Wednesday, April 27, 2011

bersawang.. busy tahap melampau~

assalamualaikum!~

rindunye kat blog ni.. rindu nak update blog.. rindu nak blogwalking.. rindu nak bertegur sape berselisih bahu dengan blogger lain.. tapi apekan daye aku.. aku busy tahap gaban.. gaban pon tak busy macam aku ni.. seharian di ofis aku mengadap kerje aku.. semalam aku cube merempit.. membuat kerje sebanyak yang boleh.. sampai rumah kepale aku sakit.. macam nak pecah..

kesian blog aku.. da bersawang.. kesian blogger2 yang suke bace blog aku ni ade ke ha? kosong.. sepi tanpe entry baru.. ni aku post entry untuk buang sawang2 yang ade.. tebal gile sawang die..


aku ade banyak story nak cerite atceli.. cerite aku balik kampung last two week.. da basi ke? masam? tak kesah la.. janji aku cerite.. last week pulak aku pergi sungai petani, ipoh, teluk batik dan teluk senangin.. nak cerite jugak.. aku tak tau aku busy sampai bile.. tapi aku akan cube update cerite2 aku untuk korang semue.. bye.. aku nak sambung buat kerje..

Thursday, April 14, 2011

kenapa aku di uji~ segale persoalan di dalam hati akan tejawab..

assalamualaikum!~

korang pernah tak rase sedih? rase macam takde gune nak hidup lagi ini sangat melampaukan rase tension? rase macam nak gile? rase macam nak menangis sambil jerit kuat2? dan rase yang sewaktu dengannye la.. ade juga antare perkataan2 yang terkeluar dari mulut korang macam ni..

" Ya Allah kenape la kau uji aku macam ni"
" Ya Allah tolong la aku.."
" Ya Allah tingkatkan la kesabran aku"
" Ya Allah tabahkanlah hati aku menghadapi dugaanMu ini"

pernah tak? cepat la cakap pernah wei.. setiap manusie akan di uji.. sedangkan kekasih Allah Rasul kite tu pon di uji kan? cume care kite di uji dan care kite nak accept bende tu je berlainan.. kat bawah ni aku nak paste antare pertanyaan2 kite bile kite menghadapi situasi di atas..

KENAPA AKU DIUJI?

• Surah Al-Ankabut ayat 2-3

•Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang
yang dusta.

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU
IDAM-IDAMKAN?

• Surah Al-Baqarah ayat 216

• Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

• Surah Al-Baqarah ayat 286

• Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUST?

• Surah Al-Imran ayat 139

• Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

• Surah Al-Imran ayat 200

• Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah
supaya kamu beruntung.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

• Surah Al-Baqarah ayat 45

• Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

• Surah At-Taubah ayat 111

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

• Surah At-Taubah ayat 129

• Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

• Surah Yusuf ayat 87

• Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

Surah An-Nisaa' ayat 86

• Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah
(dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah
memperhitungkan segala sesuatu.

da terjawabkan ape yang tersimpan di dalam hati.. jadi bile kite rase sangat2 depress elok la kite bace ape yang ade kat atas ni.. inshaAllah kite akan dapat manfaatnye..

tulisanpencabok--> terime kasih kak ses sebab sudi share.. kalau aku sedih gile2.. bace ayat2 kat atas ni.. tenang je rase.. semuenye telah tertulis didalam Al-Quran..

Monday, April 11, 2011

treatment pertame di LPPKN~

ASSALAMUALAIKUM..

selamat petang.. da lame aku tak update blog ni.. sangat bz dgn kerje kat ofis.. aku mencuri rehat kejap.. penat woo mate buat kerje ni.. mengantuks pon ade.. so hari ni aku taktau nak tulis topik ape pasal ape.. aku copy paste je dari diary TTC aku.. perjalanan TTC aku.. yeeaa.. aku insan terpilih.. tak semue orang dapat rase ape yang aku rase ni.. even perit sedih dan macam2 lagi perasaan yang tak best.. aku tau aku mampu.. sebab tu Allah uji aku dengan en. suami.. even aku taknak pon bende ni.. tapi aku tau setiap ape yang terjadi pasti ade hikmahnye..

straight to the point.. treatment pertame aku bersame doc komathy di LPPKN.. aku dapat jumpe doc ni selepas aku menang melepasi semue saringan2 yang di buat.. ade da kot aku cerite sebelum ni.. kat sini dan kalau nak tau prosedur2 lain di sini.. aku jumpe die pon sebab nak tau masalah kami setelah memalui melalui beberape peperiksaan ujian.. mase jumpe ni la kite kite tau kite normal ke tak.. kite ok ke tak.. takut jugak woo.. sebelum ni yang uruskan kami cume nurse2 di sana.. ni first time mengadap muke doc..

masuk bilik die die terangkan la conditiom kami berdue.. aku dan en. suami lulus ok dalam erti kate lain normal.. bersyukur sangat.. aku takut jugak mane tau ade cyst ke, pcos ke, retrovet uterus (RU) ke.. hubby pulak aku takut la vericocele ke azoospermia ke oligospermia ke teratospermia ke dan banyak lagi ke.. ha.. tu semue kite akan tau kalau kite buat semen analysis.. aku ni macam cikgu bio la pulak.. kan2? nanti aku ambil artikel tu dari otai2 TTC aku.. derang yang banyak bagi info.. banyak atceli masalah kesuburan yang kite tak tau kalau tak check.. tapi kalau korang bunting pelamin ke, anak berderet sorang setahun ke tak payah la gatal2 nak cek.. macam yang aku cakap kat atas tadi tu aku dan en. suami normal.. jauh dari segale anasir jahat penyakit2 di atas.. jadi doc kate.. "tak perlu risau, both of you ok" lagipon doc kate kami mude lagi.. aku 23tahun sebulan n hubby 24tahun 10bulan mase tu..

disebabkan kami normal dan da jumpe doc kami tetap kene ambil ubat.. clomid name ubat tu.. memang prosedur LPPKN once da jumpe dan consult dengan doc die akan bagi ubat.. doc tu kate la.. so aku pon dapat la clomid.. makan 2 biji sehari 5 hari berturut2.. lepas tu day bpe ntah.. tak ingat da.. aku datang klinik untuk TVS telur ade 4biji tapi tak berape matang.. doc suruh datang balik lusenye.. aku datang balik TVS 2 je yang matang.. lagi 2 tu membesar tapi tak cukup matang.. lepas doc puas ati.. pukul 9 pagi aku dicucuk dengan purbegen.. dan doc monitor kami.. tapi treatment untuk kali pertame aku dan en. suami tak berjaye.. sekian itu sahje cerite treatment pertame kami..

Friday, April 8, 2011

ke'busy'an melande!~ kerje sampai pencen pon tak habis..

assalamualaikum!~

aku curi2 mase online ni.. aku memang busy tahap gaban aku da kurang BW.. trafik aku memang tak tinggi.. kalau tak BW lagi la rendah.. tak kesah la..sebab tu bukan aim aku berblogging ni.. tapi aku sedih r.. ade sekerat 2 datang blog aku.. tapi takde update.. maaf ye.. tapi memang betull aku tak tipu.. aku bz.. kalau aku online, aku connect dengan broadband aku.. masalahnye system yang aku pakai wat keje ni kene connect dengan internet ofis yang slow macam siput babi and sangat kedekut strict sampai banyak web die nak block.. facebook confirm2 die block sedangkan PM kite pon ade facebook, kalau nak BW tu kan kekadang ade shoutmix or cbox diblocknye.. cemane aku nak BW macam selalu..

kalau keje ni boleh connect dengan BB sure aku singgah kejap2 kat web2 menarik.. tapi tak.. wwwaaarrrggghh.. hidup tanpe online waktu ofis.. memang mengantukssss la.. aku wat keje memang tak pandang kiri kanan sebab system tu pon tak stabil.. susah woo nak kejar dateline..

lepas tu tadi aku baru dapat call dari PA datin..

aku: Hello bilik GIS
PA datin: fie ke tu?
aku: haah ye..
PA datin: anis ni.. sibuk tak?
aku: sibuk..
PA datin: sibuk sangat ke?
aku: haah.. sangat sibuk.. banyak sangat kerje..
PA datin: en. anwar nak jumpe..
aku: en. anwar? nak buat ape jumpe fie? (aku da suspen da.. yela.. die tak pernah mintak nak jumpe aku.. die bos admin.. aku kan unit GIS)
PA datin: die nak mintak tolong buat slide untuk perasmian logo 5S..
aku: fie sibuk ni.. nanti fie tanye en. sani.. then call anis.. bye..(bos aku la.. aku confirm bos aku tak bagi sebab kami ade kerje kami..)

wei.. aku taknak la.. da la aku pening dengan system ni.. derang nak lagi peningkan aku dengan bende2 macam ni.. derangkan unit lain.. kenape mesti mintak tolong aku jugak buat.. unit derang ade ramai orang.. macam unit GIS ni takde keje.. oo.. mungkin sebab aku kreatif.. aku tak mengaku ye.. derang yang akan keluarkan kenyataan macam tu.. selamat kuli2 pembantu macam aku tak terpilih untuk majalah jabatan da.. untuk pegawai atasan je.. kalau tak.. buat majalah pon aku terlibat.. aku bukan berlagak ke ape.. cume aku nak orang lain paham.. aku ade tugas hakiki aku..

nota comelsecomelaku--> sibuk pon sempat update blog lagi.. demi kawan2.. tapi sori ye kalau jarang BW dan entry ni aku berterabur.. sebab aku berserabut.. hehe..

Tuesday, April 5, 2011

dari fifi bertukar jadi hulk!~ aku tengah marah ni..

assalamualaikum!~

selamat petang.. aku tengah marah ni.. sakit hati aku.. menggigil tahan marah aku ni.. rase nak nangis pon ade.. korang penah tak tahan marah sampai nak nangis? macam ni la perasaan aku sekarang ni.. wwwwwaaaaaarrrrrrrrgggggghhhhhhhh.. rase nak tengking nak jerit nak memaki hamun.. tapi aku masih waras.. masih berakal.. istigfar cepat fifi.. maaf la kepade pembace entry ini.. aku luahkan kat sini sebab aku takut tertengking orang lain.. termarah orang lain.. biase la seorang perempuan macam aku ni memang sensitif..

mesti korang pelikkan kenape aku marah sampai nak jadi macam hulk kan? ye memang aku marah dan aku rase aku patut marah.. aku bengang dengan someone.. abang ofis aku.. semalam die g HQ bawak incik CPU aku.. pukul 5lebih aku baru dapat tengok incik CPU aku.. tapi time tu aku nak balik.. takat pandang sekilas je kat incik CPU.. pagi2 aku da excited nak bukak PC nak tengok keadaan layer2 pete aku.. aku nak tengok ape yang best sangat GIS 9.3.1 tu.. sekali aku g belakang incik CPU untuk sambung balik semue port2 tu.. 1 external takde.. aku tak boleh hubungkan incik CPU dengan kabel VGA.. tak hangin aku?



abang ofis aku tu WP3.. masuk keje 8.30pagi.. aku tunggu la die datang nak mintak externel tu.. sekali tengok kat white board die cuti.. dalam hati panas je.. aku call die time tu jugak.. aku nak external aku tu.. die kate nak datang noon.. aku tunggu r.. sepagi aku bosan.. aku pusing 1 ofis aku main game kat PC orang lain.. lantak r bos nak kate ape.. aku tension tau? sampai time lunch aku g KWSP dengan en. suami.. pukul 2.30 baru aku balik.. aku tau kalau aku balik awal pon aku takde keje.. sampai ofis aku tunggu lagi.. dari noon sampai ke 3petang.. aku hilang sabar.. aku call lagi tanye.. die nak hantar ke tak.. ye r.. ko da amek.. ko pulangkan la.. kan? memang membare hati aku.. korang tau die sampai ofis pukul berape? 4petang ok.. korang cube bayangkan.. aku dari pukul 8pagi sampai 4petang merewang sane sini tanpe PC.. macam... eii.. mencarut jugak karang..

dapat je on PC terus aku update pasal ni.. die tanye ok tak pon aku jawab dalam keadaan tahan marah.. sekarang boleh pulak bersiul2.. macam tak buat salah.. selamat ko senior.. eiiiii...

nota penuh kemarahan--> sori aku mengamuk di entry ini..

Monday, April 4, 2011

bye bye CPU!~

assalamualaikum!~

noon ni pukul 1.30pm atau 2p.m CPU aku akan dihantar ke HQ.. berat hati jugak nak bagi CPU aku ke HQ.. CPU aku akan dihantar ke HQ untuk update GIS.. system yang aku gune untuk buat kerje sekarang ni.. dari 9.2 ke 9.3.1.. aku risau atceli.. aku risau kalau layer2 pete aku akan rosak.. harap2 tak rosak.. kalau tak menyusahkan kerje aku.. risaunye nak hantar PC ni ke HQ..

kat ofis ni ade 4 je pc yang ade donggle.. PC yang buat geographical information system je akan ade donggle ni.. harge donggle kat CPU aku RM7k ade yang sampai ratus k kot.. tengok pade kemampuan donggle tu.. tapi PC aku menjadi pilihan mungkin kerana aku sorang je perempuan yang buat kerje pete ni sebab PC aku paling power takat ni.. hard disc ke tige2 PC mamat2 tu semue da hampir penuh.. PC aku ade lagi 326GB free space.. banyak tak? total space 464GB..


jadi dengan terpaksenye rele hatinye aku membenarkan PC aku dihantar ke HQ.. bye bye CPU.. aku akan rindu kau sepanjang ketiadaan kau.. nak BW petang ni pon aku tak mampu..

note comelsecomelaku--> jangan touching2 sangat.. inshAllah petang nanti dalam pukul 4 atau 5 CPU aku akan kembali ke pangkuan aku..

sucker punch~

assalamualaikum!~

selamat pagi isnin.. ohh.. tidak isnin.. monday blues.. tapi hari ni aku bersemangat datang keje.. nak kate aku cukup tido.. malam tadi tido pukul 1 pagi.. terjage 5.30pagi.. tapi tido balik.. 6.30 bangun.. wakaka.. tapi aku rase weekend lepas memang aku cukup rehat sebab aku tak travel jauh2 kot.. aku tak balik Melake mahupun Perak.. weekend aku diisi dengan rutin seorang suri rumah.. biase la hal2 rumah tangge yang tak sempat dibereskan dari hari isnin ke jumaat.. maklum la.. bekerjaye.. yela sgt tu..

hari sabtu pukul 3 aku start kerete g jaya jusco balakong cheras selatan untuk makan aunti anne.. lepas tu terus usha cerite ape yang best kat TGV nun d sane.. semue cerite aku tak berape minat.. 1 je yang aku minat even cerite tu da lame.. RANGO.. cerite cartoon tu.. bagi aku dengan en. suami cerite cartoon humor macam tu mampu buat otak kite relex dari tengok cerite yang penuh dengan muzik yang keras2.. memeningkan kepale.. lepas tu cerite yang trick2 terkejut2.. buat otak tak duduk diam sebab guest ape akan jadi seterusnye.. bagi aku dengan en. suami ade sesetengah cerite kat wayang bukan merelexkan.. tapi memenatkan.. pelik tak? tapi sayangnye.. cerite tu pukul 7.05pm.. macam mane dengan maghrib kami kalau kami ecep cerite tu? ade 1 waktu je cerite RANGO tu.. sebab da lame kan kat panggung.. so dengan berat hati aku balik ke rumah dengan en. suami..

hari ahad pulak.. selepas iron semue baju kerje en. suami dan aku.. aku pon lepak2 main lappy.. tengok survivor latest.. lepas zuhur kami pon bergerak semule ke jaya jusco balakong cheras selatan untuk makan KFC krusher.. aku suke KFC krusher sedap.. lepas tu makan chicken rice claypot share je dengan en. suami.. lepas tu terus usha cerite ape yang best kat TGV nun d sane.. cerite rango pukul 5.. kami da takmo main terjah macam semalam.. check kat web RANGO cheras selatan 5p.m.. kami pon beratur.. lepas je beratur ternampak SUCKER PUNCH.. abang sucker punch gambar kat iklan die macam best.. action..

sampai turn kami.. mintak kat orang tu nak tengok sinopsis.. ooo.. ade pasal ayah.. boleh tengok ni.. terus tukar RANGO ke SUCKER PUNCH.. ni gare2 terpengaruh dengan iklan kat nuffnang jugak.. wakaka.. masuk je dalam panggung.. salah pilih cerite.. muzik keras.. sini aku review..

cerite ni aku tak suke..(mad icon).. muzik keras.. cerite tak paham.. tapi kalau korang rajin berimaginasi.. korang akan wat conclusion sendiri.. cerite die.. sorang budak perempuan (baby doll name die) ni kematian ibu.. die ade ayah tiri.. ayah tiri die suke isteri die mati.. (mak budak tu).. tapi malangnye wasiat harte2 semue jatuh kat tangan 2 anak tiri die.. die tak puas hati la.. die bunuh adik babydoll.. babydoll nak tembak ayah tiri die.. tapi tak jadi sebab die waras lagi.. malangnye ayah die call hospital mental suruh ambil babydoll.. ayah die cakap kat orang hospital tu.. babydoll yang mental sebab bunuh adik die.. die tuduh r.. padahal die yang buat.. start dari situ aku da tak paham.. wakaka..

tetibe dalam wad mental tu semue pesakit pakai sexy2.. menari2.. nak gode lelaki.. kire dalam hospital mental tu tetibe jadi pusat pelacuran.. pelik2 aku.. tetibe time babydoll menari keluar adegan perang2.. dari perang tu die dapat clue cemane nak keluar dari hospital tu.. kire care die nak keluar dari hospital tu penuh dengan adegan menari dan perang.. last sekali die berjaye keluar.. tapi sebenarnye tu hospital mental.. aku taktau mane datangnye pusat pelacuran high class tu.. mane datang pesakit2 mental tu pakai sexy2 nak gode lelaki.. korang mesti tak pahamkan ape yang aku ceritekan.. sebab aku pon tak paham cerite tu.. wakaka..
aku bagi 2.5/5 bintang je..

nota comelsecomel aku--> maaf la ye entry yang sangat tak paham..


::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...