Tuesday, August 14, 2012

demam vs tumbuh gigi..

assalamualaikum..

jom sambung untuk kali ke due hari ni.. seminggu woo tak update blog.. lepas lege dapat siapkan kerje ofis.. tak payah nak overtime bagai saye pon balik rumah dengan seronoknye.. tapi rabu tu kan ufairah da mule panas badan.. sikitsikit je.. sebab busy dekat ofis saye terpakse tinggalkan ufairah kat BS jugak.. petang tu saye ambil ufairah da sihat.. seronok la.. alhamdulillah.. 

bile malam je.. saye pegang kepale ufairah.. panas balik.. Allah.. ambil termometer tengoktengok 38.7celcius.. demam pulak anak saye.. semalaman saye tak tidur dengan en. suami.. kejapkejap lap badan dan kepale ufairah.. saye rele ufairah seleseme dari badan die panas sangat sampai tarik.. tapi alhamdulillah.. ufairah tak pernah kene lagi.. tu pon sebab saye dan en. suami struggle berjage malam.. bagi saye baby susah nak kene seleseme kalau kite mandikan die tengahtengah malam pon.. sebab sejuk air tu da ditarik oleh habe badan baby yang demam..

pukul 5.15 pagi ummi saye ketuk pintu bilik ajak sahur.. abah saye pegang ufairah.. abah kate badan ufairah panas.. kepale da naik biru.. saye pon taktau cemane abah tengok sebab saye tengok ok je.. abah saje nak takutkan saye dan en. suami kot.. abah suruh cepatcepat bawak ufairah ke hospital.. saye pon makan kelam kabut.. minum ala kadar terus gerak g kecemasan.. sampai je hospital cek suhu 38.0celcius je..then masuk ubat vontot la.. tu yang saye tak suke bile g spital.. saye tak suke ufairah kene ambil ubat.. en. suami pulak tak suke bawak anak pergi hospital sebab kesian tengok ufairah kene cucuk.. yee.. saye pon tak suke.. tapi en. suami cakap 'abang ok lagi kalau ufairah kene ambil ubat.. tapi tak tahan bile tengok die kene cucuk..' ades.. 

da ambil ubat vontot.. da ambil darah doktor suruh tunggu dulu.. saye pon tunggu jela.. da dekat sejam kot tunggu.. doktor ambil suhu balik.. 38.5celcius pelikkan? mase sampai 38.0celcius lepas ambil ubat vontot naik 38.5celcius.. doktor ambil lagi sekali.. 37.9.. saye pon.. alhamdulillah.. then doktor ambil lagi sekali.. 38.4celcius.. aik.. memain pulak ko ye suhu.. doktor suruh mandikan ufairah.. saye sepantas kilat 'doktor.. mandi kat rumah boleh? bagi la saye balik.. 5minit je rumah saye dari hospital ni' penuh harapan saye mintak.. doktor 'nanti saye bincang dengan senior saye.. tapi sekarang kene mandikan die dulu kat sini' hancur luluh hati saye.. saye pon pergi la basahkan badan kepale ufairah semue.. saye takut nak duduk situ lelame sebab saye takut kalau doktor drip air untuk ufairah.. saye taknak.. lagi satu saye taknak ufairah masuk wad..

lepas da basahkan semue saye pon tunggu la doktor.. cekcek suhu, suhu turun.. (saye lupe berape). alhamdulillah.. doktor bekalkan ubat makan + ubat vontot untuk ufairah.. 2 2 ubat tu saye tak pakai pon lagi.. saye cume bagi sekali je lepas balik dari emergency.. tu pon lepas 10jam ambil ubat vontot.. bagi ubat lame ufairah (same jenis dan date dapat ubat tu tak lebih sebulan lg..) ikut hati nak elak je.. tapi panas tak turunturun.. tu yang saye bagi jugak.. ape lagi, saye terus emergency leave la hari tu.. saye nak pantau ufairah.. ufairah asyik merengek je.. tak sedap badan kot.. lagipon takkan nak bagi BS kalau ufairah need full attention.. kesian dekat due orang budak yang BS jage tu..

malam esoknye suhu ufairah maintain 38celcius +.. tak tidur lagi la saye dengan en. suami.. 2 malam berturutturut kot tak tidur.. kalau tidur pon setengah jam.. buat hilang ngantuk.. tu pon kene sorang tidur saorang berjage.. jumaat tu saye masih emergency leave.. tapi petang jumaat tu saye terpakse datang ofis.. ade hal.. pukul 3 saye tinggalkan ufairah dekat BS.. mase ambil ufairah da tak panas badan die.. balik rumah cek suhu 37.4celcius.. alhamdulillah ufairah da tak demam.. sabtu tu pulak kami ade aktiviti di shah alam.. lege hati ufairah da sihat senang hati nak beraktiviti time weekend..

bile ufairah da sihat.. belekbelek mulut ufairah da nampak due batang gigi da tinggi.. hihi.. tersengih ibu dan abah ufairah.. happy kot anak tumbih gigi.. due pulak tu.. tak awal sangat ke 6bulan setengah 2 batang gigi? comel.. gigi bawah.. saye suke.. ufairah akan beraye dengan gigi baru.. erk.. gigi baru?? ade kemungkinankan ufairah demam nak tmbuh gigi tak? sebab before balik rumah dari emergency jumpe doktor senior.. doktor tu ade tanye.. 'baby nak tumbuh gigi ye?'

ps--> paling tinggi suhu ufairah time demam 39.3celcius.. sebab tu la saye lame tak update blog.. pertame terlalu sibuk di ofis.. kedue ufairah demam 2 hari.. ketige???

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...