Friday, September 28, 2012

care hilangkan sembelit baby..

assalamualaikum..

lammmmeeeennnyyyyeeee tak update.. hihi.. saye rajin blogwalking pulak sekarang ni.. bace entryentry orang dan jadi silent reader.. syiok.. pengalaman banyak mengajar kite kan? macammacam yang saye belajar dari blogwalking ni.. hari isnin lepas saye emergency leave lagi.. yeeaahh.. merah lagi buku servis saye.. takpe la demi anak tercinte.. tu la da ade anak ni.. cuti kite pon kene bagi kat die.. alasan betul kan? actually malam ahad tu hujan lebat sangat.. siap guruh semue.. bile sampai pagi isnin sejuk.. haha.. malas nak g kerje.. nak bangun pukul 5.30 sembahyang subuh pon malas.. dragdrag 5.45 baru bangun.. bile da kat bilik air ambil air sembahyang.. terdetik dalam hati.. boleh je g keje ni.. da segar la katekan.. lepas sembahyang subuh tanye en. suami.. abang nak g keje tak? husband kate taknak.. saye pon relekan jela.. emergency leave hari tu..

kebetulan pulak ufairah tak berape sihat hari tu.. saye tau ufairah tak berape sihat pon lepas buat keputusan nak cuti.. instinct ibu kot.. saye jage ufairah di rumah dan en. suami kemas stor di sebelah rumah.. ufairah yang tak berape sihat menangis dengan tibetibe.. saye pelik sangat.. tak lame lepas tu cek cloth diaper die tengok ade najis.. saye pon cuci la vontot die.. ufairah main macam biase.. tetibe die menangis lagi.. saye pon pujukpujuk.. tapi bunyi die nangis tu lain.. macam tahan sakit.. cian sangat anak ibu.. saye still tak dapat detect lagi nape die nangis.. bile tengok cloth diaper die ade lagi najis.. saye suruh en. suami tolong cucikan vontot ufairah.. mase nak cuci tu saye nampak ade najis melekat kat vontot ufairah..

en. suami cakap.. yang die tak puas berak la.. saye tengok najis die ade darah sikit.. aiii.. ni bukan tak habis berak abang.. ni sembelit ni.. saye pon korekkorek  gune care saye la nak keluarkan najis yang tersangkut kat dalam.. cian ufairah nangis.. sakit kot.. saye seumur hidup pernah kene sekali je kot.. tu pon sekse sangatsangat.. ape lagi.. saye terus bukak lappy cari la carecare nak hilangkan sembelit.. yang banyaknye care nak elakkan sembelit.. makan tu makan ni.. tapi kalau da kene sembelit nak hilangkan cemane? saye ade jumpe satu petue yang saye rase sangat berkesan..

seronok sangat bile dapat buat bende tu kat ufairah.. petang pulak ufairah mainmain dengan en. suami.. en. suami tengak ciumcium time die baraing.. tengah ketaweketawe tetibe menangis.. sakit perut ke ufairah ni.. sebelum tu saye da sapu minyak kat perut ufairah.. uruturut bagai.. ntahntah berak lagi.. abah saye cakap.. try tengok vontot die.. takut die berak.. saye angkat ufairah bawak masuk bilik baringkan atas katil.. bukak cloth diapers.. yeeee.. memang betul die berak.. ade najis tersangkut.. saye pon pegang kaki kanan dan kaki kiri die.. gerakkan kedepan kebelakang macam orang kayuh basikal tu.. (boleh bayangkan tak?) laju je najis tu keluar.. sampai la keluar najis yang agak lembik.. lege betul ufairah mase tu.. lepas cucicuci.. saye susukan san ufairah tertido kepenatan.. kesian anak ibu.. ade hikmahnye kenape ibu cuti hari tu..

jadi petue sembelit adelah.. gerakkan kaki baby macam kayuh basikal mase die nak buang air.. saye ade terbace.. bile buat gerakan macam tu.. kirenye kaki tu da menekan usus kat dalam perut baby.. jadi boleh la bantu baby untuk buang air besar.. harap dapat membantu.. dan semalam malam ufairah diserang sembelit lagi.. kesian anak ibu.. da kenal da tangisan sembelit die even baru due tige kali diserang sembelit.. semalam puncenye ufairah makan nasi putih di rumah BS.. sebabnye 12 kiub makanan termasuk bubur ikan, sayur dan buah tak cukup untuk ufairah.. (bubur ufairah pakai organic brown rice) kuat makan anak ibu ni.. tapi kurang minum.. mungkin tu la punce nye..

8 comments:

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is dah datang menjenguk dan akan berada di blog ini buat beberapa minit (^____^) ubat rindu nak komen

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is pun ada baca... senaman tu bagus untuk hilangkan kembung perut baby, xsangka ia berguna jugak untuk sembelit... satu info baru (^___^)

tiefazatie said...

owh..ada gak tips ye..nice..hee..

fifi said...

sis is.. haah.. mmg bergune pon.. rase seronok sebab lepas buat tu hilang da sembelit anak.. semue najis keras die keluar habis..

ifa.. haah.. buat rujukan diri sendiri jugak nanti2..

fifi said...

sis is.. haah.. mmg bergune pon.. rase seronok sebab lepas buat tu hilang da sembelit anak.. semue najis keras die keluar habis..

ifa.. haah.. buat rujukan diri sendiri jugak nanti2..

SweetLikeWhat said...

tq fifi..boleh anez buat kat hannah nanti..

hugsss... :)

Hana Soffelia said...

good info babe. Blh try if naurah sembelit nanti.

Manja Anakku said...

Assalam. Momies yg ank ada masalah sembelit pnh try x bagi susu kambing? Mmg pilihan yg terbaik ibu2 yg mmbuat pilihan mmberi ank susu kmbing berbnding susu lembu. Mknn kegemaran nabi kita sudah tentu byk kebaikannye lg2 susu kmbing yg dicampur dgn mknn sunnah. Utk tahu kebaikan dan khasiat susu kmbing+ mknn sunnah yg lain jemput singgah blog sy ye..nk dptkan susu kambing Lennoza+7mknn sunnah pun boleh kt situ..http://manja-anakku.blogspot.com/?m=0

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...