Friday, November 9, 2012

baby salmon begedil.. 9 bulan ke atas..

assalamualaikum..

mood ke laut.. nak update pon tak de selere.. tapi selere makan tak lari.. hihi.. tunggu ye.. weekend ni saye akan ke pantai timur.. mase tu saye g kutip balik mood saye kat sane ye.. sementare takde mood ni.. saye taip lajulaju.. post kali ni saye nak share sesuatu yang menarik.. untuk bagi baby makan.. rasenye 9 bulan ke atas da boleh bagi..

bahanbahan..

bawang holland..
carrot..
capsicum..
brokoli..
grill salmon..
kentang..
oat..

salmon yang di hancurkan..

kentang yang direbus.. beli kentang murah senang nak bentukkan..

rolled oat yang dikisar
 carecarenye..
grill salmon sampai masak..
rebus kentang sampai lembut..
hancurkan salmon dan kentang..
campur semue bahan..
gaul dan gaul sampai sebati..
agak da boleh bentuk..
bentukkan begedil ikut suke kite..
terus golekgolek atas rolled oat yang di kisar..

p/s: untuk baby yang da makan telur.. boleh da golekgolek dengan telur baru golek dengan oat.. kalau nak ganti dengan tepung atta ke.. pon boleh.. ikut citerase kite la..

taraaa.. da siap..

tengok dekat sikit..

da siap goreng atas kuali dengan ulsalted butter yang sgt sikit.. jgn deep fry pulak..
makan dengan pumpkin puree di tambah perase cream cheese..

yang lebih saye simpan dalam chiller.. boleh tahan 3-4 hari..

close up sikit.. yummy kan..
 

da siap goreng.. bekal ufairah ke rumah bs.. makan dengn pumpkin puree..

p/s: saye da try baked dalam oven tapi kering n tak sesedap goreng.. kalau nak try baked pon boleh.. kite yang buat die kan.. :)






8 comments:

SumeSakan said...

salam kenal...follow sini...wah menarik...anak saya milih makan lah...kan syiok klu masak sume dia makan...klu sup2 dia laju...ekekeke..tp leh try nih

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah anak saye tak.. tapi kalau die taknak sekarang.. nanti2 boleh try balik.. tak pon 'sorok'kan makanan tu.. contoh die tak suke sawi.. boleh try potong halus2 letak dalam begedil ni.. kalau sup pulak.. try blend ape yang die tak makan tu,.. masukkan.. tapi jgn byk sgt takut die perasan or sup u pekat or berubah warne.. :)

selamat mencube..

Jemari_Suri said...

js dulu2 x pernah plak buat benda2 camni..tp ank2 skrg mcm2 kan...^^

IntaNBerliaN said...

kalau mcm ni.. sy pun sk mkn ni.. xyah tunggu baby pun dah blh buat utk diri sendiri.. hihii

thanks share :-)

TiranaAduka said...

salam
Salam kenal dari tirana aduka..nak order1 leh?

syiela said...

rajinnya... boleh cuba gak ni

abah khalisha said...

macam sedap je..tk penah lg rasa ikan ni

Tong Sampah kitar Semula Yang Sangat Cool

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... is xpernah buat lagi neh.. ufairah dah ada gigi ye? siMerah blum lagiks... hihihi (^___^)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...