Friday, January 13, 2012

risau.. gelisah.. tak keruan.. takut..

assalamualaikum..

aku mengantuk sekarang ni.. kalau letak kepale confirm zzZZZzzZZ punye.. kalau kat ofis lame aku da g tidur da.. ni kat ofis baru.. sile bahave ye puan fifi.. perut pulak asyik keraskeras.. sometime rase tak berape selese.. mate aku da kuyu gile.. tak sabar nak balik rumah lunch hour ni.. harapharap en. suami ade mase la nak balik solat jumaat di kajang.. kalau balik dapat la aku solat zohor dengan selese di atas kerusi di rumah.. hihi.. sambil tu boleh la ambil short nap sekejap.. tu yang penting tu.. tapi petang en. suami ade meeting.. harapharap diluluskan la permintaan aku dekat en. suami ni..

da la pagi tadi die lambat punch.. 8.01 katenye sebab lift lambat.. padahal pagi tadi kami pergi beli nasi lemak.. sebab aku jugak.. teringin nak makan nasi lemak.. en. suami aku ni ikutkan je ape isteri die nak.. kesian die.. terime kasih abang.. katenye takut aku tak dapat makan da.. aku cakap macam nak mati pulak kalau fikir aku tak dapat makan da.. die balas katenye nanti aku bersalin kene pantang.. actually aku takut jugak.. takut apeape yang buruk berlaku ketike aku melahirkan.. nak melahirkan satu nyawe baru ke dunie.. YA ALLAH.. besar, berat tanggungjawab tu.. lepas lahir kene jage, didik.. aku berdoa sangatsangat aku tak tersalah didik and jage amanah ALLAH ni..

back to da topic.. aku risau.. gelisah.. tak keruan.. takut.. sebabnye due aku da dekat.. 17 JANUARI 2012 hari ni da 13 Januari 2012.. baby aku pulak macam best sangatsangat duduk dalam womb ni.. aku takut overdue.. taknak kene induce.. ikutkan hati aku nak bersalin tanpe ubatubatan.. free medication birthing.. tak dapat water birthing.. dapat hypno birthing pon jadi la kan.. takde tandetande pon die nak keluar.. aku asal g toilet je mesti check ade spotting ke.. air banyakbanyak keluar ke.. sebab da akhirakhir ni kan risau..

selase depan aku da diwajibkan bercuti sebab due aku 17 januari kan.. aku da siap2 ambil cuti 16 januari sebab 17 tu hari selase.. alangalang cuti terus la isnin tu.. hari ni last aku bekerje sebelum bercuti suku tahun.. naik keje pertengahan april.. bestbest.. tapi kan.. semalam aku mintak cuti untuk isnin tu.. pakai annual leave.. tahun 2011 punye yang masih berbaki 10hari.. aku pon minta tandetangan sokongan dari pegawai penyelie aku.. aku cakap la nak cuti isnin sebab selase da wajib cuti.. die cakap kat aku..

PP: haah la.. awak da nak besalin
aku: yela cik.. tapi saye takut overdue.. saye taknak.. saye taknak kene induce bagai..
PP: saye bukan nak takutkan awak.. kawan saye baby die overdue 3hari meninggal dalam perut..
terkejut aku dengar
aku: yeke cik.. risau la..

memang la die takde niat nak takutkan aku.. tapi aku tetap takut, risau, gelisah dan tak keruan.. haaa.. sebiji macam tajuk entry ni.. tapi bile fikirfikir balik tu semue kuase Allah.. dari sekarang aku kene tingkatkan perasaan redha di dalam diri aku.. cakap senang.. kalau da terhantuk.. baru nak tersedar.. urm.. adik aku dulu overdue 5hari.. hari ni baby die genap setahun.. happy birthday arsyad.. mommy sayang kamu!~ mase aku g kelas hypno birthing.. sharifah sofea punye baby pon overdue 2weeks.. alhamdulillah selamat jugak.. so ambil yang positif.. buang yang negatif..

baby.. cepat la keluar.. jangan buat ibu risau tentang kamu di dalam womb ni..

kawankawan tolong doakan saye.. saye risau.. saye nak melahirkan dalam mase terdekat ni..

something wrong somewhere

assalamualaikum..

selamat malam.. zzzZZzzZZ pagi.. tengok tajuk kat atas.. something wrong somewhere.. siape? ape yang something wrong somewhere? aku la.. ade rase macam ade something wrong je kat aku ni.. aku selalu mengantuk.. haha.. da 3 4 hari aku kat ofis ni mengantuk.. bukan sikitsikit punye ngantuk.. baik punye mengantuk sampai boleh tersengguksengguk..betul ke aku eje time menaip pon boleh tersengguk.. siap boleh tertidur.. kenape ye? tak tahan la macam ni.. ke aku da less stamina membawa badan? YA ALLAH Kau berikanlah yang terbaik untuk aku.. amin~

Thursday, January 12, 2012

rentetan kisah di ofis baru..

assalamualaikum..

selamat petang.. waktu menaip tajuk entry ni aku terfikir.. aku asyik cakap pasal ofis baru.. kat facebook la.. kat sini tak sangat kot.. tapi aku tak ceritekan pon kisah aku berpindahkan.. hihi.. terlalu sibuk kot mase aku nak berpindah tu.. sekarang semue da selesai.. kerje pon sikit sangat kat ofis baru.. sedangkan orang lain banyak.. kate orangorang kat ofis baru ni.. derang nak tunggu aku naik cuti bersalin baru diorang nak ajar semue.. sebab aliran kerje mase di ofis lame sangatsangat berlainan dan berbeza dari ofis baru..

entry 2 hari lepas aku ade cakap en. suami balik lewat pukul 530kan.. tapi sayangnye bukan 530.. aku tengok jam 540.. masih takde bunyi fon ataupun hinthint yang menyatakan en.suami akan balik.. aku da gelisah da.. bukan ape.. pukul 530 beransur la sorangsorang pegawai kelas bawahan di ofis aku.. maksudnye rakanrakan seangkatan dengan aku semuenye balik.. yang mane WP3.. tinggal la seorang pegawai kelas bawahan dekat meje die sorangsorang.. aku la tu.. kebetulan meje aku kat ofis ni membelakangkan meje meeting untuk bahagian aku..

dan kebetulan lagi.. bosbos atasan semuenye balik lewat.. what da fish.. boleh pulak derang buat perbincangan kat belakang aku.. kat meje belakang ni ha.. even da lepas waktu bekerje aku.. pukul 5 aku balik sedangkan mase tu da dekat pukul 6.. aku tetap tak sedap hati nak berintenet bagaikan.. bosbos kat belakang aku bukan gred biasebiase.. orang kedue tertinggi dari jabatan aku pon turun.. gelisah hati aku..

terus aku text en. suami.. 'abg sile ambil ayang sekarang.. ayang tak selese di sini..' sape selese wei kalau bosbos duduk belakang.. biar la die tak heran kat kite pon kan.. en. suami reply.. 'kalau abg ambil.. ayang boleh duduk KPKT?' dengan pantas aku jawab 'boleh'.. gelisah wei.. alhamdulillah aku da tukar ofis baru.. takde la jauh sangat ofis kiterang.. dulu kan KL putrajaya.. skrg 2 2 dekat putrajaya.. en. suami sampai ofis aku.. aku pon ikut en. suami ke ofis.. malu jugak actually.. ade ke isteri ikut suami g ofis.. kalau bawa anakanak sebab emergency ok la jugak.. ni isteri.. lawak betul.. aku pasrahkan je..

selamat en. suami ade bilik di ofis.. even berkongsi dengan seorang lagi rakan.. aku membatu je dalam tu sebab malu.. wakaka.. tunggu punye tunggu die buat kerje.. akhirnye kami berjaye balik pade pukul 730 malam.. ambik kau.. dari 530 sampai 730 malam.. 2jam tu beze.. esoknye aku datang ofis dengar cerite kat ofis aku pukul 10 malam pon still ade orang lagi.. sekian..

Wednesday, January 11, 2012

gelisah hati bakal ibu.. mampukah?

assalamualaikum..

selamat pagi.. hari ni rase segar sikit.. bertenage.. sebab malam tadi dapat tidur dengan nyenyaknye.. tanpe gangguan ketidakselesaan.. tanpe menahan ketidakselesaan perut mengeras.. hihi.. nak tau sebab ape? mungkin sebab sebelum tidur aku da cakap kat baby macam ni..

" baby tidur ye.. nikmati malammalam terakhir di dalam perut ibu yang selese ni sebelum keluar menghadapi nikmat dunie, dugaan dunia dan cabaran dunie.. dunie cume satu persinggahan.. kematian adalah permulaan.."

kekadang takut nak melahirkan.. sebab takut tak berjaye didik anak.. takut anak terleke dengan keindahan dunie.. YA ALLAH peliharalah zuriatku.. semoga dia menjadi insan yang soleh serta solehah.. berjaya di akhirat dan di dunia..

en. suami pujuk bile aku cakap takut tak terpikul tanggungjawab.. die cakap kalau takde anak cemane nak sambung zuriat? nak ade waris.. aku jawab..

kenape kite nak anak sebab nak tutup mulut orang yang asyik bertanye? kenape kene ikut cakap orang? puaskan hati orang? tak boleh ke kite buat hal kite tanpe pedulikan soalan bile nak bertige? bile nak ade anak? orangorang yang asyik tanye itu dan ini.. berhenti la kerana kadangkadang soalan itu menyakitkan..

Tuesday, January 10, 2012

menghitung hari.. bilelah masenye..

assalamualaikum..

hampirhampir pukul 5 aku da nak mule bersiap nak balik.. phone aku berbunyi.. text from en. suami.. "balik lewat skt yg.." aku reply "ok pukul bpe?" en. suami reply "abg cbe 530 yg" adoi.. balik lambat la pulak.. aku macam da restless la kat ofis ni.. tak larat.. tak macam ofis lame.. tak larat boleh baringbaring.. penat sangat penat.. :( apekan daye tahan jela.. sementare nak isi mase lapang ni aku post la lagi new entry..

EDD aku 17 jan 2012.. hari ni da 10 jan 2012.. lagi 7days to go.. aku da tak larat actually.. aku takde mintak cuti 2 minggu awal or sebulan awal.. dalam erti kate lain.. hari aku besalin tu la aku mule cuti.. semalam aku cuti sakit.. klinik swasta sebab pagi semalam aku bangun tidur kepale sakit sangat.. berat.. aku rest la bile sampai tgh hri mate aku mule kabur.. ni macam tandetande high BP ni.. aku ajak en. suami g klinik.. kebetulan die tak kerje juga.. risau kat aku agaknye sebabtu la aku kene tunggu die hari.. garegare kerje tertangguh semalam la tu memang betul pon.. BP aku 140/80.. quit tinggi kate doktor tu.. die tanye aku buat ape semalam.. (ahad)..

aku jawab la aku tak buat ape.. tapi high BP aku ni mungkin disebabkan pemakanan aku.. aku ambil banyak makanan berkolestrol kot.. too many cheese aku ambil ahad tu.. hihi.. sabar je la.. doc pesan jage makan.. drink a lot of water.. RO water not mineral water sebab mineral water ade mineral yang boleh mempengaruhi BP kite.. aku angguk jela.. jadi hari ni aku da minum 2liters of water.. actually i need more cume botol air aku punye capacity only 2liters.. kat ofis baru takde cattle untuk aku masak topup air aku.. sedihkan.. :( tak pela.. aku kene belajar kot.. standard la tempat baru ade pro and con.. takpe nanti aku beli cattle..

lepas tu doc minta permission nak cek bukaan.. takkan aku nak cakap tak kot.. aku on jela.. pasrah.. blushing selesai prosedur doc kate servik masih dibelakang, pintu rahim tinggi lagi, baby still floating.. ohh tidak.. lambat lagi ke aku nak deliver ni? ikutkan condition pintu rahim tu semue.. lagi 2 minggu pon aku still tak melahirkan kate doc.. tapi aku harap ALLAH percepatkan.. doc punye pendapat.. tapi ALLAH penentunye kan.. YA ALLAH.. tak larat da nak bawa badan.. tak larat nak solat duduk antare 2 sujud sebab takde kerusi untuk solat kat ofis baru.. dugaan.. cume aku ade rase light contraction.. braxton hick kot.. every 20-30minute.. maybe braxton hick ni tengah bantu baby untuk turun ke bawah.. hopefully la.. kalau boleh aku nak braxton hick yang kuat supaye cepat sikit aku deliver.. as long as baby aku da tak pre mature kot..

sekarang ni aku tengah menghitung hari.. manati mase untuk manjadi ibu.. semoge semue yang masih menanti akan alami ape yang aku alami sekarang ni.. amin..

note--> terase nak ambil cuti rehat je 2 3 hari.. kasi betulbetul sihat.. tapi aku takut nanti terlebih rehat tak berstamina pulak aku..

kecantikan lelaki kegagahan wanita..

assalamualaikum..

petangpetang macam ni sebelum punch out nak share something.. menarik bagi aku..

KECANTIKAN LELAKI

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada

5) Lelaki yang baik sangka

6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki..

KEGAGAHAN WANITA

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Wallahua'lam

Thursday, January 5, 2012

tahun baru.. majoriti baru..

assalamualaikum!~

selamat pagi semue.. selamat tahun baru even da terlewat 5 hari.. actually tak berape nak best wish selamat tahun baru sebab mase awal muharam aku tak wish pon selamat tahun baru kat sini.. patutnye tahun islam la kene dulukan kan? tahun baru ni semue orang dengan azam baru.. kalau boleh nak semuenye baru.. ala ala hari raye la kan.. cume tak berape melibatkan kos.. nak setting goal baru.. sebabnye ramai orang kat dunie ni buat tahun ke tahun sebagai time frame derang untuk achieve goal or set goal baru..

azam aku? hihi.. actually aku tak paham ape itu azam.. wakaka.. ayat kejam terhadap diri sendiri.. bukan sebab ape aku tak paham.. aku tak paham secare terperinci dan aku taktau ape yang aku nak setkan dalam hidup aku.. kalau la blog aku ni ade readers.. confirm readers tu akan cakap aku ni ala ala tak ade mase depan.. ouhh.. sungguh kejam jugak bagi aku untuk ape set setkan azam tapi bile sampai bulam march azam tu semue kite akan lupe.. da disember baru nak ingat balikkan? cume yang aku boleh cakap.. azam aku.. aku cume nak jadi yang terbaik dari tahun yang sebelumnye.. tu jela kot azam aku sebab aku tak pernah mengkaji secare terperinci yentang hidup aku.. aku just go with flow je.. simple n tak serabut..

even aku seorang individu yang tak berape nak berazam.. hihi.. aku da lalui pelbagai perubahan dalam hidup diawal tahun ni.. yang aku impikan tapi tak usehe bersungguhsungguh untuk ke arah tu.. tapi Alhamdulillah Allah permudahkan segalegalenye.. terime kasih YA ALLAH..

dari awal aku pregnant lagi aku da berangan angan nak tukar office dari KL ke putrajaya.. bukan sebab office mate or keadaan persekitaran.. cume aku nak dekat dengan rumah dan bangunan office en. suami dekat kota damansara pon akan berpindah ke putrajaya.. kalau aku dapat tukar ke putrajaya senang la en.suami nak ambil dan hantar aku ke office tambahan pula rumah kiterang kat kajang.. dekatkan berbanding KL.. perasaan nak tukar tu bertambah bile bulan puase (ogos) die secare officiallynye bertukar ke putrajaya.. tapi.. tapi.. tapi..

aku takut nak mintak tukar.. mase tu keadaan aku sangat la menyedihkan tak mengizinkan.. aku still tak boleh adapt dangan morning sickness aku.. kalau kat office lame.. kawankawan dan bos da paham keadaan aku.. kalau tak larat aku boleh baringbaring dan rehat dekat surau.. kalau kat putrajaya aku tak tau kat mne nak rehat nak baring nak sapu minyak.. tambahan pula putrajaya ni kan HQ.. banyak bosbos atasan.. terbatas sikit pergerakan.. aku biarkan je tanpe minta tukar.. ala.. just go with the flow kan..

secare tak sengaje akhir november aku dapat tawaran kursus dekat HQ dan ditakdirkan aku berjumpe dengan seorang kakak yang nak tukar ke KL.. dengan sepantas kilat pantas kami buat surat tukar suke same suke.. tak sampai 2minggu permohonan kami diluluskan.. 28 disember 2011 aku dapat surat pertukaran.. Alhamdulillah.. 3 januari 2012 aku da diarahkan melapor diri di putrajaya.. alhamdulillah Allah permudahkan cume perlu banyak bersabar yang penting REDHA.. sebab tu la aku tak suke berazam.. aku lebih suke ikut je rentak hidup..

skarang da 2012.. aku da lalui perubahan besar seawal 3 januari 2012.. aku ke ofis baru, jalan baru, meje baru, tempat baru, pc baru, enviroment baru, aliran kerje baru dan banyaklagi yang baru yang perlu aku pelajari.. sebab tu azam aku saban tahun untuk jadi yang lebih baik dari tahun sebelumnye.. aku kene lalui semue bende baru ni dengan rase syukur..

dan sekarang aku sedang menghitung hari untuk mendapat gelaran baru iaitu IBU.. alhamdulillah.. terime kasih YA ALLAH.. aku bersyukur dengan nikmat serta dugaan yang Kau berikan.. setiap dugaan ade hikmat yang tersyembunyi tanpe kite sedari dugaan itu adalah satu nikmat dariMU..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...