Thursday, November 1, 2012

eggless puding roti dan buah..

assalamualaikum..

selamat pagi.. hari ni saye nak share resepi baru yang saye buat untuk si cerdik ufairah.. hajat di hati nak share pasal puree.. makanan awal untuk baby 6bulan ke atas.. memang ade orang request kat saye untuk share care buat puree.. tapi gambar yang saye snap semue tertinggal kat rumah.. dalam laptopkan.. jadi gambar yang saye jumpe adelah eggless puding roti.. tapi bukan untuk 6bulan tau.. boleh mule bagi seelokeloknye baby 9bulan sebab ade roti..

sebagai seorang ibu yang penakut.. hihi.. saye masih tak berani nak perkenalkan telur pade ufairah.. ade yang da mule kenalkan telur pade anak seawal 8 - 9 bulan.. ade yang cakap tunggu 10 bulan.. dan ade jugak yang cakap kat saye tunggu setahun.. lamenye.. kalau berani da boleh perkenalkan dengan egg yolk.. bukan sebiji.. takpe.. ni dekat entry lain ye.. saye akan buat entry khas cemane saye perkenalkan telur untuk ufairah.. kalau boleh saye nak perkenalkan telur kat ufairah sebelun setahun.. weekend ni mungkin.. sebelum ufairah kene jab MMR.. sangat penting tu bagi saye..

disebabakan puding dan nugget semuenye 'bertelur' akhirnye saye jumpe resepi eggless.. tapi saye ubah sikitsikit la.. ikut selere saye.. 

bahanbahannye:
3 keping roti
3 sudu yogurt
sebiji pisang (atau buahbuah lain yang manis)
buah plum (ikut suke)
kismis (nombor ganjil)
1-2 biji kurma (jangan banyak sangat.. manis)
pisang tu nak balancekan dengan rase masam yogurt


carecarenye:
campurkan semue bahanbahan kecuali roti..
lenyekkan sampai sebati..
masukkan roti yang dikoyakkan kecilkecil..
rendam 30minit (saye rendam dari malam sampai pagi)
sebab saye buat ni semue malam.. sebelum g rumah BS baru saye bakar
bakar pade suhu 180degree 30-40minit..

siap..

yang ni bakar tak berape nak garing..kalau nak garing bakar lagi lame.. ni ibu die punye sebenarnye..
  
ni bekal untuk ufairah..

saye pakai yogurt ni.. (gambar ehsan google)


baby 8bulan ke atas da boleh makan yogurt.. tapi pastikan anak tak allergic dengan lactose..


6 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

a'a yogurt nk bg kt baby kena tgk juga jenis apa sbb tkt baby allergic kan

Fifi Nadhrah said...

haah.. lagi satu nak avoid sugar salt n preservative.. klu boleh nak minima kan pengambilan 3 elemen tu kak..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

singgah ahad :-)

syiela said...

comel je siap ada smile lagi :)

Fifi Nadhrah said...

hihi.. tu time rajin.. kalau tak.. takdenye..

TiranaAduka said...

nak try la ptg ni.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...