Friday, May 29, 2015

anak dara saya.. haziqah ufairah..

assalamualaikum..

kesian anakanak saya.. lame tak de post bertajuk diri mereka.. kisah ufairah dululah.. kisah ulwan nanti.. sabar ye ulwan.. kisah kamu mesti panjang.. kisah kakak kamu ni.. ibu nak tepek gambar je.. cerite sikitsikit..

siapa yang friend di facebook saya.. mesti mengikuti perkembangan HUZ saya.. ufairah sangat cerdik.. petah berkatakata.. sampaikan soalan.. 'ibu.. kenape kucing tu tidur?' itu pon keluar dari mulut anak solehah saya..

alhamdulillah.. ufairah da free diapers.. waktu siang.. malam saya masih tiada kekuatan.. hehe.. ufairah sangat perihatin.. kalau minta  picit laju je.. tapi tak sampai 10 saat.. 'dah ibu?' kalau jawab belum.. dia teruskan dengan memicit.. tapi tak sampai 10 saat.. soalan tadi diulangnya.. bertahan sampai 3 kali tanya.. lepas tu dia pon hilang..

ufairah sangat penyayang.. selalu minta group hug.. ibu abah dan HUZ peluk ramairamai.. adiknya.. jangan tinggal.. tapi kadangkadang dia tinggal jugak.. hehe..

ufairah sangat obses dengan pengantin.. kenduri kahwin dan princess.. biase lah.. gegurl kan.. selalu berkata.. 'ibu.. kakak nak jadi pengantin..' bawak shawl.. tudung.. beri pada saya.. 'ibu.. tolong pakaikan macam pengantin.. dan paling tak tercapai dek akal.. ibu tengah baringbaring.. datang dekat ibu.. 'ibu.. salamlah pengantin' sambil hulur tangan.. sangatsangat la rasa jadi pengantin paling best.. 


ufairah dengan crown dia.. tak perlu banyak duit untuk happykan ufairah.. RM1.50 beli dekat my one shop..
shawl ibu.. suruh buat macam pengantin jugak.. baju seksi sangat nak tutup kepala.. ibu gayakan macam tu saja.. happy jugak.. 

bab melaram tak payah cerite.. make up.. pantang tengok ibu pakai lip balm.. laju je minta.. kalau ibu tak pakai lipstik.. (memang selalu tak pakai pon) 'ibu.. mane lipstik ibu?' ufairah sangat petah.. semua nak di tegurnya.. kalau cerita tentang ufairah.. takkan habis.. kerana ufairah sangat menghiburkan.. ibu sayang kamu.. dan ibu percaya.. abah pon sayangkan kamu..

Thursday, May 28, 2015

langkawi 2015 - part 14 - final.. (jangan bace.. menyesal nanti)

assalamualaikum..

last.. last entry tentang langkawi.. hahaha.. pergi empat hari tiga malam.. cerita sampai 14 episod.. da macam drama tv 3 pukul tujuh petang tu.. hehe.. sebabnye.. tulis entry prndekpendek.. malas nak menceceh panjangpanjang..

lepas pergi cable car.. ade lagi masa... kami lepak tepi pantai je.. best sangat tau.. kerete sewa yang kami sewa tu.. dalam die ade tikar.. ape lagi.. kiterang bentang tikar tu.. lepaklepak.. bagi anakanak mainmaian..  agak dah macam nak check in.. kiterang gerak pergi airport..

lupe... sebelum pergi cable car.. kiterang pergi makan lakse dekat tepi airport.. laksa ikan sekor.. sedap.. memang selalu jugak kiterang makan situ.. tapi mahal sikit la bagi saye.. alhamdulillah.. segalanya berjalan dengan lancar masa kami di airport langkawi sampai ke klia2.. 

lakse tepi airport ni.. tepi laut jugak.. melaram la anak dara saya!~
ulwan sedap tidur.. dengan angin laut lagi..
menu kami.. bihun sup untuk ufairah.. laksa ikan sekoq untuk suami.. saya makan laksa biase je..
ulwan? susu ibu je!~

cuma.. beg kami banyak sangat.. susah kot nak bawak.. sorang tarik 2 3 beg.. haha.. biase la bile pergi langkawi.. borong beg la..  kene pulak ufairah nak tukar beg.. takkan nak buang beg lama ufairah.. angkut la.. tarik la saye dengan suami.. tak masuk ulwan yang tak boleh jalan lagi..

ufairah.. seronok nak balik dah..
bawak sorang satu beg.. dekat saya ada lagi dua kot.. dan ade yang dah check in!~
comot sangat anak dare saye ni.. takut nak ikat rambut betulbetul.. takut kena dahi.. seriau..
saya suka gambar ni..

begbeg kami.. lima beg.. bayangkan.. yang nak bawaknye berdua je.. ufairah tengok mood..

ni je entry final langkawi.. menyesal tak bace? hahaha.. tapikan.. inshaAllah.. ade rezeki.. kami nak pergi langkawi lagi..

Monday, May 25, 2015

part 13 - langkawi - cable car again!~

assalamualaikum..

habis dah cerita tragedi langkawi.. kesian ufairah berjahit.. esoknye main pasir kepale berbalut.. habis main pasir.. kami balik bilik.. ready untuk check out.. selalunye.. lepas check out.. jalanjalan kejap.. saya terus pergi rumah kakak angkat saye..sementare tunggu flight.. kebetulan waktu kami datang.. anak die kene chicken pox.. kami tak singgah lah..

kesan jahit ufairah..

memang dah rancang.. hari last lepas check out nak naik cable car.. dah siap semue.. kami pon gerak ke tempat cable car.. malas nak cerite dah.. sebab sebelum ni dah cerite tentang cable car ni.. dekat sini.. hahaha.. inilah akibat setiap tahun ke langkawi..

sebenarnye.. teringin.. nak bagi ulwan rase naik cable car.. ufairah dah pernah naik kan.. tapi kali ni.. macam ade pembaharuan.. satu tiket naik harga.. haha.. macam mahal sangat dari sebelum ni.. ruperupenye.. sebelum naik cable car.. kene masuk ape bende ntah.. dome kot namenye.. tapi memang best naik dome tu... cume pening sikit..

die macam.. kite duduk dalam sesuatu yang berbentuk semi spera.. lepas tu ade la macam video keliling dinding semi spera tu.. video roller coaster!~ memang real.. terase kot kite diawangawangan.. mase cerite ni kan.. saye terbayang.. ni pon rase peningpening.. tapi saye tak puas naik tu!~ hehe..

ni tunggu turn nak masuk dalam dome.. tu pintu dome tu la..

settle masuk dome tu.. baru la kite boleh naik cable car.. kate suami.. derang buat dome tu.. taknak bagi kite gayat kot mase atas cable tu.. mungkin la kan.. saye tak rase perbezaan.. sebab alhamdulillah.. saye tak gayat.. spend time sekejap je kat atas tu.. tangkap gambar semue..

dalam cable car.. nak naik atas..
ade yang gayat?
abaikanlah tuan tanah yang comot..
sempat lagi nak menggeram adik!~
tengok.. masih tak nampak sempadan laut dan langit.. subhanAllah..

almaklumlah.. anak dah due.. tenage berkurangan dah.. melayan kerenah anak.. nak siapkan derang lagikan.. tapi alhamdulillah.. kami enjoy dekat atas tu.. menang best.. tapi bile bawak anak berjahit dahi.. terbatas la sikit pergerakan.. dan yang paling terkilan.. 

saye masih tak dapat sampai ke hanging bridge!!~ kene tracking sebab derang tengah buat escalator nak ke sane.. ai is redha.. sebab sahsah lah saye takkan tracking.. lebih kurang 800m kot.. mane taknye.. nak carry anak.. nak bawak anak berjahit dahi,.. dengan baju yang tak proper.. jadi saye simpan hasrat saye.. rase dah lebih 3 kali naik cable car.. tapi sekali pon tak dapat sampai hanging bridge.. ai is hangin sangat!!!

Friday, May 22, 2015

part 12 - langkawi 2015 - tragedi langkawi..

assalamualaikum..

lame tak menulis.. konon nak habiskan entry langkawi sebelum bulan 5.. ni dah nak habis bulan 5 pon tak settle lagi.. Allah hu akbar.. saye dah plan.. habis entry langkawi.. nak buat entry santai.. entry pasal anakanak.. kesian anakanak.. tak dapat jadi artis dalam ni dah.. haha.. sambil tu nak tulis tentang bersalin saye..

sebab aktiviti kami banyak bermain air.. pergi pantai mandi kolam.. memang seronok sangat anakanak.. sampai petang ke tiga.. sehari sebelum balik.. konon nak pergi tengok sunset.. kiterang pon mandi pantai.. sambil tunggu sunset.. sampai sunset tak berape sunset.. kami pon gerak ke kolam.. untuk bilas badan..

cantikkan sunset..
ibu ufairah ulwan
kakak excited nak mandi..
abah dengan ulwan
opsss.. jangan tenung orang dalam laut tu..

habis bilas badan.. saye minta suami bilaskan badan ulwan.. tengokkan ufairah sekali.. saye pula nak pergi ambil towel.. sebab kolam die besarkan.. saye pusing kolam nak ambil towel.. mase pusing  kolam balik nak bawa towel untuk kesayangankesayangan saye.. saye tengok kesayangankesayangan saye takde..

mase ni tengah bilas badan..
ok.. dalam hati saye mungkin suami nak pergi tandas.. saye tunggu.. dekat 5 minit.. 10 minit.. takde.. hati mule berdebar.. saye tengah siap nak round cari derang.. tibetibe suami saye berlari dengan ulwan TANPA ufairah.. suami cakap laju.. saye tak perasan.. yang saye dengar UFAIRAH HILANG!!!

nak terduduk saye.. Allah hu akbar.. saye berlari cari.. yela.. situ kan banyak warge asing.. takut cuak.. mase tulis ni berdebar saye.. mase saye berlari cari.. ikut belakang suami.. tengok ade orang kerumun ramairamai.. ruperupenye ufairah jatuh.. Allah hu akbar.. nak menagis saye.. ufairah menangis.. 'nak ibu.. nak ibu..' ya Allah.. sayu sangat teringat time tu..

besarkan luke ufairah.. dalam..


saye terus dukung ufairah.. tanye.. 'ufairah ok?' die angguk.. jadi bagi saye die dah ok.. die terkejut.. sebab mase die jatuh.. ade pak arab angkat die.... meh nak cerite kejadian sebenar.. macammane yang suami cerite..

mase lepas bilas ulwan.. suami dukung ulwan.. pergi dekat kerusi.. nak laplap.. tukar pampers.. ufairah pula jalan ikut belakang suami.. jalan tau.. bukan lari.. tibetibe ufairah terjatuh.. ade pak arab nak tolong angkat.. suami just cakap.. 'its ok..' sekali pak arab tu angkat jugak ufairah.. darah banyak.. penuh muke.. sampai ke badan.. pak arab terus lari bawak ufairah ke receptionist.. mase tu ufairah terkejut kot.. pak arab bawak lari..

dah jumpe ufairah.. hotel terus call teksi.. teksi tunggu siapsiap.. suami terus balik bilik ambil baju saye.. ambil dokumen semue.. saye tunggu dengan ufairah dekat receptionist.. da settle semue.. kiterang request dekat hotel nak pergi sendiri.. saye memang tak berani tengok luke tu,. pihak hotel dah tutup.. kami ke klinik swasta berdekatan.. klinik tu kate kene jahit..

tunggu abah dekat receptionist..

kami rush ke hospital langkawi.. Allah hu akbar.. mase tu ufairah tertidur.. saye kejut tak bangun.. saye takut die pengsan..saye doa cepat.. moge cepat sampai hospital.. sampai emergency.. berlari saye dukung ufairah ke dalam.. terus jumpe doktor.. doktor buka tengok.. kene jahit ni mommy kate doktor.. 

saye try nego dengan doktor.. doktor kate.. nak gam tak boleh.. nanti terbukak balik.. luke ni besar dan dalam.. akhirnye.. saye akur.. jahit lah doktor.. saye redha.. settle nego.. suami datang dekat kiterang.. terus doktor kate.. ibu tunggu dekat luar dengan baby(ulwan) ye.. sini banyak kuman.. saye tunggu dekat luar..


sekejap je.. tak sampai setengah jam dah siap.. ufairah kene 4 jahit.. suami cakap.. menangis terlolong kate suami.. kalau saye dekat tempat suami.. mesti saye pon terlolong sekali.. kesian anak ibu.. sedih betul saye bile ingat balik.. dapat lah ubat demam.. antibiotik ubat tahan sakit dengan ubat surut bengkak.. tapi satu pon saye tak bagi makan.. 

saye minta hospital coverkan tempat jahit.. balik singgah kedai makan.. macam tak sakitkan..

sebenarnye risau jugak.. risau ubat bius habis.. ufairah melalak tengahtengah malam.. dah la kat tempat orang.. duduk hotel pulak.. tapi alhamdulillah.. keluar dari hospital.. melompat.. terkinjakinja macam takde jadi apeape.. saye pula risau tengok ufairah.. takut terhantuk ke.. tersadung ke.. tapi alhamdulillah.. segalagalanya berjalan dengan lancar sampai esok  pagi..

balik dari hospital.. ufairah siap request.. esok nak mandi pantai boleh? mandi kolam? terpakse.. dengan berat hati saye pujuk cakap tak boleh.. yela.. kepale berjahit.. tapi saye bawak jugak pergi pantai.. tapi kepale berbalut la.. ade kan gambar tu dekat entry sebelum ni.. seronok lah bermain pasir dengan kepale berbalut cuma tak boleh main air la..

kepale berbalut pon happy nak main pasir..

Thursday, May 14, 2015

part 11 - langkawi 2015 - kolam holiday villa langkawi.. rumah peranginan persekutuan langkawi..

assalamualaikum..

sekarang super busy dekat office.. macammacam hal jadi.. tak masuk 2 3 jam layan whatsapp and telegram tanya pasal gentle birth.. memang tak sempat nak update blog.. macam sedih je.. gambar dah edit pagi tadi.. da bukak new post dari pagi.. ni dah pukul 5.20petang.. baru nak update blog.. 

lagi satu yang best duduk dekat RPP ni ade tiga kolam.. satu infinity pool.. kami tak pergi pon.. sebab macam dalam restoran.. then orang cakap kalau nak mandi dekat situ kene bayar lagi.. memang kami tak pergi la.. kolam kedua bagi saya kolam utama la sebab ade open jacuzzi.. kolam budakbudak.. kolam dewasa.. kolam yang dalam.. 2 meter kot dalam die.. kolam ketiga.. kolam tertutup untuk perempuan..

kami sempat pergi satu kolam je.. kolam utame tu la.. teringin nak g kolam tertutup.. tapi tak sempat.. ade emergency.. yes.. next entry akan saye ceritakan.. tragedi pahit kami.. tapi best sangat duduk sini.. lepas mandi laut.. bilas dekat kolam.. hahaha.. ok la kan.. ufairah dengan ulwan memang happy sangat.. dapat main air.. 

dekat tepi pool banyak kerusi nak lepaklepak.. tapi dekat tepi pantai lagi banyak.. kalau nak cuci mate.. dekat tepi pantai lagi ramai orang melepak.. hehe.. tapi kami.. setiap kali lepas mandi pantai mesti mandi kolam..  bilas badan dengan air masin.. pakai air klorin.. hehe.. ok.. ape lagi.. layan gambar kiterang la.. mesti korang rase nak pergi jugak..

kolam die besar sangatkan.. keliling ni bilik holiday villa.. 
ibu dengan ufairah.. 
ibu layan ulwan dengan ufairah.. 
kami bertiga lagi.. 
ulwan sorangsorang.. kami tinggalkan die.. saye jauh sikit.. 
kami dalam open jacuzzi.. 
puas mandi kolam ni.. 
ibu dengan ulwan.. 
kakak ufairah sorangsorang.. happy sangat..

rindunye nak datang sini lagi.. nak luangkan masa dengan anakanak dan suami..

Monday, May 11, 2015

part 10 - langkawi 2015 - aiskrim gulung sedap..

assalamualaikum..

tak habishabis entry langkawi lagi.. dah tiga bulan kot.. duk mengarang lagi.. hahaha.. part pulak dah sampai 10.. mane tak nye.. menulisnye ciput je.. gambar banyak sangat.. tak sampai hati nak letak satu entry 20 30 keping.. hahaha.. sebenarnye.. malas.. blur nak mengupdate..

kebetulan mase kiterang pergi sanekan.. kecoh pasal aiskrim gulung.. teringin sangat nak makan.. google punye google.. ade kat langkawi.. terus masuk dalam itinerary..  hari ke tiga kami berkesempatan pergi ke sana.. agak susah nak cari kedai ni.. yela.. sebab bende ni baru lagi.. info kurang..

yang saye dapat info dekat google.. sebelah mcD dekat the zone.. saye suruh suami park depan the zone.. minta suami tunggu dengan anakanak dalam kerete.. nak turun berempat.. buang mase.. nak beli aiskrim je pon kan.. saye round dekat 20minit kot.. sampai kedai tepitepi jalan.. tak jumpe!~

punye teringin.. saye pergi dekat kereta bagi tau suami.. takut suami tunggu lame.. saye sambung cari.. gigih sangatkan? haha.. lastlast give up.. masuk kerete.. kebetulan nampak adikadik 7e.. terus ting.. terase nak tanye derang.. saye turun kerete tanye adikadik tu.. 

ruperupenye.. kedai aiskrim tu DALAM the zone.. punye la saye round tepitepi jalan dekat 300meter tepi jalan tau.. ruperupenye dalam the zone.. hahaha.. saye bayangkan macam kedai sebiji.. rupenye stall.. direction die.. masuk pintu the zone.. pintu utama.. belok kiri.. terus.. nanti nampak la stall aiskrim tu..

bile dah sampai boleh lah order.. mulemule saye tercongok depan stall tu.. ramai yang tengok adik tu buat aiskrim.. sebab pelik kan.. tengoktengok.. ricky.. rupenye order dan menu ade kat belah belakang.. selamat la dah 5 minit tunggu terase nak tanye.. cemane nak order.. bukan main dugaan manecari aiskrim gulung.. ok.. jom layan gambar..

stall aiskrim gulung..
menu aiskrim gulung..
harga junior cup RM6.90..
large cup RM10..
adik ni tengah buat aiskrim oreo.. saye order untuk puteri ufairah saye.. 
bubuh toping!~
tadaaaa.. siap dah aiskrim untuk ufairah..
lain kan? sebab aiskrim atas saiz large.. orang lain punye.. hahaha..
 
aiskrim untuk saye dan suami.. mix berry + banana..
saya suka berry.. suami suka banana..
jadi kami mix kan.. sehati sejiwa..
ni la mix berry yang adik tu akan mixkan dengan bancuhan aiskrim..
tadaaa.. dah siap mix berry + banana..
kiri 1st round.. kanan 2nd round..
nampak sedap sangatkan..
gabungan cinta.. hahahaha...
ape lagi korang.. kalau pergi langkawi.. try la.. tak menyesal punye!~

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...