. 13 ogos? macam familiar date tu.. lepas tu terus terfikir.. arwah mama..

arwah mama meninggal 8 tahun lepas.. tarikh inilah.. dan pada 13 ogos jugaklah kali terakhir saye menjage arwah di hospital.. selalu adik yang teman arwah mama.. adik baru habis sekolah.. saye belajar dekat UITM.. ade sebab kenape saye nak jage mama hari tu.. next entry inshaAllah..

petang selepas asar.. saye dengan atuk (mak arwah mama) duduk dekat kepala mama.. sorang kanan sorang kiri.. atuk tengah usapusap kepale mama.. sedih kot tengok keadaan anak perempuan die.. satusatunya anak perempuan.. sebelum tu da jadi kejadian yang anaeh tapi saye memang tak terfikir..

dalam tengah usapusap tengok muke mama.. tibetibe mata mama ke atas.. mama jerit Allah hu akbar berkalikali.. 7 kali mungkin.. mama terus tak sedarkan diri.. Allah hu rabbi.. saye kaget.. atuk cepatcepat suruh saye panggilkan nurse dan doktor.. tiraidi tarik.. kami diminta keluar..

saye tunggu doktor uruskan arwah.. lama sangat.. saya tak sabar.. saya selak tirai dan tanya.. 'macam mana keadaan pesakit ni doktor..' doktor tanya kembali.. 'awak ni siapa..' saya balas.. 'saya anak sulung pesakit ni..' doktor balas.. ' bersedia hadapi sebarang kemungkinan' rase nak terduduk.. menangis kat situ jugak..

mase tu abah dengan adikadik ade dekat rumah atuk.. jarak dari rumah ke hospital dalam sejam.. tak berhentihenti saye cal abah.. suruh cepat.. cepat.. cepat!! saye takut derang tak sempat nak jumpe arwah.. saye taknak derang tak sempat jumpe.. alhamdulillah.. derang sempat jumpe.. dalam mase mama nazak..kami adik beradik, abah serta atuk bergilir bisikkan kalimah syahadah.. tak lupa kami adik beradik minta maaf..mintak halalkan setiap susu yang mama bagi..

Allah hu rabbi.. rindu sangat.. sarat sangat hati ni.. saye sorok rindu tu jauh di sudut hati.. tapi.. kadangkadang keluar jugak rase rindu tu.. mengalir jugak air mata.. saye berdoa sangat semoga kami dapat berjumpa dikahirat kelak.. moga bahagia di sana.. mama.. along sentiasa doakan kebahagian mama.. along doakan moga kubur mama dipenuhi tamantaman syurga.. amin.. mama.. along sayang mama sangatsangat.. rindu mama sangat.. rase nak peluk mama kuatkuat.. puaspuas..

nanti bile ade mase saye akan ceritekan detikdetik macam mana saya hadapi situasi ni.. inshaAllah..

13 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, al-Fatihah. semoga Allahyarhamah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman disisi Allah SWT..

Didie Kamila said...

al fatihah..setiap kali rindu doakan yg baik2..doa je yg mmbantu die dekat sana..:)

Jari Manis said...

Al fatihah semoga arwah mama fifi berada d kalangan org beriman aminn

Ena's Stories said...

Al-Fatihah..hanya kenangan sahaja yang mmpu mengubat rindu kepada arwah

Mimi Azirah said...

Al Fatihah.....kenangan arwah mama sy yg tgl buat ank ank msih igtkan arwah

LYAfrina said...

Sedih sgt...
Al-fatihah buat arwah mama fifi.. hnya doa drp ank y trs mghubungkan ank2 dgn ibubapanya y dh mninggal..

Lya pom dh khilangan arwah ayah sejak umur 5thn lagi

ros_reeza said...

Assalamualaikum kak Fifi.. Al Fatihah,,,

::EIDA:: said...

Al-Fatihah ;(

Mizz ErMa said...

al-fatihah untuk arwah mama k.fifi, semoga arwah tenang di sana..

izzah said...

Sebak rasa baca entry fifi kali ni..mmg betul2 trsentuh hati sy...al fatihah utk arwah mama fifi..moga dia tenang di sana...aminn...

Ibu Ayra said...

singgah sini...al-fatihah...

ANIM said...

in sha ALlah, fifi...doa seorang anak soleh jadi peneman mama di sana.
Al fatihah

Nafira usof said...

bergenang air mata baca n3 fifi nih.. huhuhuhu

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...