Wednesday, May 28, 2014

wordless wednesday #48 - tak sabar!

assalamualaikum..

tak sabar nak tunggu jumaat ni.. suami nak balik.. rindunye.. semoge abang baik-baik dekat sana.. jaga diri.. jaga mata jaga hati.. sayang dengan anak-anak okey dekat sini!~


entry ni autopublish.. tengah hari jumaat, lepas beberapa jam suami pergi saye tulis.. hahaha.. rindu gile.. last berpisah lame 4 tahun lepas.. sebab entry ni ditulis beberape jam selepas suami pergi.. jadi tak boleh nak cerite gelagat ufairah.. kot kot la ufairah cari abah die kan.. takpe.. tu entry lain..


Friday, May 23, 2014

resepi mushroom soup yang senang

assalamualaikum..

sebenarnye.. sebelum type entry ni ade type entry pasal bersalin.. baru type due baris ulwan bunyi.. lari dah mood.. terus tak sambung tulis.. takpe.. harap korang bersabar.. tu pon kalau ade yang nak bace la.. sebenarnye.. siape yang ade facebook saye dapat la tengok makanan-makanan gembire ufairah.. tapi hasil kerje saye comot-comot la.. ade yang minta resepi..

jadi dari type satu-satu bagi dekat orang.. better saye buat entry.. nanti saye paste link dekat facebook.. jadi semue orang dapat buat makanan yang sedap dan senang atau mudah sangat-sangat ni.. kate ibu malas.. jadi menu pon jenis yang suam-suam kuku je.. takdenye saye nak buat masak kari ke ape untuk ufairah.. tak mampu mak nak.. haha..

bahan-bahan :
minyak zaitun
bawang putih.. saye suke banyak-banyak.. selalu dalam 7 ke 11 biji..
ayam cincang.. ikut suke.. saye suke banyak..
chicken stock.. ikut kepekatan chicken stock korang.. selalu saye frozenkan bone broth ufairah je..
cooking cream.. satu kotak kecil..
fresh button mushroom.. 4 ke 5 ketul.. lebih pon takpe.. cincang dan slice.. ikut suke korang jugak..
rhu(mentega + tepung) atau tepung gandum.. bergantung pade kepekatan soup yg korang nak..

cara-cara..
1) tumis bawang putih yang dicincang sampai nak garing..
2) masukkan ayam cincang.. kacau-kacau bagi lerai.. agak da masak sikit..
3) masukkan chicken stock.. bile da mendidih..
4) masukkan cooking cream dan mushroom..
5) last sekali masukkan tepung gandum atau rhu.. (kalau rase kepekatan da okey sebelum masukkan tepung.. tak payah masukkan tepung.. mane korang rase ok)

dengan lima step.. siap mushroom soup korang.. mushroom soup yang senang sangat-sangat kan.. ape lagi.. buat la.. penat wei.. ni menaip sambil ribe ulwan.. tapi penat lagi menanggung rindu dekat suami yang pergi kursus sampai jumaat depan..

atas kiri tu mushroom soup ufairah.. menu lain ufairah hari ni.. tuna sandwich, pasta, jemput-jemput sayur + ayam dan menu wajib hari-hari.. brokoli rebus..

Wednesday, May 21, 2014

wordless wednesday #47 - like father like son

assalamualaikum..

susahnye nak berblog bile duduk dekat rumah ni.. ibuibu mesti paham kan.. kerje rumah tak pernah siap.. same la dengan fifi ni.. <                     sampai sini baru teringat tajuk wordless.. adaoi.. teringin nak berblog selalu.. inshaAllah tak lame lagi.. padahal da tulis tajuk entry wordless.. boleh saye lupe sebab dalam fikiran ni tengah fikir nak buat chicken stock.. haha.. ok dah.. full stop..

gambar ni kami snap mase hari ibu.. semue orang cakap ulwan iku muke abah..
ibu pasrah..

Tuesday, May 13, 2014

kasih ibu.. kasih anak..

assalamualaikum..

minggu lepas hari ibu.. siape sambut? fifi? ntah.. sambut ke tak tak tahu.. rase biasebiase je.. nak harap anak sambut.. anak baru 2 tahun dengan 2 bulan.. jangan berangan lebih.. nak sambut dengan ibu? mama dah meninggal.. dengan ummi mak tiri? die balik kampung sambut dengan parent die kot.. jadi sambut ke taktak tahu..

nak post kat facebook takut.. yela.. mesti fifi puji arwah mamakan.. lepas tu selit name ummi ucapucap sikit.. takut tersalah cakap ummi rase tersisih ke ape.. jadi abaikan.. tapi jauh di sudut hati ade perasaan yang tak dapat nak digambarkan tentang fifi dengan mama.. mungkin dulu ade tapi tak perasan.. sejak ade anak.. due pulak tu.. terase besarnye pengorbanan seorang ibu.. 

fifi sedih sebab tak dapat nak bercerite dengan mama.. bercerite tentang betape fifi rase mama banyak berkorban untuk fifi.. semalam hari istimewa buat ibu.. harihari lain pon same.. fifi cume mampu kirimkan doa.. ya.. cuma doa.. tanpa pelukan.. tanpa kucupan.. Allah hu Rabbi.. sarat hati ini dek perasaan rindukan mama..

biar gambar berbicara
waktu mama mengandungkan saya.. masih mampu tersenyum.. 
status saya pada hari ibu.. tak ucap selamat hari ibu pon..

Mama tiada gantinya.. kadang2 terase macam mama masih ade.. bile renung tenung gambar ni.. tersedar mama dah tiada.. terasa rindu yang amat tapi tak dapat diluahkan.. terasa ingin memeluk erar tapi tak rase.. terasa ingin mengucup dahi tetap tak terasa.. Allah hu rabbi.. temukan kami di syurga kelak agar aku dapat rasa semua nikmat itu.. 


Bukan tidak cukup nikmat yang kau berikan.. lebih ya Allah.. banyak.. tapi aku teringin membalas jasa pada insan yang bersusah payah mengandung dan membesarkan aku.. moge mama bahagia di sana..


Monday, May 12, 2014

kasih ibu.. barang keperluan bayi yang murah..

assalamualaikum..

semalam fifi, suami dan ulwan pergi jalanjalan.. sebenarnye pergi bangi je pon.. pergi D.I.Y bangi.. ngadengade.. padehal D.I.Y kajang dari rumah kami dalam lime minit je.. hahaha.. gedik tersangat ok.. tujuan utame nak pergi kasih ibu.. tempat beli stok sabun H-A-D dan A-B-D kami.. murah dekat situ.. ok.. kalau korang nak cari sabun pureen H-A-D dan A-B-D yang murah boleh pergi situ.. beze harga dalam RM2 dengan jusco.. banyak kot.. kalau beli 5 botol da dapat jimat RM10.. dekat kasih ibu RM15.90.. kalau korang ade jumpe tempat lagi murah inform fifi ye..

fifi suke kedai tu sebab banyak pilihan.. dari segi breastfeeding pump pon banyak.. spare part semue ade.. semalam habis lebih RM300.. berat hatiku ingin membayarnya.. hahaha.. barangnye satu palstik besar je pon.. nampak macam mahal.. seplastik 300+.. tapi tengok jugak barang kami tu..

nak beli H-A-D 5 botol tapi habis stok.. dapat 2 je.. takpe la.. A-B-D beli satu je sebab dekat rumah ade lagi 2 botol.. botol MAM trainer, legging ulwan 2, baju tidur ulwan 1 (RM11.90), botol susu 8 botol, berus botol dan puting, puting doctor baby 3 kotak dan barang paling mahal.. membrane freestyle fifi.. 1 je RM64.. dah tentu kene beli 2.. nak taknak pasrah jela.. lagi satu.. baby organic ease flu chest rub..

nanti fifi up resit.. kot korang nak telekkan.. kalau korang duduk area bangi, kajang putrajaya boleh la shopping dekat kasih ibu ni.. paling best semalam kasih ibu buka khemah depan kedai.. pre-walk RM15 je.. murah kot.. cantikcantik.. teringin nak beli.. da ukur kaki ulwan.. suami buat muke tak berminat.. ok fifi paham.. sebenarnye ulwan da ade 3 pasang kasut.. fifi terlebih teruje g shoppingf kat sogo barubaru ni.. tu tak cerite lagi.. nanti ye.. yang tu lagi la.. 4 angka habis.. memang koyak poket kami!~

sile abaikan tilam single  yang tak bercadar tu.. sikit je kan barangnye.. tapi berbaloi bagi kami..

tak terang.. :( memang resit die pudar.. jegilkan la mate korang. hihi..

perlukebagitahu?             > ufairah? korang perasan ufairah tak ikut kami? ufairah takde.. ufairah pergi enjoy dengan atuk dan opah.. balik melake.. bertuah punye anak!~



Thursday, May 8, 2014

tips balik kampung dengan anak kecil.. perjalanan lebih kurang lima jam..

assalamualaikum..

lame sangat tak update blog.. pertame sebab balik kampung.. alhamdulillah.. last week saye balik kampung mertue dan moyang HUZ.. kedue sebab mak banyak anak ni busy sangat.. busy dengan anak.. dengan business.. ketige.. saye sibuk pergi shopping raye.. hahaha.. yang ke empat.. sibuk main hay day.. yang keempat memang tak boleh blah.. jom cerite bab balik kampung..

minggu lepas kan kite cuti hari buruh.. jadi saye yang memang da cuti ni menghasut suami untuk balik kampung.. bukan kampung saye tau.. kampung mertue.. hasut balik kampung berjaye.. yang tak berjaye hasut duduk seminggu direct dekat kampung.. saye budget nak balik pagi sabtu sampai ahad minggu depan.. kire suami cutu 4 hari.. tapi tak approve pulak.. macammacam alasan die.. banyak kerje la.. itu la.. ini la.. tapi memang betul pon.. suami banyak kerje..

jadi suami cume cuti hari rabu dan jumaat.. 2 hari saje.. tip pertame.. balik seawal(pagi)  yang boleh.. bukan lepas balik kerje terus balik.. macam kami.. boleh je nak balik petang selase atau malam selase.. tapi taknak.. kami rehat puaspuas malam tu dan mulekan perjalanan pade pagi rabu. pukul 5 lebih kami bertolak ke perak.. sebabnye.. bile awal pagi kite segar.. hari makin cerah bukan makin gelap.. jadi kite pon makin segar.. dan pade waktu tu anak tidur.. hoyeee..  

anak seorang boleh handle lagi.. kalau due orang dan lebih? kene pulak anak yang jenis tak paham cakap lagi.. tak macam tarzan kite dalam kerete? da ganggu pemandu.. boleh mengundang bahaye.. alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. cue mase awal perjalanan Ulwan taknak tidur.. jadi saye nenenkan kenyangkenyang.. lepas tu letak dalam carseat.. ufaiarah ahamdulillah tidur.. dan dari kuala lumpur duadua anak kami tidur sampai ke kampung.. ibu abah boleh feelingfeeling balik kampung tanpe anak..

kedue.. pastikan segale makanan minuman untuk anak cukup.. sepanjang perjalanan.. kene derang terjage minta air.. air pulak takde.. lepas tu mengamuk dalam kerete.. tak mengundang bahaye ke.. macam saye.. memang tau ufairah akan mintak air kosong dan roti.. jadi sediekan tu je..sebab ufairah memang akan minta tu.. tetambah bile nampak shell atau petronas.. confirm mulut die cakap macam ni.. 'nak roti..'

ketige.. bersedie untuk berenti di manemane.. jangan pulak balik awal pagi korang pakai baju tidur.. miahaha..kene anakanak ngamuk.. duedue.. kite tak dapat handle kene minta tolong pemandu da kene berenti.. takkan nak turun kerete pakai baju kelawar.. haha.. kire pakai proper la..  macam perjalanan kami.. dari kajang ke perak memang smooth.. cume..

dari perak ke kajang.. kami bertolak lagi awal.. pukul 4.15 pagi.. dan dalam keadaan ufairah dan ulwan tak tidur.. azab wei nak uruskan 2 2 sampai berenti 2 kali sebab nak cari care macam mane nak selesekan ufairah.. memang saye pon da macam tarzan dalam kerete.. akhirnye kami jumpa caranye..

itu jela tip dari saye.. mesti korang semue da taukan.. tapi.. tip paling best.. tip pertame sebab sangatsangat membantu.. pastikan perjalanan yang korang buat tu time anakanak tidur nyenyak.. confirm relax.. boleh sembang dengan pemandu dan beri layanan dekat pemandu.. contoh layanan.. hulurkan makanan dan minuman.. korang jangan fikir lain pulak..

ulwan lepas nenen.. 
letak dalam carseat.. tengok ufairah tidur.. macam kat rumah.. 

sajenakkorangtau                 > type due perenggan stop.. tengok nasi dekat bawah.. type lagi.. stop tengok kain dekat mesin..  type lagi stop.. baju da settle.. nak basuh baju anak.. type lagi stop.. baby nangis.. settle type nak publish ulwan nangis.. korang agak la kan berape lame nak habiskan satu entry? cerite bersalin nanti.. kene aman sikit.. baru feel..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...