Wednesday, October 31, 2012

wordless wednesday #6

assalamualaikum..


new achievement


 
geram tengok pipi macam pau!


  buah hati saye.. duedue tau..

saye suke gambar ni..

keluarge kecil kami ufairah lagi tertarik dengan air

p/s: akan usehekan update untuk solid food.. tunggu..

Tuesday, October 30, 2012

tak kire.. nak jugak..

assalamualaikum..

saye tak kire.. saye nak jugak ucapkan selamat hari raye aidiladha pade semue yang singgah ke sini.. lame sangat tak update.. sebab saye busy..  tak kesah la kan belated aidiladha.. saye nak mintak maaf jika ade buat salah.. pade pembace blog ni.. kalau entry saye buat korang terase.. maaf sesangat!~ raye ni sedih sikit sebab tak dapat balik perak.. nak pergi kubur arwah mama.. rindu sangat dekat mama.. :(

Monday, October 22, 2012

appoinment 9 bulan ufairah..

assalamualaikum..

hari ni hari yang sangat bosan bagi saye.. due orang ofismate merangkap kawan borak saye cuti.. sigh.. bosan sangatsangat.. selamat hari ni saye pon half day.. bawak ufairah cucuk untuk 9bulan.. :) cucuk kot rasenye 9 bulan ni.. nanti saye update..

sebelum ni kan saye ade bagi tau yang ufairah cume menyusur jekan.. even da nak masuk 9 bulan still tak merangkak lagi kan? 2 3 hari lepas.. ufairah da mule angkat bontot.. gaye nak merangkak.. tapi tak jalan pon.. kejap je ufairah menerap balik.. praktis kot.. alhamdulillah.. another one step.. gembire tengok perkembangan anak..

semoge kawankawan yang masih berTTC akan beroleh rezeki ini.. inshaAllah.. saye, en. suami dan seorang bidadari syurge (haziqah ufairah) sentiase mendoakan kalian.. inshaAllah.. amin..

Wednesday, October 17, 2012

happy 9month old ufairah..

assalamualaikum..

saye sangat busy sekarang ni.. saye dapat kerje dari bos saye.. kire kerje sampingan la.. bukan hakiki.. tapi saye suke sebab kerje mendesign.. even tak hebat mane pon kan.. tapi boleh la buat otak saye ni bergerak.. hari ni tak sempat nak BW.. sempat pergi sesetangah blog je..

alhamdulillah.. ufairah da 9 bulan hari ni.. selamat hari sembilan bulan sayang ibu.. lelebih pulak kan bile sembilan bulan ni kan.. bangun pepagi, mase ufairah tengah tidur saye snap gambar die tengah tidur.. yela.. ibu abah kerje.. takut tak sempat nak abadikan gambar sembilan bulan ufairah..


bagi saye sembilan bulan ni spesial.. hihi.. ngadengadekan.. saye suke sebab lebih kurang sembilan bulan jugaklah ufairah ade dalam perut saye.. jadi bile lepas je sembilan bulan.. saye lege.. sebab sebelum ni hidup ufairah lagi lame di alam rahim.. sekarang ni.. lagi lame di alam dunie.. sebelum ni saye rase macam die lagi selese di dalam rahim.. bile da lebih mase duduk di dunie ufairah lebih selese di dunie kot.. dengan ibu dan abah..

tapikan sayang.. dunie ni banyak cabaran.. even lagi lame kamu tinggal di dunie.. kamu kene ingat.. di akhirat lagi lame.. jadi kejar la syurge Allah.. jadilah insan solehah.. yang boleh bahagiekan ibu dan abah anak.. takde lain yang buat ibu dan abah bahagie melainkan kamu berjaye dunie dan akhirat.. percayelah.. ibu dan abah sayang kamu sangatsangat..

jom layan gambar ufairah mase lapan bulan..


 




Monday, October 15, 2012

SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)- info penting saye dapat dari facebook

Read this! Important Info!
SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN

Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.



Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

sumber: facebook

ufairah tumbuh gigi lagi..

assalamualaikum..

semalam saye busy.. busy melayan ufairah.. semalam pagi kami ke putrajaya.. hantar abah ufairah ke ofis sebab abah ufairah akan ke kuala terengganu.. sampai selase ok.. bile sampai rumah.. ufairah tido.. saye manfaatkan time tu melipat baju ufairah dan mengemas beg untuk ke rumah BS.. style BS saye.. hari isnin bawak baju untuk seminggu terus.. kalau pakai disposable diapers bawak untuk sebulan terus di awal bulan.. macam saye baju jela boleh hantar seminggu.. diapers ufairah perlu dibasuh.. 4 5 hari sekali saye abah ufairah basuh.. saye akan bagi 6keping macam tu.. kire tahan la 2 3 hari sebelum topup yang baru kalau habis..  susu pulak harihari sebab susu ibukan.. kalau yang bagi formula hantar jela setin..

semalam ufairah sangat suke merengek..  nak berdukung je.. kalau letak bawah menangis.. tak nampak saye menangis.. ooohhh.. sangat tak larat melayan die.. dengan abahnye takde.. sampai saye nak sembahyang pon susah.. da la saye tinggal berdue je dengan ufairah.. atuk dan opahnye pergi sungai buluh.. aciknye pulak keluar jenjalan.. rase nak nangis tau tak? nak pakai boba kekadang die taknak.. berdukung jela saye.. lenguh tau tangan ibu..

bile penat.. bawak ufairah masuk bilik.. golekgolek atas katil.. best.. pelukpeluk ciumcium ufairah.. saye suke.. tengok video alif ba ta.. upin ipin.. abc.. semue la.. bile saye nak buat kerje saye letak ufairah kat depan.. then die nangis balik.. mase golekgolek dengan ufairah saye tergerak hati nak rase gusi ufairah.. rase gusi atas keras.. macam rase gigi.. paksepakse ufairah bukak mulut saye nampak gigi.. sebab tu ke ufairah merengek? takpe la.. even saye penat.. saye rase nak nangis.. rase segale rase.. tapi saye tetap happy sebab ufairah dapat gigi lagi.. hihi..

bile la abah ufairah nak balik ni.. berat sangat rindu ni.. ibu dan ufairah tak larat da nak pikul.. harapharap selamat la perjalanan balik abah ufairah.. tak kire la hari ni atau esok..

Saturday, October 13, 2012

penyusuan dan reverse cycling

assalamualaikum..

ingat lagi tak entry saye sebelum ni? link.. sebenarnye ufairah ni reverse cycling.. ye.. satu term yang saye selalu dengar dalam dunie penyusuan.. meh saye share sikit ape yang saye tau.. sikit sangatsangat yang saye tau ni.. please kalau saye salah tolong betulkan.. reverse cycling ni di mane anak kite kurang menyusu bile anak kite tinggal dengan orang.. kat rumah BS, nursery atau dengan mertue n parent kite.. dalam erti kate lain.. sesape jela melainkan kite..

mase baby kite tak bersame dengan kite.. die cume minum sekadar untuk menghilangkan haus.. ade kenalan saye, anak die cume minum 2oz dari pagi sampai petang.. (kes baby yang da makan) sanggup tahan sebab nak direct dengan ibu die.. bile balik rumah.. baby akan pulun habishabis.. kire sesi membalas dendam.. 24 hours nak melekat je kat ibu die.. macam ufairah.. di serang reverse cycling sekarang ni.. minum cume 6-8oz sehari kat rumah BS.. balik rumah DF.. malam bangun 5 6 kali sebab nak DF.. jadi secare logiknye.. baby kurang minum bile tak same dengan kite.. tapi die akan topup kekurangan susu tu bile malam atau bersame dengan kite..

jadi pade ibuibu yang anaknye tibetibe minum susu sikit kat rumah BS.. jangan risau.. kadangkadang sekejap je da ok balik.. tapi ufaurah tak elok lagi sampai sekarang.. da dekat sebulan.. cume kene yakinkan orang yang jage anak kite bahawe anak kite sihat even minum kurang sebab kat rumah die da pulun habis.. jangan sesekali give up.. teruskan penyusuan dan manfaatkan mase ni untuk tambah stok susu.. :) 

Friday, October 12, 2012

antare dugaan terbesar dalam dunie penyusuan..

assalamualaikum..

selamat petang.. ingat hari ni taknak update.. tapi da tersadai dekat ofis sebab hujan lebat.. kalau hujan lebat je ok kalau nak redah.. ni siap pakej guruh dan petir.. memang tak la saye redah.. kalau saye berhatihati di jalan raye belum tentu selamat sebab ade je penunggang atau pemandu lain yang tak berhatihati.. sape sokong? saye sibuk sebenarnye hari ni.. even kerje tak banyak kat ofis ni kan.. 

hari ni kan hari jumaat.. sape yang kerje government kan rehat lame.. 1215 sampai 245.. lame tu 2jam setengah.. jadi saye manfaatkan 2jam setengah tu untuk balik rumah.. hihi.. tujuan utame balik rumah nak ambil ufairah bawa balik rumah.. golekgolek ciumcium pelukpeluk die puaspuas.. sementare kecil ni kan.. kadangkadang budak bile da besar taknak da.. tak payah tengok contoh jauh la.. diri saye sendiri.. mane ade nak 'gomolgomol' dengan parent.. mesti derang rindu saye kan? padahal bende ni tak jadi amalan.. sebab tu tersekat je..

saye ambil ufairah sebab nak susukan ufairah.. nak direct feed ufairah.. sebabnye ufairah taknak minum susu.. tak kire dengan botol, sudu, cawan dan syringe.. haaa.. kire macam die tak puas la.. kat rumah BS die cume minum untuk hilangkan haus.. susu lebih kurang 7-8oz sehari die minum.. tinggal dari 7pd smp 6ptg.. BS terlalu risau.. risau die sembelit dan haus.. pade saye selagi ufairah tak menangis ok la kan? die selese la dengan keadaan die kan? BS saye ade cadangkan nak bagi susu echa (anak orang lain yang die jage).. susu echa adelah susu formula!!! yang ditentang keras oleh suami saye salagi saye mampu menyusukan anak saye..

susu saye masih banyak.. 400oz + masih tersimpan elok dalam deep freezer.. kalau la ufairah minum formula.. susu saye tu nak buat ape? Ya Allah.. saye sedih sangat.. terkedu mase BS cakap.. pleaseplease jangan salahkan BS saye.. BS saye pro susu ibu.. echa breastfeed sampai setahun setengah.. sekarang die due tahun.. on formula sebab ibu die tak dapat supply susu ibu da.. lagi sorang faqihah pon still breast feed.. sekarang setahun setengah (kalau tak salah saye).. tapi faqihah ok.. sekali minum 5oz susu ibu die.. ufairah? paling banyak pon 3oz je.. sebab tu BS risau ufairah haus dan sembelit..

balik rumah saye tak senang duduk.. saye menangis.. jujur saye cakap.. sembahyang pon tak kusyuk.. Allahhuakbbar.. ni la dugaan paling besar yang saye lalui mase menyusu.. saye risau kalau ufairah diberi formula.. malam tu saye menyusun ayat dengan en. suami.. menyatakan hasrat kami.. padahal petang tu da bagitau dekat BS.. tapi tak yakin.. malam tu jugak.. saye cakapcakap dekat ufairah.. minum la susu ibu dalam botol.. please sayang.. saye pujukpujuk ufairah.. yela.. die nak direct je.. puas kot bile direct.. boleh feeling lebih sikit.. hihi..

keesokannye.. mase saye hantar ufairah.. ufairah tido.. tak pernah ufairah tido mase saye hantar g rumah BS.. BS pon terkejut.. yang terkeluar dari mulut saye 'kak nor.. ni ade susu untuk ufairah.. saye bagi fresh.. semalam punye saye pump selalu bagi yang chilled da 23 hari or frozen.. kak nor try bagi dulu.. kalau die tak ok.. lunch nanti saye balik susukan die keputusan sepakat dengan en. suami.. jangan bagi formula ye.. suami saye tak bagi'.. dekat pukul 12 saye call BS tanye ufairah ok tak.. BS jawab.. 'sampai sekarang die tak bangan tido lagi.'. hahaha.. selalunye ufairah akan tido pukul 10 sampai 11 atau 12 noon je kat rumah BS.. BS kate.. 'da kejut nak bagi mandi dan makan pon die tak bangun.. macam kene tembak fie' saye ketawe je.. saye jawab..' takpela kalau macam tu saye tak balik.' BS kate..' kalau apeape kak nor bagitau'

then pukul 1223 dapat text dari BS 'fifi, ufairah dah bangun mcm orang lapar susu 1botol n makan pon senang, k' alhamdulillah die ok.. selamat la ufairah dari formula untuk hari tu.. ni cerite hari kamis.. semalam la.. jadi hari ni jumaat saye balik waktu rehat sebab nak susukan die.. mase ambil time rehat kat rumah BS.. BS cakap.. ufairah ok hari ni.. 2 set meal ufairah dah makan.. tinggal set buah je belum.. susu pon da botol nak masuk botol ke tige.. alhamdulillah.. da due malam saye pujuk ufairah.. good girl sayang.. ibu dan abah sayang kamu dan nak yang terbaik untuk kamu!~

Thursday, October 11, 2012

bahagie rase hati terselit pilu di hati

assalamualaikum..

bahagie rase hati ni bile dapat PC baru.. RAM besar 8GB.. hard disk 500GB.. waaa. windows 7 premium.. sukesuke.. PC sebelum ni nak install office 2007 pon tak lepas.. tak cukup spec.. RAM? 512 je.. kesiankan.. hahaha.. tak sangke saye berpeluang bekerje dengan PC yang spec nye sangat mengecewekan..tapi sekarang Alhamdulillah.. laju je semue.. takde hanghang daa.. cume FB saye kene block!~

update pendek.. takde mood.. handset en. suami terbawak balik ofis after lunch tadi dan saye kehilangan something yang berharge.. riburibu jgk la hilang tu.. tapi takpe.. redha jela.. apela sangat nilai riburibu tu dengan pahale yang Allah bagi sebab sabar dan redha dengan ujianNYA.. bukan show off saye ni berduit ke tak.. tak berduit pon.. siap nak kene kumpul duit almost 1year untuk dapatkan bende tu balik.. sekian.. pen off~

Tuesday, October 9, 2012

kerana kucing saye sanggup!~

assalamualaikum..

selamat pagi.. terase macam mood rajin datang pulak.. sebenarnye malas nak tangguhtangguh.. kalau tangguh confirm saye tak cerite.. ufairah sangat sukekan kucing.. mulut bising bile nampak kucing.. kalau kite tengah dukung die.. die beratkan badan die nak ke bawah sebab nak pergi dekat kucing.. kalau nak pegang kucing pulak.. die nak pegang muke or ekor.. lain die taknak.. lepas tu mulut bising.. saye jarang bagi die pegang kucing.. ramai yang kate kucing tak elokkan.. kalau bagi pegang pon bagi lepas gian die je.. lepas tu cepatcepat basuh tangan semue..

ufairah kan.. sampai sekarang masih menyusur.. even da 8bulan  lebih die pandai menyusur je.. tapi mase 5bulan lebih die da tumbuh gigi.. orang tuetue kate.. kalau tumbuh gigi dulu lambat jalan.. saye pakai teori ni la. nak buat cemanekan even saye tak sabar nak tunggu die merangkak.. last weekend tinggal saye, en. suami dan ufairah je di rumah.. saye bentang toto letakkan ufairah ditengahtengah hall sambil saye dan en. suami tengok tv.. penat baru lepas iron baju kerje kami berdue.. tibetibe ufairah hilang dari tengahtengah hall.. ufairah kebelakang sofa..

en. suami kelam kabut.. mane ufairah tanye die.. saye jawab.. ade belakang sofa.. da terkeluar dari toto.. da da.. biarkan die explore.. itu la saye.. saye suke lepaskan anak saye macam tu je.. tapi saye jengahjengah la tengok ape die buat.. ruperupenye die kejar kucing!~ hahaha.. klaka bile ingat balik sebab ufairah sangat cute.. tak boleh nak upload gambar la sebab kat ofis ni tak boleh nak install samsung.. gambar dekat fon.. nanti saye upload.. kucing pulak elok je duduk atas tangge.. hall tengok tv terpisah dengan due anak tangge untuk ke ruang tamu lagi satu.. kucing kat atas ufairah kat bawah..

ufairah panjat tangge tu ok.. hahaha.. saye excited sangatsangat.. even ufairah tak boleh merangkak lagi.. tapi die boleh panjat tangge!~ slowslow die panjat.. terjatuhjatuh.. saye biar je die.. nak die belajar.. nampak sangat ufairah jenis yang tak putus ase.. lebih kurang 5minit die dapat pegang kaki kucing tu.. ala.. cuit je pon.. tu pon dalam beberape saat.. sebab lepas tu kucing bangun dan blah.. hahaha.. tapi sebagai ibu yang prihatin.. prihatin la sangat.. saye bawa ufairah kat kucing tu.. bagi die pegang puaspuas sebagai reward.. budakbudak ni kene bagi reward.. baru die semangat kan.. bile da dekat dengan kucing.. die duduk depan kucing.. tangan tak pegang sangat pon.. mulut je bising.. agaknye geram kot kat kucing..

ufairah sangat comel time tu dan saye suke.. dan pade saat itu ufairah da pandai memanjat.. tu pon sebab kucing.. hihi..


Monday, October 8, 2012

sakit telinge memang la azab..

assalamualaikum..

last week saye tak update apeape pon kan? hihi.. last week sangatsangat heaven.. padahal merane jugak.. sebabnye saye kerje sehari je.. hari khamis je.. isnin selase rabu jumaat semuenye MC.. 2 MC swasta 2 MC government.. saye sakit telinge.. kene infection.. sangat sakit kot sampai saye menangis! ok.. jangan ketawekan saye.. memang betul saye menangis.. saye mule sakit dari weekend.. sampai tak tahan sangat saye telan la ubat tahan sakit.. lege sekejap.. saye rase sakit mase nak besalin pon tak sakit macam ni.. sampai nak bukak mulut pon tak boleh.. urat leher tegang.. sakit kepale semue ade.. 

bile kesan ubat tahan sakit hilang, saye cube tahan sebab taknak makan ubat bebanyak.. tahan dan tahan.. tapi tu la.. saye akan demam bile tahan sakit.. suhu takkan bawah dari 38.5 celcius dan paling tinggi 39.8celcius.. sakit woo.. dengan tahan sakit demam lagi.. memang berdozen la ubat tahan sakit saye telan.. en. suami da risau dan ajak g klinik.. pagi tu en. suami bawak g klinik.. pepagi lagi da beratur kat KK kajang.. klinik gomen la.. kate nak MC gomen.. dapat no. 19.. campur no warge tue, warge lainlain lagi dekat 30 40 orang jugak la baru no saye nak kene panggil.. sekse sangatsangat nak tunggu dengan saye yang tak sihat ni..

sampai satu tahap saye tak tahan.. saye masuk bilik menyusu baring kat situ.. bile sampai turn saye baru saye keluar.. tu baru pendaftaran dan bayar RM1.. tunggu pulak kat bilik 6.. lame jugak saye tunggu.. sabar je saye tunggu.. padahal time tu saye da nangis!~ sakit sangat.. bile sampai turn saye terskip no.. saye mule la angin.. orang tak sihat kan.. lepas tu terus dengan no lepas tu.. memang sah la no saye terlepas.. en. suami g tanye baru la no saye naik.. doktor terlepas pandang!

masuk bilik doktor..
doktor: sakit ape..
saye: sakit telinge (saye tengah nangis.. hahaha)
doktor: ala.. tu pon nak nangis.. sakit telinge je pon.. #sambil ketaweketawe..
saye: takde sensutiviti langsung dekat orang sakit.. boleh pulak ketawe kat saye ni ha.. klu ko kene baru ko tau.. (dalam hati jela)

lepas die cek.. #padahal tak cek pon.. die hebat sangat kot.. die cakap da bau ni.. teruk..  hebat kan doktor tu.. lepas tu bagi antibiotik ape ntah.. 20biji.. saye tak makan pon.. then bagi panadol untuk tahan sakit.. memang tak boleh bla.. sampai abah saye kate.. patutnye ko cakap kat doktor tu.. kalau takat panadol.. saye boleh beli kat kedai!~

keluar dari bilik doktor ambil ubat sambil bisingbising dekat en. suami.. mane la saye tak bising.. jumpe doktor tak beretika.. ikut hati nak je tayang name die kat sini.. geram sangatsangat.. kerek pulak tu.. MC bagi sehari je.. saye tak kesah bab MC sebab lepas tu memang nak g pakar.. terus g swasta.. pakat ear nose n tongue..doktor esa rejab.. dapat MC 2 hari.. telinge saye da bengkak terus.. sampai block lubang telinge.. die masukkan camera dalam telinge jadi saye nampak ape yang berlaku.. dapat antibiotik, ubat tahan sakit dan ubat gatal.. the next friday saye kene pergi lagi untuk cuci.. kos keduedue rawatan dekat pakar ni lagi mahal dari harge earing saye!~ hahaha.. 

mase hari rabu telinge saye still sakit.. saye pergi KK kajang.. alhamdulillah dapat doktor yang best.. die cek telinge saye betulbetul dan siap tanye nak saye refer ke pakar ke? saye just cakap saye da g pakar swasta.. then dapat MC tanpe di request.. die just cakap.. awak perlukan cuti hari ni.. nice kan? die tahu keadaan saye dari 1st doktor yang siap boleh gelakgelakkan saye!~

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...