Thursday, August 28, 2014

fifi pergi bekam..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. pepagi da semangat nak update blog.. jadi.. berbekam boleh tingkatkan semangat nam update blog kot.. hahaha.. teori sendiri.. macam entry sebelum ni saye ade cakap da set appointment untuk bekam kan.. alhamdulillah menjadi dan bejalan dengan lancar..

lepas sembahyang maghrib dekat rumah.. lajulaju saye siap dan terus gerak ke bangi.. janjji pukul lapan dekat sane.. ngam sampai 8.01.. kelewatam sedikit.. maaf ye dik.. mase saye sampai pon da ade sorang akak ni berbekam.. akak sebelah saye tu kene darah tinggi.. mase mulemule datang darah die 170/109.. tinggi sangat kot.. alhamdulillah lepas bekam darah die turun.. jadi 128 rasenye.. bawah saye tak tahu..

tukang bekam (TB) ajak saye masuk bilik.. salin kain semue.. terus TB cakap.. akak nak bekam belakang badankan? saye cakap kalau boleh nak bekam kepale sekali.. adik tu kate.. kalau kepale kene cukur sikit.. saye agree je asalkan hilang sakit kepale saye.. sebelum datang tu memang dah mintak izin suami nak bekam kepale.. yela.. nanti kepale kene cukur.. balik rumah terkejut suami tengok.. haha..

mulemule TB tu bekam angin dulu.. sakit sikit je.. masih boleh tahan la.. saye memang tak berani nak gerak sebab ade due point TB tu letak kat leher.. mulemule ngeri jugak.. tapi alhamdulillah takde ape yang berlaku cume geli je.. haha.. semue saye buat 10 point.. satu dekat kepale.. due dekat pinggang.. due dekat leher dan selebihnye dekat belakang area bahu..

mase TB tu uruturut belakang saye.. erk.. erk die sendawe.. mase bekam angin tu.. berwap dalam cawan kate TB tu tande saye banyak angin.. lagipon kate TB kene bekam angin baru tak sakit mase cucuk untuk keluarkan darah.. settle bekam angin TB tu cucukcucuk belakang saye keluarkan darah.. tak sakit dan professional.. sistematik care TB tu buat kerje.. memang best la..

mule la bekam darah.. memang terase ngeri bile nak cucuk.. tetambah area kepale dengan leher.. tapi takde ape pon.. saye yang lebihlebih.. macam biase.. tak dapat tengok berape lame die tunggu.. yang saye rase.. sampai satu tahap TB bukak cup dan lap darahdarah tu.. bile time dekat leher TB kate.. kat leher berlendir kak.. saye tanye kepale.. TB kate pon berlendir.. jadi bahagian yang kritikal leher dan kepale.. habis lap semue.. 

TB cucuk lagi sekali.. ambik ko.. tahan la.. selamat tak sakit.. habis cucuk sedut lagi.. kali pertame banyak darah kate TB.. kali kedue kurang dah kate TB.. darah tu Tb lap dengan tisu.. saye malu nak snap gambar.. tapikan.. memang saye rase nak pergi lagi.. mungkin bulan depan.. kate TB.. sebulan sekali boleh bekam.. inshaAllah saye nak buat 3 kali berturutturut..

lepas da settle bekam saye sembangsembang sikit dengan TB tu.. TB tu kate saye banyak angin.. ade setengah orang kalau banyak angin akan rase 'merenyam' kat tempat bekam tu.. kalau boleh pantang seafood tige hari.. memang merenyam kot.. miang sangat.. jadi saye memang banyak angin.. lagi syok dalam bekam nikan.. lepas bekam tak berhenti saye sendawe buang angin.. tak cukup sendawe.. kentut jugak.. rase ringan kepale ringan badan.. lepas ni nak buat lagi.. inshaAllah..

sorry entry takde gambar.. ade gambar lepas bekam tapi aurat kot nak tunjuk.. entry type pagi.. publish tengah hari..

Wednesday, August 27, 2014

ulwan dah meniarap secara rasminya

assalamualaikum..

serabut kepale otak fikir nak update ape.. dasyat tak dasyat.. memule entry da keluar perkataan serabut.. ntah la.. lately rase malas nak update blog.. nak lepaklepak bw je.. nak tulis komen pon malas.. hebat tak hebat saye ni.. hahaha.. bile mood nak sampai pon tak tau.. tunggu punye tunggu sampai hari ni tak sampaisampai.. 

sebelum menaip entry ni.. dekat 2 jam saye belek gambar kot datang idea nak menulis.. harom tak datang.. aiseh.. memang dasyat tahap kemalasan sekarang ni.. saye tahu hari ni hari rabu.. senang tepek satu gambar.. wordless katenye.. masalahnye.. nak tepek gambar mane pon tak tau.. kritikalkan saye.. memang rase lesu sangat.. mengantuk due tige hari ni.. dan satu keputusan telah diambil.. malam ni saye nak try berbekam.. tunggu dan lihat feedback dari saye..

ok.. kembali pade cerite asal.. korang tengok sampai due perenggan saye nak membuktikan kemalasan saye.. alhamdulillah.. ulwan da boleh meniarap.. saye taktahu bende tu jadi bile since mase 3 bulan lebih ulwan lupe yang die tak pandai meniarap lagi meniarap 2 minggu sekali.. haha.. jadi mase 5 bulan ni ulwan kerap meniarap.. sikitsikit nak meniarap.. jadi saye assume ulwan boleh meniarap mase umur 5 bulan..

gambar meniarap? takde.. hahaha.. dasyat betul saye ni.. malas.. nanti ulwan meniarap saye rakam or snap gambar ye.. inshaAllah.. korang.. please doakan saye rajin.. semangat.. tabah sabar.. anak due ni sangat menduge iman. sangat menduga kesabaran.. sangat penat walaupon suami banyak sangat sangat sangat membantu..

my soulmate.. my backbone.. love u suami!

Monday, August 25, 2014

gambang resort city - ekh.. ade lagi ceritegambang? #part 7

assalamualaikum..

lame tak update blog.. mood memang ke laut.. ntah ke mane ntah.. tapi rase nak update tu ade.. godek punye godek gambar.. keluar folder gambang.. jadi maafkan diri ini ye.. ni sambungan entry bulan 12 tahun lepas.. hahaha.. dari anak satu ke anak 2.. jenuh nak recall cerite.. nak mule susun ayat pon tak tau cemane..

habis cerite gelagat ufairah kat entry gambang yang lepas meh nak cerite hal lain.. bile bace balik entry gambang.. banyak gile tak cerite lagi.. mati nak ingat balik weh.. saye da due tige kali bukak entry lepas.. bace entry lepas.. belek gambar lime enam kali.. jenuh nak ingat.. ni lah padah peram entry macamnak buat keju..

mase pergi gambang tu tak sangke pulak hujan sepanjang mase.. jadi saye tak dapat buat aktiviti luar dengan ufairah mase suami kerje.. jadi saye ade belikan ufairah mainan.. mainan biasebiase je.. tu pon beli dekat seven eleven.. asal ufairah boleh buat main jadi la.. takde la die bosan duduk dalam bilik je.. mase beli tu tak sangke ufairah tau function mainan tu..

hahaha.. ibu under estimated anak.. betul korang.. mase tu ufairah baru setahun lebih.. saye memang budget beli dan nak tunjuk care main kat die.. tapi bile saye bukak mainan tu.. die sendiri tau kegunaan semue mainan tu.. korang nak tau bentuk rupe mainan tu? tadaaa..


cawan jug dan pinggan je pon.. dah tu je ade kat seven eleven.. ingat nakbeli doktordoktor ke.. nan hado ok.. jadi mak pasrah.. kalau nak pergi cari tempat lain memang tak la.. sebab saye gigil lagi.. kan kami nyarisnyaris nak kene langgar dengan hilux.. kami terlewat sesaat due je.. kalau tak memang innalillah dah saye.. kene pulak excident tu depanmate.. hujan gelap kelam.. memang fikir nakbalik je mase tu..



ecxited sangat dapat mainan.. tengok cerdik.. da tau function mainan.. 
bear tengah tunggu ufairah nak suap makan.. 
mase ni ufairah nak tuang air nak bagi ibu minum..

yang bestnye.. ufairah siap suap bear die makan dan minum.. happy sangat die main.. lepas tu asyik tuang air.. dengan cedok makanan dalam pinggan nak suap ibu.. tige empat kali tahan lagi.. kalau berpuluh kali.. ibu jenuh elak.. 'ibu kenyang dah..' haha.. kite ni bile dah jadi ibu abah memang fikir nak bagi anakhappy jekan.. nilai senyman anak tu.. memang tak ternilai.. bahagie sangat rasenye.. dah.. jom tengok lagi gelagat ufairah.. harap entry lepas ni dapat tune balik..

rase sayang kalau tak update entry ni sebab ade bende menarik yang saye nak share kat sini..

Thursday, August 21, 2014

after not so long break..

assalamualaikum..

rase lame sangat tak update blog.. bukan tak rindu.. rindu sebnarnye.. tapi mase yang lepas saye tertarik pade bende lain.. ade yang lagi hantu dari update blog.. bukan saye tak bukak blog.. hari hari buka blog.. fikir nak update ape.. memang ade pon idea.. tapi bile bukak je satu web tu terus meroyan sampai lupe update blog..

sebenarnye.. dari minggu lepas saye melepak.. marathon dekat MPS.. misteri paranormal dan seram.. bace cerite hantu kat sane.. haha.. MPS ni kat mane? dekat cariforum.. ala.. tempat saye dengan suami berjumpe dulu.. best jugak bace pengalaman orang jumpe entity ni.. lepas tu takut.. hahaha.. nak sembahyang pon macam takut.. tapi best..

setelah marathon berharihari.. mengkhatamkan bersirisiri cerite hantu.. saye kembali ke pangkal jalan.. hahaha.. baru sedar diri nak menegur kawankawan blogger.. walaupun tak update blog..saye tetap melawat korang.. pergi rumah korang.. cume kadangkadang tak tinggal jejak.. korang kalau suke cerite hantu.. boleh la melepak di cariforum.. tapi jangan jadi macam saye.. lupe diri..

by the way.. hari ni jamuan hari raye jabatan saye.. dapat makan free.. jimat duit tunggu gaji isnin ni.. pepagi lepas sarapan saye dengan kawankawan melakukan aktiviti biase di pagi raye.. cume lokasi kali ni dekat office la.. bukan dekat rumah.. aktiviti ape lagi kalau bukan bergambar di pagi raye.. enjoy gambar mak HUZ pulak ye.. asyik gambar anak je..




Thursday, August 14, 2014

lapan tahun yang lalu.. mama pergi..

assalamualaikum..

korang.. hari ni sangat busy.. hari ni date line.. hari ni terkedekkedek buat kerje.. saye baru belajar tentang kerje ni.. rase nak pecah otak.. balik nanti mesti sakit kepale sebab terlebih fokus.. sile puji saye pekerje berdedikasi.. bukan ape.. bile kerje tak siap tak best la kan.. jadi nak taknak kene usehe try and error buat sampai dapat..

sebenarnye.. hari ni da niat nak tulis entry ulwan lima bulan.. alhamdulillah.. makin besar ulwan..

entry atas ni di taip pada 13 ogos 2014.. tapi terpaksa ditangguhkan keesokannya kerana busy..

okey kite sambungbalik.. alhamdulillah.. hari ni ulwan dah 5 bulan sehari.. lagi sebulan nak settlekan exclusive breast feeding.. moge berjayelah saye.. korang doakan ye.. pagi semalam memang dah berangan nak buat entry ulwan 5bulan.. tibetibe terlintas dalam hati.. 13 ogos? macam familiar date tu.. lepas tu terus terfikir.. arwah mama..

arwah mama meninggal 8 tahun lepas.. tarikh inilah.. dan pada 13 ogos jugaklah kali terakhir saye menjage arwah di hospital.. selalu adik yang teman arwah mama.. adik baru habis sekolah.. saye belajar dekat UITM.. ade sebab kenape saye nak jage mama hari tu.. next entry inshaAllah..

petang selepas asar.. saye dengan atuk (mak arwah mama) duduk dekat kepala mama.. sorang kanan sorang kiri.. atuk tengah usapusap kepale mama.. sedih kot tengok keadaan anak perempuan die.. satusatunya anak perempuan.. sebelum tu da jadi kejadian yang anaeh tapi saye memang tak terfikir..

dalam tengah usapusap tengok muke mama.. tibetibe mata mama ke atas.. mama jerit Allah hu akbar berkalikali.. 7 kali mungkin.. mama terus tak sedarkan diri.. Allah hu rabbi.. saye kaget.. atuk cepatcepat suruh saye panggilkan nurse dan doktor.. tiraidi tarik.. kami diminta keluar..

saye tunggu doktor uruskan arwah.. lama sangat.. saya tak sabar.. saya selak tirai dan tanya.. 'macam mana keadaan pesakit ni doktor..' doktor tanya kembali.. 'awak ni siapa..' saya balas.. 'saya anak sulung pesakit ni..' doktor balas.. ' bersedia hadapi sebarang kemungkinan' rase nak terduduk.. menangis kat situ jugak..

mase tu abah dengan adikadik ade dekat rumah atuk.. jarak dari rumah ke hospital dalam sejam.. tak berhentihenti saye cal abah.. suruh cepat.. cepat.. cepat!! saye takut derang tak sempat nak jumpe arwah.. saye taknak derang tak sempat jumpe.. alhamdulillah.. derang sempat jumpe.. dalam mase mama nazak..kami adik beradik, abah serta atuk bergilir bisikkan kalimah syahadah.. tak lupa kami adik beradik minta maaf..mintak halalkan setiap susu yang mama bagi..

Allah hu rabbi.. rindu sangat.. sarat sangat hati ni.. saye sorok rindu tu jauh di sudut hati.. tapi.. kadangkadang keluar jugak rase rindu tu.. mengalir jugak air mata.. saye berdoa sangat semoga kami dapat berjumpa dikahirat kelak.. moga bahagia di sana.. mama.. along sentiasa doakan kebahagian mama.. along doakan moga kubur mama dipenuhi tamantaman syurga.. amin.. mama.. along sayang mama sangatsangat.. rindu mama sangat.. rase nak peluk mama kuatkuat.. puaspuas..

nanti bile ade mase saye akan ceritekan detikdetik macam mana saya hadapi situasi ni.. inshaAllah..

Tuesday, August 12, 2014

ulwan first hair cut..

assalamualaikum..

sekarang tengah meroyan nak update pasal ulwan.. kesian ulwan.. macam takde cerite sendiri dekat blog ibu die.. tapi jangan risau anak.. ibu sayang kamu.. sebiji.. sepetak macam kakak ufairah.. sebab dari sebelum kamu lahir lagi ibu da niat.. bila anak dah 2 ni.. tak perlu bahagi kasih sayang.. tapi darabkan je kasih sayang tu..  jadi fair la kan..

sebab anak saye semue jenis yang rambut memang lebat tak ingat dunie.. memang takde istilah 'makan bantal'.. siap ade cakap.. bantal pon lari tengok rambut anak kau.. haha.. memang lebat sangat rambut ulwan.. lagi satu ayat bile orang jumpe ulwan.. 'rambut tak cukur lagi ye?' saye dengan semangat menafikan.. botak lagi kami cukur mase dalam pantang hari tu.. 

sebenarnye dah lamee sangat berhajat nak potong pendek rambut ulwan.. sekarangkan musim panas.. kesian.. berpeluh.. dah siap beli mesin lagi kat D.I.Y.. tapi terbantut hasrat tu sebab nak raye.. tak raye la weh kalau botak.. jadi saye dengan suami decide lepas raye terus potong rambut.. baru hensem time raye walau berpeluh macam paip.. haha..

sabtu lepas.. kebetulan mase hantar baju suami kat dobi tengok kedai gunting kosong.. kedai gunting sebelah kedai dobi.. padahal dah beli mesin potong rambut.. saye dengan lajunye cakap.. 'abang.. kite potong rambut ulwan la.. kedai tu kosong je' terus masuk tak fikir banyak.. cakap dekat mamak trim rambut ulwan.. saye taknak pendek sangat.. masuk mamak pakai mesin.. saye cakap no 3.. mamak cakap no 3 panjang jadi  die nak buat no 2..

tapi memang laju mamak tu potong.. yela.. babykan. bukan nak duduk lame.. nanti potongpotong die nangis.. naye sopek rambut ulwan.. jadi mamak potong no 2.. depan kasi panjang sikit.. hensem wei anak saye!~ tengok macam comel je.. matik puji anak sendiri.. sejuk pon sejuk rasenye.. 9 ogos 2014 first time ulwan potong rambut..

mase mulemule gunting.. 
mesti ulwan tengah pelik.. 
pasrah beb.. 
kesian sangat muke ulwan.. 
kakak ufairah.. da besar dah kan.. 
tengah busy nak capai gunting yang mamak gune..


sorry ufairah.. bagi laluan untuk adik kamu ye..

Monday, August 11, 2014

agak-agak.. ulwan dah meniarap ke belum?

assalamualaikum..

sepanjang hidup ulwan yang dah nak masuk 5 bulan ni.. rasenye takde satu pon saye story tentang perkembangan ulwan.. kesian ulwan.. bukan tak nak cerite.. da teringat dah.. tapi macam takde mase.. hahaha.. cerite lain boleh je kalau nak ceritekan.. alasan sangat..

same macam ufairah.. ulwan sangat semanagt mase baby.. bukti kesemangatan ulwan.. mase 4 bulan berat ulwan 8kg.. korang rase macam mane? tembam tak anak saye? lenguh tangan tak kalau dukung.. mihmihmih.. disebabkan berat badan yang tak hengat tu.. ulwan sampai sekarang tak lepas meniarap lagi.. tapi.. ade la sekali 2 ulwan termeniarap.. ulwan lupe kot yang die tak boleh meniarap lagi.. haha.. 

sejak dari 3 bulan setengah kot.. saye atau suami akan nampak ulwan meniarap dengan sendirinye cume tak boleh terlentang balik.. lepas berie menangis baru la ade orang tolong ulwan telentang balik.. lepas tu.. korang tunggu 2 minggu lagi la untuk tengok aksi(meniarap) tu balik.. dekat rumah BS ade jadi sekali je.. tu pon dah lame.. tak paham kan.. tapi itu lah anak syurga saya..

dan kalau korang jadi saye.. korang assume ulwan da boleh meniarap ke belum? meniarap 2 minggu sekali.. boleh?


Tuesday, August 5, 2014

Raya sakan..

assalamualaikum..

masih dalam mood cuti? hari ni saye mule kerje selepas raye sakan.. miahaha.. cuti lamekan.. mood 50-50.. kerje memang ade tapi ade masalah..jadi kene tunggu bos baru boleh buat kerje.. seminggu blog tak berupdate.. tak berbukak pon..

alhamdulillah.. tahun ni merase beraye sebagai ibu 2 anak.. bahagie sangat rasenye.. cume kalau nak keluar pukul 10pagi tu.. kene sejam ke due jam awal siap.. mane tak nye.. sorangsorang nak kene siap.. nak mandikan.. pakaikan baju.. ufairah nak kene ikat rambut comelcomel lagi.. alhamdulillah suami banyak bantu.. saye ikat rambut ufairah.. die mandikan ulwan.. siap ufairah saye pulak pergi mandi die siapkan ulwan..

tahun ni anak da 2.. bukan kate handbag tambahan.. da jadi beg troli kot nak mengheret toddler dan seorang baby.. dalam mengheret bagaibagai barang pon keluarge kecil kami tetap dapat beraye sakan.. pagi raye pertame beraye di Melake.. tengah hari tu terus gerak dari Melake ke Perak.. balik perak raye rumah atuk saye dulu.. lepas tu terus ke rumah PIL..

lepas dapat semalam dekat melake.. rumah atuk saye dan rumah PIL kami gerak ke langkawi.. lupe.. rumah PIL 2 malam rasenye.. sampai ke langkawi kami raye.. sebenarnye pergi jalan.. tapi dalam jalanjalan tu dapat jugak pergi rumah kawan dekat langkawi.. 3 hari 2 malam dekat sane.. nanti saye cerite la aktiviti di langkawi.. alhamdulillah.. penginapan free.. awat free? nanti la.. makan pon tanggung.. sekali je makan dekat kedai..

balik dari langkawi.. tambah semalam rumah PIL dengan atuk.. sakan tak sakan la raye kiterang.. dari selatan ke utare.. melake  > negeri sembilan  > selangor  > kuala lumpur  > perak  > kedah  > penang.. banyak negeri kami singgah.. ade jugak negeri yang kami lalu je.. tunggu ye korang.. kalau sempat saye terjah raye rumah korang pulak!~

 
gambar raye ke empat ni.. dekat rumah family suami saye..
gambar raye pertame.. ade gambar kami berempat tapi dalam fon adik..

kantoi sudah warne baju raye!~


::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...