Friday, March 7, 2014

nikmatnya sakit bersalin..

assalamualaikum..

da tulis da tajuk langkawi final.. tapi hard disc pulak tinggal.. fikir punye fikir sampai blur tak tau nak cerite ape.. lastlast teringat buku yang saye tengah bace.. ade orang request nak tau isi dalamnye.. saye share tentang tu jela.. tapi tak boleh share banyak lagi.. bukan sebab kedekut tapi sebab saye baru bace sikit.. 

buku ni tebal tau.. ade 470 muke surat tapikan tulisannye jarakjarak.. jadi takde la banyak sangat nak bace.. tambahtambah cerite pengalaman.. memang best je bace.. saye bace malammalam sebelum tidur.. baru due malam bace da sampai 100+ muke surat.. ok la.. saye tak spend banyak mase pon.. dalam setengah jam sebelum tidur..

mase beli buku ni saye cume bace tajuk besar je.. tak bace pon ayat 'terubat hatiku dengan kelahiran sembilan permata hati'  bile balik rumah belekbelek.. syoknye bace ayat tu.. ramai anak seronokkan.. saye pon mule bace.. setakat saye bace ni tak bosan langsung.. rase nak bace.. nak bace.. nak bace lagi.. cume ade la ayat berulang.. tu je.. sebabnye pon saye baru sampai bab bersalin anak ke 4.. cerite bersalin kan lebih kurang same..

ade jugak katekate nasihat dari penulis.. katekate semangat.. saye rase bagus juga untuk suami sebab penulis ade cerite ape yang suami beliau buat saatsaat beliau sakit hendak bersalin.. cerite tentang pengalaman bersalin di hospital swasta dan kerajaan.. penulis juga memang beratkan tentang syariat islam.. best seronok sangat bace..

ade bab menjage aurat ketike bersalin.. teruskan azan lepas baby keluar sebab mase tu malaikat dengan syaitan tengah berebutrebut bisikkan sesuatu dekat telinge baby.. antare quote dalam buku ni..

'setiap kali berlakunya kontraksi, air ketuban akan mengalir keluar perlahan-lahan. ini menandakan bayi dalam kandungan semakin menurun..'

'semasa tempoh kontraksi silih berganti, umi mengingati betapa nikmatnya bersalin normal. umi membayangkan dalam fikiran, sewaktu itu betapa Allah Maha Pemurah. kesakitan bersalin mendapat ganjaran daripada-Nya. Dia memberi pahala dan ganjaran yang besar pada kaum hawa. Betapa mulianya seorang perempuan kerana rahimnya dipilih oleh Allah untuk melahirkan khalifah di muka bumi..'

bestkan ayatayat die.. belum masuk kotak tips lagi.. meh share ayat dalam kotak tips..

' penuhi masa kontraksi dengan berselawat, berdoa dan berzikir. menyebut perkataan dengan tepatdan menghayati maksud bacaan dalam hati..'

'urutan lembut dan laju berbentuk gerakan bulat di belakang pinggang dapat menghilangkan rasa tegang dan mengurangkan kesakitan'

ikutkan hati saye nak tulis semue sebab semue menarik dalam bab ni.. cube teke siape penulis buku ni? puan isyah radhiah idris.. isteri kepade che amran kumpulan raihan.. saye baru bace sikit buku ni.. terase macam nak beli buku beliau yang lain.. sebab banyak sangat manfaat.. tambahtambah tentang syariat islam..

12 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, bestnya. sheila nak p cari buku ni lah. thanks kongsi sedikit penceritaan buku tu ~~~

Nafira usof said...

Dari penceritaan Fifi nih.. akak rasa akak pon kena dapatkan buku nih.. sebab akak fobia nak beranak. kakakaka

lylyn said...

belum lg merasa pregnant... hmm doakan sy preggy =) leh sama2 brkongsi crite buku ni...

ANIM said...

tajuk entry tu ..
kak ingat nak ceriya pengalaman bersalinkan ufairah..hahaha

alamak, kak dah pencenlah:))

Kakzakie said...

Bila baca N3 ini kakak teringat saat melahirkan anak-anak pulak. Maha kaya Allah dlm kesakitan kita ada ganjaran diberikan.

Baguslah bukunya Fifi..

::EIDA:: said...

bila la tiba masanya ida nak merasai nikmat ALLAH yang satu ni.. aminnn doakan idaaa ;))

Chekgu Azrine said...

baca macam menarikla..blhla beli nanti..inshaallah

Umi Qi said...

Bagus yer fifi huraikan sedikit intipati dalam buku tersebut...ada petua dan mcm2 lg kan utk hadapi masa saat genting bersalin...

dalila said...

bestnyeeee..bile nk peknen lg ni..nk pinjam buku..haha

Rose Azadir said...

mcm best jer buku nie, nak p cari gak la nanti...anyway Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, alhamdullilah. awak dah bersalin anak lelaki kan? selamat berpantang yanggg. jaga diri baik2 ya. nanti update cerita tau. selamat pagi, sheila singgah sambil menabung sini ~~~

ieza ashaari said...

Buku yg bermanfaat. Anak dah 9 mmg byk blh dikongsi. Za ank sorg, rasa mcm cetek sgt ilmu. Byk lg kn bljr.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...