Friday, February 28, 2014

contraction atau kontraksi..

assalamualaikum..

bile badan makin besar.. berat makin naik.. perasaan malas pon makin besar.. kihkihkih.. lagi la bergande dari berat dengan saiz badan ni ha.. selamat taknampak.. kalau nampak mau da leper saye yang bulat ni kene lenyek dengan perasaan tu.. mihmihmih.. baru la sedar diri kot.. hari ni saye ade appointment lagi.. tapi dengan klinik swasta.. harap semuenye ok.. inshaAllah..

sebenarnyekan.. da seminggu due ni saye tak sabar nak rase kontraksi.. haha.. ramai orang cakap bersalin sakit.. betul ke sakit? saye pernah rase kontraksi.. tapi cume sampai 4-6cm je.. saye rase da kuat da saye punye kontraksi tu.. bukan pade ape yang saye rase tapi pade graf CTG yang doktor ambil.. doktor siap sound saye akan bersalin dalam sejam due lagi sebab kontraksi saye da high level.. tapi perancangan Allah tetap yang terbaik.. (nak bace kisah saye bersalin ufairah boleh search entry lame saye)

bagi saye kontraksi tu memang sakit.. tapi masih boleh dikawal.. masih boleh dikawal dengan zikir, pernafasan dan minda.. alhamdulillah.. sepanjang kontraksi saye diam je.. banyak berzikir dalam hati dan buat deep breathing.. ramai orang kate bersalin sakit.. saye tak tahu sebab saye czerkan.. takpe.. inshaAllah kali ni saye nak try rase macam mane bersalin normal.. moge dipermudahkan..

hati ni da meronteronte nak rase kontraksi.. mesti ade yang kate.. sakit pon ko nak rase.. sekarang ni saye da ubah minda saye.. kontraksi bukan kesakitan.. tapi kontraksi tu satu petande yang baby dalam perut makin dekat dengan kite'  bestkan.. syokkan nak jumpe baby.. jadi jom alualukan kontraksi.. sebenarnye.. malam tadi perut da mengeras sekali.. bahagian atas.. wah.. rahin saye tengah berlatih untuk keluarkan baby kot.. alhamdulillah.. doakan yang terbaik untuk saye..

inshaAllah.. saye kuat lebih dari ape yang saye fikirkan.. kontraksi tidak akan kuat dari saye kerana kontraksi sebahagian dari diri saye.. dan saye percaye pade baby saye untuk lakukan yang terbaik untuk keluar dari perut saye.. saye percaye pade baby bahawe baby akan bekerjasama sebaik mungkin dengan saye dalam menjayekan misi melahirkan..  saye percaye.. baby saye tak sabar nak jumpe kakak ufairah yang cheeky dan ibu dan abah yang sangat sayang pade baby dan kakak ufairah.. inshaAllah.. amin..

doapagijumaat          > Ya Allah.. yang maha pemurah.. berilah peluang pada sahabatsahabatku yang masih mengharapkan zuriat merasai apa yang aku rasai.. Amin..

Wednesday, February 26, 2014

lawatan bulanan ke klinik kesihatan ibu dan anak ( KKIA ) kajang part 2..

hari rabu patutnye wordless.. tapi da lame tak mengarang.. jadi kite karang la sikit.. sambung cerite klinik yang lepas.. dengan pasrah ingat da boleh balik rupenye kene jumpe doktor.. tunggu dalam 15minit.. not bad la.. sebelum masuk DH pesan.. semue jawab ha.. ha.. je.. cepat sikit habis.. saye pon angguk la.. bile nombor naik..

saye pon masuk jumpe doktor.. sembangsembang doktor bace rekod.. darah kencing semue ok memang saye takde problem.. doktor tanye vitamin ade lagi ke tak.. saye jawab ade.. lepas tu doktor nak scan.. saye malas sebab bukan saye boleh tengok baby pon.. saye cakap tak scan tak boleh? sebabnye baru lepas scan je.. doktor tu cakap.. 'awak ni semue taknak kan' ok ape saye tak demand.. haha.. lastlast saye scan jugak.. mase nak scan tu saye tanye la.. 'doktor scan ni nak tengok ape ye' doktor balas 'saye nak ukur..'

saye pon baring.. sekali kan.. kepale baby saye terkekanan sikit.. perut baby pula terketepi.. baby awak songsang ni.. sambil tekan perut dengan tempat scan untuk tunjuk tempat kepale dan perut.. bukan tunjuk monitor.. melintang kot.. transverse kate saye.. doktor angguk.. lepas tu ukur kepale perut semue.. tinggal nak cari tulang pehe.. cari punye cari tak jumpe.. doktor tu siap panggil geng! due tige orang tolong tengok.. selamat semue perempuan.. dekat 15 minit cari tulang pehe..

gel kat perut tu da setengah botol doktor bantai letak sebab lame sangat mencari tulang.. geram.. lepas tu kan.. da habis scan doktor bagi tisu toilet separuh.. bukan separuh roll tapi sekeping kecik tu potong due.. korang dapat bayangkan tak gel satu perut.. lap dengan tisu toilet potong due.. rase macam nak maki je doktor tu tau.. siap mase nak bagi tu 'alamak tisu da habis la.. sini memang miskin sikit!' macam tu kan perangai doktor.. lepas da turun dari katil.. pasrah pakai kain penuh gel sampai basah kain.. geram kot.. lepas tu mase pakai kain kan.. sorang doktor datang buka laci kat bawah katil scan tu saye nampak banyak lagi tisu.. tak rase macam nak memaki derang?

da settle duduk dekat doktor.. doktor cakap.. 'ok. baby awak transverse ni.. kene pergi jumpe spesialist dekat hospital..' saye balas.. 'la.. due minggu lepas kepale baby da ke bawah.. minggu lepas pon ke bawah.. baby masih pusing lagi ni..' sambil tunjuk gambar scan minggu lepas.. tak boleh.. awak kene pergi ambik tarikh czer.. mase tu memang rase nak sepak je muke doktor.. tak bagi peluang kite buat pilihan.. second opinion ke ape..

mase doktor tulis surat ke specialist saye nampak doktor tu tulis name dr. chong.. saye tegur doktor.. 'doktor ni lelaki ye' doktor angguk.. saye balas.. 'bagi saye pergi swasta la sebab saye nak doktor perempuan' boleh doktor tu balas.. 'ala.. kalau jumpe pon.. czer.. doktor tengok perut je bukan bawah pon..' sakit hati lagi.. dalam hati.. ko ni da kenape doktor.. perut pon aurat.. da la doktor tu perempuan islam pakai tudung.. tak boleh ke die nak jage maruah seorang perempuan..

malas layan doktor tu da.. bengang.. rase nak nangis.. keluar dari bilik doktor saye terus jumpe DH.. saye cakap dekat DH saye nak bawa balik buku pink salinan saye.. salinan klinik.. surat untuk specialist salinan saye.. salinan doktor.. kire semue dokumen saye saye bawak balik tanpe pulangkan dekat klinik.. saye marah.. saye bengang.. saye sakit hati dengan attitude staff dekat sane.. bagi saye derang tak bagi kite pilih langsung.. siap gune care menakutnakutkan kite.. sampai saye nangis sangatsangat esok tu mate saye bengkak pergi kursus.. pedih..

dan yang paling best..  minggu lepas saye pergi check up dekat klinik swasta yang selalu saye pergi.. scan dan kedudukan baby normal.. kepale dekat wah.. kaki dekat atas.. pandang belakang.. bukan posterior.. kalau la saye ikut cakap doktor klinik kesihatan yang tak bagi saye pilih langsung.. mesti saye da dapat tarikh untuk di czer.. bengang memang tahap gaban.. alhamdulillah.. saye masih kuat cekal degil.. jadi boleh la saye try VBAC.. doakan yang terbaik untuk saye ye korang.. terime kasih!~

Friday, February 21, 2014

kisah lawatan bulanan ke klinik..

assalamualaikum..

terpanggil untuk menulis di sini tentang pengalaman saye di klinik.. sepanjang mengandung ni.. sebenarnye saye malas nak pergi klinik.. tapi sebab nak cek jugak kandungan semue kan.. terpakse saye pergi.. lawatan pertame mase di klinik swasta.. mase tu da hampir 3 bulan saye mengandung.. pergi pon sebab nak confirmkan je.. then nak tahu EDD berdasarkan size baby.. selalu bawah 12 minggu masih accurate..

lepas tu saye tak pergi klinik dah.. mihmihmih.. saye berdoa.. dan saye yakin baby saye selamat dalam rahim yang Allah kurniakan.. selagi saye tak demam dan takde bleeding tu kire ok la kan.. bile ibu demam ade kemungkinan baby infection dan bleeding mungkin ade masalah.. lain takde kot bagi saye.. 

next saye pergi klinik mase 24 minggu kot.. mase tu klinik swasta.. memang tak check up dekat klinik government langsung.. bukan berlagak ke ape.. cume saye rase macam takde mase nak pergi tunggu lamelame tercongok.. akhirnye saye suspect denggi dan DH suruh pergi klinik kesihatan.. dari situ la bermulenye lawatan bulanan ke klinik kesihatan..mase tu da 30minggu da.. tak kene marah pon buat buku pink lewat..

tapi yang tak bestnye.. tetap kene pakse minum air gule.. memang ggrrrr sangat la.. siap kali pertame darah saye beku dan tak boleh gune.. kene minum kali kedue.. saye tak suke tau.. nak taknak pergi jela walaupon bukan salah kite.. tak boleh drag pula time nak minum tu.. pasrah jela minum.. tu da buat saye rase taknak pergi klinik da..

lepas tu saye ikut jela appoinment klinik.. tak kire la kerajaan ke swasta.. sampai satu tahap.. saye pergi klinik kesihatan.. jumpe nurse dulu.. ok la.. cek itu ini itu ini.. lepas tu saye refuse nak cucuk tetanus sebab baru je cucuk mase ufairah dulu kan.. saye cakap la nanti tangan saye lenguh seminggu susah nak pergi kerje lagipon nak bersalin kat hospital.. inshaAllah ok.. boleh nurse tu cakap kat saye.. kalau tak cucuk.. barang hospital tak bersih saye boleh kene sawan mase bersalin.. Allah hu rabbi.. mase tu kecil besar kecil besar je saye pandang nurse..

lepas da sembang.. die kutuk siape ntah depan saye.. macam takde etika.. siap cakap kat kawan sebelah die depan saye.. 'tengok geramnye aku sampai aku panggil perempuan tu binatang' dalam hati saye.. ape nurse ni.. takkan depan patient ko macam ni.. siap sangap banyak kali cakap rase nak tidur je.. lepas nurse tu da siap check saye.. die suruh jumpe doktor pulak.. tunggu la turn lagi.. ingat da boleh balik.. lame kot.. da dekat due jam kat klinik.. ok.. nanti sambung lagi next entry.. panjang da ni.. next entry lagi penuh emosi.. tak caye tunggu..

Thursday, February 20, 2014

cameron highland - tempat wajib pergi.. big red strawberi farm.. #part 5

assalamualaikum..

ngantuk sangat hari ni sampai nak buka mate pon tak boleh.. hebatkan.. intro untuk entry ni cerite hal mengantuk dekat office.. haha.. memang sekarang tenage macam makin kurang.. penat betul.. semalam tak update sebab halfday.. pergi check up.. sebenarnye ade cerite tentang check up.. nanti la saye cerite.. sedih betul blog saye ni.. rase macam takde langsung entry khas cerite tentang mengandung.. kahkahkah.. sorry la ye.. nanti la saye up satu due..

da habis cerite pasal pasar malam.. balik makanmakan sembahyang tidur.. budget nak bangun awal.. lepas sembahyang subuh pakat tidur balik.. terjage pukul lapan okeh.. mane taknye.. bilik takde tingkap.. memang gelap jela.. walaupon gune kipas kecik tapi nyenyak.. penat kot.. bile da terjage tu.. basuh muke tukar baju kejut ufairah terus keluar.. memang betul kami tak mandi sebab sejuk yang teramat.. perlu ke mandi? peluh pon tak.. hahaha.. ayat bele diri..

saye da ready.. jom la jalan.. 
sebelum sampai big red strawberry farm kene daki bukit tinggi.. jumpe cactus valley dulu.. 
pitstop terakhir sebelum ke cafe..
 tempat yang di tuju.. big red strawberry farm.. memang tu tempat saye nak pergi.. nak pergi makan waffle yang semue orang sebutsebut tu.. pergi sane menapak gune kaki sendiri.. dekat la jugak. saye cakap macam tu sebab kami jalan sampai je.. tapi penat die.. korang tak payah cakap.. dengan nak dukung ufairah garegare lupe bawak carrier tugas DH.. kesian.. memang rase menyesal tak bawa kerete.. tapi bile fikir alasan taknak bawak kerete rase bagus..

antare alasan taknak bawak kerete.. saye takut traffic jam.. standard cameron la kan.. memang traffic jam memangjang da buang mase nak beratur.. kedue bab parking.. kalau la da ramai yang sampai situ.. tak ke payah nak parking.. biar la die tulis 200 parking available.. kalau takde parking nak pusing balik.. memang tak berani ambil risiko la.. tu parking dekat big red strawbrry farm.. tak masuk bile da balik dari situ.. nak parking dekat hotel.. kawasan hotel tu memang betulbetul depan deret kedai.. dah kalau tak dapat parking mane nak parking kemas barang bagai.. jadi menapak la kami bertige..

ibu pon nak ambil gambar dengan ufairah..
keluarge kecil kami!~
penat berjalan.. berhenti banyak kali.. sampai DH kene tunggu atas bukit.. maklumlah.. orang perut boncet ni memang lambat sikit bab jalan.. bile da sampai.. rase lege sangat.. tengok pokokpokok sayur die kembang mekar segar.. rase macam nak gigit je.. seronok kalau kite tanam pon jadi macam tu.. segar sangat mate mase tu.. tak masuk hidung lagi.. segar jugak sebab banyak oksigen..

tengok salad die.. melimpah ruah..

bile da sampai kafe die pulak.. rase nak order semue makanan, lepas tu tak habis.. saye makan waffle dengan ape bende ntah.. DH pula french fries dengan teh strawberi.. tapi tak kene dengan tekak die.. saye yang habiskan.. mihmihmih.. die order kopi pulak.. sejuksejuk minum panas memang heaven.. tapi makanan saye semue sejuk.. nak bagi kenyang order mashed potato.. habis makan menapak la balik ke pekan brinchang untuk shoping yang terakhir..


ok.. habis da cerite tentang big red strawberry farm.. tempat yang wajib korang pergi kalau datang sini tau.. kot nak cube waffle bualan orang ramai.. yang bestnye.. rasenye masih same macam 2 tahun lepas yang saye pergi.. tak macam kedai yang saye cerite sebelum ni.. bye!~

Tuesday, February 18, 2014

cameron highland - pasar malam #part 4

assalamualaikum..

semalam datang office bertenage.. hari ni da takde tenage.. tak larat da nak bawak badan.. rase tak sabar nak contraction.. nak follow contraction tu.. lagi pon bile da contraction baby makin dekat.. syoknye bau baby.. harihari bau baby tenang.. Allah hu rabbi.. berilah peluang pade wanitawanita di luar sane yang teringinkan anak.. sebenarnye tulang pelvis saye da mule sakit da lame.. macam nak mengembang tu.. tak lame lagi la kot.. doakan saye ye..

ni nak cerite tentang cameron.. pendek je kot.. kot la kan.. part 3 boleh klik sini.. part yang saye mengamuk sakan tu.. haha.. mane tak mengamuk.. jangke lain dapat lain.. lepas da bayar tu.. saye singgah makan kedai lain.. mihmihmih.. lapar kot.. da nye saye tak makan apeape2 lagi.. DH pulak mesti makan tak puas sebab makan 'garam' je kan. kedai makan tu betulbetul depan balai bomba.. kedai die kecil tapi ramai orang..

ufairah di kedai kedue.. sibuk nak pakai tudung taknak bukak..

saye masih dengan menu yang same.. nasi putih, tomyam seafood, telur dadar.. milo panas satu.. DH pulak pekene char kuew tiow.. alhamdulillah.. tak masin.. dapat la makan.. kenyang.. burpp.. dan yang peliknye.. kedai ni lagi murah dari kedai cerite part 3 saye tu.. takpe la.. rezeki derang Allah da tentukan kan..

lepas lapik perut.. ape lagi.. panjang langkah la kami mendaki ke pasar malam.. syok duduk brinchang ni jimat minyak.. kehkehkeh.. kerete memang tak berusik.. dari mule parking sampai da nak balik.. bende pertame yang saye cari sarung tangan ufairah.. da sejuk macam ais tangan awek tu.. terus beli.. RM4 je.. jalan punye jalan.. saje cuci mate.. kalaua de sweater menarik nak grab satu.. tapi takde yang menarik.. yang tertarik topi kait.. untuk ufairah jugak.. 
jom kite nak pergi pasar malam.. tengah tunggu abah keluarkan duit.. 

mase dekat pasar malam tu sempat la saye beli FM untuk kawankawan office DH.. kawan office saye takde.. mihmihmih.. sebab derang tak tegar pon dengan bendebende macam ni.. saye belikan jam strawberi je.. senang.. dan derang pon suke.. da habis tawaf pasar malam kami singgah beli udang goreng tepung, buah berangan, madu tualang.. kirenye makanan la.. da sejuksejuk.. ape lagi.. lapar.. terus balik bilik.. sambil lepak sebelum tidur makan ape yang patut..

memang kami tidur awal pon malam tu.. penat perjalanan dan berjalan.. esoknye akan bangun seawal yang boleh untuk jalan dan terus balik.. da name pon bilik untuk tidur.. memang kami buat untuk tidur cume add mandi dan sembahyang.. sembahyang tu paling penting.. jadi tak kesah bilik cenonet.. cerite esok? next entry.. bye!~

noteperingatan           > pesanan saye.. kalau nak beli makanan dekat pasar malam cameron telek dulu.. kadangkadang cha ya nun alif ni gunekan indon yang pakai tudung untuk jual makanan.. macam bebola ubi tu semue.. saye pernah nampak.. dalam van peniage ubi goreng tu berlarilari anjing.. dan melayu ramai berebut nak beli.. hatihati..

Monday, February 17, 2014

kalau la boleh..

assalamualaikum..

selamat hari isnin.. alhamdulillah.. hari yang indah sebab kerje sekarang copy paste je.. jadi kalau malas datang kerje pon tak kesah sebab kerje tak memerlukan tenage minda yang banyak.. selak borang dan salin.. tu jela.. alhamdulillah.. less stress.. kahkahkah.. nampak sangat malaskan.. takpe la.. asal ade kerje..

pagi tadi pergi cafe.. tengah tunggu turn nak order air.. depan saye seorang perampuan bersame anak perempuan.. comel.. mungkin dalam 4 ke lima tahun.. terus hati teringat ufairah.. mesti besar nanti ufairah macam ni.. saye senyum die pandang je.. tak balas pon senyuman saye.. tapi tak kesah.. hihi..

hati terus berbisik.. teringat ufairah yang saye hantar masih tidur.. sepanjang perjalanan mulut di pipi tak pon di dahi ufairah.. manemane yang sampai la.. kami naik motor je.. senang.. dukungan bertukar dari saye ke pengasuh.. sayu hati nak lepaskan anak ke tangan orang lain.. terase macam.. kenape orang lain perlu jage anak kite.. subhanAllah.. sedihnye..

bayangkan 7 pagi sampai lebih kurang 7 malam.. 12 jam anak bersame orang lain.. terpakse beri sepenuh kepercayaan pada orang lain untuk menjaga anak.. mase kite dengan anak pon 12 jam.. tolak waktu tidur? berbaki la 4 5 jam.. tu tak tolak waktu kite main phone bagai.. kalau la boleh..  saye nak jage anak sendiri.. nak berhenti kerje.. kalau la boleh kan..

hati terus menerus terdetik.. kalau la umur kite atau anak tak panjang.. masih berbaki sebulan due atau seminggu due.. lagi teruk sehari due.. mungkinkah kite berhenti kerje? menjage anak selame yang boleh.. apelah sangat dengan harta yang dikumpul berbanding dengan kasih sayang.. amanah yang Allah telah berikan ini.. subhanAllah.. bile la mase ini akan sampai.. masa saye dapat bersame anakanak selama yang boleh.. kalau la boleh....

sayunye hati.. sebak.. berat dade.. bergenang air mate.. kadangkadang kite mengejar harta sampai lupa nilai kasih sayang.. Allah hu akbar.. 

Ya Allah.. panjangkanlah umurku.. masih tidak puas menjage amanah Mu..
panjangkanlah umur anak ku.. masih tak puas bermanja dengan ahli syurga ini..

ufairah.. kamu baby ibu.. dunia akhirat ibu sayang kamu.. walaupon kasih sayang ini cume di dunia.. ibu berdoa.. berharap.. moge akhirat kita akan bertemu.. amin..

Monday, February 10, 2014

cameron highland - kedai makan best cameron highland.. betul ke? #part 3

assalamualaikum..

jom sambung cerite cameron.. tak berani cakap ni entry panjang ke pendek.. korang hadap jela ye.. lepas da sembahyang semue kami pon turun bawah.. mase tu dalam pukul 5 lebih.. da janji dengan DH jamak akhir untuk maghrib dengan isya.. cari makan dulu sebab kami lapar sangat.. memang tak makan apeape lagi.. last sebelum bertolak pagi tu..

sebelum ni kan saye pernah pergi sini.. sebelumsebelum ni saye study dulu tentang cameron.. pergi kali ni main terjah.. tapi masih ingat la kedai yang orang review ok.. kami pon dengan seronoknye berjalan turun tangge hotel nak ke kedai tu.. dekat je.. kalau pusing brincang mesti jumpe.. mase jalan nak ke kedai tu saye jumpe kelape laut.. buah die.. teringin jadi beli la.. nak rase..

kelape laut..

tak makan pon.. nak makan dekat kedai makan nanti.. DH order nasi goreng kampung.. saye pulak order tomyam seafood.. korang bace ni elokelok.. bukan nak mengondem kedai ni ke ape.. tapi kami terkene.. tak sampai 5 minit lepas order, tomyam saye sampai.. memang best r.. bagus r kedai ni.. macam dulu.. cepat.. dan ramai kate sedap.. tu dulu ye.. ade la 2 tahun lebih yang lepas.. jangan terpedaye..

anak dare yang kelaparan..
saye pon hirup la kuah yang saye bayangkan masam dan pedas tu.. sekali hirup.. sumpah wei.. rase nak sembur balik.. masin ya amat.. terus saye kuiskuis dalam tu.. ade ayam.. lor.. da la saye memang tak makan ayam kalau kat kedai tomyam.. order seafood.. takpe la.. makan jela da hirupkan.. kalau tak saye mesti minta tukar..

tunggu dalam 15minit.. kerusi baby da minta 3 kali..saye tak kesah lambat.. tapi da kene kuah tomyam yang letak garam sekilo tambah tomyam seafood saye jadi tomyam campur memang saye angin la.. tapi sabar.. sampai la nasi goreng kampung DH.. sekali DH makan.. masin!!! macam makan garam.. sumpah tak sedap rase garam je.. ufairah kan lapar.. kesian sangat.. DH suap la nasi goreng tu.. die ludah.. muke macam orang tahan masam.. ala.. berkerut tu.. masin sangat la tu.. selamat la anak dare tu da 2 tahun.. sebab sebelumsebelum ni ufairah memang tak makan garam.. mase tulis ni pon saye rase loye..

lupe.. sebelum nasi goreng DH sampai saye order la tomyam seafood lagi.. da kuah tak boleh hirup.. nasi putih pon tak sampai lagi.. kot la dapat tomyam yang betulbetul seafood dan kurang masinkan.. tungu punye tunggu tak sampai.. lebih dari setengah jam.. angin lagi hati ni.. tapi sabar.. lastlast saye suruh DH tanye orang tu da buat ke belum.. kalau belum saye nak cancle semue makan yang tak sampai tu.. alhamdulillah rezeki kami.. memang makanan tu tak buat lagi.. jadi bayar yang mane kami makan jela..

paling tak boleh bla.. macam mane tomyam saye boleh sampai 5 minit selepas order? sedangkan tomyam kedue lebih setengah jam tak sampai lagi.. tau datang dari mane? datang dari makanan yang tukang masak tu tersalah buat.. sebab saye perasan sebelum tu ade meje depan kami reject makanan.. tapi sebab pengalaman sebelum ni best dan review pon macam best saye percaye bulatbulat.. dengan panas hatinye lepas bayar.. saye snap gambar depan kedai tu.. siap cakap dekat DH.. nanti nak tulis kat blog.. inilah kuase blogger.. berlagak tak?? biarlah blog ni takde siape yang bace.. cume blog anak ikan bilis.. atleast.. kalau ade yang mencari info kedai makan dekat cameron tau la kedai yang saye kene tu! geram tau bile ingat.. ini lah kedai makan yang paling tak best dekat cameron highland.. dulu lain sekarang lain!

ni la kedai tu.. nik ikan bakar dan tom yam cameron highland..

tambahlagicerite          > mase kami makan tu kan.. jenuh kami pandang sekeliling kot orang lain pon rase masin ke tak.. tapi kami tengok orang makan macam biase je.. saye siap cakap kat DH.. 'agak orang cameron ni makan masin kot' melampau wei.. macam kalau nisbah garam tu.. sesudu nasi goreng = suku sudu garam.. bagi saye la.. serik da.. kalau korang pergi cameron try la pulak.. kot ok.. nnt share dengan saye..

Friday, February 7, 2014

cameron highland - hotel chua gin #part 2

assalamualaikum..

jom sambung cerite cameron higland.. sekarang ni entry kene pendek.. nanti bosan korang bace.. miahaha.. sebenarnye.. saye busy.. walaupon tak busy mane.. tapi kalau boleh saye nak siapkan kerje sebanyak yang boleh sebelum cuti lame.. syoknye.. tak sabar nak cuti lame.. yahoo.. siape nak join? cuti 3 bulan.. kalau la kaye.. mau saye sambung sampai 2 tahun..

habis shopping kat kea farm.. redah jalan sesak nak keluar dari pasar.. terus gerak ke brinchang.. kali ni memang da decide nak tidur dekat brinchang.. taknak tidur dekat tanah rate.. sebelum ni kami pergi tidur dekat tanah rate.. duduk apartment.. tu pon sebab nak jumpe sepupu DH.. lupe.. sepupu DH kerje sane.. kali ni pergi kami tak jumpe pon sebab sepupu DH turun bawah.. balik kampung.. jadi saye da cakap awalawal dekat DH yang saye nak duduk brinchang.. senang nak pergi manemane..

hotel pilihan kami? hotel murah je.. haha.. bukan nak berhoneymoon pon.. setakat nak tidur je.. pukul 5 lebih kot kami check in.. mane taknye.. mencari parking.. woott wwoott.. memang susah ya amat. tak tercapai dek akal.. dengan pasar malam buat jammed.. nak pusing 2 3 kali.. tak larat.. saye budget hotel dalam RM 130 ke RM150.. 

da dapat parking round.. tak ingat hotel pertame kami tanye.. tapi yang saye ingat rate die RM160.. ok not bad.. takpe.. kite round lagi.. kami mule dari bawah.. jauh sikit dari pasar malam.. saye cakap kat DH.. takpe.. kite round lagi.. kot dapat lagi dekat dengan pasar malam dan murah.. hotel kedue RM180.. ekh lagi mahal.. dekat 4 hotel kami tanye.. paling last RM200.. kire paling murah RM160 dan paling mahal RM200.. takpe.. kite round deret lain.. kami pergi hotel chua gin.. tanyetanye ade bilik RM85.. murah kot.. under budget.. sebab da penat sangat.. kami accept je.. tak tanye ape da..

DH tengah register.. kami duduk atas sofa.. penat round pekan Brinchang..

sekali masuk bilik.. bilik kami takde aircond.. miahaha.. bilik kipas.. da la kipas meje.. yang kecik pulak tu.. nak tukar da bayar.. nak taknak duduk jela.. asal ade tempat tidur.. saye tak kesah bab aircond.. tapi saye jadi kesah sebab mase kami pergi terlalu sejuk.. suhu kat bilik sampai 14darjah celcius.. kalau aircond boleh jugak adjust suhu kan.. aiseh.. hadap jela tidur berselubung..

ni la kipas kami tu.. ade TV flat screen..
kemudahan katil, almari dan kettle..

keluasan bilik takde la luas mane.. muat la nak sembahyang.. tu yang pentingkan.. kemudahan dalam bilik ade kettle, water heater (wajib ade.. kalau tak kami taknak mandi) almari.. meje solek.. meje tepi katil.. ala.. kemudahan yang asas tu kire cukup la.. da baringbaring dalam setengah jam kot.. sembahyang jamak akhir.. kami pon turun keluar.. ke mane? next entry la.. kami turun dan balik bilik dekat pukul 9.. lagi satu.. hotel ni takde lift.. kene pulak kami dapat tingkat 2.. memang bergegar lutut nak naik sampai atas.. hahaha.. kalau datang cameron nak hotel budget boleh la kot duduk sini..

ni type bilik macam kami punye tapi kami punye takde tingkap.. ni ade tingkap.. saye snap mase housekeeping tengah kemas bilik.. 
ni bilik family room.. pon saye snap mase housekeeping da sudah kemas..

Thursday, February 6, 2014

cameron highland - part 1

assalamualaikum..

entry sebelumsebelum ni saye ade cerite kami singgah somewhere dari kampung sebelum ke kajang kan? nun kat atas tu la tempat kami singgah.. entry aktiviti petang dekat rumah moyang ufairah tu petang last kami di sane.. esok pagi dalam pukul 930 pagi rasenye kami bertolak balik.. sebelum tu singgah rumah PIL hantar barang sikit.. salamsalam duduk dalam setengah jam dan meluncurlah kami ke cameron highland..

kami naik CH ikut simpang pulai.. selese sikit jalannye.. luas lapang boleh relax.. sebelum mendaki saye tidur dulu.. penat.. ufairah pon same tidur.. kalau ufairah tak tidur takdenye saye boleh tidur.. kesian DH drive.. saye da lame sangat tak drive.. dengan keadaan macam sekarang ni.. memang malas nak tukartukar.. DH pon redha je.. rasenye kami sampai dalam pukul 2 kot.. bawak slow je.. tengok pemandangan ambil angin nyaman.. best!

nak duduk dalam car seat jarangjarang.. kalau tidur saye lagi suke letak kat tempat kaki belakang lapik tilam.. baru selese dan lame die tidur..

best kalau dapat tanam sayur macam ni..

tak sangke bile sampai sejuk sangat.. tapi takde la sampai negatif kan.. hahaha.. mase sampai tu berkabus tebal tak nampak ape.. saye cakap dekat DH. 'abang.. depan tu gelap.. hujan ke kabus' DH balas 'kabus' ye korang.. memang tak nampak ape kabus tebal.. selalu pergi panaskan.. memang ufairah saye pakaikan skirt nipis.. miahaha.. awek tu cepat berpeluh..

tengok kabusnye.. memang tak nampak ape.. sejuk sangat..

tempat pertame kami berhenti Al mashoor strawberies sebabnye nak pergi toilet.. nak membuang.. sempat la jalanjalan kat ladang tu.. beli jam dengan madu yang comelcomel sebekas RM2.. ufairah sempat la main dengan arnab dalam sangkar.. tengok je sebenarnye.. sempat jugak layan kan ufairah bile die sebut.. 'ibu nak duduk nak gambar' ape lagi.. nak ambil gambar la tu..

ufairah lepak dengan abah sementare ibu pergi toilet..
ufairah excited tengok strawberi.. saye duk pesan.. jage tangan die takut kene petik.. haha..
dekat almashoor strawberies.. ufairah nak gambar kat sini.. abaikan ibu tu..

habis da round situ kami teruskan perjalanan lagi.. jumpe kea farm.. stop kejap.. lapar.. beli makanan gorenggoreng.. traffic jam kot kat situ.. kene pulak kami parking kat dalam hajat di hati nak cari sarung tangan sweater dengan topi untuk ufairah.. saye tak ready langsung sweater ke ape sebab tak jangke sejuk.. lastlast yang kami beli.. keropok lekor, ayam goreng, fries dan bende wajib.. strawberi coklat!~ hahaha..  lupe.. topi untuk ufairah.. sampai sini jela.. nanti sambung ye!~ 




Wednesday, February 5, 2014

wordless wednesday #45 - kek hari jadi Ufairah

assalamualaikum..

lamenye tak buat wordless.. di  kala busy ni.. memang bergune wordless.. hahaha.. tak sempat nak story sebab hari ni kerje separuh hari je.. nah gambar wordless..

theme untuk birthday ufairah.. tsunami di safari sebab binatang semue da tunggang langgang.. hahaha..
semoge anak ibu menjadi anak yang solehah..

Tuesday, February 4, 2014

aktiviti petang di kampung moyang ufairah.

assalamualaikum..

ingat entry sebelum ni? tajuk lain tulis lain.. da.. meh kite cerite tentang tajuk yang tersalah isi tu.. saye masih lagi cerite tentang balik kampung lagi.. sebelum pergi beli cake.. kami buat aktiviti luar.. bestkan duduk kampung.. halaman besar.. jalan pon lengang.. anakanak bebas bermain.. takde phone takde gadget pon da happy.. macam bandar.. penuh dengan gadget, shopping mall sampai anakanak jadi anti social..

macam saye. saye suke rayau keliling laman cari bende boleh makan.. jambu topi ke, buah cermai ke.. limau ke.. mase kami balik ade rambutan.. sedap.. manis.. teringin lagi.. hahaha.. tak puas makan.. kalau balik musim buah.. bangun tidur da pergi kutip manggis.. best.. DH pulak dengan hobi die.. menyapu.. DH saye memang suke bab sapu menyapu ni.. habis satu laman die cakap bagi bersih.. lepas tu bakar.. 

ni buah salak yang paktam saye bagi kat saye.. pokok dekat sempadan tanah.. rezeki saye..
DH dengan hobinye.. 

ufairah? lagi seronok die lari ke sane ke mari.. pernah sekali tu.. die kejar lembu.. betulbetul depan lembu! saye nak g ambil die pon takut.. miahaha.. geram tau.. tak masuk bab panjatpanjat lagi.. anak oh anak.. lepas tu naik buai kampung..ala.. setakat tali ikat kat pokok lepas tu letak papan.. 
 
ufairah dengan mak saudare die.. buai kampung.. nampak DH x? hihi..

indahnye kampung.. bagi saye balik timetime stress best la.. rehat minda dan otak.. cube kalau kene tinggal sane.. saye rase saye tak mampu.. nak cari kedai susah.. pukul 7 malam da tutup semue kedai.. klinik pon jauh.. mungkin da terbiase dengan lemudahan yang hanye 5-10 minit.. saye jadi tak biase dengan keadaan macam tu.. kemudahan kurang dan kauh.. tapi ade kelebihan aman damai dannyaman..




luahan hati seorang kuli.. hahaha..

assalamualaikum..

penatnye la masuk unit baru.. kene pula pegang survey baru yang tak sampai setahun.. nak key in kerje yang tak pernah di key in.. rase nak pecah otak even tak payah fikir apeape.. cume copy paste dari borang.. ade sikitsikit yang musykil la kene fikir.. tapi banyak saye tolak tepi nanti discuss dulu sebelum key in.. yang saye kene fikir nak siapkan key in.. even supervisor saye pon cakap jangan tensiontension sebab saye bawak baby.. 

da bile kite tak pernah buat sesuatu tu.. kite taktau nak budget mase dan tak tau bos kite expect kite macam mane.. da semue baru kan.. jadi saye pon tak tau nak budget.. sebelum ni orang key satu borang berape lame.. nanti tercepat sangat takut bos tak yakin dengan kerje kite.. lambat sangat nanti bos kate lembab.. pening la fikir.. 

lagi satukan.. banyak komen mase saye up entry saye di unit baru cakap good luck di tempat baru.. sebenarnye saye masih di tempat lame.. cume unit dan kerje je baru.. tapi jasad saye, partition saye masih di tempat lame.. masih tak dapat move ke unit baru sebab dekat situ penuh.. kene tunggu staff sane pindah unit lain bagi kosong dulu.. baru saye boleh move ke situ.. ni kan job rotation.. jadi kene tunggu pelan lantai baru ,baru boleh duduk sekali dengan unit baru.. ni pon stress sebab orang sekeliling buat kerje yang sangat lain dari ape yang saye buat sekarang!~

tak best sangat sebab bos jauh.. ade orang suke bos jauh.. saye pon suke sebenarnye.. tapi bagi saye yang dalam proses belajar.. saye rase saye kene dekat dengan bos.. tak pon kawankawan seunit.. senang saye nak tanye apeape.. ni tak.. kene berjalan langkah 2 unit baru sampai unit saye.. da la borang banyak nak kene angkat sendiri.. tapi pakai troli la.. ulang alik alang alik.. sebenarnye saye jarang jumpe bos dan kawan unit.. semue survive sendiri.. moge saye kuat tabah.. dan perkare ni akan berlalu secepat mungkin.. ade hikmah di sebalik semue ni kan.. Allah know best.. inshaAllah.. alhamdulillah..

nota            > tajuk entry asal aktiviti petang di kampung moyang ufairah.. sekali tertype bende lain.. kene tukar tajuk la ni.. hahaha.. korang pernah tak macam ni?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...