Friday, April 25, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - usehe dalam menjayakan impian bersalin saye.. #part 5

assalamualaikum..

sangat sibuk.. busy sangat.. same je kan due ayat sebelum ni.. haha.. lantak la.. tapi memang sibuk betul.. rabu da budget nak up entry.. da draft da kot.. cume kene edit sikit.. tapi memang tak sempat.. rabu sibuk pergi jumpe ustaz.. minta air untuk HUZ.. Ulwan nangisnangis taknak tidur malam.. Ufairah pula saje minta air lembut hati.. terang hati.. nanti la cerite Ulwan nangis tu kan.. khamis pulak sibuk uruskan group buy autumnz saye..

sebelum saye pregnant lagi saye da cari fakta tentang vaginal birth after cesarean.. sampai la saye jumpe satu group dekat fb dan ramai orangorang yang sangat positif.. alhamdulillah.. mule dari situ saye bace.. bace.. dan bace tentang VBAC ni.. lagi la saye tak sabar nak pregnant even ufairah tak sampai 2 tahun lagi mase tu.. macammacam info saye jumpe.. fakta tentang kebaikan dan keburukan repeat cesarean.. honestly saye jumpe lagi banyak keburukan repeat cesarean berbanding kebaikan.. tapi kite tak pernah ambil tahu..

alhamdulillah.. akhirnya saye disahkan mengandung.. mengandung pon underground sampai terpost draft entry ke blog.. kantoi lah saye.. miahaha.. padan muke.. bile da mule pregnant.. saye keep on positif sambil 'mempositifkan' orang sekeliling.. mule bercakap tentang home birthing dekat abah.. sebab rumah abahkan.. supaye saye tak dipakse ke hospital last minit.. alhamdulillah dipermudahkan..

lepas tu saye mule listkan ketakutan saye.. banyak.. kalau nak list entry lain.. inshaAllah akan saye listkan.. boleh jadi panduan untuk yang nak VBAC.. bile da list.. saye tak simpan lamelame.. saye tanye orang.. bile da dapat penjelasan dan care nak atasi saye ok la.. jadi takde bende negatif menghantui fikiran saye bile sampai mase..

saye mule join kelas AMANI (assisting mother for active natural instinctive birth).. seronok dan sangatlah lain dari tanggapan orang luar.. dari kelas ni saye dapat buat keputusan dengan informed decision.. kelas ni tak galakkan unassisted childbirth.. tapi saye yakin dengan Allah.. alhamdulillah.. keputusan diambil dengan ilmu.. 

bile da dekat 32weeks.. kami tak sempat cari lagi hospital dan doktor.. takde care provider.. tak tahu kenape mengandung kali ni terase sekejap.. ape lagi.. saye pon buat soalan cepu cemas la dekat suami.. "abang.. sayang nak besalin dekat mane ni?" suami dengan confident jawab.. "bersalin dekat rumah la" saye macam.. ok kalau abang yakin kite teruskan.. mase dengar suami cakap macam tu.. macam ade satu aura yang meyakinkan saye untuk ikut je suami..

mule pade tu saye pon bebel kat suami.. tanye macammacam soalan.. takkan dengan amani tu je abang nak sambut sayang? suami pon mule search internet.. bace itu ini.. dan kebetulan ade gathering RAHIM (rangkaian hati ibu malaysia) dekat rumah CBE saye.. dekat je dengan rumah.. saye pon tak lepaskan peluang berdamping dengan orangorang positif ni.. join la..

jumpe la due orang doktor yang sangat membantu saye.. alhamdulillah.. doktor nadhirah dan doktor huda.. CBE-CBE yang ade pon sangat positif.. terus doktor huda cadangkan saye untuk beli satu buku.. buku tu boleh bantu suami untuk coached isteri waktu bersalin.. bertajuk husband coached childbirth (bradley method).. mase suami beli buku tu saye pon pesan buku ina may guide to chidbirth.. dan kami tak sempat khatam pon buku tu saye da bersalin dulu.. haha..

tapi yang paling banyak bantu saye dalam usehe ni.. orangorang positif disekeliling saye.. CBE-CBE.. ICAN/VBAC malaysia group.. bile ade gathering je saye join.. ade talk seminar tentang gentle birthing saye join.. sampai ke jande baik saye pergi join gathering.. saye ajak suami lepaklepak dengan suamisuami yang pernah sambut isteri bersalin kat rumah.. saye pakse suami add dan pm suamisuami yang ade pengalaman.. mintak tanye pengalaman dan tips..

tu la antare usehe saye.. tapi paling banyak main peranan dalam hal ni suami saye la.. mase kite sakit.. die la yang akan ingatkan kite.. ingakan tujuan dan visi kite.. jadi kekuatan mase kite sakit.. dan tak lupe pade doula saye.. k. fia.. thanks so much sebab teman saye dari water broke sampai bersalin.. tolong urut dan picit saye mase contraction (mase suami takde pergi jerang air) tolong hulur kurma dan twister orange untuk tenage..

perenggan akhir ni.. saye nak ucap terime kasih buat suami saye.. saye tau die rajin bace blog saye.. kalau tak bace saye pakse.. hahaha.. tanpe abang.. mungkin tak tercapai impian sayang untuk bersalin secare fitrah.. thanks so much .. rase macam tak terucap dengan katekate.. semoge wanitawanita yang lain.. yang masih menanti kehadiran cahaya mata akan merasai nikmat bersalin secara fitrah.. inshaAllah.. amin..

Tuesday, April 22, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - impian bersalin saya.. #part 4

assalamualaikum..

da boleh BW sikit hari ni.. dapat la jalanjalan dan tinggalkan jejak dekat rumah korang TAPI tak habis round lagi.. kejap lagi sambung balik.. lege rase.. puas dapat lawat orang even dalam alam maya.. kire sillaturahim juga la kan.. tengok tajuk entry macam belum bersalinkan.. padahal da nak habis pantang.. hahaha.. tak sabarnye nak habis pantang..

padahal dalam pantang da pergi langkawi.. balik kampung melake.. da pergi tesco due kali.. selamat tak singgah KFC atau pizza.. hahaha.. godaan sangatsangat.. pergi pon sebab nak beli barang.. padahal boleh je suami belikan.. tapi saye ni memang gedik terlebih kekadang.. release tension sikit.. tak sabar nak tunggu jumaat.. last pantang.. sabtu kite jalan!~ syoknyeeee..

whishlist bersalin saye ni lain dari orang lain.. kire susah nak jumpe lakan.. sebab tu saye tak tulis dekat blog sebelum saye bersalin.. saye takut ade orang bagi advise negatif.. bukan korang la tau.. saye kalau boleh nak stay sepositif yang boleh untuk mencapai impian saye.. wah..impian macam besar sangat..

mule dari sebelum mengandung impian saye nak bersalin normal.. tu la yang saye set dalam minda.. tapi macammane? saye kene usehekan.. alhamdulillah.. ade jalannya.. ade support person yang sangat memahami dan bantu saye dalam macammacam persoalan yang saye rase.. tambahtambah persoalan kalau bende negatif terjadi ketika proses melahirkan..

saye selalu ulangulang cakap dekat suami nak bersalin secare fitrah dan dalam keadaan aurat terjage.. itu cume pendapat saye la.. saye ulang cakap dekat suami.. kalau boleh carikan saye doktor perempuan.. kalau mampu jage la aib saye.. saye pon mule la berangan nak bersalin macam mane.. kalau la saye boleh bersalin dekat rumah.. sebenarnye memang ade keinginan nak bersalin dalam bilik tidur kami.. saye nak bersalin dalam keadaan sujud dan mengadap kiblat.. tak cukup lagi dengan tu.. saye nak bersalin dalam air.. 

lagi saye impian saye boleh exercise atas gymball mase tengah contraction.. buat belly dancing dan menari dengan suami yang ni menang tak boleh blah.. lepak dalam kolam sambil layan contraction.. minum makan kurma sambil chitchat dengan suami.. siap nak suruh suami tengok purple line dilation (kaedah lain menentukan bukaan rahim selain dari vagina examination) konon nak buat experimen..

impian memang tinggi menggunung.. nak tulis kite tengok terrealisasi ke tak tak boleh sebab impian di up selepas kejadian berlaku.. hahaha.. tapi korang taktau secare detail pengalaman bersalin saye lagi kan.. kite tengok.. semue kat atas tu berlaku ke tak.. nanti ye next entry..

Ulwan da 5.3kg mase sebulan 4 hari.. badan berketakketak.. 
bile tengok birth certificate ni.. rase rare sangat tempat lahir tu.. 
tak lupe nak tayang kakak yang sangat penyayang tapi takut nak naik flight.. dulu kecik taktau ape. sekarang da besar nangis..

Friday, April 18, 2014

huru hare

assalamualaikum..

rindu sangat dekat korang.. jap.. kasi tiup dulu bungebunge yang gugur kat blog ni.. lame tak bukakan.. tak main la tiup habuk.. sekarang musim bunge.. jadi kite tiup bunge la.. kibaskibas sikit pakai tangan. bunge kering ambil simpan dalam mangkuk letak kat meje.. wah.. imaginasi sangat infiniti..

sebenarnyekan..sebelum ni rindu sikitsikit dekat blog.. tapi ntah kenape.. dari semalam asyik teringat je dekat blog.. teringat nak BW.. mesti banyak cerite saye terlepas.. huwarghh.. takpe.. akan ku terjah slowslow.. sumpah.. mane datang feeling tu tak tau.. ni lagi satu feeling perasan saye.. terase macam. kesian kawankawan yang singgah sini tapi takde cerite.. maaf korang.. tapi ade orang heran ke? miahaha..

nak bagi tau ni.. anak da due.. dunie jadi huru hare even ufairah saye hantar ke rumah BS.. tetambah pantang sendiri even duduk dengan mak ayah.. mak ayah kerje.. jadi semue atas bahu sendiri.. cume abah dengan ummi banyak tolong tengokkan ufairah.. nasi pepagi suami masakkan.. lauk pandai sendiri.. nanti la cerite hal pantang ni..

penerangan perkataan sangat karangan tentang huru hare.. dulu anak sorang senang la sikit.. bile anak tidur kite pakat ramairamai diam.. punye taknak bagi anak bangun.. bile anak da due? baby ulwan tidur.. kite pakat ramairamai diam.. ssshhh.. balik ufairah.. sekuat suare.. 'assalamualaikum ibu!!!' kite pon cepatcepat shhhh.. lagi kuat suare die.. yang tak tahan.. masuk bilik.. lajulaju panjat katil tepuk ulawan sambil cakap kuatkuat.. 'ibu.. baby aluwan nak bangun' tak masuk bab.. ufairah je boleh tepuk ulwan tidur.. ok.. takde siape boleh pegang ulwan termasuk saye dan suami.. sayang sangat dekat adik die.. dan macammacam kejadian tak diingini berlaku lagi..

nak marah tak boleh.. please jangan marah anak yang besar.. bagi saye.. hati die da cukup terguris bile tengok ade pengganti die.. jadi gune la pendekatan yang lembut.. mak taknak kadangkadang adik kene mengalah.. tapi yang selalu jadi mangse.. ibu abah la sebab bile ulwan tak tidur atau time tidur terganggu kene ribe jela.. paling parah bile kejadian tu jadi pukul 11 12 malam.. mau abah derang tak tidur layan ulwan.. anak oh anak.. nak taknak kene layan.. amanah dari Allah serta ujian dari Allah juga..

Saturday, April 5, 2014

esok keluarge kecil kami akan ke...

assalamualaikum..

esok keluarge kecil kami akan ke langkawi.. yeehaa.. entry langkawi yang sebelum ni pon tak habis lagi.. da nak pergi lagi.. mihmihmih.. addicted dekat langkawi.. tak tau kenape.. dan kami da beli ticket flight ke langkawi untuk february 2015.. gile tak sabar.. 

sebenarnye risau jugak nak ke langkawi ni.. yela.. saye masih dalam pantang.. saye tak risau sangat.. ulwan la sebab kecik lagi.. kecik tak kecik la.. sekarang ulwan da 4.5 kg.. kaki da kuat.. da boleh turun dari bantal kalau tidur.. siap boleh berubah tempat.. harap takde ape la..

sebenarnye ticket da beli dari tahun lepas.. sebelum saye pregnant.. tak masuk da tempah RPP langkawi.. jadi dari burn duit ticket dengan hotel.. better saye redah je.. tapi percutian santai.. segale aktiviti dibatalkan kecuali aktiviti shopping.. hahaha.. tu pon satu sesi je.. lain takdak..  saye da cakap dekat suami.. kali ni pergi untuk relaxrelax.. bawa ufairah mandi kolam.. tu je.. doakan kami ye!

Wednesday, April 2, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - wordless wednesday #46 saat kehadiran amanah Allah yang kedua.. #part 3

assalamalaikum..

ingat nak mengarang hari ni.. tibetibe teringat hari ni hari rabu.. mihmihmih.. jadi kite reveal dulu la siape second HUZ saye.. pade yang nak tengok entry reveal HUZ pertame.. boleh klik sini.. nak jage hati ufairah! lepas tu boleh la korang bandingkan muke HUZ duedue ni.. secare realnye.. saye tengok muke derang same.. sebiji.. adik beradik kan..

alhamdulillah.. saye telah selamat melahirkan putera pertama yang tercinta pada 13 mac 2014 pada pukul 12.00 tengah hari.. kelahiran secara alami atau fitrah seorang perempuan yang diciptakan Allah.. bersama suami yang menyambut dan memotong tali pusat putera pertama kami.. alhamdulillah.. proses kelahiran dikawal sepenuhnya oleh saya.. sangat tenang dan damai..

alhamdulillah.. syukur sangatsangat baby seberat 3.7kg  dapat lahir normal.. ufairah pula 3.6kg.. lebih kurang je berat derang.. tinggi pula 53cm.. ufairah? tengok kat link atas tu la.. hihi.. ukur lilit kepale 35cm dan ufairah 33cm.. ni kene bagitau sebab kat link atas tu takde.. syukur sangatsangat.. kelahiran ni tiada koyakan.. seronok.. gambar baby? jap..

sejam lebih selepas lahir.. atas katil dalam bilik tidur.. 
ha.. ni gambar semalam.. si gagah perkase saye..

my baby boy..
HAZIQ ULWAN BIN ZAIRI

wordless ke macam ni wei? hahaha.. gian nak bercerite.. macam ni la gayenye





::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...