Friday, May 22, 2015

part 12 - langkawi 2015 - tragedi langkawi..

assalamualaikum..

lame tak menulis.. konon nak habiskan entry langkawi sebelum bulan 5.. ni dah nak habis bulan 5 pon tak settle lagi.. Allah hu akbar.. saye dah plan.. habis entry langkawi.. nak buat entry santai.. entry pasal anakanak.. kesian anakanak.. tak dapat jadi artis dalam ni dah.. haha.. sambil tu nak tulis tentang bersalin saye..

sebab aktiviti kami banyak bermain air.. pergi pantai mandi kolam.. memang seronok sangat anakanak.. sampai petang ke tiga.. sehari sebelum balik.. konon nak pergi tengok sunset.. kiterang pon mandi pantai.. sambil tunggu sunset.. sampai sunset tak berape sunset.. kami pon gerak ke kolam.. untuk bilas badan..

cantikkan sunset..
ibu ufairah ulwan
kakak excited nak mandi..
abah dengan ulwan
opsss.. jangan tenung orang dalam laut tu..

habis bilas badan.. saye minta suami bilaskan badan ulwan.. tengokkan ufairah sekali.. saye pula nak pergi ambil towel.. sebab kolam die besarkan.. saye pusing kolam nak ambil towel.. mase pusing  kolam balik nak bawa towel untuk kesayangankesayangan saye.. saye tengok kesayangankesayangan saye takde..

mase ni tengah bilas badan..
ok.. dalam hati saye mungkin suami nak pergi tandas.. saye tunggu.. dekat 5 minit.. 10 minit.. takde.. hati mule berdebar.. saye tengah siap nak round cari derang.. tibetibe suami saye berlari dengan ulwan TANPA ufairah.. suami cakap laju.. saye tak perasan.. yang saye dengar UFAIRAH HILANG!!!

nak terduduk saye.. Allah hu akbar.. saye berlari cari.. yela.. situ kan banyak warge asing.. takut cuak.. mase tulis ni berdebar saye.. mase saye berlari cari.. ikut belakang suami.. tengok ade orang kerumun ramairamai.. ruperupenye ufairah jatuh.. Allah hu akbar.. nak menagis saye.. ufairah menangis.. 'nak ibu.. nak ibu..' ya Allah.. sayu sangat teringat time tu..

besarkan luke ufairah.. dalam..


saye terus dukung ufairah.. tanye.. 'ufairah ok?' die angguk.. jadi bagi saye die dah ok.. die terkejut.. sebab mase die jatuh.. ade pak arab angkat die.... meh nak cerite kejadian sebenar.. macammane yang suami cerite..

mase lepas bilas ulwan.. suami dukung ulwan.. pergi dekat kerusi.. nak laplap.. tukar pampers.. ufairah pula jalan ikut belakang suami.. jalan tau.. bukan lari.. tibetibe ufairah terjatuh.. ade pak arab nak tolong angkat.. suami just cakap.. 'its ok..' sekali pak arab tu angkat jugak ufairah.. darah banyak.. penuh muke.. sampai ke badan.. pak arab terus lari bawak ufairah ke receptionist.. mase tu ufairah terkejut kot.. pak arab bawak lari..

dah jumpe ufairah.. hotel terus call teksi.. teksi tunggu siapsiap.. suami terus balik bilik ambil baju saye.. ambil dokumen semue.. saye tunggu dengan ufairah dekat receptionist.. da settle semue.. kiterang request dekat hotel nak pergi sendiri.. saye memang tak berani tengok luke tu,. pihak hotel dah tutup.. kami ke klinik swasta berdekatan.. klinik tu kate kene jahit..

tunggu abah dekat receptionist..

kami rush ke hospital langkawi.. Allah hu akbar.. mase tu ufairah tertidur.. saye kejut tak bangun.. saye takut die pengsan..saye doa cepat.. moge cepat sampai hospital.. sampai emergency.. berlari saye dukung ufairah ke dalam.. terus jumpe doktor.. doktor buka tengok.. kene jahit ni mommy kate doktor.. 

saye try nego dengan doktor.. doktor kate.. nak gam tak boleh.. nanti terbukak balik.. luke ni besar dan dalam.. akhirnye.. saye akur.. jahit lah doktor.. saye redha.. settle nego.. suami datang dekat kiterang.. terus doktor kate.. ibu tunggu dekat luar dengan baby(ulwan) ye.. sini banyak kuman.. saye tunggu dekat luar..


sekejap je.. tak sampai setengah jam dah siap.. ufairah kene 4 jahit.. suami cakap.. menangis terlolong kate suami.. kalau saye dekat tempat suami.. mesti saye pon terlolong sekali.. kesian anak ibu.. sedih betul saye bile ingat balik.. dapat lah ubat demam.. antibiotik ubat tahan sakit dengan ubat surut bengkak.. tapi satu pon saye tak bagi makan.. 

saye minta hospital coverkan tempat jahit.. balik singgah kedai makan.. macam tak sakitkan..

sebenarnye risau jugak.. risau ubat bius habis.. ufairah melalak tengahtengah malam.. dah la kat tempat orang.. duduk hotel pulak.. tapi alhamdulillah.. keluar dari hospital.. melompat.. terkinjakinja macam takde jadi apeape.. saye pula risau tengok ufairah.. takut terhantuk ke.. tersadung ke.. tapi alhamdulillah.. segalagalanya berjalan dengan lancar sampai esok  pagi..

balik dari hospital.. ufairah siap request.. esok nak mandi pantai boleh? mandi kolam? terpakse.. dengan berat hati saye pujuk cakap tak boleh.. yela.. kepale berjahit.. tapi saye bawak jugak pergi pantai.. tapi kepale berbalut la.. ade kan gambar tu dekat entry sebelum ni.. seronok lah bermain pasir dengan kepale berbalut cuma tak boleh main air la..

kepale berbalut pon happy nak main pasir..

10 comments:

Kakzakie said...

Allahurobbi... ujian betul Fifi. Ngeri kekek tengok. Ada kesan ni kalau dah sembuh pun...

Kakzakie said...

kekek... kakaklah...

Khai♥Rin : anies said...

gmbr tu mcm tmpt yg sm je sy pergi??? alololo cian ufaira...semoga cpt sembuh ya...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam fifi,
YaAllah terkejut akak tau
memola akak baca lelaju masa entry ateh2 tu
tetiba sampai ayat 'UFAIRAH HILANG'
teruih berdeau darah hokeyh
lelaju scroll up balik
baca sebijik2 perkataan
ish3
suspen betoi
sian ufairah
naseb baek la dia jenih kuat kan fifi
kalo la si boboboy akak kaaaaaaaaaaa
mau riuh satu hotel tu
tambah dengan ibu dia
teruih riuh 2bijik hotel :P he3

Eta Jaafar said...

ngeri aaahh!! sib baik ufairah anak yang kuat,
nanti dah baik luka boleh letak vitamin e bagi hilang parut
Kalau org kampung saya tak bagi makan kicap takut parut tu hitam tak hilang... ntahla betul ke tak

Kopiolimauice said...

Ya Allahhhh bederau sy bca entry ni...mudah2an cepat sembuh ye tpi ufairah mmng kuat la ye sakit2 pon bleh mntk nk mndi laut lagi ;)

ANIM said...

berderau baca fifi..
tragedi di langkawi rupanya..
tak pe, nanti cari minyak utk hilang kesan parut tu...
yang penting, nothing serious..
alhamdulillah..

nik ros said...

moga cepat sembuh

dalila said...

bederau darah bace..
mule2 bace tu mcm pak arab tu nak culik je..
alahaii..nasib dh ok kan skang..

IbuNoey said...

Ya Allah..risaunya bila baca entri ni.kesiannya ufairah.memang betul-betul mencemaskan.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...