Friday, October 12, 2012

antare dugaan terbesar dalam dunie penyusuan..

assalamualaikum..

selamat petang.. ingat hari ni taknak update.. tapi da tersadai dekat ofis sebab hujan lebat.. kalau hujan lebat je ok kalau nak redah.. ni siap pakej guruh dan petir.. memang tak la saye redah.. kalau saye berhatihati di jalan raye belum tentu selamat sebab ade je penunggang atau pemandu lain yang tak berhatihati.. sape sokong? saye sibuk sebenarnye hari ni.. even kerje tak banyak kat ofis ni kan.. 

hari ni kan hari jumaat.. sape yang kerje government kan rehat lame.. 1215 sampai 245.. lame tu 2jam setengah.. jadi saye manfaatkan 2jam setengah tu untuk balik rumah.. hihi.. tujuan utame balik rumah nak ambil ufairah bawa balik rumah.. golekgolek ciumcium pelukpeluk die puaspuas.. sementare kecil ni kan.. kadangkadang budak bile da besar taknak da.. tak payah tengok contoh jauh la.. diri saye sendiri.. mane ade nak 'gomolgomol' dengan parent.. mesti derang rindu saye kan? padahal bende ni tak jadi amalan.. sebab tu tersekat je..

saye ambil ufairah sebab nak susukan ufairah.. nak direct feed ufairah.. sebabnye ufairah taknak minum susu.. tak kire dengan botol, sudu, cawan dan syringe.. haaa.. kire macam die tak puas la.. kat rumah BS die cume minum untuk hilangkan haus.. susu lebih kurang 7-8oz sehari die minum.. tinggal dari 7pd smp 6ptg.. BS terlalu risau.. risau die sembelit dan haus.. pade saye selagi ufairah tak menangis ok la kan? die selese la dengan keadaan die kan? BS saye ade cadangkan nak bagi susu echa (anak orang lain yang die jage).. susu echa adelah susu formula!!! yang ditentang keras oleh suami saye salagi saye mampu menyusukan anak saye..

susu saye masih banyak.. 400oz + masih tersimpan elok dalam deep freezer.. kalau la ufairah minum formula.. susu saye tu nak buat ape? Ya Allah.. saye sedih sangat.. terkedu mase BS cakap.. pleaseplease jangan salahkan BS saye.. BS saye pro susu ibu.. echa breastfeed sampai setahun setengah.. sekarang die due tahun.. on formula sebab ibu die tak dapat supply susu ibu da.. lagi sorang faqihah pon still breast feed.. sekarang setahun setengah (kalau tak salah saye).. tapi faqihah ok.. sekali minum 5oz susu ibu die.. ufairah? paling banyak pon 3oz je.. sebab tu BS risau ufairah haus dan sembelit..

balik rumah saye tak senang duduk.. saye menangis.. jujur saye cakap.. sembahyang pon tak kusyuk.. Allahhuakbbar.. ni la dugaan paling besar yang saye lalui mase menyusu.. saye risau kalau ufairah diberi formula.. malam tu saye menyusun ayat dengan en. suami.. menyatakan hasrat kami.. padahal petang tu da bagitau dekat BS.. tapi tak yakin.. malam tu jugak.. saye cakapcakap dekat ufairah.. minum la susu ibu dalam botol.. please sayang.. saye pujukpujuk ufairah.. yela.. die nak direct je.. puas kot bile direct.. boleh feeling lebih sikit.. hihi..

keesokannye.. mase saye hantar ufairah.. ufairah tido.. tak pernah ufairah tido mase saye hantar g rumah BS.. BS pon terkejut.. yang terkeluar dari mulut saye 'kak nor.. ni ade susu untuk ufairah.. saye bagi fresh.. semalam punye saye pump selalu bagi yang chilled da 23 hari or frozen.. kak nor try bagi dulu.. kalau die tak ok.. lunch nanti saye balik susukan die keputusan sepakat dengan en. suami.. jangan bagi formula ye.. suami saye tak bagi'.. dekat pukul 12 saye call BS tanye ufairah ok tak.. BS jawab.. 'sampai sekarang die tak bangan tido lagi.'. hahaha.. selalunye ufairah akan tido pukul 10 sampai 11 atau 12 noon je kat rumah BS.. BS kate.. 'da kejut nak bagi mandi dan makan pon die tak bangun.. macam kene tembak fie' saye ketawe je.. saye jawab..' takpela kalau macam tu saye tak balik.' BS kate..' kalau apeape kak nor bagitau'

then pukul 1223 dapat text dari BS 'fifi, ufairah dah bangun mcm orang lapar susu 1botol n makan pon senang, k' alhamdulillah die ok.. selamat la ufairah dari formula untuk hari tu.. ni cerite hari kamis.. semalam la.. jadi hari ni jumaat saye balik waktu rehat sebab nak susukan die.. mase ambil time rehat kat rumah BS.. BS cakap.. ufairah ok hari ni.. 2 set meal ufairah dah makan.. tinggal set buah je belum.. susu pon da botol nak masuk botol ke tige.. alhamdulillah.. da due malam saye pujuk ufairah.. good girl sayang.. ibu dan abah sayang kamu dan nak yang terbaik untuk kamu!~

2 comments:

aNgAh_aLiFaH said...

fifi, share la cara awak hntr set meals kat pengasuh ufairah.. awak prepare frozen baby food kan? sy ni baru start bg solid kat solleh.. tak tau cmne nk buat bekal dia hntr kat pengasuh..

Fifi Nadhrah said...

salam angah.. patut la 2 3 hari ni asyik terfikir lame sangat tak update pasal baby food.. even saye intro meat kat ufairah pon saye tak cerite kat sini.. inshaAllah.. dalam mase terdekat ni saye akan usehe kan.. kalau hari ni or esok tak dapat la sebab abah ufairah outstation.. terime kasih ingatkan saye..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...