Friday, March 28, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - perkataan pertama untuk HUZ kedua saya.. #part 2

assalamualikum..

lamenye tak jumpe keyboard.. entry sebelum ni pakai phone je.. rindunye nak menaip mengarang bercerite berkongsi dekat cerita keluarga kecil kami.. bukti? sekarang 1234 pagi saye baru nak mule menaip..da tengah malam ni.. ambil entry ringkas jela.. saye cume nak share perkataan pertame yang saye sebut untuk HUZ kedua saye.. HUZ pertama tau siapa? HAZIQAH UFAIRAH BINTI ZAIRI..

HUZ kedua da ade name lengkap.. siapa ade facebook saya tau kot nama lengkap HUZ kedua.. dekat sini.. tunggu saye reveal sekali gambar ye.. name berat panjang semue.. inshaAllah tak lame lagi.. dan lagi satu.. inshaAllah saye akan ceritekan detikdetik kelahiran kedua saya.. memang pengalaman yang sangat bermakna.. paling menakjubkan.. alhamdulillah..

mase HUZ kedua keluarkan.. suami saya terus angkat dan letak dekat dada saya.. terus saya peluk dan ucap assalamualaikum sayang.. sambil gosokgosok HUZ saya.. alhamdulillah.. salah satu impian saya tercapai.. nak beri salam pada anak saya selepas keluar dari perut.. lepas tu suami pula bagi salam dan terus azankan.. seronok sangat.. pengalaman lain saye cerite nanti ye..

notabawahkaki                      > rase macam lain je trend ayat.. lame tak mengarang kot.. miahaha.. saye auto publishkan entry ni pukul 1234tengah hari.. selepas 12jam mengarang!

Friday, March 21, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - saye da bersalin #part 1

Assalamualaikum..
Rindunye dekat blog.. due minggu tak buka.. ni pon online by phone.. alhamdulillah.. saye da selamat bersalin 13 march 2014.. bersalin dalam tidur saye.. dalam kolam.. alhamdulillah.. home water birth after 1 ceaserean.. lain nanti saye cerite..

Friday, March 7, 2014

nikmatnya sakit bersalin..

assalamualaikum..

da tulis da tajuk langkawi final.. tapi hard disc pulak tinggal.. fikir punye fikir sampai blur tak tau nak cerite ape.. lastlast teringat buku yang saye tengah bace.. ade orang request nak tau isi dalamnye.. saye share tentang tu jela.. tapi tak boleh share banyak lagi.. bukan sebab kedekut tapi sebab saye baru bace sikit.. 

buku ni tebal tau.. ade 470 muke surat tapikan tulisannye jarakjarak.. jadi takde la banyak sangat nak bace.. tambahtambah cerite pengalaman.. memang best je bace.. saye bace malammalam sebelum tidur.. baru due malam bace da sampai 100+ muke surat.. ok la.. saye tak spend banyak mase pon.. dalam setengah jam sebelum tidur..

mase beli buku ni saye cume bace tajuk besar je.. tak bace pon ayat 'terubat hatiku dengan kelahiran sembilan permata hati'  bile balik rumah belekbelek.. syoknye bace ayat tu.. ramai anak seronokkan.. saye pon mule bace.. setakat saye bace ni tak bosan langsung.. rase nak bace.. nak bace.. nak bace lagi.. cume ade la ayat berulang.. tu je.. sebabnye pon saye baru sampai bab bersalin anak ke 4.. cerite bersalin kan lebih kurang same..

ade jugak katekate nasihat dari penulis.. katekate semangat.. saye rase bagus juga untuk suami sebab penulis ade cerite ape yang suami beliau buat saatsaat beliau sakit hendak bersalin.. cerite tentang pengalaman bersalin di hospital swasta dan kerajaan.. penulis juga memang beratkan tentang syariat islam.. best seronok sangat bace..

ade bab menjage aurat ketike bersalin.. teruskan azan lepas baby keluar sebab mase tu malaikat dengan syaitan tengah berebutrebut bisikkan sesuatu dekat telinge baby.. antare quote dalam buku ni..

'setiap kali berlakunya kontraksi, air ketuban akan mengalir keluar perlahan-lahan. ini menandakan bayi dalam kandungan semakin menurun..'

'semasa tempoh kontraksi silih berganti, umi mengingati betapa nikmatnya bersalin normal. umi membayangkan dalam fikiran, sewaktu itu betapa Allah Maha Pemurah. kesakitan bersalin mendapat ganjaran daripada-Nya. Dia memberi pahala dan ganjaran yang besar pada kaum hawa. Betapa mulianya seorang perempuan kerana rahimnya dipilih oleh Allah untuk melahirkan khalifah di muka bumi..'

bestkan ayatayat die.. belum masuk kotak tips lagi.. meh share ayat dalam kotak tips..

' penuhi masa kontraksi dengan berselawat, berdoa dan berzikir. menyebut perkataan dengan tepatdan menghayati maksud bacaan dalam hati..'

'urutan lembut dan laju berbentuk gerakan bulat di belakang pinggang dapat menghilangkan rasa tegang dan mengurangkan kesakitan'

ikutkan hati saye nak tulis semue sebab semue menarik dalam bab ni.. cube teke siape penulis buku ni? puan isyah radhiah idris.. isteri kepade che amran kumpulan raihan.. saye baru bace sikit buku ni.. terase macam nak beli buku beliau yang lain.. sebab banyak sangat manfaat.. tambahtambah tentang syariat islam..

Thursday, March 6, 2014

wordless thursday..

assalamualaikum..

semalam da ready untuk entry ni.. tapi sebab perut tak berape sihat saye balik awal.. kire half day la.. jadi tak sempat publish.. hari ni pagipagi saye publish wordless ni.. cume tukar tajuk dan tambah perenggan ni.. hihi..

saye tengah bace buku ni.. best.. 
sebelum tidur saye buka buku dekat atas.. ade awek sibuk.. nak buku juga.. bace la colouring book tu anak.. 
barangbarang dari autumnz.. nak mulekan balik breastfeeding journey..banyak lebih.. lepas ni boleh la buat business barang breastfeeding.. jom beli dengan parentlite.. boleh dapat discount 10-15%.. 
due kotak parcel dari autumnz.. 
bile ibu nak snap gambar.. ade awek naik meje dengan muke tak bersalah duduk depan kotak..
sekian wordless thursday.. hihi..

Tuesday, March 4, 2014

haaa.. ambik ufairah ni..

assalamulaikum..

ufairah sekarang makin la becok.. kalau ambil dekat rumah pengasuh.. selalu pengasuh cakap.. kalau ufairah bercakap.. dari pagi tak berenti.. semue nak ditegurnye.. sekarang musim panas.. lepas mandi pon.. 'nenek.. panas la' amboi.. terpakse nenek pakaikan singlet.. bile da pakai singlet.. berdiri depan kipas sorangsorang conquer.. anak oh anak.. cerdik kamu..

sebelum ni kan saye ade cerite ufairah takut dengan serangge terbangkan.. saye kalau boleh taknak takutkan ufairah dengan hantu ke gelap ke.. sebab tu susah nak atasi.. dengan serangge terbang ni pon saye tak tahu mane ufairah belajar untuk takut.. takut pon kene belajar ke?  hahaha..

sampai saye cari patung ramerame.. alaala 'replika' tu.. ade saye jumpe fridge magnet.. memang saye letak dekat frame tingkap bagi lekat.. tapi ufairah tau tu tipu.. hahaha.. bile kite bagi dekatdekat ufairah takut.. tapi bile kite ambil letak kat die selambe die pegang.. geram betul..

kalau baju yang saye pakai gambar ramerame ke.. ufairah mesti sebut.. eeeii.. ramerame.. takut.. tapi bile kite bagi pegang.. elok je buat muke geligeli.. kalau jumpe yang betulbetul.. yang boleh terbang tu.. memang ufairah peluk kite tak kan lepas.. haha..

sebenarnye nak cerite tentang ni je.. kalau nampak ramerame atau serangge yang ufairah takut.. ayat ni akan keluar dari mulut ufairah.. ulang sekali lagi.. mulut ufairah.. 'haaaa.. ramerame.. ambik ufairah ni'  macam kite selalu cakap kalau nak takutkan die.. hahaha.. boleh pulak takutkan diri sendiri.. anak oh anak.. geram dengan gelagat kamu.. care macam mengusik diri sendiri!~

'ufairah.. meh ibu gambar' inilah mukenye.. serius je.. nak suruh senyum punye la payah..

Monday, March 3, 2014

cameron highland - pasar pagi dan kampung sedia #part 6 (final)

assalamualaikum..

jom sambung cerite cameron.. susah nak jumpe kisah percutian keluarge kecil kami yang ade part final ni.. hahaha.. saye ingat lagi.. hutang cuti dekat langkawi.. final part.. hutang cerite ke gambang berpartpart.. tak masuk cuti sarawak yang da dekat 2 tahun lebih.. hahaha.. abaikan? takde la.. inshaAllah saye try recall cerite seingat yang boleh.. azam lepas habis cameron part final ni.. nak buat final langkawi.. lepas tu boleh buat gambang dan seterusnye..

selepas penat berhempas pulas turun naik bukit nak balik ke pekan brinchang dari big red strawberry farm sampai la kami ke pasar pagi.. saye suruh DH jalan dulu sebab DH kene dukung ufairah.. kiterang lupe bawa carrier ufairah.. haha.. DH da sampai atas bukit saye kedekkedek dekat bawah lagi.. bile sampai pasar pagi saye duduk tepi dulu ambil nafas baru jalan..

da penatpenat nak jalan.. urm.. takde ape pon yang saye beli.. ingat nak beli cactus.. tak beli pon.. sayur pon tak beli.. lastlast saye beli buah strawberry dengan jagung je kot.. ade la barang sikitsikit lagi.. lepas tu terus balik bilik.. mase tu da pukul 11 kot.. pukul 1230 da kene check ou.. bilik sepah tahap gaban.. kiterang rehat kejap.. kamaskemas bilik.. ngamngam pukul 1230 baru chek out.. manfaatkan mase sewaan sebaiknye.. haha..
saye nak check out da..

siap check out naik kerete terus pergi kampung sedie.. memang destinasi pilihan tiap kali ke sane.. tujuan ke sane.. pergi rumah saudare sepupu DH sebab nak beli ice cream malaysia strawberry.. memang homemade dan islam yang buat.. terbaik.. sekali pergi mesti beli 60 - 70 batang bawak turun.. heaven sangat kot.. da dapat ice cream idaman terus la kami bergerak balik ke kajang.. 

gambar ice cream takde.. tapi kalau korang perasan atas meje tu ade sebatang.. ni gambar mase tahun 2010.. siap kene jamu dengan air strawberry lagi.. rumah sedarekan..

sebelum tu kami singgah ke taman ramerame.. padahal mase tu ufairah da tidur dalam kerete.. saye  mintak DH dukung terus anak solehah tu bangun.. ape lagi.. teruskan aktiviti menjelajah taman ramerame.. yang tak boleh bla.. ufairah takut ramerame.. anak solehah saye ni memang fobia serangge terbang.. memang nak berdukung sentiase sampai saye tangkap satu ramerame letak dekat bahu DH.. jangan kate dukung.. DH nak pegang tangan pon die taknak.. haha..

muke budak baru bangun tidur..
da naik jambatan ni baru nampak ufairah segar sikit..
ramerame..
tu ha ramerame yang saye letak dekat DH.. dapat la DH rehat dari dukung ufairah sekejap..

nak kate best ke tak taman ramerame tu.. bagi saye la kan.. tak singgah pon takpe kot.. ikhlas sangat tak? takde ape pon.. ade ramerame (da name pon taman ramerame kan), banyak jenis ular, lipan, labahlabah, serangge la.. ade jugak arnab.. chipmunk yang comel, katak, itik.. kecik je tempatnye.. tapi kalau nak merase boleh la singgah.. habis round kami terus balik kajang.. tak berenti mane dah.. cume berhenti sembahyang jama akhir dekat cheras.. dalam pukul 8 malam.. kami pon sampai ke pangkal jalan..

ufairah dengan peace dan chipmunk! 
gelikan tengok lipan ni.. banyak lagi serangge yang saye geli.. 
gambar ufairah dengan ramerame.. jenuh lekekan die sebab nak letak ramerame dekat die.. memang die tak sedar ade ramerame.. bile da puas snap.. baru saye jerit.. ufairah.. ramerame.. saye tunjuk baju die.. terus ufairah lari dekat saye muke cebek.. kesian anak ibu kene buli.. hihi.. kenangan sangat.. bile da besar.. ntah dapat ke tak kenangan ni.. semoge membesar jadi anak yang solehah baby ibu dan abah!~

lupe.. harge tiket taman ramerame.. RM 5 untuk seorang dewase.. kanakkanak tak tahu sebab ufairah free je!~





::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...