Friday, May 23, 2014

resepi mushroom soup yang senang

assalamualaikum..

sebenarnye.. sebelum type entry ni ade type entry pasal bersalin.. baru type due baris ulwan bunyi.. lari dah mood.. terus tak sambung tulis.. takpe.. harap korang bersabar.. tu pon kalau ade yang nak bace la.. sebenarnye.. siape yang ade facebook saye dapat la tengok makanan-makanan gembire ufairah.. tapi hasil kerje saye comot-comot la.. ade yang minta resepi..

jadi dari type satu-satu bagi dekat orang.. better saye buat entry.. nanti saye paste link dekat facebook.. jadi semue orang dapat buat makanan yang sedap dan senang atau mudah sangat-sangat ni.. kate ibu malas.. jadi menu pon jenis yang suam-suam kuku je.. takdenye saye nak buat masak kari ke ape untuk ufairah.. tak mampu mak nak.. haha..

bahan-bahan :
minyak zaitun
bawang putih.. saye suke banyak-banyak.. selalu dalam 7 ke 11 biji..
ayam cincang.. ikut suke.. saye suke banyak..
chicken stock.. ikut kepekatan chicken stock korang.. selalu saye frozenkan bone broth ufairah je..
cooking cream.. satu kotak kecil..
fresh button mushroom.. 4 ke 5 ketul.. lebih pon takpe.. cincang dan slice.. ikut suke korang jugak..
rhu(mentega + tepung) atau tepung gandum.. bergantung pade kepekatan soup yg korang nak..

cara-cara..
1) tumis bawang putih yang dicincang sampai nak garing..
2) masukkan ayam cincang.. kacau-kacau bagi lerai.. agak da masak sikit..
3) masukkan chicken stock.. bile da mendidih..
4) masukkan cooking cream dan mushroom..
5) last sekali masukkan tepung gandum atau rhu.. (kalau rase kepekatan da okey sebelum masukkan tepung.. tak payah masukkan tepung.. mane korang rase ok)

dengan lima step.. siap mushroom soup korang.. mushroom soup yang senang sangat-sangat kan.. ape lagi.. buat la.. penat wei.. ni menaip sambil ribe ulwan.. tapi penat lagi menanggung rindu dekat suami yang pergi kursus sampai jumaat depan..

atas kiri tu mushroom soup ufairah.. menu lain ufairah hari ni.. tuna sandwich, pasta, jemput-jemput sayur + ayam dan menu wajib hari-hari.. brokoli rebus..

6 comments:

Nafira usof said...

ishhh.. senang sgt nak buatnyeeee.
mekasih fifi atas resipi tuh.

tapi Ufairah nak bawa gi mana bekal yg banyak tuh??

Kopiolimauice said...

bagusnya siap amkan sayur ek..

sy tetap nk tggu entry besalin tu ;p

Time Traveller said...

Aik macam simple jer.. insyallah boleh la nak try weekend ni huhuu :D

http://timetravelafif.blogspot.com/2014/05/royal-belum-part-2-pulau-banding-di.html

::EIDA:: said...

haa ni lah yang ida kate sayangnyeee nak makan tu kekkeke ...... ala mushroom sup salu ida beli yg cambel je malasssss haih! hihi

dalila said...

wehhh...watkan aku..ngidam ni..hakhak

Mimi Azirah said...

Memg seng...nti de baby leh try..hahaha...katanya...

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...