Saturday, October 13, 2012

penyusuan dan reverse cycling

assalamualaikum..

ingat lagi tak entry saye sebelum ni? link.. sebenarnye ufairah ni reverse cycling.. ye.. satu term yang saye selalu dengar dalam dunie penyusuan.. meh saye share sikit ape yang saye tau.. sikit sangatsangat yang saye tau ni.. please kalau saye salah tolong betulkan.. reverse cycling ni di mane anak kite kurang menyusu bile anak kite tinggal dengan orang.. kat rumah BS, nursery atau dengan mertue n parent kite.. dalam erti kate lain.. sesape jela melainkan kite..

mase baby kite tak bersame dengan kite.. die cume minum sekadar untuk menghilangkan haus.. ade kenalan saye, anak die cume minum 2oz dari pagi sampai petang.. (kes baby yang da makan) sanggup tahan sebab nak direct dengan ibu die.. bile balik rumah.. baby akan pulun habishabis.. kire sesi membalas dendam.. 24 hours nak melekat je kat ibu die.. macam ufairah.. di serang reverse cycling sekarang ni.. minum cume 6-8oz sehari kat rumah BS.. balik rumah DF.. malam bangun 5 6 kali sebab nak DF.. jadi secare logiknye.. baby kurang minum bile tak same dengan kite.. tapi die akan topup kekurangan susu tu bile malam atau bersame dengan kite..

jadi pade ibuibu yang anaknye tibetibe minum susu sikit kat rumah BS.. jangan risau.. kadangkadang sekejap je da ok balik.. tapi ufaurah tak elok lagi sampai sekarang.. da dekat sebulan.. cume kene yakinkan orang yang jage anak kite bahawe anak kite sihat even minum kurang sebab kat rumah die da pulun habis.. jangan sesekali give up.. teruskan penyusuan dan manfaatkan mase ni untuk tambah stok susu.. :) 

4 comments:

sufiza said...

same lah mcm athilah sekarang...
risau sebenaryer..tapi bila dah bace pasal nih..lega skt rase huhuu..harap2 lepas nih dia ok balik...

Abil Fikri Ahmad said...

Salam..just nak beritau, suka ke sini bagi hamster makan...hahaha

fifi said...

risau memang risau sis.. ibu mane tak risau bile anak taknak susu.. tetambah anak tak boleh cakap lagi.. kite taktau ape yang die nak.. macam2 ragam.. inshaAllah lepas ni ok la tu..

fifi said...

wslm.. hahaha.. tersenyum saye bace komen abang abil.. atleast ade jugak yang sudi bagi hamster saye makan.. terime kasih..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...