Monday, November 19, 2012

kene alert sangatsangat bile ade baby sebab baby very fragile..

assalamualaikum..

monday blues semue.. hihi.. sangatsangat mengatuk pagi ni.. mate pedih je.. sebabnye tido lambat dan bangun awal pagi tadi.. takde la awal sangat.. 5.26am.. masakkan lunch box untuk abah ufairah.. request by him da prepare FRESH MEAL untuk ufairah.. kirenye hari ni ufairah tak makan frozen food except hahaha.. ade jugak except buah and asparagus for her pasta..

ingat nak update jumaat lepas.. rupenye jumaat tu jumaat terbusy.. sampai saye lari dari office.. bukan sebab sukesuke lari.. memang da budget hari tu nak keluar awal sikit sebab nak bawa ufairah ke klinik ibu dan anak.. tapi bile sampai je pagi tu buat kerje non-stop sebab table nak off.. dengan pegawai takde.. partner buat kerje takde.. ya Allah.. sampai satu tahap rase macam tak boleh dapat apeape input da.. rasenye operator phone da naik muak nak tolong saye sambungkan no. ke pegawai saye.. dengan saye tengah risau anak tak sihat dekat umah BS.. rase nak jerit je time tu..

da la jumaat.. klinik ibu anak tutup awak.. 1215 kan tutup.. pukul 11 lebih baru gerak dari office.. nak singgah rumah BS ambil ufairah nak singgah rumah ambil buku biru.. nak terkejar ke klinik lagi.. takut tak sempat je.. tapi alhamdulillah sempat.. saye bawak ufairah pergi klinik bukan sebab demam batuk selseme or sakitsakit yang nampak.. saye sendiri tak sedar yang ufairah tak sihat..

khamis malam jumaat mama (mak kawan baik saye) datang rumah.. die ex-nurse with 31 years experience.. mase saye nak bagi ufairah makan..
mama: sikitnye anak ko makan.. (dekat rumah ufairah only eat 2 cube of frozen food die..)
saye: ufairah suke direct feed dari makan..
mama: mesti ade something ni.. kenape die taknak makan or minum.. (terus tengok bawah mate ufairah) she's very pail.. go and see the doctor..
saye: yeke mama..
mama: yela.. anemia ni.. rasenye HB die low ni.. boleh effect jantung.. bile darah sikit jantung kene kerje kuat untuk pump darah.. boleh effect the brain tau.. bla.. bla.. bla.. biase la orang tuetue membebel 
saye: ok mama.. nanti along bawak die pergi klinik..
mama: jangan tunggu lame.. kesian anak..

saye agak risau.. tu yang decide nak bawak ufairah pergi klinik untuk check HB die ok ke tak.. sampai je kat klinik.. saye pon story bagai cakap anak pucat.. doktor macam.. pucat ke? saye tengok macam ok.. takpe la.. untuk confirmkan kite ambil darah buat test.. mase ambil darah ufairah tak nangis.. good girl anak ibu.. bile keluar result.. doktor pon cakap.. HB die rendah sikit tapi tak worse.. HB die 10.. takut jugak saye.. takut getting lower.. then doktor sambung lagi.. baby ni kuat.. kalau baby lain da demam da sebab ade kuman dalam darah.. tak tau la HB die low sebab kuman or something else.. sebab baby ni below 2 years memang kami tak bagi multivitamin.. just banyak bagi makan sayur hijau dan ikan bilis sebab boleh tambah darah.. lagi 2minggu datang balik untuk repeat blood test..

see.. tanpe any sign pon ufairah boleh ade kuman dalam darah dan HB low.. pade sesiape yang ade baby tu.. rajinrajin la check bawah mate anak kalau nak tak berape nak makan ke.. minum ke.. merengek selalu ke.. mungkin die tak sedap badan or ade something yang jadi kat die.. kalau la kuman tu bahaye dan semakin membiak.. mesti baby boleh demam panas dan mesti sakit die getting worsekan.. ade baby ni memang kene alert la.. sebab baby very fragile~

9 comments:

IntaNBerliaN said...

ooo bahaya gak yer.. tp bgus baby awk ttp kuat...

SumeSakan said...

owhh x pernah check ag bawak mata cam tuh...tu lah skang nih macam2 penyakit lah..nek risau d buatnya...sara pun baru lepas amik darah...alhamdulillah sume ok...

psttt : tunggu entri ice blended awak...hehehehehe

syiela said...

tak pernah tahu.. thank ye.. lepas ni balik nk kena cek bawah mata kembar tu

JayFarhana said...

kesiannya Ufairah...im glad dapat baca ur blog, boleh buat preparation masa dah bersalin nnt insyallah ;) maklum la first time mommy mmg taktau mende pun psl baby..skang ni tgh kumpul2 maklumat sebanyak yg boleh.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

bahayanya.. kita kena sentiasa alert ngan perkembangan mereka kan... huuuu~ (T___T)

moga semua sihat2 hendaknya... amin

Fifi Nadhrah said...

sis IB: alhamdulillah.. tapi tula.. kalau die demam mesti ade signkan.. tapi tak demam.. tu yang kene alert tu..

sis SS: alhamdulillah.. tu la yang kite nakkan.. nak anak2 sihat..

sis Syile: cek la.. tgk pail ke tak.. klunampak lain macam takut ade something wrong..

kak jay: ramai lagi blog ibu2 yang best kat luar sane.. ape yang saye cerite ni pon untuk share dengan semue orang.. betul2.. kumpul sebanyak maklumat yang boleh sebelum deliver baby.. anugerah yang da lame kite tunggu..

sis eis: tu la pasal.. nak kene alert je.. jgn terlepas pandang..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

Tq fifi atas ucapan~~~ fifi dah nak masuk 3 tahun... wah... tak lama dah nak februari tu (^___^)

izzah said...

ooo...cmtu yekk..thanks for info...mmg anak ni kita kna pantau hari2 kan...

salam kenal...follower ke 100...cntik no tu =)

Bui Junaidi said...

KALAU ADA ANAK KECIK MMG KENA JAGA BETUL2 SBB BABY MMG SENDITIF,PENYAKIT PUN SENANG DTG...

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...