Thursday, December 8, 2011

lupe tarikh penting sebab terlebih excited nak dapat orang ketige~

assalamualaikum..

selamat pagi.. pernah tak korang lupe datedate yang penting dalam hidup korang? bagi aku datedate penting dalam hidup aku birthday aku, en.suami, parents & PIL, sibling & sapesape yang penting bagi aku la.. tak dilupe date pernikahan aku & en. suami, hari sambut menantu & etc la.. sekarang ni aku nak cerite yang aku terlupe birthday en. suami is coming around.. hihi.. terukkan..

semalam aku on FB tengok la birthday sape untuk di wish.. aku click see all nampak pulak pic baby dalam womb ni DP en. suami la tu untuk birthday person this week.. dalam hati terdetik.. aik birthday abang minggu ni ke? oh.. aku terlupe.. cume ingat date 1-disember die lahir cume tak tau bile 1 disember tu.. sekarang ni aku sibuk mencari info untuk bagi yang terbaik untuk baby dalam womb ni..

perbualan semalam bersame en. suami

aku: abg kalau malam ni pukul 12 hari khamiskan? luse abang ingat tak hari ape?
abang: luse hari sabtu tapi kite ade plan apeape ke?
aku: takde.. cube abang fikir betulbetul.. kalau syg bagitau abang nak bagi ape?
abang: abang tak teringat la yang..
aku: betul ni? fikir la lagi..
abang: tak tau la.. tak terfikir..
aku: sabtu ni kan birthday abang..
abang: haah la.. abang pon lupe..
aku: hihi.. abang nak hadiah ape?
abang: tak payah la sayang.. abang taknak apeape pon.
aku: kalau sayang postpone hadiah boleh?
abang: tak payah la.. abang taknak susahkan sayang..
aku: ok kalau macam tu baby dalam ni sayang punye sorang.. sayang nak bagi abang taknak..
abang: tu tak boleh la.. tu kene bagi.. kongsi same-same..
aku: *senyum jela..

terime kasih YA ALLAH kerane bagi peluang aku untuk merasai kebahagian ini.. semoge orangorang diluar sane akan merasainya juga.. inshaAllah.. amin!~

baby.. bile baby besar and baby buka blog ibu ni.. ibu dan abah nak baby tau yang kami berdue sangatsangat menatikan kehadiran baby.. sangatsangat menyayangi dan menghargai baby.. semoge baby ibu menjadi kakak @ abang yang soleh dan solehah dan menjadi contoh yang baik untuk adikadik.. inshaAllah..

Wednesday, December 7, 2011

disposable diaper or cloth diapers?

assalamualaikum..

celaru minda, celaru fikiran.. sekarang aku da 35 or 36 weeks kot.. macam tengah tunngu hari.. perut aku masih kecil.. cute miut je sebab kalau mommy lain yang preggy 7month pon besar lagi perut derang.. tapi sebab care aku berjalan pon da kalahkan penguin.. ade yang da bertanye bile aku nak bersalin.. aku jawab semalam je.. hihi.. gurau kan..

same macam mommy-to-be or mommymommy lain, semuenye nak yang terbaik untuk anakanak kan.. aku lebih teruje kepade breastfeeding.. sejak awal preggy lagi aku da mule buat research.. mencari info dan belajar tentang susu ibu.. setakat ni da attend 2 seminar tentang susu ibu.. ni aku cerite kat entry lain ye.. sekarang aku da tersedar tentang diapers anak pulak.. wakaka.. jahil betul dalam babbab ni.. da 35weeks baru nak terhegehhegeh merangkak mengumpul info tentang diapers..

aku cari perbezaan DD & CD.. kelebihan dan kekurangan.. kalau pilih CD care basuh.. care simpan.. jenis material.. banyak atceli nak kene study.. tapi bile bace pengalaman mommymommy yang bekerjaye berjaye menCD-ing baby derang aku jadi teruje.. tapi masih banyak yang perlu aku pelajari..

dan sekarang aku confius either DD or CD.. waaarrrgghh.. tolong...

Tuesday, December 6, 2011

3D and 4D scan @ vision college..

assalamualaikum..

lalalala~ gembire je hati bile teringat time nak pergi scan 3D and 4D scan at vision college kelana jaya last october.. 11 oktober 2011.. mase tu baby dalam womb ni baru 26weeks 3days.. berat baby pon baru 926gram.. sekilo pon tak sampai.. kecik je kan.. aku bayangkan kecik sikit dari kampit gule or tepung yang sekilo tu.. hihi.. orang yang scan tu pulak kate baby ni kurus lagi.. kalau da 32weeks memang akan chubby.. macam sekarang ni la kot.. da 2346gram around 2.3kg.. mesti da besar and tembamkan.. jom tengok pic 3D baby ibu dalam womb ni..




rase rindu bile tengok pic ni 1 1.. tak sabar nak jumpe.. terime kasih ALLAH di atas nikmatMU.. semoge kawan-kawan yang masih menanti akan merasai ape yang aku rase sekarang.. makbulkan doa hambaMU ini.. amin Ya Rabbal al- amin..


kurus lagi baby ibu mase ni.. tak sampai 1kg pon..

makin lame sesi scan baby ibu makin nyorok.. malu kate orang tu.. last sekali ibu dapat muke baby dari tepi yang masam je.. atuk kate hidung baby mancung.. sebab kurus lagi kot.. tunggu baby keluar ibu telek 1 1.. hehe..

mase mule-mule scan elok je baby ibu angkat tangan siap senyum.. bile da 5minit je baby ibu malu.. mule-mule tutup muke dengan tangan.. tak cukup tangan baby ibu angkat kaki sampai tutup muke baby ibu.. last sekali baby ibu buat muke tak puas hati.. tapi ibu puas hati sebab dapat tengok baby ibu.. hihi.. semoge baby ibu sihat di dalam womb ibu.. ibu rindu baby ibu even baby ibu ade dalam perut ibu.. abah dan ibu tak sabar nak jumpe baby!~




2nd maternity & children expo-part 2

assalamualaikum..

haish.. berhabuk da blog aku ni.. fuhh.. fuhh.. kasi terbang sikit habuknye.. tinggal blog dekat seminggu jugakkan.. tak sangke pulak.. even maternity & children expo da lame da habis, aku tetap nak update pasal expo ni.. aku macam biase la.. kalau da lame da cite tu, aku baru nak cerite kat sini.. tak kesah la kan.. sebab expo ni bulan march 2012 ade lagi.. en. suami da pasang angan-angan nak g lagi even mase tu kami da ber3.. hihi.. inshaAllah.. aku 50-50 la sebab baby pon masih kecik.. tapi kalau fikir seronok tu memang nak pergi lagi la.. thanks TCE sebab buat expo yang macam ni.. pade sape-sape yang tak sempat pergi tu jangan lupa 3rd maternity & children expo march 2012..

bagi aku expo ni memang best.. di luar jangkaan aku la ke seronokkannye tu.. memang berbaloi-baloi la.. rugi sape yang tak pergi.. macam aku dengan en. suami.. siap ambil cuti.. tu pon jenuh aku memujuk en. suami sebab hari tu die ade meeting pasca cabinet last-last die kate tak rugi mintak cuti.. aku memang berkampung kat sane 3hari 2 malam.. pergi pagi balik malam.. (^_^)/ terserlahkan keterujaan aku menyokong expo ni..

sini aku kasi cerite sikit pasal expo ni.. mane tau boleh jadi rujukan pade korang yang nak pergi untuk march 2012 nanti..

kedai-kedai atau booth-booth disane.. memang banyak la kan.. sampai 3hall dekat MVEC tu.. selalunye ape yang kite cari tu ade la.. macam-macam jename ade.. bukan takat tu je.. siap diskaun lagi.. antare kedai yang ade kat sane mothercare, pureen, bebe, medela, mumsdream, moms liltle one dan macam-macam lagi la.. aku lupe actually.. hihi.. kedai-kedai online pon banyak.. kat sane ade booth susuibu.com dan banyak lagi booth-booth yang kite rase memang patut ade la untuk parent especially parent-to-be macam aku dan en. suami.. pengalaman pertamekan..

kat bawah ni aku paste la pasal exhibit categories..

- Maternity Clothing & Accessories
- Slimming, Beauty & Health Care Products
- Breast Feeding & Mommy's Group
- Baby & Children Garments & Accessories
- Baby & Children Bedding & Furniture
- Toys, Playing & Learning Products
- Early Education, Training, Courses
- Programmes & Products - Food, Fedding & Nutrition
- Medical Biotechnological & Stem Cells Services
- Insurance & Financial Institution
- Photographer Services for Children & Parents
- Stroller & Gear, Travel Products
- Baby & Children Cares & Daily Use Products
- All Products & Services Related to Children,
- Parents & Parents-to-be
::sumber TCE::

memang semue yang tersenarai ade la..

aku pergi sane 3hari dari pagi sampai malam aku just beli:
-baju 5-6pasang untuk si comel dalam dalam womb ni.. harge bermacam-macam harge tapi murah..
-crochet hat 1 RM12.50..
-botol susu tommee tippee yang 5oz x 2 RM26.**.. ni memang murah sebab N.P RM48.**
-comforter + pillow + 2bolsters brand Pooh Classic RM60 N.P RM79.90
-set cooler bag + storage bottle x 3 + ice pack x 3 RM100
-bengkung RM45 N.P RM55 + losyen mustajab super hot RM19.**
-pureen wet tissue + pureen strech mark losyen

tu jela kot yang aku beli mase expo tu.. sikit je kan.. dapat la jimat sikit dengan diskaun yang ditawarkan..

sampai sini jela dulu aku cerite pasal kedai-kedai kat expo tu.. aku tak cerite banyak sangat sebab aku kurang berjalan..aku lebih kepade seminar yang ade.. nanti aku sambung lagi pasal seminar pulak..

2nd maternity & children expo-part 1


::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...