Friday, July 25, 2014

Selamat hari raya.. Maaf Zahir dan Batin..

assalamualaikum..

selamat pagi.. korang kerje lagi tak hari ni? saye kerje lagi.. mood nak raye tak berape nak ade lagi ni.. korang balik kampung bile? ke da ade yang da sampai kampung? saye inshaAllah pagi ahad baru balik.. paling awal malam esok.. ade sebab lewat bkan ngelat.. sebabnye.. baju suami saye tak siap lagi wei.. tailor cakap hari ni atau sabtu.. hahaha..

baju kami semue da siap.. siap gantung dah.. tinggal nak iron je.. lagi satu lupe.. korang ingat tak entry ni? sebenarnye.. saye tak pandai jahit baju pon.. hahaha.. saye hantar kat orang lain saye cume jahit lace je.. kalau jahit baju.. memang compang camping la baju saye.. buat baju memangtak reti.. jahit sikitsikit reti la.. saye takut dengan mesin jahit.. rase macam jari nak terkene jarun mase jahit tu..

sebab esok da mule cuti.. isnin dah raye.. saye dengan rendah dirinya nak minta ampun dan maaf zahir dan batin kalau ada terlebih cakap.. tersinggungkan hati korang.. terlebih terkurang.. maaf sangatsangat tulus dari hati saye.. dan selamat hari raya aidilfitri..

lagi satu ingat pesanan saye..pada yang balik kampung.. hatihati di jalan raya.. biar lambat sampai.. jangan terkejarkejar.. kalau penat berenti dekat RnR rehat dulu.. jangan paksa diri.. semoge semue selamat sampai ke destinasi.. kepade co-driver.. kalau boleh jangan tidur.. hulurhulur lah makanan dekat driver mase memandu.. yang hulur makanan tu mase tak puase tau.. jangan buatbuat lupe pulak.. 

lagilagi pesanan saye.. dalam gembira ni.. tolong ingat Gaza.. tolong doakan mereka.. jangan berlebih sangat.. banyak saudara seislam kita menderita sekarang.. Allah hu Rabbi.. permudahkanlah urusan kami.. urusan umat islam di seluruh dunia.. korang.. selamat hari raya tau!~

selamat hari raya dari
keluarga kecil kami
pagi raye bangun awal jangan tiru aksi ahli syurga ni!



Wednesday, July 23, 2014

dam dam dum bunyi mercun..

assalamualaikum..

bile da nak habis ramadhan ni.. raye nak mule.. bile raye nak mule.. memang dam dam dum bunyi mercun la kan.. kene pulak thunder clap ke.. roket.. tale rumah kite.. meletup betulbetul dekat rumah.. memang kuat la jugak bunyinye.. saye takde masalah pon dengan bunyi mercun tu.. cume.. hahaha.. ade cume.. bile ade anak kecik ni oii...

alhamdulillah.. saye masih boleh kawan marah dan kecewe.. haha.. takkan nak marah budak main mercun.. normal la budak main mercun.. mase kite kecikkecik dulu pon kite mainkan.. takkan kite nak halang kegembiraan budakbudak yang nak sambut raye.. nak taknak kene sabarlah kan.. kecuali.. kalau mercun tu orang main tengahtengah malam.. tu memang hangin.. setakat pukul 8 ke 10 malam tu ok lagi..

bile da ber dam dam dum ni.. saye kene ready la kan.. ade anak kecik.. memang selalu terkejut.. kesian ulwan.. tidur terkejut terkejut.. habis nak buat ape lagi.. takkan nak pergi marah bebudak tu.. memang kene duduk tepi ulwan selalu.. tengok.. dan saye cube jugak bedung ulwan.. alhamdulillah ulwan ok.. hilang dah terkejut die.. cume bile da lebih pukul 10.. takde dah bunyi dam dam dum.. ulwan jadi macam ni..


hahaha.. bile da jadi macam ni.. bukak terus jela..
macam mane care korang atasi amsalah ni pulak?

Tuesday, July 22, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - bermulanya 'labour' #part 10

assalamualaikum..


sebenarnye malas nak update cerite bersalin.. haha.. mood ke laut sikit.. tapi tak karam lagi la.. rase bile da taip sikit  datang lah kot mood die.. ok. last entry saye tidur kan.. tidur macam biase.. nyenyak je.. last makan nasi pukul 6 petang.. malam macam malas nak makan.. jadi tidur la.. tibetibe..

tibetibe saye terjage.. rase nak terbuang air besar.. terus pergi tandas.. dalam pukul 4 lebih mase tu.. tak terfikir apeape pon.. sekali saye terkene 'cibi'.. mase tu tak terfikir apeape pon.. tak terfikir.. salah satu tande nak bersalin adelah najis cair alaala 'cibi.. selesai membuang saye masuk bilik nak tidur macam biase balik..

naik katil baring.. awal lagi kan.. dekat pukul 5 mase tu.. bangun pergi kerja selalu pukul 6 lebih.. baring tapi tak boleh tidur wei.. perut memulas. macam kene 'cibi' tu.. kejut suami.. 'abang.. sakit perut la..' lepas tu saye suruh suami tidur.. saje nak bagitau yang saye sakit perut dan 'cibi'.. saye cume baring jela.. layan mate.. dah tak boleh tidur kan..

bile dah pukul 630pagi saye pon bangun.. suami bangun siap nak pergi kerje.. dekat pukul 7 saye cakap dekat suami.. 'macam tak larat nak g kerje la abang.. abang g sorang jela..' haha.. suami dah siap pakai kemeje slack semue.. tapi serius.. mase tu tak rase ape lagi.. tak rase pon yang saye dalam labour mase tu.. lepas tu siap cakap.. 'abang.. lepas thumb print balik kejap tau..' suami ok je.. 

mase suami nak pergi kerje saye terase lapar.. terus request.. 'abang.. nak makan.. g beli nasi lemak la'.. mase tu terase lapar sangat kot.. last makan pukul 6 petang semalam.. mase tu da tau da yang saye da mule contraction.. memang duduk atas katil layan contraction.. 

terus wassap group VBAC saye.. tulis.. saye da mule labour ni.. memang takde siape balas la sebab awal pagi lagi kan.. saye keep on wassap mintak k. fia datang.. tetap tak balas.. dalam duduk mengawal nafas bile contraction datang.. saye kire contraction.. 1 minit contraction 2 minit rehat.. dalam hati.. oi.. betul ke tak ni contraction.. macam tak percaye..

kire punye kire macam sekate je.. ai.. betul ke ni.. takkan aktif labour terus.. mase ufairah dulu siap boleh jalanjalan tidur semue.. yang ni.. nak tengok phone tak boleh.. nak wassap pon rase macam tak larat sangat.. ha.. ni satu lagi tande baby da dekat dengan kite.. nak pegang phone da taknak.. rase macam taknak tengok phone.. rase macam kite dengan dunia kite je.. phone takde pon takpe.. suami pulak pergi beli nasi lemak tak balik.. rase lame sangat..

duduk relax tepi katil dekat bucu.. tahan sakit.. bile buat teknik pernafasan lege sikit.. mase tu saye masih tak percaye lagi yang saye nak bersalin.. sekali datang satu contraction panjang sangat dan sakit lebih sikit je dari yang lain.. terus basah katil.. dalam hati.. 'aku kencing atas kati ke? takde bau pulak.. water broke ke?' 

mase tu timbul satu perasaan.. jauh di sudut hati.. rase macam seronok sangat sampai tak terluah.. terus saye berbisik pada diri sendiri.. 'alhamdulillah ya Allah.. terima kasih sangatsangat.. aku bersyukur sangat.. dapat juga rasa pecah ketuban secara semulajadi.. secara fitrah.. kejadian manusia yang Kau ciptakan..' saye sorangsorang dekat rumah mase tu.. suami tak balik lagi.. support group member saye pon tak balas apeape lagi.. tapi hati berbunge sangat rase nak lompatlompat tapi tak daye..

tapi percaye lah korang.. sakit die tak teruk pon.. sakit lagi keracunan makanan.. lepas tu? nanti saye sambung ye.. nak sembahyang dulu.. dah pukul 2.49pm.. tak boleh sembahyang lambat.. nanti lambat die bantu kite dekat akhirat nanti.. sikit je lagi nak sampai puncak.. tunggu..

Monday, July 21, 2014

kisah teladan - tentang solat

assalamualaikum..

suami wassapkan cerita ni dekat saya.. jadi saye tempek kat sini.. kadangkadang tersolat lambat.. tu yang die send cerite ni kot.. moga saye makin bersemangat nak solat di awal waktu.. dalila.. kite baru cerite hal ni kan..

Tinggal beberapa minit lagi, waktu Solat Isyak akan masuk. 
Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. 
Lambat. 

Tetapi pada anggapannya asalkan dia bersolat, kewajipannya akan tertunai. Dia mula membaca doa iftitah dan memulakan rukun-rukun solat sehingga ke sujud akhir dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih. Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia terpempam. 

Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya. Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Suatu suasana yang sangat sesak. Setiap ruang sudut tempat yang dia pandang; telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yanng berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada. 
Jantungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat. 

Ianya adalah hari mahsyar! 

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari mahsyar, tetapi pada anggapannya kiamat dan yaumil mahsyar itu lambat lagi akan berlaku. Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri? Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar! Soal siasat itu sedang berlaku! 

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil. Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri Tiba-tiba dia mendengar namanya dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan lalu membuat satu laluan untuknya. 

Dua malaikat memegang tangannya, menggiring dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai. Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya terpunduk dan seluruh detik hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem. 
Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya. 

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti: Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam. Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan. Dia mengaku kesnya. 

"Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan untuk dilakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan". Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah lakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. 

Dia berpeluh, seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini. Seluruh tubuhnya bergegar lantaran ketakutan. Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad. Akhirnya, keputusan itu dibuat. 

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka. Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh terjelepuk, melutut dan menjerit. Dia menyatakan bahawa ianya salah. 

"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain"Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. 
Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Dia diseret songsang. Kakinya diseret, sedangkan mukanya menyembam menggahar debu, tanah kerikil dan sebagainya. Mereka menyeretnya pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam. 

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit dan menyebutkan semua kebaikan yang telah dia lakukan; bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya. Dia terus menjerit-jerit, namun tiada seorangpun daripada mereka akan membantunya. 

Para malaikat terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka. Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat... Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata; 

"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka" 

Dia mula menjerit; 
"Solat saya? Solat saya? Doa saya?" 

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Bahang api neraka yang membahang telah menyelar mukanya. Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa-apa lagi yang tinggal di dalam dirinya. Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. 

Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api. Dia sedang melayang jatuh selama tujuh puluh tahun ke dalam api neraka apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan. Dia ditarik kembali ke atas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki yang sangat tua dengan janggut putih yang panjang. Kelihatannya lelaki itu sangat daif. Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya, 

"Siapakah anda?" 

Orang tua itu menjawab, 
"Saya solat anda" 

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya telah terjunam ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya lebur." 

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya, 
"Adakah anda lupa? Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir!!" 

Pada ketika itu, dia tiba-tiba terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud. Dia berada di dalam kebasahan akibat berpeluh. Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan dikumandangkan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak. Dia bangun dengan cepat dan pergi mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini. Dia telah mendapat petunjuk yang maha benar. 

Friday, July 18, 2014

cerita kemalangan saya..

assalamualaikum..

kalau korang ade tengok entry ni korang mesti tau yang saye terlibat dengan kemalngan.. lokasi kejadian tak jauh pon.. depan rumah saye je.. salah.. rumah abah saye.. kejadian jumaat lepas.. ngam seminggu.. macam biase.. harihari pukul 7 ke 7.15 saye akan hantar anakanakke rumah BS.. 

hantar anak macam biase.. suami dah pesan.. 'sayang hari ni awal sikit.. abang penat pecut motor' memang awal kami keluar hari tu.. sepuluh minit awal kot.. seronok sebab dapat budget mase.. da hantar anak, kami balik rumah untuk tukar motor.. suami bagi signal awal lagi.. terus belok masuk kiri..

rumah abah saye tepi jalan besar.. takde pagar pon.. kerete da masuk separuh.. tibetibe tepi saye bunyi hentaman.. kuat.. terus cermin crack.. terkejut saye.. abah yang tengah kacau bubur pon terkejut.. lepas langgar tu motor tu terseret sampai langgar alza park tepi jalan.. bayangkan laju tak laju motor tu.. siap boleh terseret sendiri..

saye yang terkejut dalam kereta.. terus jerit.. 'abang.. kite excident ke? bukak lock cepat' saye nak keluar la.. yang naik motor tu due orang.. sorang tersepit bawah alza.. bukan die je yang tersepit bawah alza.. motor hempap die.. lepas tu motor dengan die ade bawah alza.. alza tu lowed kot sebab pasang bumper.. korang bayangkan orang naik motor tu kene hempap motor.. motor tu kene hempap alza..

saye memang ingat orang tu dah mati.. kawan die berie tarik tak keluar tapi tak boleh.. suami saye keluar tolong tarik.. selamat boleh keluar orang tu.. dan syukur sangat die pakai helmet.. kalau tak.. innalilah dah agaknye.. laju tak lahu inpak.. bende 'setebal' orang campur motor boleh masuk bawah alza.. saye pulak sibuk tengok kerete.. seram nak tengok orang tu..

bile orang tu dah keluar dari bawah kerete.. kawan die kot.. datang memekak marahmarah.. 'korang tak bagi signal ke?' saye memang panas hati la.. dari kesian jadi geram.. terus saye balas.. 'ko tengok.. ko langgar pintu kan? kiterang da bagi signal.. dah masuk dah pon.. yang ko menonong langgar dah kenape?' natah ape die bising lagi.. saye balas.. ' korang tengok la.. korang langgar pintu.. kalau kiterang terus masuk tak bagi signal ko mesti langgat bodykan' 

lastlast abah cakap..  'dah pergi buat report' terus sorang tu tarik kawan die.. derang blah dari situ wei.. 2 2 pakai seliper sebelah.. sebab ade tertinggal kat depan rumah.. jangan kate seliper derang tinggal.. motor pon same derang tinggal.. dan sampai sekarang motor tu tak bertuntut.. kiterang da dapat detail owner.. cume tak ada masa nak jumpe je.. suami ade google alamat owner.. tapi alamat yang tercatat dalam detail owner motor tu tak wujud.. 

kiterang dah try kejar due orang tu.. tapi sekejap je dah hilang.. lari masuk hutan.. dan korang nak tau siape due orang tu? saye pon tak tahu.. haha.. yang saye tahu.. 2 2 tu bukan warganegara dan owner motor tu pon bukan warga negara.. kalau tak dapat jumpe owner tu.. memang total lost kami yang tanggung la.. tapi tu la.. kesian derang sebab lari darah menitik.. bukan kami nak marah.. cume nak ajak bincang care baik.. tapi kenape derang lari? korang agak?

gambar? dah bagi dekat wordlesskan.. click je link kat atas tu..

MH17 terhempas..

assalamualaikum..

semue sibuk cerita hal MH17.. MH17 da jadi viral pulak.. Allah hu rabbi.. satu satu kejadian sedih terjadi.. satu satu hal duka terjadi.. sebenarnye saye tak tahu nak cerita ape tentang MH17 ni.. sebab semuenya belum terungkai.. tapi nak jugak letak entry MH17 ni.. semoge kita rakyat malaysia ambil pengajaran atas setiap kejadian yang belaku ni..

jom kita doakan siapa dalang kajadian di bawa ke muka pengadilan.. walaupun tak ramai warganegara malaysia.. memang terase macam percaye tak percaye je kan.. malam tadi saye dah tidur.. suami bagitau.. 'yang.. pesawat mas terhempas' memang terase macam mimpi.. moge kita rakyat malaysia tabah hadapi malapetake ini..

semoga syurga buat umat islam yang terkorban dalam tragedi MH17.. dan ingatlah.. 'Allah sedang 'berbicara' dengan rakyat malaysia..'


notatentangsemalam        > korang.. kursus semalam tu ditangguh sehingga diberutahu kelak.. selamat tak pergi lagi semalam.. dan paling syok.. penceramah die DMFK..

mini giveaway #27

assalamualaikum..

nak join boleh klik banner..

HAZIQAH UFAIRAH BINTI ZAIRI - 2 TAHUN
HAZIQ ULWAN BINTI ZAIRI - 4 BULAN

kotkot la ade rezeki anakanak soleh dan solehah saye..

Thursday, July 17, 2014

kursus sakinah dan mawaddah

assalamualaikum

baru nak cerite tentang kemalangan jumaat lepas.. sekali datang office tengok email dapat kursus.. yes.. cukup dah 7 hari hari ni.. alhamdulillah.. tak payah fikir dah hal kursus.. tengok tajuk sakinah dan mawaddah.. tengok tentatif.. menarik sangat kot.. tengah fikirfikir.. bila saye nak pump susu.. rase sayang nak tinggal dewan bile ade ceramah yang berkaitan dengan keluarga.. tak sabar rase nak pergi..


nanti saye share ape pengisian kursus ni.. inshaAllah.. jadi hold dulu cerita kemalangan tu.. sabaq na.. hihi..

Wednesday, July 16, 2014

wordless wednesday #51 - dugaan bulan puasa.. kemalangan..

assalamualaikum..

kejadian pagi jumaat yang lepas selepas saye hantar anakanak ke rumah BS..




motor yang langgar kami..
cerita lanjut menyusul nanti..

Friday, July 11, 2014

ada yang lagi susah..

assalamualaikum..

alhamdulillah hujan pagi tadi.. sejuk sikit bumi.. walaupun hujan saya masih bawa motor ke office.. dekat area rumah gerimis.. ok lagi la.. bile makin jauh dari rumah ke arah putrajaya makin lebat.. saye ni malas nak pakai baju hujan.. sebabnye.. 

dari cuti bersalin bulan 3 sampai sekarang bulan 7 tak pernah tau dan tengok macam mane rupe baju hujan saye bawah sit tu.. kene pula mase cuti bersalin suami yang naik motor tu dan gune baju hujab tu.. lagi la macammacam saye fikir.. siap fikir ade ke tak baju hujan bawah tu sebenarnye.. 

dah hujan makin lebat.. saye makin pecut motor.. akhirnye tewas.. hihi.. saye rase macam kene berhenti jugak kalau tak habislah basah saye dan freestyle yang saye galas dekat belakang.. pecut motor cari tempat berteduh.. sampai dekat satu hentian tol..

bile da sampai saye berhenti.. turun maotor.. mase tu ade 2 lagi motor.. sure tuan yang bawa tu lelaki.. saye ok lagi.. tak sampai 5minit saye berhenti.. dekat 10 motor yang semue lelaki dekat 1 pondok.. ala.. pondok wakaf macam kat RnR tu.. sumpah saye malu dan takut.. 

saye tak buka helmet.. malu.. dalam hati terdetik.. ni.. kalau semue lelaki ni jahat.. naye aku.. mau kene qiqah.. terus saye buka sit bawah.. alhamdulillah ade baju hujan.. tapi tak berlipat.. hahaha.. kibaskibas nak pakai.. mase kibaskibas tu.. fon bunyi.. sudah.. saye angkat.. semue dengar suare saye.. semue pandang.. haha.. suare perempuankan..

habis cakap fon.. pakai baju hujan lajulaju.. simpan pump susu dalam box.. start motor jalan la.. sedih tak cerite saye? haha.. tak sedih pon kan.. kalau naik kerete da tentu selamat.. tapi saye mungkin tak terlepas dari jem.. jadi naik motor masih pilihan hati.. sayu jugak hati saye sebab kene berhenti dekat lelaki.. saye sorang perempuan memang rase janggal..

bile motor saye keluar ke jalan besar saye nampak satu motor.. tak tengok lelaki ke perempuan yang bawa.. fokus pada motor.. tapi yang saye perasan.. depan orang tu ade seorang budak kecil.. kecil dari ufairah.. takde baju hujan.. orang yang bawak motor tu peluk budak tu.. budak tu cover dari hujan.. lagi sayu hati.. mase tu terdetik.. masih ade yang lagi susah.. Allah hu akbar.. tapi bile teringat Gaza.. masyaAllah.. susah sangat ke kite ni?


semoga kamu berdua menjadi hamba Allah yang bersyukur.. sentiasa ingat masih ada yang lagi susah..

Wednesday, July 9, 2014

wordless wednesday #50 - bile abah jage anak..

assalamualaikum..

alhamdulillah Allah kurniakan suami yang banyak membantu fifi.. sampai yang berjage malam pon suami.. fifi suami kejut bila anak nak menyusu je.. lain suami jage esok pagi fifi cume bangun tanye.. 'abang tidur pukul berape semalam.' da ade anak kecil ni.. majoriti pukul yang suami jawab 2 pagi.. fifi? pukul 10 da tidur.. sangat terukkan.. terime kasih abang.. bersusah untuk sayang dan anakanak..




ni gambar waktu siang.. saya nak main game kot.. suami kate.. takpe sayang.. abang jage anak.. sayang rehat.. tak sampai 5minit.. suami da tertidur.. rase terharu kot..

Tuesday, July 8, 2014

teropong telinga..

assalamualaikum..

petang baru sempat nak update blog.. nak BW semue.. sebabnye pagi tadi saye kene balik rumah nak bawak ufairah pergi klinik.. telinga ufairah tak sakit tapi saye pernah ternampak najis telinge ufairah besar hitam dalam telinga.. maaf ye kalau to much info.. haha..

nak try korek pakai cotton bud takut makin ke dalam.. nak korek pakai besi takut la wei.. dalam kot.. kang tersalah.. telinga anak dare saye jugak yang jadi mangse.. tangguh punye tangguh hari ni saye bawa la ufairah pergi klinik.. klinik yang biase saye pergi bile sakit telinge.. klinik Dr. Esa Rejab.. pakar E.N.T..

seronok klinik tu sebab klinik tu tak pakai camera masuk dalam telinge.. bukan main suluhsuluh tu.. depan kite ade monitor.. memang terbaik la.. besar luas puas tengok dalam telinge.. mulemule masuk belah kiri.. clear.. takde ape.. masuk belah kanan.. sikit mulemule..

doktor terus kate..' oh.. da keras kat dalam..' masuk lagi dalam.. lagi banyak keluarge najis telinge kat dalam.. penuh keliling hitam.. terus doktor cek balik belah kiri.. masuk dalam.. ade jugak.. tapi belah kanan paling banyak.. geram haish tengok.. rase nak korekkorek je ambil..

plan A vacuum.. memang saye nak suruh vacuum pon.. senang licin dalam tu.. tapi budak.. standard la.. mane nak bagi orang pegang telinge tengok.. die takut kot.. jadi gune plan B.. titiskan ubat.. biar tahi telinge tu kembang.. doktor kate dalam mase 2 minggu keluar la najis tu.. lame kot nak tunggu.. tapi redha jela..

da siap jumpe doktor.. teropong consult semue.. tunggu time nak bayar.. saye tinggal suami terus bawa ufairah pergi office.. hari ni hadap jem la balik sebab naik kerete.. suami yang settle bayar dan ambil ubat.. ubat titis dapat dua.. consult RM50.. total RM70.. tapi puas hati la sebab dapat tengok dalam telinge..

ufairah dekat klinik

Monday, July 7, 2014

menjahit!~

assalamualaikum..

hari ni taknak update blog.. mood ke lain.. hahaha.. jap g nak BW kejap.. lepas tu sambung menjahit.. saye tengah jahit lace dekat baju raye saye.. lepas tu nak jahit manik.. first time jahit baju raye sendiri.. sebelum ni jahit manik baju kahwin sendiri..  baju ufairah dah siap.. baju abah ufairah seminggu sebelum raye boleh ambil.. baju ulwan baru hantar semalam..

ni la baju raye saye.. warna? suprise!~ hihi..

baju korang da siap?

http://nurulnhaa.blogspot.com/ <         kenape fifi tak dapat komen kat blog ni? kalau korang singgah minta bagitau nurul ni ye..

Friday, July 4, 2014

cerita weekend lepas.. berkelah pantai buatan pullman putrajaya dan.....

assalamualaikum..

hari jumaat baru nak cerite hal weekend lepas.. orang patut cerite hari isnin.. saye jumaat baru berie.. tapi ok la jugak dari cerite minggu depan kan.. weekend lepas ramdhan kan.. tapi kejadian ni berlaku hari sabtu.. puasa hari ahad..

kawankawan mase study dulu ajak jumpe.. konon nak gathering.. ade la 3 4 orang.. jadi la gatheringnye.. tapi last minit tinggal sorang je yang available.. nak taknak kami redah jugak.. kire 2 family jela.. saye pon ade cakap dekat suami.. kalau takde siapa nak pergi kite tetap pergi jugak tau.. saya dah janji dengan ufairah..

selalu weekend ufairah takde dengan kami tapi weekend ni kami request ufairah dengan kami.. jadi nak taknak memang kene bawak jalan.. kami gerak dah lewat.. pukul 11 setengah kot.. hebat sangat ko.. nak berkelah dekat pantai pukul 12tengah hari.. ko ade? sampai sane kawan saye tak sampai lagi.. ade hal sikit..

ufairah pulak dari rumah memang nak pakai baju mandi die.. pasrah jela jalan pakai baju mandi.. sampai sane kami jalanjalan kejap.. sampai je pantai tau ape jadi? pantai kering.. betul.. kering kontang takde air langsung.. terkejut saye tengok.. memang musim panas betul kan.. sampai kering air..

dekat arrow merah tu patut ade air..

jadi kami pon jalanjalan bentang tikar tepi tasik.. lapar weh.. duduk lepaklepak fikir next step sebab ufairah nak mandi kolam kan.. terus terfikir kolam percint 2.. contact kawan tunggu sane.. o the way pergi sane jumpe warehouse sale the store.. ape lagi.. berenti la.. hahaha.. ufairah taknak tukar baju.. jadi shopping pakai baju renang.. memang weird sangat.. hahaha.. anakanak.. kamu memang pecah tradisi.. shopping pakai swim suit..
food that we had that day..
abah entertain the kids..
ibu with children..
tengok gaye ufairah duduk.. melayu terakhir kot!~
ufairah shopping with this swimming suit

da masuk usha.. takde yang menarik sangat.. beli sikitsikit habis jugak RM100 lebih terus gerak jumpe kawan.. janji dekat masjid besi.. park kereta lintas jalan turun tangga.. jalan sikit jumpe la kolam.. mulemule tutup air pancut kolam tu.. yela.. musim panas kot derang taknak bagi orang mandi.. siap kami bentang tikar.. air pancut pon bukak.. ape lagi.. abahabah layan anakanak mandi.. mak bergosip..

inilah kolam percint 2 tu! takde orang pon..

dalam duk gosipgosip.. makanmakan tu.. boleh pulak guruh.. sekian lame hujan tak turun.. macam nak hujan.. cepatcepat kami kemas.. larilari cari tempat berteduh.. lastlast bawah tangga port kami.. jadi la.. asal sempat sempat sembang tanya khabar.. 5 tahun tak jumpa.. tapi sayang.. kami tak sempat snap gambar.. sempat snap pon sebelum naik kereta nak balik.. sayang sangat.. macamnak kene jumpa lagi ni..

me with BFF.. zuriati..

Thursday, July 3, 2014

cara saya tidurkan anak.

assalamualaikum..

tak tau la tajuk entry ni ade kene mengene ke tak.. sebenarnye saye nak cerite macam mane saye biarkan anak saye tidur.. macam biase la.. kalau anak breastfeed mesti kite akan susukan bay tertidur baru stop breastfeed.. bile ufairah putus susu.. saya ajar ufairah tidur sendiri..

tidur sendiri  bermaksud tidur dengan sendirinye tanpa apa-apa bantuan.. macam kite yang da besar ni.. baringbaring terus tertidur.. alhamdulillah ufairah sebelum due tahun da boleh tidur sendiri.. bile mengantuk baring-baring terus tidur.. 

bile anak da due ni.. senang sikit nak urus.. ufairah tidur tak perlukan botol.. dekat rumah memang jarang minum botol.. kalau ufairah minta susu sebelum tidur.. saye letak dalam cawan je.. ufairah minum dekat dapur terus naik dan tidur.. kalau dengan suami je die dapat botol  tapi lepas minum letak botol dulu baru tidur.. hihi..

tu cerite ufairah tidur.. ni nak cerite bile anak da due ni.. saye tak pernah asingkan derang tidur.. selalu saye biar derang tidur samesame.. sebelahsebelah.. biar bonding antare derang tu rapat dan padu.. ayat ko!~ saye percayekn ufairah sebabnye.. ufairah.. walaupon tidur tepi katil (tanpa halangan) tak pernah jatuh katil.. die pandai budget.. dan ufairah kakak yang sangat pandai jage adik.. tu nanti saye cerite.. macam mane die jage adik die dekat rumah pengasuh..

nah hadiah untuk korang.. layang gambar anak syurga saya ni!

tengok cara tidur derang.. samekan.. 
yang ni pon same.. 
macam ni la derang tidur bersama.. cume bukan hari-hari sebab kadang-kadang ufairah tidur bilik lain~



Wednesday, July 2, 2014

wordless wednesday #49 - gambar kenangan..

assalamualaikum..

rase sepanjang mengandung saye tak letak pon gambar mengandungkan.. same juga dekat fb.. memang tak up  pon.. sekarang anak dah  nak masuk 4 bulan baru saye nak up.. abadikan di sini.. mase pregnant tak suke ambil gambar.. jadi ni antare yang ok la.. padahal tak ok pon..

yang tengah korang kenalkan? aishah sinclair.. yang paling kanan tu penulis buku.. kak mazneera zainal (VBA3C mommy)


gambar ramairamai ni group untuk belly dancing.. menari waktu contraction.. best sangat..

gambar kat atas ni mase saye pergi international woman day dekat tropicana medical center.. cerita tentang gentle birthing, cerita tentang bersalin tanpa ubatan.. ade doktor yang support gentle birthing ni.. tapi sangat susah nak cari dan ramai doktor lelaki.. dan.. ini gambar 4 hari sebelum saye deliver.. KEEP ACTIVE PREGNANT MAMA.. inshaAllah senang bersalin!

Tuesday, July 1, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - sehari sebelum bersalin #part 9

assalamualaikum..
wah wah wah.. da nak masuk cerite bersalin korang.. ni nak bagitau.. betape perasannye saye.. mesti ramai orang tunggu cerita ni kan.. cerite rare.. tapi ni peringatan.. sila jangan tiru aksi ini tanpa ilmu ('tie your camel').. cerita ini hanya untuk keluarga kecil kami.. disimpan disini sebagai kenangan yang boleh dibaca dan dibaca setiap kali teringat agar tidak pudar pengalaman indah ini dari dalam hati saya..

kalau nak bace entry lain tentang pengalaman bersalin saye.. korang tekan jela label pengalaman bersalin.. berpusupusu la entry tu keluar.. rupenye dalam diam da #part 8.. ape sahaje yang berkaitan dengan bersalin saye buat partpart.. jadi pade siape yang tak bace dari awal.. nak sangat bace tentang pengalaman saye.. korang boleh bace part by part..

benda pertama yang perlu saye buat untuk bersalin normal kali ni adelah menjage kesihatan.. memang la semue orang kene jage kesihatan.. tapi bagi kes saye.. saye kene lebih berhatihati.. no kencing manis.. no darah tinggi.. makan makanan paling berkhasiat sebanyak yang boleh.. ambil protien yang banyak untuk elakkan komplikasi waktu bersalin.. dan jangan lupa sentiasa bergerak aktif..

alhamdulillah.. saye cube seaktif yang mungkin.. saye dapat sembahyang berdiri sampailah saye bersalin.. kecuali waktu sakit pinggang yang amat dan subuh 13 mac 2014 saye terpaksa duduk sebab kontraksi setiap 2 minit datang.. dan panjangnya 60-90 saat.. dan sehari sebelum bersalin saye masih boleh sembahyang dengan sempurna (berdiri) sampai ke waktu isya'..

sehari sebelum bersalin.. saye masih naik motor untuk pergi dan pulang berkerja.. cume mule 32 minggu suami yang hantar dan ambil..  sebelum tu saye bawak sendiri la.. terase macam.. wah.. sampai nak bersalin pon masih naik motor..

sehari sebelum bersalin.. saye ajak kawan office saye pergi makan dekat alamanda.. sebenarnye.. mase tu rase macam.. bosannye.. kan best kalau dapat jalanjalan.. makan dekat rasa.. derang tenung saye makan sizzling sebab saye teringin nak makan sizzling.. habis makan jalan pergi pizza pulak sebab derang nak makan pizza.. saye tak tenung derang makan.. tapi order sekali makan.. hahaha..

habis makan.. sehari sebelum bersalin jugak.. kami round satu alamanda.. dari hujung ke hujung.. memang penat.. mulemule saye tolak jugak.. 'wei.. penat kot aku nak jalan sampai sane' saye cakap dekat kawan.. tapi takpe.. saye cuma cakap tapi saye tetap jalan.. penat memang penat.. tapi steady.. mase tu tak tau pon esok baby nak pop.. haha..

sehari sebelum bersalin di ofis.. dalam pukul 4 petang.. ambil wudhu untuk sembahyang.. kawan office tegur.. 'bile bersalin ni?' saye jawab 'ntah..' haha.. selambe.. die tanye lagi.. 'bile due?' saye jawab.. 'esok..' dalam nada terkejut 'ha esok?' saye sengeh jela.. alhamdulillah.. sehari sebelum bersalin saye berjalan dan berjalan tanpa henti.. sedangkan saye tak tahu pon yang saye akan bersalin esoknye..

sehari sebelum bersalin.. saye makan nasi pukul 6 petang.. tu la nasi terkhir saye sebelum saya bersalin.. malam sehari sebelum saya bersalin.. saya sibuk.. sibuk menulis birth affirmation.. memilih birth affirmation yang paling best untuk saya sambil dibantu awek solehah saye.. habis tulis terus tampal..

saye bising pada suami.. cepat tuliskan zikir dan doa risau saye bersalin esok tak sempat tulis.. suami kate.. nanti dia tulis.. suami dah janji nak tulis doa nabi yunus, rabbi yassir dan zikir untuk saya pada black board sticker.. pukul 12 lebih baru saye settle menghias labour room saye.. tanpa rase saye akan bersalin esok sebab takde tanda.. saya pon tidur.. nanti kite sambung lagi ye.. inshaAllah lepas ni final part..

pembantu saye.. sayang mase saye melahirkan die takde..
birth affirmation saye.. dekat hitam tu suami janji nak tulis zikir dan doa.. korang agak sempat tak?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...