Thursday, October 31, 2013

perempuan tetap perempuan..

assalamualaikum..

hari ni mood ke laut.. datang office takde air cond.. panas kot.. panas ok lagi.. jom kipas ramairamai.. masalahnye karpet bau kepam.. haha.. mane tahan wei.. lepas tu bos semue da masuk.. 3 hari takde pergi taklimat.. hari ni masuk.. longlai jiwe rage nak datang office bile fikirkan bende tu.. tapi takpe.. semue masalah da settle.. tinggal arahan seterusnye..

jadi saye pon belekbelek gambar nak update blog.. gambar bertarikh 14 jun 2013.. memang da lame.. tapi tak kesah la.. nak abadikan kenangan ufairah.. opah ufairah beli pinggan mangkuk.. tak sempat sampai dapur da dikerjekan ufairah..

pk dulu nak buat ape..
ok.. jom pilih pinggan mangkuk..
agak cukup tak banyak ni?
cukup la masak untuk makan sorang..

tengok.. perempuan tetap perempuankan.. takde siape ajar.. takde siape tunjuk.. die sendiri pandai.. mase ni ufairah baru setahun lime bulan.. nampak sangat naluri tu adekan.. lagi pon ibu abah ufairah tak pernah langsung belikan mainan masakmasak ke ape.. moge besar nanti rajin tolong ibu abah buat kerje rumah.. ok la kan main pinggan mangkuk baru dari main periuk belange.. kantoi nanti bontot kuali hitam!~


Wednesday, October 30, 2013

the tree top walk..

assalamualaikum..

jom cerite tentang jalanjalan.. da lame tak cerite tentang jaanjalan.. dan banyak cerite tentang jalanjalan terbengkalai.. kan da transfer gambar dari phone cikai ke PC.. jadi senang la nak cerite.. tapi sebab jalanjalan yang tak berape nak jalan.. gambar pon sikit.. faktor takut phone jatuh pon ye jugak..

the tree top walk sungai sedim.. siape pernah dengar? mesti ramai yang tak pernah dengar.. orang kedah pon ade yang tak tau kewujudan tree top walk ni.. saye orang perak tapi da sempadan nak ke kedah pon tak tau.. tau tentang tempat ni pon dari rancangan dekat TV.. tengok macam menarik..

paling menarik bile dengar perkataan ni dekat dalam TV.. tree top walk ni.. adelah canopy / kanopi walk yang terpanjang di dunia..  wah.. dalam hati macam.. di dunie? harus lah pergi.. da 2 tahun menaruh harapan nak pergi tengok sebab terpanjang di duniekan.. akhirnye berjaye la saye jejakkan kaki ke sane.. raya puase yang lepas.. 13 ogos 2013. abadikan tarikh tu..

disebabkan tree top walk ni dalam satu jam perjalanan dengan kerete dari kampung saye.. kan kampung saye da sempadan dengan kedah.. jadi dekat la sikit.. ade semanagt nak pergi.. satu jam perjalanan pon kene tunggu due tahun baru nak sampai.. kesiankan.. takpe.. asalkan sampai.. saye bawa la sepupusepupu saye.. saye kan cucu sulung.. jadi sepupu semue keciklkecil.. kecil dari ufairah pon ade!~

sampai je sini.. kami terus beli tiket.. kanakkanak RM6.. dewase RM10.. bawah tujuh tahun kot free.. jadi ufairah dengan mak 'menakan' masuk free.. bermula lah perjalanan kami.. jauh jugak tau.. dekat satu kilometer.. ufairah pon da tak larat jalan.. sepupusepupu saye pon same.. semue da penat. ala.. budakbudakkan.

bukti kami da sampai sini.. saye suke.. setiap kali buat aktiviti nature.. masuk hutan ke ape.. pakai baju hijau.. rase macam dekat je dengan alam..

ni sepupusepupu saye.. kecilkecil lagi.. 
makpak sibuk tangkap gambar.. anak terbiar.. 
ufairah dengan pak dan mak 'menakan'

memang enjoy dekat sini.. saye memang suke alam semulejadi.. jadi terase macam nak jalanjalan taknak balik.. nak telek.. belek satusatusatu pokok yang ade dekat situ.. tinggi tau.. kite berjalan tepitepi pucuk pokok.. tak payah panjat pokok pon da sampai pucuk.. ade air terjun kat bawah.. subhanAllahh.. terase nak pergi lagi..

perjalanan kami baru bermula..

canopy walk  ni boleh naik maksimum 30 orang  je setiap mase.. takut overload kot.. tapi kami je yang ade waktu tu.. baru enam orang.. tapi tak lame lepas tu datang lagi sekumpulam 3 orang.. jadi tak perlu risau.. tempat ni tak ramai orang pon.. mungkin sebab tak diwarwarkn kewujudannye dan terletak jauh ke dalam.. susah nak access agaknye.. selalu orang datang sini nak mandi 'lata' sungai sedim je.. kalau la ade banner atau sign board.. the longest canopy walk in the word.. mesti ade ramai orang nak datang..

tengok sepupusepupu saye semuenye happy..
pak dan mak 'menakan' ufairah rajin layan ufairah..
buah hati dunie akhirat saye!~

saye memang leke dekat atas ni.. tengok pokok itu ini.. tinggi.. rase seronok sangat cume kene rush sikit la.. kejarkan sepupu dan anak.. jalan nak laju.. lagi satu derang penat kot jalan jauh.. yang kite ni jalan lambatlambat sebab leke tengok alam sekitar.. cantik.. air terjun.. sayup dekat bawah.. kalau jenis gayat mesti gayat la duduk atas tu.. bergoyang tau.. alaala titi gantung..

air terjun.. 
kami di point tertinggi.. 26 meter dari aras hutan..

mase dekat point tertinggi ni la yang macam cuakcuak nak keluarkan phone.. kalau korang perasan.. pelantar.. tempat kite jalan tu.. lubang die besarbesar.. kalau terlepas phone.. boleh jatuh ke bawah.. siape nak pergi kutip tengahtengah hutan weh.. terkubur la dekat dalam hutan tu phone kite.. tujuan derang bine lubang besarbesar sebab nak kite nampak bawah.. lagi kite dekat dengan hutan.. saye usya jugak bawah. tak jumpe binatang pon..

habis jalan pusing dekat 1 km.. saye bawak la semue pergi mandi lata.. memang seronok la budakbudak main air sampai taknak naik.. air die memang sejuk sangat.. ufairah pulak saye lupe bawak balik swimming suit.. mandi pakai seluar je.. tak gigil langsung.. nangis taknak naik ade.. makan pulak saye tapau je dominos pizza.. tak kuase nak bawak nasi bagai pergi berkelah.. penat mak nak melayan semue.. jalanjalan yang singkat.. tapi sangat bermakne dan seronok..

ufairah tak heran dekat camera dah..
makanan kami.. tikar ape pon tak bawak sebab memang rancang nak g tree top walk je..

sajenakbagitahu          > entry ni taip due hari tau.. kahkahkah.. dasar pemalas sangat kan.. 




Tuesday, October 29, 2013

baju raye..

assalamualaikum..

da lame habis raye.. termasuk raye haji.. tapi hari ni saye update gambar baju raye ufairah.. hahaha.. boleh la kan.. sebabnye entry ni paling senang.. paling pendek boleh buat.. redhakan jela ye.. sebenarnye saye baru transfer gambargambar dari phone masuk PC.. jadi ade banyak gambar dan macammacam cerite.. tapi kene ingat satusatu la..

tak banyak pon beli baju raye.. ala kadar je.. beli pon dekat mane yang jumpe.. takde pulak pergi sogo sematemate nak shoping raye ke.. kadangkadang beli dekat parkson kajang je.. malas nak jalan jauhjauh sematemate nak shopping raye.. tak larat.. jadi raye ala kadar je.. mane yang mampu..

9 baju dekat atas beli dekat bawah office je 
baju murahmurah je.. RM5 pon ade.. 
haip.. ni baju saye!~ 
ibu da susun.. jom kite sembahyang.. 
sujud macam ni ye kawankawan..

maaf la ye.. gambar lame cerite lame.. tapi saye tau.. korang tak kesah pon kan.. lagi pon ni bukan blog hot.. yang nak kene keluarkan aktiviti terkini dan panas kan.. hahaha.. ade lagi baju raye ufairah yang tak pakai lagi.. sayang pulak.. jadi la baju harihari.. lagipon beli bukan untuk tujuan raye je.. asal boleh pakai time hari biase pon ok.. da name pon RM5.. haha.. tapi ade la yang puluhpuluh.. cume tak cecah ratus.. tak mampu mak nak beli mahalmahal nak.. tu pon rase macam mahal.. haha.. kedekut.. dush.. dush..

Friday, October 25, 2013

bila tiba waktu sembahyang..

assalamualaikum..

selamat petang.. doakan perniagaan kecil kami ye kawankawan.. semoge segalanya dipermudahkan.. semoge saye tabah sabar dan tidak putus asa untuk teruskan usehe ni.. saye tahu.. waktu permulaan ni la yang sangat susah.. waktu nak kenalkan kite siapa dekat orang.. waktu kita cuba untuk yakinkan orang.. doakan kami tau..

ok kite cerite hal anak solehah saye.. subhanAllah.. waktu cerite tentang die ni.. terase rindu sangat dekat ufairah.. ape la yang anak ibu tengah buatkan..kejadian ni berlaku semalam.. mase saye keluar dari bilik nak ke bilik air.. nak ambil air sembahyang.. saye tengok ufairah kelam kabut keluar dari bilik atuk.. terkejut saye..

ufairah berlari ke sofa two seater.. dekat sofa tu tergantung sejadah kecil ufairah.. saye ingatkan kenape ufairah lari.. sambil lari tengok muke saye terus cakap nak Allahhuakbar.. tangan ufairah pantas mencapai sejadah kecil tu.. tau kenape die kelam kabut?

atuk dalam bilik tengah jemaah dengan opah.. ufairah nak ikut jugak.. alhamdulillah.. sejuk hati ibu.. moge sampai ke tue kamu macam tu anak..  saye pon terus masuk bilik atuk dengan opah nak tolong ufairah bentangkan sejadah.. terus ufairah angkat takbir.. hihui.. comel.. tapi biase la. budak setahun lebih sembahyang.. setakat angkat takbir, qiam dan sujud..

Allah hu akbar.. tengok gaye.. hihi..

dah mule bosan la tu..

saye tunggu jugak ufairah.. takut ufairah kacau atuk sembahyang.. budakkan cepat bosan.. bile ufirah nak cuit atuk je.. saye cakap.. 'haaaaa' terus tak jadi.. bile atuk da rakat ke tige.. saye da berani tinggalkan sebab atuk da nak habis sembahyang.. lepas sembahyang dengan atuk.. cepatcepat bawak sejadah ke bilik saye pulak.. nak sembahyang dengan ibu pulak.. tapi 5-10 saat je.. anak la anak..

kalau perasan.. tangan ufairah dekat mane? da bosan la tu..


Thursday, October 24, 2013

doakan yang terbaik untuk kami..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. akhirnye saye berjaye jugak mengupdate produk di blogsop saye.. http://parentlite.blogspot.com/.. sebenarnye.. blogshop ni da lame.. mulemule nak fokus dengan cloth diapers.. tapi sekarang rase macam nak jual bende lain.. mungkin sebab ufairah da besarkan.. jadi saye lagi suke jual sesuatu yang saye minat.. sekurangkurangnye saye kenal product saye seadenye..

mase dulu tu memang minat cloth diapers.. tapi bile ufairah da besar.. lebih cenderung kepade mainan atau pon toys ufairah.. cloth diapers masih pakai.. cume da lame sangat tak beli dan bace tentang cloth diapers.. kire macam tak ikut perkembangan la.. jadi better buat sesuatu yang kite minat dan tahukan..

rase lege sangat bile da berjaye up entry dekat blogshop.. dekat FB parentlite.. dekat mudah.. semoge Allah mempermudahkan segala urusan saye keluarge dan umat islam.. doakan perniagaan kecil yang baru bermula ni dipermudahkan ye.. nak tengok barangnye? boleh la ke blogshop kami.. http://parentlite.blogspot.com/..

ok.. saye letak satu gambar la.. 

wooden toys.. huruf hijaiyah ( alif ba ta ) setiap huruf boleh tanggal.. alaala puzzle..

Wednesday, October 23, 2013

hari ini?

assalamualaikum..

saye duduk berkirekire nak drag lagi wordless sebelum ni.. tengok tajuk la.. wordless #38.. nak kene ubah ni.. sekarang da wordless #42 kot.. sekali saye refresh blog.. keluar gambar UPT.. terase macam.. blog aku ke ni? bile aku publish entry ni.. what the what the.. weh.. tak sempat drag.. hahaha.. da terpublish.. nak sorok balik tak sempat dah sebab da ramai komen..

sumpah.. saye rase macam lame lagi entry sebelum ni nak terpublish.. rupenye hari ni.. ya Allah.. tak sedar.. rugi tak check awalawal.. takde niat nak publish entry tu hari ni.. hahaha.. gambar tu ntah dari mane la saye ambil kan.. siape punye? saye ke? anakanak cucucucu pakcik google? kalau saye punye la kan.. mase bile? sekarang ke mase ufairah?

weh.. berdebar type entry ni.. takde rase nak reveal lagi tentang ni.. smbung rahsie lagi boleh? hahaha.. please.. tunggu la bile da bersedie.. bile da betulbetul kuat.. akan saye ceritekan.. sabar nooo.. 

wordless wednesday #43 - cukup lah sekadar ini..

assalamualaikum..



teke gambar ni mase bile.. yang penting bukan gambar barubaru ni.. kepunyaan siape? hihi.. saje je kontroversi sikit..

notakemaafan         > maaf andai gambar ini ade mengguris hati sesiape.. saye tak bermaksud.. lame saye tunggu nak share gambar ni.. sebab tu saye tulis dekat atas.. gambar bukan barubaru ni.. ntahntah mase ufairah  dulu ke.. bukan saye punye ke.. kepunyaan pakcik google ke.. tunggu la bile bersedie.. saye cerite tentang gambar ni.. boleh kan?

akan dipublish selepas seminggu atau due minggu.. atau bile saye bersedie.. draf dulu la.. date( 180913)

wordless wednesday #42 - moge dipermudahkan..

assalamualaikum..

pepagi saye da update blog..
lame kot tak menulis dekat sini..
takpe.. 
sebab hari ni hari rabu..
kite tepek gambar yang berkatekate..
doakan saye..


moge segale berjalan dengan lancar..
moge Allah memperluas dan mempermewahkan rezeki saye, keluarge..
dan seluruh umat islam..
amin..

Friday, October 18, 2013

bile ufairah suke gelisah tak tentu arah.. lepas tu mintak atuk!~

assalamualaikum..

hari ni saye ade sesi pembelajaran sehari.. tapi di bangunan yang same dengan tempat saye kerje.. jadi time rehat saye boleh balik kat tempat saye.. boleh la BW dan up entry.. biase la.. da nak cukupkan tujuh hari setahun.. kene la turun.. saye tak macam mammadanish.. suke pergi ILSM dekat sungkai tu.. saye malas.. jauh..

sebenarnye nak cerite tentang ufairah.. da hampir seminggu kot saye dengan DH tak cukup tidur.. paling kesian DH sebab DH la yang paling banyak jage ufairah.. saye banyak tidur sebab kurang sihat sekarang ni.. tengahtengah malam bangun nangisnangis.. kadangkadang sampai sejam sampai hilang suare jerit..

saye taktau kenape.. kadangkdang ufairah mintak nenen.. saye bagi tak sampai seminit ufairah mintak buai.. ye.. da dekat sebulan die dapat sleep prop baru.. buai!~ terpakse.. da duduk buai.. tak sampai seminit nak nenen.. da nenen tak sampai seminit nak buai.. banyak kali.. sampai saye dengan DH penat.. 

kadangkadang da masuk buai nak bear.. bagi bear.. nak mainan.. da dapat mainan.. baru je pegang jerit nangisnangis taknak.. abah ambik balik dari ufairah.. bile abah pegang je mainan tu.. jeritjerit nangis na mainan balik.. macam tu la ulang banyak kali.. penat.. kadangkadang menguji kesabran.. alhamdulillah DH sangat sabar layan saye dan ufairah..

saye sampai da taktau nak buat ape dengan DH.. bende dekat atas ni jadikan.. pukul 12 tengah malam ke atas tau.. asal pukul 12 lebih je mule gelisah.. semalam sebelum tidur kami da pasang al-baqara kuatkuat.. ok la ufairah tak mengamuk.. pukul 3lebih pulak bangun nangisnangis lepas nenen.. dari nenen nak buai.. dari buai ak nenen.. 

lastlast die mintak ape tau? atuk... atuk.. nak atuk.. dah.. haru ibu dengan abah.. takkan la dekat pukul 4 pagi nak kacau atuk.. saye cakap elokelok.. atuk tidur.. esok pagi kite jumpe atuk ye.. saye bawa keluar dekat hall.. letak dalam buai.. pukul 4.30 pagi atuk ufairah da bangun nak g masjid.. atuk ufairah nampak je buai terus tanye.. 'malam ni ufairah tak tidur  lagi?' terus saye jawab.. 'die nak atuk'

atuk terus jawab.. nanti lepas atuk mandi atuk buai.. memang ufairah tidur lepas atuk buai.. sampai saye terpakse tinggalkan ufairah time nak pergi kerje.. suruh atuk yang hantar pergi rumah BS.. memang manje sangat dengan atuk.. harap malam ni ufairah ok..

pertanyaan..          > korang ade idea taknak buat macam mane?

Thursday, October 17, 2013

cerita hari raya kami..

assalamualaikum..

semalam malas nak up entry sedangkan kalau up gambar kosong pon diterimekan.. tapi sebab takde mood.. jadi semue bende tak jadi.. lagi suke melepek ntah buat ape ntah semalam.. yang saye tau.. cukup time balik.. hahaha.. buat kerje pon sikitsikit je..

tahun ni mulemule ingat kami raya bertige je.. dengan abah ufairah dan ufairah.. sekali adik saye yang duduk klang nak balik.. adik saye da kahwin dan ade due orang anak.. seronok la jugak.. ade geng.. isnin saye masih kerja.. jadi malam isnin barulah isi ketupat.. rebus ketupat dan masak rendang ayam.. settle pukul 12 lebih.. terime kasih DH sebab banyak bantu saye..

tengah malam baru adik saye sampai.. saye da nak tidur kot.. penat.. esok pagi saye bangun adik da masak sambal pucuk dan sambal sotong.. saye malas nak buat kuah lontong.. tibetibe mase sembahyang raye adik saye yang duduk rawang sampai.. wahh.. jadi makin meriah raye kami even abah takde sebab balik melake..

DH sudah sembahyang raye.. kami bertige beraye di rumah BS ufairah.. tahun ni takde gambar raye langsung sebab saye sibuk.. haha.. tuan rumah la katekan.. lepas da beraye nak tolong masjid sembelih lembu.. tapi sedih.. bile abah saye takde.. kami tak dibenarkan tolong.. jadi datang masjid setakat tengok lembu je.. balik rumah rehatrehat..

raye pertame tanpe abah.. sedih.. sampai adik saye cakap.. 'lepas ni taknak raye tanpe abah da..' malam raye saye hampirhampir balik ke melake garegare adik saye.. die ajak balik melake sebab nak raye dengan abah.. tapi saye da siap barang nak masak semue.. macam mane nak balikkan? jadi saye stay je dekat kajang.. petang saye beli cake dekat king's.. konon nak bagi ade suasane raye.. hihi.. tapi raye kali ni.. raye paling rehat bagi keluarge kecil kami.. hihi..

gambar raye? takde.. kat bawah ni.. gambar malam raye.. tu pon makanan je..

ketupat sebelum rebus.. ummi dan abah yang anyamkan.. 
perap ayam untuk buat rendang.. first time buat.. DH cakap sedap.. 
ketupat dah siap rebus.. ngamngam pagi raye habis.. rebus la ketupat segere..



Monday, October 14, 2013

selamat hari raye aidiladha

assalamualaikum..

saye masih di office hari ni.. ye.. saye tahu esok raye.. saye raye dekat kajang je.. mulemule budget raye dengan husband dan anak.. lastlast adik dekat klang nak raye dekat kajang.. alhamdulillah.. ade kawan nak raye.. abah balik melake jadi raye la kami due keluarge.. tapi tak tau nak masak ape.. rasenye nak masak rendang ayam dengan ketupat je.. lemang beli.. tengok la ape lagi makanan tambahan esok..

office saye masih ramai.. ade la genggeng saye nak borakborak buat kecoh kat office ni.. syok la jugak.. tak terase sedih.. pagi tadi pon jumpe abah lagi.. yela..da serumah.. tengah hari nanti baru abah balik melake.. esok kot abah balik sini.. tak kesah la.. saye malas nak balik kampung sebab malas nak hadap jammed.. tak larat kot.. hari ni la.. saye nak ucapkan..


maaf zahir batin dari kami sekeluarga..

Friday, October 11, 2013

indeed

assalamaualaikum..

sebab terase cool sangat dengan tajuk satu perkataan.. hari ni satu lagi entry dengan tajuk satu perkataan.. siap bahase inggeris lagi.. double cool la ni.. hihi.. saje je kan saye ni.. hari ni takde mood.. bukan takde mood sebab ape.. takde mood sebab mengantuk.. terase macam nak tidur.. sakitsakit badan ni ha.. tak tau la kenape.. bile la nak dapat percutian yang boleh duduk hotel.. lepaklepak dalam bilik je.. inshaAllah tak lame lagi..

semalam tetibe dapat email dari DH.. email voucher groupon.. short gateaway la kami tak lame lagi.. jadi lah even due hari satu malam.. asal boleh rehatrehat.. tapi kalau dapat lame lagi syok kot.. kahkahkah.. sile bersyukur fifi.. jauh betul saye melalut ni.. takde ape yang indeed pon kan.. ok.. bagi saye.. inilah yang indeed..


well.. bile orang yang oh my english terlalu azab.. patut bace ulang due tige kali baru la dapat paham betulbetul dan menghayati.. bace pertame kali.. saye macam.. oo.. bace due kali.. paham sikit da.. bace kali ketige.. memang indeed.. cube bace dari hati.. how great our creator? baru kite dapat tahu dan selami.. subhanAllah.. alhamdulillah.. Allah hu akbar..

gambar ni dikongsikan oleh seseorang di facebook.. hadith ke 4 dari buku hadith 40 yang dikumpulkan oleh imam nawawi.. memang indeed bagi saye..

pesanansajesaje            > boleh jadi tazkirah jumaat tak? 



Thursday, October 10, 2013

haji..

assalamualaikum..

tajuk satu perkataan.. macam cool je kan.. takde ape nak cerite pon.. cume nak cerite yang abah dengan ibu ufairah ni kan.. baru je bukak tabung haji.. terukkan.. umur da 28 dengan 26.. hahaha.. ade kisah disebalik semue ni.. sebenarnye.. ibu ufairah memang da pernah ade akaun tabung haji.. tapikan akaun tu unde name arwah mama saye.. bile mama meninggal.. akaun mama akan tertutup termasuklah akaun bawah jagaan mama.. jadi tertutuplah akaun saye dan adik beradik yang lain..

mama meninggal mase umur saye umur 19 tahun.. sekarng saye da 26tahun.. 13 ogos 2013 genap lah 7 tahun mama pergi.. memang da lame saye berniat nak buat akaun tabung haji.. ntah la.. bende baik selalu tertangguh.. saye pernah ambil cuti.. 2 3 kali tau untuk buka akauntabung haji tapi sayangnye.. tak kesampaian.. ade je penyebab tak dapat buka akaun tabung haji.. tiaptiap tahun niat nak buka akaun.. azam tahunan saye tau..

akhirnye.. saye tekad nak buka.. sebulan yang lepas saye cuti lagi.. malangnya ade bende menghalang.. barubaru ni saye cakap dekat DH.. nak kene cuti lagi ni.. sebab nak buka akaun tabung haji.. memang saye nekad sebelum tahun ni habis saye nak buka akaun.. tetibe terdetik dekat hati.. terus cakap dekat DH.. 'abang.. lepas musim haji la kite buka  akaun tabung haji.. sekarang mesti tabung haji penuh' DH pon macam.. haahkan.. tak terfikir.. jadi kami pon hold la dulu..

takde la berusehe berie macam sebelum ni.. relaxrelax dulu kami.. nak dijadikan cerite.. tibetibe ayah saudara saye dapat panggilan haji.. 2minggu sebelum dia berangkat.. ayah saudara yang rapat dengan keluarga kami.. abang kepade atuk ufairah.. saye pon pergilah menghantar.. adat orang nak pergi hajikan..

mase dekat pusat haji kelana jaya tu kan.. ramai sangat orang.. meriah.. terase macam seronok.. walaupun takde akaun tabung haji lagi.. teruk betul.. da duduk dalam setengah jam.. DH pergi sembahyang nampak satu meje.. meje pendaftaran tabung haji dengan bayaran RM10.. subhanAllah.. tak sangke tau.. memang saye rase syukur sangatsangat.. saye dapat bukak akaun tabung haji.. 

mase saye pergi tu.. takde orang langsung.. saye terus duduk isi borang.. tak perlu beratur.. same jugak dengan DH.. sebab ade due orang yang jage.. da settle isi borang.. bayar tunggu buku sampai rumah dalam mase seminggu.. saye ade jugak sembang dengan puan yang jage meje tu.. saye cakap bagus la buat macamni.. senang.. kalau pergi tabung haji asyik full je.. puan tu pon balas.. sebab tu la kami buka dekat sini.. tapi takde siape pon yang minat.. 

saye bersyukur sangat Allah mudahkan urusan saye dengan DH untuk buka akaun tabung haji.. semoge sampai la hajat saye dengan DH untuk ke tanah suci.. semudah mane care saye buka akaun tabung haji  di kelana jaya.. semudah tu la urusan saye untuk ke tanah suci.. amin.. lepas ni nak buka akaun tabung haji untuk ufairah pulak..

nota        > jadi lepas ni.. siape yang takde akaun tabung haji.. boleh la buka di kelana jaya..

Wednesday, October 9, 2013

wordless wednesday #41- creamy pasta ufairah..

assalamualaikum..

semue mintak gambar.. tak gojes pon gambar makanan ufairah..


yang bijibiji hitam tu habbatus sauda.. 
nampak tak cheese tertarik tu? 
tinggal sikit je lagi..

da ade gambar.. jadi boleh la korang try.. resepi di sini..

keyword yang saye sendiri tak jangke..

assalamualaikum..

pepagi wordless ni la saye taknak buat wordless.. hahaha.. pecah rekod.. da lame tak menaip di hari rabu.. isnin yang lepas.. sesaje bukak nuffnang.. saye memang jarang bukak nuffnang.. sebulan sekali due je kot.. yela.. saye bukan ade CPUV ke ape.. saye buka pon sebab suke nak tengok keyword, referral untuk blog saye..

ade yang cari tentang langkawi.. hotel murah, kerete sewe murah.. ade jugak tentang TTC.. ade tentang baby food.. vaksin.. terase macam seronok dapat bagi info dekat orang.. tapi.. ade keyword yang saye tak jangke.. memang saye tengok terkejut kot.. saye bagitau mammadanish.. die pon ketawe.. ciss.. nak tau keyword ape? 


terkejut saye tengok.. malu pon ade.. ade ke blog saye ni cerite halhal macam tu.. lawak pon lawak.. bile saye fikir balik.. saye ade up entry tentang saye pergi tengok cerite kerat 14.. heronye aaron aziz.. heroinnye siti saleha.. bab puting pulak.. mungkin saye ade cerite tentang puing botol susu.. dan of course la nampak tu memang perkataan yang biase kite gune bile lihat sesuatu.. bile di gabung.. jadi la keyword kedue tu.. haishh la.. harap takde la bende bukanbukan dekat blog saye ni.. risau aih..

Tuesday, October 8, 2013

makanan toddler - pasta with creamy sauce..

assalamualaikum..

lame sangatsangat tak up cerite tentang makanan anakkan.. duludulu rajin.. sekarang.. kemalasan sangat azab.. hahaha.. tapi alhamdulillah.. ufairah masih cukup makan.. walaupon menu nak dekat same je harihari.. alhamdulillah sekali lagi ufairah jenis tak memilih makan.. cume bile ufairah kenyang.. jangan la bagi ape pon. confirm ufairah tolak..

semalam saye masak creamy pasta untuk ufairah.. dinner campur breakfast hari ni.. meh saye share resepi.. dengar name makanan macam gah je kan.. tapi senang je nak masaknye.. kalau susah memang tak merase la kamu anak..

bahanbahan sauce.. ( white sauce)

satu sudu ke due sudu unsalted butter (untuk anak yang tak makan garam lagi)
setengah biji bawang holland 
2-3 biji bawang putih (saye suke letak banyakbanyak sebab banyak khasiat)
whipping cream
cheddar cheese
zucchini kuning yang dipotong dadu
ayam cincang / potong dadu
air secukupnya

mulemula masukkan unsalted butter.. lepas da panas sikit masukkan bawang holland dan bawang putih.. agak da layu sikit jangan sampai garing tau.. masukkan whipping cream dan air secukupnya.. masukkan zucchini kuning.. kacaukacau lepas tu masukkan cheddar cheese.. ayam cincang pulak saye goreng tanpe minyak.. agak da masak saye masukkan dalam creamy sauce tadi.. bile da mendidih tutup air.. siap..

rebus pasta.. da kembang masukkan dalam pinggan tuang creamy sauce.. yummy.. ufairah memang suke!~ alhamdulillah.. kalau taknak letak zucchini boleh ganti dengan brokoli.. saye tak jumpe brokoli dalam peti ais.. jadi pakai la zucchini.. 

sesuatudiakhirentry         > gambar? esok la kot.. inshaAllah..

Monday, October 7, 2013

first vacation ufairah.. Gold coast morib.. september 2012..

assalamualaikum..

peringtan.. entry ini mengandungi gambar yang terlampau banyak!~

salam monday blues.. hihi.. blues la jugak hari ni.. dalam 50%.. lain saye seronok sebab bos semue takde.. office sunyi je sebab semue kerje luar.. saye diberi kelonggaran untuk tak pergi.. seronok..  tapi rase rugi jugak sebab kerja luar bulan ni dekat sarawak.. walaupun da pernah pergi.. terase macam nak pergi lagi sebab free.. haha..

entry ni.. entry super maha lame punye.. sebabnye.. cerite ni belaku lebih dari setahun yang lepas.. terukkan saye.. saye ingat saye da tulis dekat blog.. rupenye belum.. cerite tu agak penting kot bagi kami sebabnye.. tu first vacation untuk ufairah.. berlaku september 2012.. ampun.. oktober 2013 baru nak up.. rase macam larat pulak cerite entry ni sebab ringan je bagi saye.. banyak gambar je kan.. haha..

kami gerak ke sane tengah hari.. sampai dalam pukul 3 lebih.. lambat jugak.. dekat reception ramai sangat orang.. jadi pukul lime lebih baru la kami dapat check in bilik.. tu pon kene tunggu housekeeper kemas dulu bilik kami.. sabar la saye mase tu.. masuk je bilik.. keluarkan frozen food ufairah masukkan dalam fridge.. terus la gerak ke tepi pantai.. nak main ATV.. 

bilik kami.. pemandangan dari bilik air.. ade due katil single yang akan di gabungkan..

mase ni jugak first time ufairah pijak pasir.. ufairah geli kot.. comel je.. kalau tengok ufairah mase kecilkecil tembam.. geram kot.. da settle main ATV.. naik bilik.. abah ufairah pulak berendam.. mandi buih.. best kot.. lepas abah ibu ufairah pulak ambil turn.. ufairah mase ni da pandai golekgolek.. menyusur sikitsikit.. memang kene pantau takut terjatuh ke bawah je..

ufairah angkat kaki sebab geli nak pijak pasir.. anak ohh anak..
saye dengan ufairah.. bambam kan kami berdue.. 
kesayangan saye.. duedue jiwa dan raga saye.. 
kami bertige.. 
nampak kepale je.. buih banyak sebab bukak function massage.. 
dahdah abah.. naik la.. ufairah nak mandi jugak.. 

settle semue tu terus kami dinner.. dinner dekat hotel je.. pakej sekali.. ufairah makan salad je.. ibu dengan abah makan macammacam.. hihi.. sampai ufairah tertidur la ibu dengan abah makan.. settle semue.. balik bilik lepaklepak sampai tertidur.. bangun pagi terus pergi breakfast.. dekat hotel jugak.. ibu abah makan sampai ufairah tertidur jugak.. mihmihmih.. dasar kuat makan..

lepas makan terus turun main dekat team park.. ufairah duduk dalam pelampung jela.. mase tu ufairah tak pandai lagi.. sekarang da besar ni.. teringin nak bawak lagi.. mesti ufairah taknak duduk diam.. nangisnangis mintak itu ini.. lepas da puas mandi.. naik bilik mandi dalam jacuzzi pulak.. hahaha.. tak payah hairan la.. memang aktiviti dekat sini.. tidur mandi makan sampai puas.. lepas da puas berendm dalam jacuzzi.. kemas barang untuk check out.. lepas check out?

tengok.. punye penat.. sampai tertidur time makan..

ufairah tidur nyenyak dalam SSC..

jom kite main air..


turn ufairah main air dalam jacuzzi pulak.. asyik abah dengan ibu je..

kami mandi team park lagi sampai petang.. mihmihmih.. selagi mampu.. selagi tu kami buat.. da puas mandi.. tapi takde la petang sangat sebab kami da rancang nak jalanjalan dekat pekan banting sebelum balik.. motif? ntah la.. sajesaje je kot.. da puas mandi.. jalanjalan terus balik kajang.. takde la jauh sangat kajang dengan gold coast morib.. nak sembayyang pon tak boleh jamak.. memang kami enjoy first vacation untuk ufairah walaupun ufairah tak tau apeape lagi mase tu..
saye ngantuk la ibu.. tak larat da nak makan.. 

tapi bile mandi saye larat.. 

one happy family.. semoge kekal sampai ke jannah.. 
ibu.. jangan ajak sae naik.. saye nak main air lagi.. 
boleh jadi gambar pasport x? 

nota          > tak puas tengok gambar ufairah mase kecilkecil.. rase nak tepek semue je.. rindunye bau baby..














::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...