Tuesday, March 31, 2015

Muratabak paling sedap di kajang..

Assalamualaikum..

awalawal pagi dah update blog.. bukan sebab apa.. sementara free.. kejap lagi.. makin lame makin banyak kerja datang.. lagi pon.. pepagi kononkonon fresh gitu.. hihi.. sehari dua ni mungkin korang akan tengok entry makan je.. rase macam dah lame tak share tentang makanmakan..

hari ni saye nak review tentang street food.. MURTABAK.. selalu cerite makan free dekat hotel je sebab ikut suami kan.. hari ni kite cerite tentang street food.. saya jenis tak kesah makan dekat manamana asalkan kedai atau stall tu bersih dan tentu sekali halal la..

murtabak paling yummmeeehhh.. paling sedap di kajang dekat je dengan rumah saye.. kalau dekat bangi orang selalu pergi beli murtabak dekat UNITEN tu kan.. murtanak besar dan tebal tu.. tapi murtabak di kajang ni.. standard size je.. tiada yang luar biase dengan size die.. tapi isi die yang luar biase..

tunggu nanti saya letak gambar dekat bawah.. kepade korangkorang yang berpuasa.. mohon tak scroll ke bawah.. buka puasa nanti baru scroll ye.. hehe.. kat bawah nanti saye cerite jugak.. macammana nak buat murtabak korang lagi sedap.. serius tak tipu.. sedap.. special..

murtabak ni ade letak sayur.. daun ape ntah.. saye tak dapat nak pastikan.. daun sup ke daun ape ntah.. tapi setiap kali balik kerja.. saya kannaik motor.. lalu tepi kedai tu.. kedai tu kan tepi jalan.. bau murtabak tu harum sangat.. korang pernah pergi pasar malam or lalu manamana kedai murtabak terbau murtabak? takde kan.. daun dia tu.. buat murtabak tu jadi lagi special..
sayur tu.. korang tau tak sayur apa?

sebenarnya.. dah lama teringin nak makan murtabak tu.. bila lalu bau.. bile lalu bau.. tapi tak sempat nak singgah.. sama ada terkejar nak ambil haziqah ufairah dengan haziq ulwan.. atau pun saye dah basah kene hujan.. eh.. bukan saya yang basah.. baju hujan..

alhamdulillah.. semalam saya sempat singgah beli murtabak tu.. turun motor order.. 'dik.. murtabak daging tiga.. bungkus dua satu' satu nak bagi pengasuh.. adik tu balas.. 'lambat sikit boleh kak' saya sedih dah.. 'lame mane?' adik tu balas.. ' bawang habis kak.. ni balik ambik' ha.. lagi satu kedai ni.. tak boleh lewat.. kalau lewat.. korang tengok die kemas kedai je.. kena pulak stall dia tepi sekolah.. tepi taman permainan.. laju je orang order sebab tergoda dengan bau tu..

murtabak panaspanas..

saya sanggup tunggu korang.. sebab teringin sangat.. dalam murtabak tu? penuh dengan daging korang.. saya tak suka ayam.. jadi saya order murtabak daging je.. daging dia besarbesar.. seketul seketul.. lembut tak liat.. setiap gigitan ade daging.. saya tak tipu.. nanti saya tunjuk gambar.. bukti murtabak tu memang betulbetul superb.. tapi korang janji.. jangan teringin pulak.. hehe.. 

cuba korang tengok daging die.. bersepahsepah.. sedap..

meh nak share macam mane nak buat murtabak korang lagi sedap.. senang sangat cara dia.. korang beli murtabak kegemaran korang.. dah beli murtabak.. cepatcepat balik rumah.. ambik cheese dalam fridge.. murtabak belah dua.. kalau beli sekeping.. letak cheese tengahtengah masa murtabak panaspanas.. nanti cheese tu melting.. superb habis murtabak korang.. senang sangatsangatsangat kan..

nampak tak melting cheese.. murtabak di masak sempurna..

sebab apa saye cakap cepatcepat balik rumah? sebab saya taknak murtabak tu sejuk.. saya malas nak panaskan.. hahaha.. kalau rumah korang jauh dari kedai murtabak.. korang panaskan dulu atas pan.. tak pon.. potong dua.. lapik cheese.. masuk microwave or oven panaskan.. nanti cair jugak.. jadi la murtabak cheese yang superb..

sebab dah lame sangat teringin murtabak.. kene pulak saya potong dua letak cheese.. saya makan sekeping semalam.. hahaha.. tak pernahpernah kot makan murtabak sekeping.. memang pecah rekod.. kena pulak panaspanas makan.. memang tak sedar la habis sekeping.. mulamula niat nak makan separuh.. sekali rasa tak puas.. potong lagi suku.. lastlast.. suku je pon lagi habiskan terus lah.. hahaha.. buruk lantak.. memang susah nak diet.. tapi percayalah.. memang sedap sesangat sangat sangat..

kuah muratabak ni die bagi kuah macam kari tu je.. duludulu ade kuah bawang.. sekarang derang tak buat dah.. saya suka kuah bawang.. tak suka kuah kari tapi kedai ni punya kuah yang macam kari tu sedap.. tak cair tak pekat.. semalam separauh lagi tu la saye try makan dengan kuah.. tu yang terlajak dari tiga suku keping ke sekeping.. hahaha..

kuah murtabak.. tak cair tak pekat.. daging seketul terkeluar.. bukan saya letak ye..

dekat mana kedai murtabak tu? dekat sungai kantan kajang.. dekat jalan besar sungai kantan kajang.. dekat dengan sekolah kebangsaan sungai kantan dengan sekolah rendah agama sungai kantan.. tepi taman skateboard.. ade banyak stall makanan yang lain jugak..

Wednesday, March 25, 2015

teringin nak sambung cerita langkawi.. tapi..

assalamualaikum..

lame tak menaip entry.. jumaat saye terpakse half day sebab dapat call dari pengasuh.. suare pengasuh cemas.. saye memang risau sangat.. ingat apeape jadi pada HUZ saye.. rupenye mak pengasuh meninggal.. Allah hu akbar.. die terpaksa balik singapore.. saye pon.. grab bag.. balik rumah secepat mungkin nak ambil anak.. kesian pulak dekat pengasuh kalau lambat..

tak dapat update blog hari jumaat.. sabtu kawan baik saye kahwin di ipoh.. gerak pergi ipoh.. sampai ipoh.. lepas kenduri.. suami on GPS.. 'yang.. lagi 83km sampai tol bukit merah.. balikkampung pon syok..' hahaha.. balik lah kami ke kampung.. bincang punye bincang.. isnin baru balik kajang.. pengasuh mungkin cuti isnin tu.. memang betul tekaan saye..  isnin die cakap masih di singapore.. macam biase.. 

bile duduk kampung.. malas nak balik bandar.. haha.. tenangkan dekat kampung.. kami pon drag cuti selase.. hahaha.. dasar sangatkan.. jadi baru la saye masuk kerje hari ni.. punye la syok nak ingat cerite.. bukak folder langkawi.. dapat la 'panggilan' dari bahagian dalila..  http://mammadanish.blogspot.com/ .. kene buat kerje bahagian derang.. sepetangbriefing.. turun bawah dah 4 lebih.. memang tak sempat nak fefeeling up pasal langkawi..

esok pulak.. ade kursus pagi sampai petang dekat JPA.. macammacam dugaan sangat nak update pasal langkawi.. belum ke korea macam sis JM.. hehe.. mgkn lagi banyak dugaan.. kerja hakiki tak buat lagi ni.. jumaat nak settle kerja bahagian dalila.. tapi takpe.. inshaAllah.. saye akan cube.. atleast satu entry langkawi minggu ni..


kami di ipoh..
abaikan tuan tanah yang melebar..

Thursday, March 19, 2015

langkawi 2015 - part 1..

assamualaikum..

tak tahu nak mule macam mana.. dalam hati nak menulis tentang bersalin ulwan.. lame sangat dah peram ni.. tapi inshaAllah.. saya ingat cerita tu.. kami pergi langkawi hari jumaat petang.. jadi pagi tu kami kerja dulu.. selalu kalau jalanjalannaik flight.. abah dengan ummi akan hantar ke airport.. kali ni kami pergi sendiri.. malas nak susahkan orang.. tambah pergi balik hari kerja..

boarding pass kami

saye dengan suami half day hari tu.. balik rumah.. suami pergi solat jumaat dulu.. saye siapsiap.. kemaskemas.. suami balik suami tolong kemas.. settle semue drive pergi putrajaya.. kami parking kereta dekat putrajaya dan naik ERL sampai KLIA 2.. jimat sikit parkingnye..
dekat putrajaya central..
dalam ERL

ulwan fisrt time naik ERL.. ufairah second time.. tapi kali ni ufairah dah besar.. paham sikit.. seronok la die dapat naik keretapi.. saye memang dah ready dari segi mental dan fizikal sebab ramai cakap KLIA 2 besar ya amat.. alhamdulillah.. sebab dah ready.. tak terase besar.. hehe.. cume waktu balik.. nak ambik beg.. terase jauh ya amat.. haha..

kami nak jugak gambar dekat sign KLIA 2 ni..
tengah tunggu nak boarding..
saye nak naik kapal terbang ni..
kami dalam flight sebelum take off..

perjalan pergi.. alhamdulillah.. smooth sangat.. tapi dalam hati risau sebab kami takde kereta sewa lagi.. hahaha.. mane nak korek kerete sampai sane.. dah lah kami sampai nak maghrib sebab boarding time 17.45.. moga Allah permudahkan.. nanti saye share.. bukan sebab taknak tempah.. tapi sebab mahal.. tanye dah ramai orang.. harge mahal.. kami try care ni.. alhamdulillah.. murah..

Wednesday, March 18, 2015

Jom join contest ::PARENTLITE:: wordless wednesday #57

assalamualaikum..

contest PARENTLITE

korang jom la support kedai online saye dengan join contest ni.. syarat die ade facebook je.. dengan kalau pos.. boleh pos with in Malaysia ye.. doakan saye!~ terima kasih..

Friday, March 13, 2015

SELAMAT HARI ULANGTAHUN YANG PERTAMA HAZIQ ULWAN..

assalmualaikum..

waktu saye menaip ni pukul 11pagi.. waktu ni.. setahun yang lepas.. saya ada dalam pool.. dalam pool untuk melahirkan ulwan.. Allah hu akbar.. sekejap je mase berlalu.. tak sangka ulwan dah setahun.. ade kawankawan gelar ulwan organic baby.. sebab..

ulwan lahir ke dunia tanpa sebarang ubat.. dan saya dan suami memilih untuk tidak memberikan sebarang suntikan imunisasi kepada ulwan.. ulwan juga.. sehingga ke saat ini.. tidak diberi makanan.. puree mahupun pejal.. 

selama setahun ini.. ulwan keluar dari perut ibu.. ulwan membesar hampir 3 kali ganda dari berat asal.. hanya dengan susu ibu.. Allah hu akbar.. alhamdulillah.. syukur.. Allah memberi peluang kepada saya untuk menyusukan ulwan sepenuhnya dengan susu ibu.. 

selamat hari lahir ulwan sayang.. selamat hari ulangtahun kelahiran baby organic ibu.. ibu sayang kamu.. ibu sayang kakak kamu.. ibu tak mengharapkan apaapa dari kamu.. cuma.. di dunia ini.. kejarlah akhirat.. jagalah kakak kamu.. kalau ada rezeki kamu ber adik.. jagalah adik kamu.. ibu sayang kamu.. sayang anakanak ibu.. sangatsangat..

sempena hari lahir kamu.. ibu buat no baked cheese cake semalam.. hari isnin ibu buat nutella cheese cake.. tapi semue kamu tak boleh makan.. takpe..susu ibu yang kamu minum tu memang dari kekkek yang ibu makan.. ibu pump susu.. susu tu dari kekkek yang ibu makan jugak.. lagi satu.. sudahsudah la growth sprout kamu tu.. kalih tahun.. hahaha.. bagi ibu relex sikit.. seminggu dah ni.. tapi lagi kesian dekat abah.. jage kamu tengahtengah malam.. ibu bantai tidur.. 

gambar last sebelum setahun..



resepi no baked cheesecake..

assalamualaikum..

garagara mengupload gambar cheesecake yang super duper sedap.. yummy.. ramai yang mintak resepi.. saye tak kesah.. boleh nak share resepi sebab resepi ni pon saye google jugak.. kahkahkah.. cuma macam biasa.. akibat malas menyukat dengan sempurna.. contoh.. kalau timbang dah terlebih malas nak kurangkan.. atau nak ngamngamkan dengan sukatan.. terderhaka lah sikit dari resepi asal..

nak buat kek ni senang je.. takde oven pon boleh.. cume kene ade peti ais.. sebab kite 'bakar' kek ni dalam peti ais.. nilah cheese cake yang paling senang pernah saye buat.. kalau boleh.. lepas ni nak cari lagi senang.. macam pergi beli je dekat secret recipe.. dah.. jommemasak..

bahan-bahan..

untuk cake
250g cream cheese (saye pakai 300g.. terlajak..)
200g non diary whiping cream..
3/4 cawan gula (saya pakai 1/2 cawan brown sugar)
1 1/2 sudu gelatin
100ml air panas..

cake base

150g biskut oreo
80g unsulted butter -dicairkan (saye pakai je salted butter..)

cara-cara..

cake base..
1- hancurkan biskut.. saye pakai blender kering..
2- masukkan butter kedalam blender kering bersama biskut hancur tadi.. blend lagi..
3- masukkan dalam loyang.. tekan2.. ratakan.. sejukkan dalam freezer 15-30minit..

cheese cake

1- pukul non diary whiping cream sampai kembang..
2- dalam bekas yang lain.. pukul cream cheese dengan gula sampai kembang..
3- masukkan gelatin.. (yang dicairkan bersame 100ml air panas)
4- campurkan adunan cream cheese gula dan gelatin ke dalam adunan non diary whiping cream..
5- gaulkan dengan cara kaup balik sehingga rata..
6- tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan cake base tadi.. ratakan..
7- masukkan dalam peti.. dan sejukkan sehingga set.. saye sejukkan hampir 3 jam.. tu pon main tukartukar.. kejap freezer.. kejap chiller.. tak sabar.. hahaha.. ade yang sejam setengah dah set..

saye rase saye punye dalam sejam da set sebab letak dlm freezer.. tapi takut nak cabut loyang.. tunggu la dekat 3jam..

topping pulak..
saye beli strawberry filing.. letak air panas sikit.. kacau2.. tuang dekat atas.. siap.. 

senangkan..

gambar? kat bawah ni.. sila jamu mata anda..



terliur tak????

Thursday, March 12, 2015

adik faqih

assalamualaikum..

minggu lepas balik melaka.. jumpe adik kesayangan saya..
sejuk hati tengok dia macam ni..
seronok sangat..
walaupon takde exam besar..
UPSR PT3 dan SPM..
tapi family kami tak kesah..
biarlah dia.. asalkan dia bahagia.. dia seronok..





waktu ni saya hantar adik balik ke pusat tahfiz dia.. waktu nak maghrib.. semua dah bersedia nak berjemaah.. seronok tengok semua berserban.. Allah hu akbar.. moga ulwan pon begini..

Wednesday, March 11, 2015

cerita baby Nu'man.. bila si ibu ingin menyusukan anak dengan susu ibu.. tapi baby disumbat FM..

assalamualaikum..

sempena wordless wednesday.. saye nak tepek gambar..
tapi gambar yang penuh dengan tulisan.. kalau rajin bace.. kalau malas bace status je.. 
selamat membace di entry WW.. hehe..

















nakbocor rahsia            > kalau korang bace semue 'gambar' ni.. ade name yang saye lupe nak tutup.. hehe.. takpela.. 1 je..

Tuesday, March 10, 2015

ulwan merangkak!!

assalamualaikum..

dalam duk cakapcakap ulwan skip merangkak.. semalam ulwan merangkak!!!! hahahaha.. die lupe kot yang die tak boleh merangkak.. die merangkak laju.. macam die menyusur tu.. takde rupe macam baby yang baru mule belajar merangkak..

takde macam teragakagak nak hulur kepale ke depan.. laju je menonong.. gambar? takde.. haha.. sebab mase tu ulwan nak merangkak kat saye.. kalau saye bangun.. confirm terstop aktiviti die tu.. dah tentutentu gambar pon takde.. tapi tu la sekali die merangkak.. haha.. 

lepas tu ape lagi.. die meniti dekat sofa.. hujung ke hujung.. tak tau la step ulwan ke mane.. dari meniarap.. menyusur terus duduk.. lepas tu berdiri berpaut.. meniti kat bende.. last sekali merangkak.. lawak kot.. tak kesah la.. asal anak sihatkan.. 

ufairah pulak.. bile tengok adik merangkak ape lagi.. 'ibuibu.. kakak pon merangkak' taknak kalah.. hahaha.. layankan jela.. anakanak.. asal kamu bahagia..  ibu lagi bahagia.. jap lagi balik kerja nak tanye pengasuh.. ulwan merangkak ke tak..

tau umur ulwan berape? khamis ni ulwan setahun.. haha.. setahun baru nak merangkak.. tu pon lepas berdiri.. meniti pegang bende.. anakanak.. cerdik sungguh kamu.. soleh sungguh kamu.. juga kakak kamu.. solehah sungguh.. ibu sayang kamu berdua!~

si comel saye.. rinduuunye.. 
tengok.. salah sorang mesti spoil.. duedue kerje menggeram sesame sendiri..
ufairah tu tengah menggeram kat ulwan tu.. sampai terpejam matemate.. 
ha.. ni baru elok sikit..pakai flash.. sharp sikit.. kalau tak pakai flash.. confirm gegar..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...