Wednesday, November 30, 2011

penantian satu penyiksaan.. terime kasih kepade kawan2 TTC selame ni.. tanpe korang mungkin saye tak dapat harungi dugaan yang maha hebat dariNYA..

assalamualaikum..

subhanAllah, alhamdulillah, Allah hu akbar.. tak tau dari mane nak mule.. macam mane nak cerite.. actually entry ni aku nak cerite pasal kawan-kawan TTC or aku lebih mengenali mereke dengan kakak-kakak TTC.. mungkin aku yang termude jadi semue geng-geng TTC aku panggil akak.. dan juge aku nak ceritekan tentang macammane hebatnye dugaan menanti zuriat.. aku tau.. kalau la ade orang bace entry aku ni.. sure cakap.. "ala.. ko tunggu tak lame mane pon", "takat setahun boleh la ko nak cerite", " aku ni da 4 5 tahun.. ko baru setahun da nak kecoh"..

tak kesah la tanggapan orang macam mane pon.. aku tetap nak share.. nak cerite.. biarla jadi kenangan dalam mengharungi dugaan rumah tangge.. memang betul pon.. aku tunggu rezeki cahaye mate ni tak lame.. aku nikah 13 february 2010 dan aku tau aku pregnant 9 mei 2011.. mungkin sekejap bagi sesetengah pasangan yang da lame, amat-amat lame menunggu.. tapi bagi aku setahun tige bulan pon da cukup lame bagi aku.. aku sentiase doakan orang yang sedang menanti tu dapat merase ape yang aku rase.. YA ALLAH.. makbulkanlah doa hambamu ini..

aku berkahwin sekali dengan adik perempuan aku.. kire kenduri ade 2 pasang pengantin la.. kami kawen bulan february 2010, masuk je mei 2010 adik aku da pregnant.. seronok parent aku.. adik-adik aku yang lain.. aku pon seronok jugak.. seronok nak dapat niece.. tapi jauh disudut hati.. satu perasaan lain timbulkan.. even nak buang perasaan tu pon susah.. sesiape yang pernah alaminye mesti tau macam mane perasaan tu.. kalau kawan kite pregnant.. kite masih menanti pon tetap timbul perasaan tu.. apetah lagi adik sendiri.. yang kahwin same-same pulak.. YA ALLAH hebatnya dugaanMU..

nak dekat hari-hari aku menangis.. tapi takkan aku nak tunjuk dekat family aku kan.. en. suami la tempat aku luahkan segale-galenye.. kalau aku ingat balk saat tu.. rase nak menangis je.. sekarang pon bergenang air mate bile fikir.. orang yang tak lalui mungkin dapat fahami ape kite rase.. tapi tak mungkin same dengan ape yang kite rase.. adik aku pulak mase early pregnancy tinggal dengan parent aku.. aku pon kat situ.. 1 rumah dengan die and parent aku tiap2 kali die muntah ke aku sedih.. bile sakit ummi aku bawak g klinik aku sedih.. aku tau aku tak patut ade perasaan tu.. tapi..... orang yang alaminye saja tau kan?

sebab tu sekarang ni.. even aku da 34weeks kot.. aku tetap pakai baju kurung kalau perlu.. pakai jubah dan jarang sekali mengenakan uniform pregnancy.. aku taknak.. aku takut nak tunjuk perut aku sebab aku tau.. orang yang masih menanti pasti ade terselit perasaan sedih bile tengok aku sebab dulu aku pon macam tu.. tapi kadang-kadang aku terover excited post kat FB.. aku minta maaf.. even aku ade buat scan 3D n 4D aku rase takut nak buat DP kat fb.. biar la en. suami je.. even hati seronok.. tapi orang lain macam mane kan?

bile aku da tertekan sangat.. aku mule la search macam-macam sampai aku terjumpe forum HA a.k.a hamid arshad.. aku pon join 1 page untuk belajar buat BBT cycle.. tak sampai sebulan aku kat situ forum HA pon tutup.. sedihnye.. baru nak jumpe kawan-kawan seangkatan.. nak belajar.. share suke duke.. last-last ade alternatif lain dari kakak-kakak yang ade kat HA tu buat 1 forum baru.. akhirnye kami ade tempat meluah yang baru.. TTC forum.. kat situ la kami berkongsi segale-galenye.. kat situ la aku mendapat kekuatan dikale aku down sangat.. kat situ la aku gembire bile dapat tau ahli TTC BFP.. tapi betul kate kak ses.. ade sesetangah dari mereke nak berkawan untuk TTC je.. lepas BFP hilang..

aku nak kakak-kakak TTC.. sesiape je yang tengah TTC.. aku sedie berkawan berkongsi suke duke, masalah, pandangan dengan korang.. bagi aku persahabatan, ikatan antare aku dengan kakak-kakak TTC takde nilainye.. sebab derang la aku kuat hadapi dugaan selame setahun lebih ni.. dari derang la aku belajar macam-macam.. dari derang jugak la aku tau ape treatment yang patut aku buat even aku conceive naturally.. aku tetap hargai semue tu..

tak terungkap.. tak tau nak cakap macam mane yang aku sayang sangat dekat kakak-kakak TTC.. I LOVE YOU SO MUCH kak ses, kak lala, kak cinda, kak eam, kak yat, kak sinar, kak yatz, kak liza, kak shady dan sesiape yang saye lupe tulis name.. jangan merajuk.. saye tetap bersame-same akak semue.. saye tetap macam dulu even ape pon yang terjadi.. saye sangat hargai akak-akak semue.. saye sentiase ingat dan doakan akak-akak semue.. (((hug)))




Tuesday, November 29, 2011

maternity pillow..

assalamualaikum!~

selamat petang.. da lame da kot aku cakap nak update pasal maternity pillow.. waa.. macam best je kan kalau ade maternity pillow.. bak kate orang-orang yang berpengalaman.. kalau pregnant ni susah nak tidur.. telentang tak selese.. mengiring kiri tak selese.. kanan pon same.. kalau meniarap confirm lagi tak selese.. cemane la nak tidurkan?..

disebabkan zaman sekarang da maju.. wujud la maternity pillow.. mase mule-mule dulu.. mase akhir da nak masuk 30weeks tu.. aku berangan la jugak nak ade maternity pillow ni.. meh aku tunjuk dulu rupe maternity pillow ni..

yang ni yang advance punye kot..


care pakai macam-macam gaye la kot.. tengok gambar pon tau kan..

tapi yang biase aku tengok orang malaysia pakai jenis yang C tu je.. ala.. yang bentuk ala2 huruf C.. tak pon bentuk bulan sabit.. ala.. macam ni ha..




bile tengok gambar ni rase seronok je bile dapat tidurkan.. kalau berangan fikir kelembutan bantal-bantal ni.. mau malam ni jugak cari.. yela ade 1 malam tu aku tak dapat tidur kan.. tak selese dengan pelbagai posisi yang aku da try.. esoknye terus google la mane nak korek binatang beli bantal ni.. search punye search.. sangat la sikit tampat nak jumpe.. kalau ade pon nursing pillow.. boleh la buat maternity pillow ni..

mase aku cakap-cakap kat en. suami.. die pelik.. siap tanye.. " ade ke maternity pillow ni sayang" aku pon google la gambar bagi en. suami tengok.. die siap cakap.. "macam lembut je bantal nikan.. jom la beli.. tapi abang geli la tengok bantal ni dalam gambar.. macam ulat" hahaha.. berterabur aku ketawe..

lepas survey punye survey.. tak jumpe pon tempat aku nak membeli bantal ni.. last-last aku decide nak beli mase maternity and children expo yang da lepas 2 minggu lepas.. last2 aku tak beli pon sebab satu malam tu je aku tak boleh tidur.. malam-malam berikutnye.. asal letak kepale.. aku confirm zzzzz.. en. suami selalu cakap.. bile pagi-pagi die terjage.. selalu letak tangan kat perut aku.. baby kiterang aktif.. asyik gerak je.. tapi sekali pon aku tak pernah rase.. nampak sangat tidur mati.. hahaha.. jadi perlu ke bantal ni untuk aku?

coretanhatiaku---> malam tadi agak susah nak tidur.. pusing sane sini jugak. maternity pillow memang takde r.. sekarang da 34weeks.. kalau nak beli pon terase macam tak berbaloi.. hope fully malam ni boleh tidur macam biase supaye aku takde la hasrat nak membazir duit beli bantal ni..



Friday, November 18, 2011

2nd maternity & children expo!~


assalamualaikum!~



aku dekat ofis sekarang ni even aku tengah cuti.. en. suami pergi solat jumaat dekat masjid negare.. jadi aku singgah la ofis sementare tunggu die habis solat jumaat.. aku dengan en. suami cuti hari ni sebab ade hal sikit plus kami nak serbu 2nd maternity & children expo ni.. pagi tagi lepas selesai hal kami yang sikit tu (hal keluarge).. kami rush la ke mid valley..

aku review sikit.. sampai2 je kami beratur nak ambil goodie bag.. ala.. goodie bag mamy poko.. sebab main sponsor die mamy poko kot dapat la bag mamy poko kalau register.. lepas tu kami beratur untuk register aktiviti pulak.. agak panjang la.. penat jugak beratur.. habis mase kat sini je da dekat setengah jam (untuk goodie bag n aktiviti).. tu pon sebab sampai agak awal.. lepas kami beratur tengok lagi panjang rupenye.. memang best la sambutannye.. proses registernye pon aku boleh bagi 8/10.. tak kire la register untuk goodie bag or aktiviti..

lepas tu pulak kiterang terus ke hall 1 nak usha2 barang.. tu pon tgk sekali pandang je sebab agak rush nak kejar waktu solat jumaat.. kan zohor awal sekarang ni.. lepas habis 2/3 round hall tu kami terus ke ofis aku and en. suami ke masjid negare.. petang ni kami nak serbu balik sebab ade join 1 talk kat seminar room.. allergic awareness.. persedian awal kan..

nak gerak da sebab nak balik ambil adik then pergi balik.. kepade sesiape yang duduk berdekatan tu.. serbu la.. berbaloi2.. best!~ jumpe lagi nanti!~

hall 2 and 3 tak habis round lagi.. esok and luse punye talk pon kami ade join.. memang berkampung dekat mid valley jela weekend ni.. demi si tecik dalam perut!~

Monday, November 14, 2011

keseronokan dalam ketakutan..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. da nak masuk 32weeks baby ibu dalam womb ni.. setakat ni semuenye berjalan lancar.. takde ape-ape masalah yang chronic.. either darah tinggi or kencing manis.. plasenta pon tak menghalang jalan baby ibu kat dalam ni.. bile difikir-fikirkan balik.. aku tak banyak story pasal pregnancy aku.. nak buat macam mane.. early pregnancy aku morning sickness.. alah pulak dekat pc.. memang takde ape la nak cerite sebab busy layan morning sickness ni..

sekarang da masuk 32 kot.. atceli estimated due date (EDD) aku terlalu banyak.. tapi beze +- 2weeks la.. doctor kate normal.. paling awal 4 januari 2012.. paling lewat pon 17 januari 2012.. tapi sejak da makin sarat ni.. kalau scan je keluar date 13 or 14 januari 2012 pulak.. aku rase macam nak bersalin tahun depan je sebab kesian kat baby bile keluar akhir tahun.. tapi kadang-kadang terlintas perasaan nak cepat pulak.. penat bawak badan.. pegawai aku kat ofis ni pon da tegur da.. pagi tadi die cakap.. " ai fifi.. badan da melentik da" wakaka.. perut aku tak besar mane pon.. kalau la korang terserempak dengan aku.. confirm tak nampak macam pregnant woman.. sebenarnye bukan tak larat sangat pon.. memang da pasang niat.. walau susah macam mane pon.. sakit macam mane pon.. aku kene tabah.. nak bagi zuriat untuk suami ni..

atceli nak cepat sebab tak sabar.. tak sabar nak tengok live baby ni.. nak pegang.. rase kelembutan.. nak peluk.. nak cium.. macam-macam lagi la..mood: berangan Ya Allah.. besar nikmat yang KAU beri ni.. aku bersyukur sangat.. dalam keseronokan.. kegembiraan.. ketaksabaran jangan tiru perkataan ni.. jelas broken timbul jugak ketakutan..

ketakutan saat-saat.. detik-detik nak melahirkan.. rase sakit yang macam mane akan aku rasai.. orang2 berpengalaman kate sakit memang sakit.. tak kire la bersalin dekat mane dan dengan ape care sekali pon.. memang tak boleh elak.. takut pulak bile dengar.. bile tanye akak-akak yang agak-agak boleh harap.. derang cakap macam ni "best bersalin.. nikmat" derang cakap sebab nanti ko rase bangge.. lagi satu derang cakap macam tu sebab taknak bagi aku seriau or takut mase nak melahirkan nanti.. memang naik semangat aku bile derang cakap macam tu sebab 2 orang sekali cakap serentak.. hilang sikit perasaan scary tu.. tapi kalau kene yang close minded tu.. macam-macam derang cakap.. better aku dengar yang elok-elok je kot dari aku terfikir-fikir ape yang tak best keluar dari mulut orang..

inshaAllah aku berdoa dan yakin yang aku boleh harunginye.. ade akak-akak yang lain pesan.. fikir.. orang lain boleh buat.. kenape aku tak boleh.. inshaAllah semuenye dipermudahkan.. amin...


nota di bawah--> terlupe nak update pasal maternity pillow.. maybe next entry..

Friday, November 11, 2011

tak selese, sesak nafas, kelaparan vs kebulurandan bangun lambat!~

assalamualaikum!~

malam tadi aku tido awal.. dalam pukul 10lebih.. awal ke? standard kot bagi orang yang memerlukan banyak rehat macam aku ni.. tapi mase mule nak tidur tu.. masyaAllah, punye la susah.. bukan susah ape.. susah nak menentukan posisi badan.. kan best kalau ade maternity pillow.. aku da penah mintak da dekat en. suami.. nanti aku cerite next entry.. pusing sane tak kene.. pusing sini tak kene.. kalau tak selese je takpe la jugak.. layankan je.. mate pejam lupe la tak selese tu kan? masalahnye bukan takat tak selese.. siap boleh sesak nafas.. nak bernafas pon tak cukup.. ikut hati nak je aku g klinik ambil O2.. cakap macam pernah ambilkan.. padahal tak pernah pon.. tapi memang cungap.. nafas pendek je..

kesian en. suami tolong settingkan tempat.. bantal untuk aku setting tempat tidur aku je lebih 5.. tapi tetap tak selese.. sampai aku give up.. duduk lunjur kaki sandar kat dinding.. cakap kat en. suami "ayang tidur duduk jela kalau macam ni.. penat da nak setting tempat tidur..".. en. suami tak bagi.. takut aku sakit leher la, pinggang la.. aku pon akur cakap die.. last sekali aku buang semue bantal tinggalkan 1 untuk kepale, 1 lapik perut dan 1bolster untuk peluk.. lepas tu aku baring mengiring badan sandar kat dinding.. pusing 3 4 kali aku pon tertidur.. en. suami da pergi tengok tv mase tu.. die masuk bile pon aku tak sedar..

nenyak aku tidur sampai pukul 2.30 aku nak pee pee aku pon bangun.. lepas bangun tu rase lapar sangat.. gagaga.. lapar tengah2 malam.. nasi memang ade.. tapi aku tak minat nak makan nasi.. baru aku teringat aku cume makan bubur lambuk and keropok lekor je untuk dinner.. aku makan sekeping roti gardenia lepas tu aku solat isya'.. baring balik untuk tidur tapi tak tertidur-tidur sebab lapar.. terpakse aku kejut en.suami.. aku penakut (selalu lepas solat mesti datang perasaan tu.. sebelum solat tak pon).. cakap aku lapar.. pukul 2.50 en. suami bangun buatkan milo untuk aku.. terime kasih abang.. :) aku minum dan cube untuk tidur.. akhirnye aku pon tertidur..

paling tak boleh bla.. aku terjage je aku tengok langsir tingkap.. cerah semacam.. aku pon pandang en. suami sambil cakap.. "abang kenape kat luar ni macam cerah je" selalu bangun tidur gelap lagi.. en. suami capai phone die.. tengok jam.. "yang.. da 6.30!" haaa.. selalu kiterang bangun 6.10 paling lewat 6.20.. keluar rumah paling awal 6.40 paling lewat 6.50.. terjun katil la en. suami.. aku relex 2 3 minit bangun mandi.. selamat sempat sampai ofis on time.. kalau tak naye je punch card kami berdue merah..

nota bawahtangge entry -->mungkin aku da sampai ke fasa susah nak tidur dan lapar ditengah malam kot.. pengalaman baru.. even susah, even penat, even sakit.. aku tetap tabah demi memberi zuriat untuk suami tercinte..


Thursday, November 10, 2011

excited!~

assalamualaikum!~

selamat petang.. aku headache hari ni.. da whole da.. left side.. maybe migrain kot.. :( kesian kan.. even tak sihat aku prefer duduk ofis sebab dekat ofis aku behave sikit.. minum air banyak.. more than 2liter.. ofis hours la.. 7.30am-4.30pm.. kalau kat rumah 1liter pon tak sampai.. wakaka.. jadi aku rase aku lebih mengamalkan gaye hidup sihat di ofis dari di rumah..

malam tadi lepak-lepak atas katil sambil en. suami mengurut kaki aku yang lenguh2 sebab tak mampu tampung berat badan ni.. baby dalam womb ni bergerak2.. sekarang ni about 1.526kg.. agak besar kot.. jadi terase la bile die gerak tu.. aku rase bukan kicking sebab bukan bahagian kaki die yang bergerak.. tapi perut aku nampak berombak.. sebelum ni aku tak berape alert dengan pergerakan baby ni.. tapi malam tadi saje usha-usha perut mase die gerak2 tu.. nampak perut bergerak.. bile bagitau en. suami baby diam pulak.. pandai da nak kenekan abah die ni kan.. hehe..

bile aku pujuk-pujuk.. cakap-cakap.. pandai pulak die gerak.. sangat aktif ok.. dapat la 5-6 kali en. suami tengok perut aku yang berombak tu.. tetambah pulak perut memang tengah senget sebelah.. baby dalam ni duduk belah kanan.. bile tekan belah kanan perut.. keras.. belah kiri macam kosong pulak.. kuase Allah kan.. pade tarikh 9 november 2011.. aku dapat tengok perut aku berombak hasil gerakan baby dalam perut.. terime kasih YA ALLAH..

aku mohon padaMU.. KAU berikanlah zuriat kepada insan-insan yang sedang menanti pemberian yang tak ternilai ini.. amin..

notakaki--> aku mohon maaf andai mengguris hati sape-sape yang membace entry ini.. aku cume mencoretkan kenangan yang tak seberape untuk kenangan aku, en. suami dan anak-anak aku.. inshALlah.. aku juga sentiase mendoakan kehadiran cahaya mata dalam kehidupan korang.. semoge Allah memperkenankan doa kite semue.. kerana aku juga pernah merasai keperitan itu walaupun sekejap dan tak sehebat korang.. amin..

Wednesday, November 9, 2011

bile M da datang~

assalamualaikum!~

selamat petang.. memang mood nak mengarang kot sekarang ni.. sementare ade mood kan.. karang la ape yang boleh.. macam tak tau je M tu ape kan.. M tu malas.. hehe.. kalau nak lagi best.. malas melampau.. aku la yang malas melampau tu.. tambah lagi dengan badan tak sihat 2 3 hari ni.. demam, sakit tekak, sakit kepale.. lagi la berdouble triple malas melampau tu.. mane taknye.. da masuk trimester ke 3 ni.. kalau sihat walafiat pon payah nak bawak badan ni.. apetah lagi kalau sakit kan.. memang en.suami suruh ambil MC la.. aku sebagai isteri solehah.. taknak derhake cakap suami turutkan jela.. wakaka.. nampak sangat ambil kesempatan.. jadi aku cuti panjang.. sabtu, ahaf, isnin, selase dan baru hari ni masuk kerje..

sabtu lepas aku memang da siap2 ironkan3 helai kemeje en.suami untuk bekalan minggu ni.. khamis kan pakai baju batik.. lagipon itu je yang aku mampu buat time tu.. ingat nak sambung ahad.. tapi ahad kan raye.. takkan aku taknak raye semate2 nak iron seluar kerje en. suami.. pregnant uniform aku yang besar gedabak tu semue kan.. aku hold dulu.. masuk isnin je aku pon demam.. hidung pipi muke mate semue merah.. da macam badut kot.. panas dalam kate en. sumami.. risau die.. last2 seluar kerje die iron sendiri.. terime kasih abang.. hari selase (semalam) lepas balik klinik.. makan ubat aku bantai tido dari lepas zohor sampai azan asar.. semalaman tak dapat tidur sebab sakit tekak, dalam mulut kering, perut sakit, sejuk tak panas pon tak.. confirm2 aku tak sudahkan kerje2 mengiron baju.. wakaka.. malas kan..

sampai la turn aku untuk bekerje hari ni.. baju aku tak iron.. ha.. amek kau fifi.. malas lagi.. ngelat lagi.. tapi bersebab kot aku malas ni.. tak sihat kan.. aku pon nampak la baju kurung kat tempat aku gantung mane2 baju yang da siap iron.. dalam hati.. muat lagi kot baju kurung ni.. aku pon dengan suspennye mencube baju kurung aku tu.. MUAT.. macam tak percaye kan.. MUAT baju tu.. aku da 31weeks kot minggu ni.. 31weeks pakai baju kurung.. siap kene tegur cakap aku nampak slim.. (bergerak2 baby dalam womb ni bile aku puji diri sendiri.. gagaga) cume kain tu tinggal 1cm je kot besarnye.. bile pagi ok lagi.. bile petang kain da berlipat 5 6 kali letak bawah perut.. hahaha.. tu la malas iron baju lagi..

aku confident baju kurung still muat bukan sebab ape.. sebab berat aku baru naik 5kg je.. kesian kan.. tak berape lalu nak makan sejak pregnant tapi.. tapi harap baby ok dan dapat la segale nutrisi yang die perlukan.. pray for baby and me.. thanks!~

untitle..

assalamualikum!~

berentry jugak blog ni setelah berbulan2 berseorangan.. bersawang.. berhabuk.. and ber macam2 ber lagi la.. boleh pulak tajuk entry kali ni untitle.. atceli tak tau nak cerite ape.. tapi kesian pulak kat blog ni.. ingat blog syok sendiri ni takde readers.. rupenye ade jugak.. ade yang tinggalkan komen and jejak.. jadi kene la hargai readers2 ni kan.. bia la 2 3 orang je yang jenguk..

terlalu banyak cerite pending n basi terjadi sepanjang aku tak berblog ni.. tapi bia la.. yang da lame lepas tu.. bia jela lepas.. mne tak nye.. hari raye haji mau pon puase aku tak wish pon kat orang2 yang singgah kat sini.. maaf la ye.. tak tau la kenape sejak pregnant ni aku tak berape suke mengarang.. aku lebih suke membace..

semenjak da sarat ni aku sakit2 badan.. nak bawak badan pon da tak berape larat.. penat kot.. tak sabar nak bersalin.. nak jumpe baby ni.. nak peluk2 n cium2.. kat entry ni jugak aku nak announce satu berite gembire.. cikge beso a.k.a kak ses yang banyak mengajar aku tentang TTC ni pon da BFP.. da pregnant.. alhamdulillah.. syukur sangat2.. aku gembire sangat untuk die.. die lagi banyak ilmu tentang TTC ni.. die da kawen 3thn.. dan akhirnye BFP..

jumaat lepas aku jatuh.. gedebuk macam nangke busuk.. wakaka.. kesian kan.. tak sakit mane pon tapi aku tetap menangis.. bile cerite dekat en. suami tu yang buat aku sayu.. tengok die risau.. aku pon menangis.. tapi alhamdulillah aku berjaye meminimakan hentakan mase jatuh.. rasenye semue ok.. aku menangis sebab risaukan baby kat dalam ni.. tapi semalam aku g klinik scan doctor cakap semuenye ok sebab uri aku dekat atas betul2 bawah skin.. kalau dekat belakang agak bahaye.. alhamdulillah Allah nak selamat aku n baby..

lagi 6minit pukul 1.. pen off kot.. nak g cari makanan.. lapar.. hehe..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...