Thursday, May 8, 2014

tips balik kampung dengan anak kecil.. perjalanan lebih kurang lima jam..

assalamualaikum..

lame sangat tak update blog.. pertame sebab balik kampung.. alhamdulillah.. last week saye balik kampung mertue dan moyang HUZ.. kedue sebab mak banyak anak ni busy sangat.. busy dengan anak.. dengan business.. ketige.. saye sibuk pergi shopping raye.. hahaha.. yang ke empat.. sibuk main hay day.. yang keempat memang tak boleh blah.. jom cerite bab balik kampung..

minggu lepas kan kite cuti hari buruh.. jadi saye yang memang da cuti ni menghasut suami untuk balik kampung.. bukan kampung saye tau.. kampung mertue.. hasut balik kampung berjaye.. yang tak berjaye hasut duduk seminggu direct dekat kampung.. saye budget nak balik pagi sabtu sampai ahad minggu depan.. kire suami cutu 4 hari.. tapi tak approve pulak.. macammacam alasan die.. banyak kerje la.. itu la.. ini la.. tapi memang betul pon.. suami banyak kerje..

jadi suami cume cuti hari rabu dan jumaat.. 2 hari saje.. tip pertame.. balik seawal(pagi)  yang boleh.. bukan lepas balik kerje terus balik.. macam kami.. boleh je nak balik petang selase atau malam selase.. tapi taknak.. kami rehat puaspuas malam tu dan mulekan perjalanan pade pagi rabu. pukul 5 lebih kami bertolak ke perak.. sebabnye.. bile awal pagi kite segar.. hari makin cerah bukan makin gelap.. jadi kite pon makin segar.. dan pade waktu tu anak tidur.. hoyeee..  

anak seorang boleh handle lagi.. kalau due orang dan lebih? kene pulak anak yang jenis tak paham cakap lagi.. tak macam tarzan kite dalam kerete? da ganggu pemandu.. boleh mengundang bahaye.. alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. cue mase awal perjalanan Ulwan taknak tidur.. jadi saye nenenkan kenyangkenyang.. lepas tu letak dalam carseat.. ufaiarah ahamdulillah tidur.. dan dari kuala lumpur duadua anak kami tidur sampai ke kampung.. ibu abah boleh feelingfeeling balik kampung tanpe anak..

kedue.. pastikan segale makanan minuman untuk anak cukup.. sepanjang perjalanan.. kene derang terjage minta air.. air pulak takde.. lepas tu mengamuk dalam kerete.. tak mengundang bahaye ke.. macam saye.. memang tau ufairah akan mintak air kosong dan roti.. jadi sediekan tu je..sebab ufairah memang akan minta tu.. tetambah bile nampak shell atau petronas.. confirm mulut die cakap macam ni.. 'nak roti..'

ketige.. bersedie untuk berenti di manemane.. jangan pulak balik awal pagi korang pakai baju tidur.. miahaha..kene anakanak ngamuk.. duedue.. kite tak dapat handle kene minta tolong pemandu da kene berenti.. takkan nak turun kerete pakai baju kelawar.. haha.. kire pakai proper la..  macam perjalanan kami.. dari kajang ke perak memang smooth.. cume..

dari perak ke kajang.. kami bertolak lagi awal.. pukul 4.15 pagi.. dan dalam keadaan ufairah dan ulwan tak tidur.. azab wei nak uruskan 2 2 sampai berenti 2 kali sebab nak cari care macam mane nak selesekan ufairah.. memang saye pon da macam tarzan dalam kerete.. akhirnye kami jumpa caranye..

itu jela tip dari saye.. mesti korang semue da taukan.. tapi.. tip paling best.. tip pertame sebab sangatsangat membantu.. pastikan perjalanan yang korang buat tu time anakanak tidur nyenyak.. confirm relax.. boleh sembang dengan pemandu dan beri layanan dekat pemandu.. contoh layanan.. hulurkan makanan dan minuman.. korang jangan fikir lain pulak..

ulwan lepas nenen.. 
letak dalam carseat.. tengok ufairah tidur.. macam kat rumah.. 

sajenakkorangtau                 > type due perenggan stop.. tengok nasi dekat bawah.. type lagi.. stop tengok kain dekat mesin..  type lagi stop.. baju da settle.. nak basuh baju anak.. type lagi stop.. baby nangis.. settle type nak publish ulwan nangis.. korang agak la kan berape lame nak habiskan satu entry? cerite bersalin nanti.. kene aman sikit.. baru feel..

7 comments:

Nazayiena Ayiena said...

Sewaktu anak ke4 kak nurul baby lg,tiap2 minggu ulang alik Putrajaya-Melaka,syukur alhamdulillah dia x meragam langsung,mungkin dia dah biasa kot dari dlm kandungan lagi kak nurul pun asyik ulang alik putrajaya/melaka,lagi pun perjlnn pun sekejap je...

Kopiolimauice said...

hahha mmng mcm tido kt umah...bab sediakan makanan tu yg tak menahan ek..ye la budak2 ni upah mkn msti senyap je..

Super Girl said...

syoknyee. hehe. nanti dah nak kawen nak mintak tips akak gak laa. hihi :D

Time Traveller said...

Kadang2 anak2 tu sendiri yang nak tido kat mana dan cara sendiri.. huhuuu.. yang penting pemanduan biar la selamat untuk ke destinasi :D

dalila said...

wahhh..tiip yg berguna ni..xyah 2 or lebih fie..aku yg sorg ni pun rase dh bole pakai tip ko ni..danish dlm kete mmg lasak sgtt..nk tu nk ni..klu tdo mmg aman la..so blk raya thn ni mmg blk perak..mmg kene betolak awl pagi la..klu xmmg ijau la akuu..huwaaa

zarena heeney said...

hahahahhaha ena klu pergi mana2
mmg akan jd tarzan punya dlm kereta
bdk berdua tu asyik bergaduh jea dlm kereta

mmg kesabaran tahap dewa lah klu dlm keta nie

Cik Pinky said...

Wahhh tips yg sangat membantu nih.... so ni nak balik raya bole guna tips yang puan beri ni.. anak saya berumur 1 tahun 4 bulan, sure mmg lasak.... salam perkenalan semua.. :)

Jom jenggah blog saya pula ;)
http://vitamincrew.blogspot.com/

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...