Monday, September 30, 2013

'atuk.. atuk'

assalamualaikum..

hari ni kite cerite tentang ufairah lagi.. asyik cerite hal jalanjalan je.. kali ni kite cerite tentang ufairah.. cerite jalanjalan memang banyak pending.. langkawi last entry kot.. raye pulak.. selain dari perlis kami ke the longest canopy walk in the world.. terbaru kami ke aquaria.. takpe tu semue tunggu dulu.. kalau cerite jalan je bosan jugak.. kite cerite tentang ufairah..

bab merajuk ni bukan baru.. da lame da sebenarnye.. tapi sekarang la nampak menjadijadi.. memang terserlah.. kalau kene marahkan.. cepatcepat pusing belakang jalan jauhjauh sambil nangis.. comel sangat aih.. walaupon tengah marah.. saye boleh curicuri ketawe lagi kot..

bukan setakat kene marah ufairah merajuk.. kadangkadang merajuk bile tak dapat ape yang die nak.. tu pon satu lagi.. bukan main jauh lagi lari dari kite sambil nangis.. kadangkadang siap duduk kaki berlunjur.. badan sandar kat dinding.. macam kecewe sangat.. saye tengok.. ketawe dari jauh je. tapi takde la saye biar lame sangat.. saye akan cepatcepat pegi pujuk.. takut ufairah rase tersisih..

lagi satu sekarang ni.. kalau merajuk da pandai.. kalau ibu marah.. abah pujuk.. kadangkadang abah pujuk tak kene care.. yela.. kadangkadang ufairah mintak bukanbukan.. abah setakat pujuk tapi tak bagi ape yang die nak.. lagi kuat ufairah nangis.. tau sebut ape? 'atuk.. atuk..' hahaha.. sekarang da pandai request atuk.. geram sangat aih.. manjae sangat dengana atuk.. macam entry sebelum ni..

Friday, September 27, 2013

ufairah cucu atuk..

assalamualaikum..

hari ni saye tak sempat BW lagi.. lepas ni saye BW ye.. dekat office ni busy.. tak masuk cerite kerje lagi.. paling busy hari ni orang MPC datang.. buat pra check up untuk 5S.. takkan r taktau 5S kan.. ramai sangat kot yang terlibat.. terjebak dengan 5S.. kadangkadan 5s datang time kite busy buat kerje kot.. ni pon tengah tahan nafas sebab derang tengah check..

da.. jom cerite tentang cucu atuk.. siape lagi kalau bukan ufairah.. minggu lepas ufairah tak jumpe atuk dengan opah lame sangat.. dari malam kai sampai pagi selase.. lebih kurang lime hari.. pagi selase atuk ufairah kejut ufairah.. seronok sangat aihh bangun tidur.. rindu atuk la tu.. lepas tu cari opah.. memang nampak la mood ufairah hari tu baik..

bile saye da siap nak pergi kerje.. saye pon ajak la ufairah.. 'jom sayang ikut ibu'.. ape lagi.. menggelupur melompat atas opah.. memang tak boleh blah tau tak.. dengan ibu pon da taknak.. saye pon salam atuk ufairah dulu.. lepas tu hulur tangan nak salam opah ufairah.. lagi kuat ufairah peluk opah.. sampai tarik bajubaju.. kalau boleh nak panjat opah sampai ke kepale.. geram kot.. saje je.. saye hulur tangan nak salam pon ufairah ingat saye nak ambil ufairah.. nak harap salam saye? memang tak la.. ufairah sorok lagi tangan..

opah lagi pasrah sebab kene hantar ufairah pergi rumah BS.. sebelum pergi rumah BS pergi makan dulu.. opah cerite.. tibetibe pukul sembilan dapat wasapp dari opah.. tau ape? gambar ufairah menangis kot.. mase tu BS tengah dukung ufairah.. tariktarik tudung opah nak ikut.. hai la anak.. melelehleleh air mate sedih.. dekat rumah atuk tidurkan dalam buai pon tidurtidur ayam.. takut kene tinggal lagi.. anak korang macam ni tak? cucu atuk yang terlampau okey!~

Thursday, September 26, 2013

hari ni saye kursus

assalamualaikum..

hari ni saye kursus.. kursus sehari je.. bukan sebab ape.. tak cukup 7 hari lagi.. tentang tatatertib.. dekat je dengan office.. jalan kaki pon sampai.. kekadang siap pergi beli makanan dekat bangunan tu lagi.. ni saye balik office nak solat dan update blog.. tak sempat BW.. inshaAllah.. esok saye BW.. jangan lupe tinggal jejak.. senang saye nak BW.. sekian entry pendek..

Wednesday, September 25, 2013

wordless wednesday #39 - gambar fresh

assalamualaikum..

da janji nak up gambar fresh.. ok saye up..

ufairah semalam..lepas penat ikut atuk dengan opah jalanjalan dan mainmain.. cucu atuk la katekan..

hebat.. da lame tak up due entry dalam sehari.. hari ni dalam sejarah..

wordless wednesday #38 - minggu lepas..

assalamaulaikum..

dasyatkan.. wordless pon yang last week punye..



takde yang kecur liurkan..

saye cube untuk up gambar fresh.. malam tadi punye.. inshaAllah..

Tuesday, September 24, 2013

bengang.. sakit hati..

assalamualaikum..

pagipagi da teremo.. rosak mood sehari.. habis semue tempat saye mengadu.. bukan sebab nak membuka aib orang.. tapi melepaskan perasaan yang terbuku sambil meminta pendapat untuk menyelesaikan masalah ini.. memang.. ape yang terjadi membuatkn saye terase sampai mengganggu mood saye.. harap tak berpanjangan..

ade seorang sahabat yang suke meminjamminjam untuk berlagak(bagi saye la).. sanggup membuat 'loan' kecilkecilan dengan kawan atau 'loan' bank sampai da habis percent untuk bende yang tak berfaedah.. haishh.. sakit hati rasenye.. memang nampak macam takde kene mengene dengan saye..

hakikatnye ade tau.. 'loan' kecilkecilan tu termasuk saye.. kalau setiap hujung bulan.. membuat 'loan' dengan saye.. mane tahan.. siap pakej lupe bayar.. memang saye berangin.. kekadang pinjam sebab nak beli air mineral.. kalau takde duit.. masak la air sendiri.. tak pon bawak air dari rumah.. bile tegur cakap.. aku tak boleh la minum air masak.. hei.. saye pon minum air masak ok dekat office..

pernah juga nak pinjam duit saye sebab nak pergi bercuti.. wat de wat de.. memang la saye menyirapkan.. takkan la saye nak susah payah sedangkan nak senangkan die.. kalau tengok dekat laman sosial.. bukan main show off.. hakikatnye? duit orang.. kalau la bende ni jadi dekat korang.. ape korang rase? sekalisekale ok lagi.. kalau selalu? naik jemu kan..

takpe la.. bile da ngadu dekat DH.. dekat BFF.. ade la satu due cadangan yang boleh saye gune pakai.. tapi paling saye ingat.. BFF saye kate.. sebelum bertindak.. niatkan untuk betulkan kawan.. tapi saye tambah.. betulkan diri sendiri jugak..

notasajesaje       > bukan niat nak mengaibkan.. cume nak minta pandangan dari korang.. kot ade jalan penyelesaian.. semoge kawan melupakan hobi membuat loan tidak berfaedah dan hidup dengan kemampuan sendiri.. kalau tau susah jimatjimat la kan..

Monday, September 23, 2013

pin.. pin.. pin..

assalamualaikum..

ramai cakap pin.. pin.. pin.. tu upin da ipin kan.. memang betul pon.. bende ni belaku selase yang lepas.. well saye kan ratu cerite basi.. jadi harus la tunggu bende tu seminggu baru update.. kire ok la seminggu.. ade berbulan kot..

bile da tulis pin.. pin.. pin..  tu upin dan ipin terus blur tak tau nak tulis ape.. miahaha.. blur je sekarang tetambah hari ni hari isnin.. mood takde la ke laut sangat sebab bos baru balik dari labuan dapat daim 7 biji dengan kisses 5 biji.. ade kaitan ke? ade la kot kan.. name pon blog saye kan..

sebenarnye.. ufairah tak pernah suke memane cerite kartun.. mungkin ufairah tak  boleh nak paham lagi jalan cerite or daye imaginasi tak setinggi mane kan.. well budak baru setahun lapan bulan.. jadi sekarang ni memang minat ufairah deka lagulagu je la.. macam lagu twinkletwinkle, satusatu saye sayang Allah tu, burung kakak tua, buai lajulaju.. ala.. lagu kanakkanak yang rancak tu..

saye ade jugak bagi tengok cerite boboiboy.. sebab ufairah macam minatkan.. habis je lagu.. tak sampai seminit ufairah da tergedikgedik taknak tengok.. hari tu saje je saye bukak cerite upin dan ipin.. saye yang nak tengok.. hahaha.. kantoi.. sekali ufairah datang sebut.. pin.. pin.. pin.. terkejut la jugak sebab saye tak pernah ajar pon.. tapi standard die la.. tak sampai seminit da bla sebab taknak tengok.. ibu pasrah nak!~ tapi terfikir.. mane die tau upin dan ipin.. kat rumah BS kot..

Friday, September 20, 2013

dari monster ke boboiboy..

assalamualaikum..

salam pagi jumaat.. terase sekejap je da jumaat.. mungkin sebab isnin da cuti kot.. tak sabar nak rehatrehat weekend ni.. miahaha.. tapi esok saye ade family day bahagian.. terase nak pergi bawa ufairah.. walaupon family day kami dekat tepi padang je..

sejak sebulan due yang lepas.. ufairah da kenal boboiboy.. maaf la ye.. anak saye memang perempuan.. tapi kartun pertame yang die sebut boboiboy.. ok la tu kan dari ultraman ke.. power rangers ke.. hahaha.. tak sempat nak cerite tentang boboiboy ni.. walaupon da sebulan due berlalu.. takpe.. kite cerite pendek je.. abadikan dekat sini..

sebenarnye.. dekat rumah saye ade majalah boboiboy.. paksu ufairah yang punye.. tibetibe ufairah bawa majalah boboiboy tu dekat saye.. die tunjuk gambar monster hijau tu dekat saye.. die sebut.. 'eeeii.. eeei..' die geli kot.. hahaha.. sebelah tu ade gambar boboiboy.. terus saye sebut boboiboy.. sekali je.. lepas tu.. asal nampak je boboiboy dekat TV.. buku boboiboy ke.. apeape la pasal boboiboy.. ufairah mesti sebut boboiboy.. sampai sekarang boboiboy..

tak pelikkan kalau anak perempuan kenal boboiboy dulu? sampai sekarang ufairah tak kenal princess, mickey, dora.. semue tu ufairah tak kenal lagi.. takpe.. nanti saye kenalkan slowslow.. boleh kan?

sajenakbagitahu          > sebenarnye.. tajuk entry ni pin.. pin.. pin.. tapi da tercerite lain.. tukar tajuk terus publish.. hahaha.. pin.. pin.. pin.. lain kali ye..

Thursday, September 19, 2013

amoi.. kate ufairah..

assalamualaikum..

lame sangatsangat tak update tentang ufairah.. ntah apeape.. terase rugi pulak nanti.. yela.. kalau panjang umur.. nanti tue takut urat ingatan banyak putus.. lupe da.. kalau la blogger ni kekal.. boleh jugak belekbelek.. kalau banyak duit boleh bukukan.. haha.. amboi.. tak hengat berangan..

ufairah da setahun lapan bulan ikut tahun masihi.. kalau ikut tahun hijrah da nak masuk setahun sembilan bulan.. sekejap je da besar.. macammacam da die tau.. banyak sangat akal.. cerdik sesangat. kalau dekat FB saye ade post tentang ufairah berzikir.. setahun enam bulan ufairah da boleh ikut zikir.. full hasbi rabbi.. alhamdulillah.. ade rezeki nanti saye upload..

jom kite cerite bab tajuk entry.. well.. anak saye kan da besar.. memang mulut pot pet tak berhenti cakap.. suke tiru gaye orang.. sekarang ibu abah atuk opah kene behave.. kalau tak ufairah ikut.. kalau saye ke sesiape nak tegur ufairah.. mesti cakap.. 'amboi.. ish.. ish.. ish..' semalam dalam pukul sembilan lebih saye da naik katil.. baring.. ufairah main kat luar.. sekali die selak langsir.. tengok saye tengah baring.. boleh die cakap.. 'amoi..'

ambil kau.. sekali ibu kena amoi dari ufairah.. marah ibu lepaklepak ke.. geram tau tak.. rase nak ciumcium je.. tengok.. pandai da die.. bukan main lagi.. tu la penghibur hati pengarang jantung saye!~ moge menjadi anak yang solehah sayang..

pesanandibawahentry        > ala.. main teketeke pulak WW semalam.. malu la.. takpe.. nanti ye.. inshaAllah.. pasti terbongkar jugak..

Wednesday, September 18, 2013

wordless wednesday #37 - saye pertaruhkan gambar ni untuk baby TTC..

assalamualaikum..

TTC malaysia ade buat pertandingan untuk gambar raye baby TTC.. jadi saye pertaruhkan gambar ni.. ok tak? 


mulemule syaratnye kene pakai baju raye.. jadi ni la gambar semenggah ufairah.. tetibe ubah syarat.. boleh pakai baju ape pon.. hurm.. malas dah saye nak edit.. pasrah jela.. moge ade rezeki untuk ufairah..

kepade sesiape yang taktahu lagi.. meh dekatdekat nak bagi tau.. ufairah ni baby TTC tau!~ alhamdulillah.. moge para TTC yang lain akan merasainya juga.. saye sentiasa doakan..

sajenaktambahnota        > sebenarnye ade entry wordless lain.. tapi tak bersedie lagi nak share.. dah type.. saye schedulekan sampai hujung oktober.. tengok la.. akan diawalkan atau dilewatkan lagi.. :) 

Tuesday, September 17, 2013

merdeka da hari malaysia..

assalamualaikum..

terase lame tak update blog.. lagi pon terase macam da jarangjarang nak update.. banyak cerite.. tapi bile tak maintain nak update tu.. susah pulak rasenye nak buat ayat.. tetambah keadaan office sekarang banyak kerje.. sibuk.. hari ni free sikit sebab semue kerje luar.. kecuali saye dengan seorang student praktikal.. jadi office ni kami yang punya..

hari ni da 17 september 2013.. semalam hari malayasia.. saye tak sambut pon.. saye di kampung.. menghabiskan mase bersame keluarge.. 31 ogos yang lepas pon saye tak wish or buat apeape entry berkenaan merdeka.. tapi sebenarnye saye terase nak print screen FB saye tentang hari merdeka.. sampai sekarang tak buatbuat lagi.. inshaAllah.. nantinanti ye..

banyak sangat pending cerite sampai tak tau nak mule dari mane.. entry ni pon saye main tulis je.. buat pemanas untuk diri sendiri.. kalau taknak bace pon takpe.. sebelum saye buat entry ni macam takde kene mengene dengan tajuk.. baik saye wish korang semue..

SELAMAT HARI
MERDEKA
DAN
MALAYSIA
walaupon da terlambat..

lagi satu.. jangan lupe doakan umt islam di GAZA, MESIR. SYRIA dan umat umat islam di seluruh dunie.. semoge kite diberkatiNYA.. di bawah rahmatNYA..

Thursday, September 12, 2013

kisah kami ke melake..

assalamualaikum..

da lame kot cakap nak cerite tentang kami ke laut.. ala.. ade entry lepaslepas.. yang kami ikut atuk dengan opah ufairah pergi gathering sekolah opah.. kami duduk di D nelayan pengkalan balak.. not bad la.. chalet tu betulbetul depan laut.. bile sampai je.. ufairah la paling excited.. kami pergi ramairamai.. atuk, opah, faqih (adik saye), saye, DH, ufairah dan arsyad (sepupu ufairah).. total semue tujuh orang..

saye cakap dekat ummi saye.. ambil la satu lagi bilik.. saye bayar je.. yela.. da tujuh orangkan.. bile sampai saye tengok bilik boleh la.. ade tige katil single.. mase kami sampai da pukul tige lebih.. kelam kabut nak sembahyang la.. terus saye tolak katil tigetige bagi rapat.. lepas abah saye sembahyang.. abah dengan ummi terus keluar.. balik ke rumah singgah abah dekat telok mas..

bilik kami.. muat la nak tidur ramairamai..

saye taknak ikut.. tak larat da travel jauhjauh.. abah dengan ummi balik pon sebab nak ambil periuk nasi.. malam tu ade dinner.. sekali ummi bukan ambil periuk nasi.. siap masak nasi tu dekat rumah.. dengan masak kuah durian lagi.. punye la lame nak siap masak.. dekat pukul 8 baru ummi dengan abah sampai.. bayangkan la.. tahan lapar la kami semue.. memang ade makanan dekat luar. kawankawan ummi sediekan kudapkudap.. malu kot nak keluar ambil..

 
berjaye mendapat kudapan melapik perut..
mase ni saye nak taangkap gambar sunset.. cantik sangat.. sekali ade budak (on of anak kawan ummi) jatuh bumbung.. die tak pijak ikut rasuk.. budak tu nak tangkap gambar sunset.. tapi nak tangkap gambar dari atas bumbung.. 

mase ummi balik ambil periuk saye da pesan.. tolong bawa due toto.. satu untuk lapik tidur satu buat selimut.. sejuk bangat.. sepetang tu.. faqih mandi kolam.. depan bilik kami je kolam.. tapi kolam untuk kanakkanak.. ufairah dengan arsyad due kali turun kolam.. laut pon same.. memang ufairah enjoy sangat mendi kolam.. main air puaspuas..

tengok ufairah sangat seronok.. 
ufairah dalam air.. arshad takut sikit.. jadi banyak tepi kolam je.. 
adik.. DH dan ufairah.. air kolam ni takat hidung ufairah..  
ufairah dalam air.. 
ufairah sibuk nak ke laut.. tengok tangan tu.. arsyad da nangis dulu taknak pergi..

malam tu.. menu dinner.. nasi lemak.. ikan cencaru dan kembung bakar, kambing bakar, mashed potato, salad, putu mayam, kuih raye dan banyaklagi.. saye bantai kambing bakar je.. lepas tu da kenyang saye lepaklepak kejap masuk tidur.. tetibe tengah tidur terase lapar.. ape lagi.. kerah DH ambil putu mayam dengan kuah durian.. dekat empat keping saye bantai.. hahaha..

pagi esoknye ade sukaneka.. tapi kami tak join pon sebab abah ade kerje.. nak balik awal.. mase tengah sukaneka tu la kami gerak balik kajang.. enjoy sangat ikut abah dengan ummi.. ikutkan hati malas nak ikut.. tapi sebab ummi ajak ikut jela.. paling seronok ufairah la sebab dapat main air puaspuas sampai tak larat da..

Tuesday, September 10, 2013

sambutan kemerdekaan kompleks C putrajaya..

assalamualaikum..

acare ni berlangsung semalam.. ingat nak up semalam.. tapi diserang sakit kepale.. jadi kene layan kepale dulu.. hari ni kite update sikitsikit.. tak tau la kenape kepale ni.. dah lame tak kene sakit kepale yang teruk macam semalam.. sampai hari ni terase sisenye.. tabah je la hati ni..

acare ni tak wajib pon.. siape yang bagi name je kene turun.. kawankawan saye bagi name.. jadi saye pon join je.. ala.. tak lame pon.. dalam sejam je.. pukul lapan mule.. saye sampai office pon dekat pukul lapan.. jadi sempat beli milo ais bungkus buat lapik perut.. lepas tu nasib la.. dari pukul 10pagi sampai ke malam sampai ke sekarang ni terase lagi sakitnye.. cume da berkurang sikit..

sampai je dataran kompleks C.. saye teruje.. banyak sangat belon.. terase lepas tu dapat sorang satu pulak tu.. tunggu VIP sampai.. nyanyi lagu negara ku.. lagu medley patriotik.. dan lepas dengar ucapan timbalan menteri MOSTI.. ade satu acare.. lepaskan belon.. banyak belon berterbangan cantik.. tapi macam pembaziran.. sayang nak lepaskan.. da.. jom tengok gambar..

nampak tak jambangan belon.. banyak.. 
kene berbaris.. 
ketue belon.. 
da macam birthday partykan? 
ade belon terlepas.. 
acare lepaskan belon ramairamai.. 
ketue belon da naik.. 
belon dengan bendera malaysia..

nota      > sampai sekarang terfikir.. ape kaitan melepaskan belon dengan kemerdekaan..

Friday, September 6, 2013

Contest: Family Potret Raya

assalamualaikum..



tunggu punye tunggu gambar keluarge kecil kami tak sampaisampai dari adik.. ade je alasan.. format phone.. nak kene back up balik gambar la.. phone tukar dengan pakwe la.. jadi memang takde la gambar kami bertige malah berdue.. takkire la.. ibu + abah.. ibu + ufairah.. atau abah + ufairah.. yang ade dekat saye gambar ufairah sorang.. jadi gambar ni saye cilok dari facebook adik saye.. gambar die bersame abah kesayangan saye.. dan adik yang ni la yang tak bagi lagi gambar raye kami.. hahaha.. redha jela.. asal jadi masuk contest ni..

notafridayblues        > selamat ade contest ni.. boleh malasmalas nak update blog.. 

Thursday, September 5, 2013

kami ke perlis - part 4..

assalamualaikum..

bertabah la ye kawankawan.. saye pergi perlis due hari satu malam je.. tapi cerite berpartpart.. sekarang memang mood ke laut.. even da pergi laut kutip mood pon tak berape cukup.. saye da pernah pergi wang kelian mase study dulu.. pergi mase jambori komander.. saye da cakap dekat DH yang saye nak ke sane awal pagi.. kalau pergi tengah hari panas ya amat.. ok.. satu tips dari saye.. kalau nak pergi wan kelian sila pergi awal pagi.. kalau boleh lepas subuh da gerak dari hotel.. baru sedap nak jalan..

yang saye dengan DH pon da rancang nak pergi pagi.. sekali kawan DH kate nak ikut.. pagi tu pukul 7lebih saye da suruh DH call kawan DH.. call punye call tak dapat..lastlast dapat call dekat pukul 9pagi.. pukul 9lebih baru la kami gerak.. lewat tau kalau pukul 9lebih tu.. mase da gerak ke sane.. jauh la jugak.. lebih dari 10KM saye teringat sesuatu.. penting tau..

'abang.. duit tak draw lagi' amek kau.. kami lupe nak draw duit.. memang la ade duit dalam purse tu.. cume RM200 kot.. cukup ke nak shopping? hahaha.. terpakse patah balik ke kangar.. da ambil mase.. sedih jugak mase tu.. ingat nak draw malam.. tapi da tak larat kan.. redha kan jela..

kami sampai sane dekat pukul 11 kot.. dengan jammed lagi.. susah parkingnye lagi.. hadap la kiterang bende tu semue.. jadi sile la pergi awal.. jammed pon kurang.. panas pon tak.. saye mase tu da bersyukur sangat sebab on the way kami pergi hujan.. agak lepas hujan redup la.. rupenye.. panas ya amat.. tepi bukit kan.. kalau sejuk.. sejuk betul.. kalau panas.. tak tau nak cakap la..

bukti kami ke sini.. abaikan saye yang gemok tu.. 

bile da sampai tu.. berjalan la kami.. ufairah mulemule DH back carry.. bile da lamelame ufairah nak turun jalan sediri.. sebab terlalu panas ufairah merengek.. nak air.. nak air merengek.. kesian sangat.. saye pulak memang da out of energy.. memang rase nak pengsan.. pitam kot.. berpinar mate.. saye tak kesah da.. atas jalan tar pon saye duduk bersile.. subhanAllah.. memang tak larat..

suasane dekat wang kelian.. panas dan ramai orang..

tapi dalam tak larat tak larat tu saye sempat la sambar periuk cap crocodile.. yang 6 beradik tu.. RM60 ke RM65.. memang saye aim tu.. murah kan.. kami beli kelambu khemah tu.. dulu beli online RM60 kot satu.. dekat sane RM15 je.. beli 2.. beli cover sit motor.. RM10 satu.. kat kajang RM20++ kot.. ingat nak beli banyak.. sekali tinggal satu je.. ade kedai lain.. tapi memang saye da nyawenyawe ikan.. panas terik dan tak larat.. rase jalan pon terhuyunghayang.. memang tak la nak cari..

saye sempat beli somtam.. tapi tak makan pon..  
DH pulak makan ABC kat sane.. mase ni saye bersile atas jalan TAR.. 
nenas dekat atas ni nampak sedapkan.. kecikkecik je.. teringin tapi DH tak bagi makan..

bile da sampai dekat dengan imigration.. ade la teksi motor.. saye naik teksi motor untuk ke kerete.. tak larat da nak jalan sebab jauh la jugak.. lege sangat dapat angin bile naik motor tu.. jangan risau.. yang bawa motor tu perempuan kalau kite perempuan.. RM2 satu hale.. bile da sampai dekat kerete saye rehat dulu tepi tu.. ambil angin da ok sikit baru gerak balik..

mase on the way nak balik ade la DH cakap.. 'rase nak datang lagi la sayang..' yela.. kami terkilan sebab sampai sini da panas.. tengah hari.. tak dapat round sampai habis.. separuh je da patah balik.. memang terase nak pergi lagi.. mase da sampai tu.. baru DH paham kenape saye nak ke sane awal pagi.. balik dari sane kami singgah ke satu tempat tapi kecewe sebab tutup.. tu next entry ye.. panjang sangat da..

Wednesday, September 4, 2013

wordless wednesday - #36

assalamualaikum..

hari malas ni la hari wordless wednesday.. alhamdulillah..

tolong abah sapu sampah.. 
penat r.. kite sapu sambil duduk pulak..

sekali ibu pon kene bantai dengan batang penyapu.. anakanak..

Tuesday, September 3, 2013

kami ke perlis - part 3..

assalamualaikum..

selamat petang.. dekat sini hujan.. sejuk.. rase nak beku tangan.. semalam tak up apeape sebabnye saye MC.. hihi.. kebetulan.. pagi semalam baru terase tak sihatnye.. padahal saye da siap pakai baju kerje tudung semue.. da siap start motor.. tetibe ade masalah sikit.. terus decide MC.. da tak sihat nak buat cemane kan..

kite sambung entry yang lepas.. lepas check in hotel yang berbaloi tu.. kami rehatrehat kejap.. mandi sembahyang siapsiap.. jama' awal.. keluar cari makan.. mulemule nak makan sekitar kangar je.. yela.. contact kawan DH tak dapat pulak.. baru la nak tanye kat mane nak makan best.. da tak dapat contact kawan DH kami gune plan B.. tanye pakcik google..

lepas da bace itu ini.. TQ blogger yang review kat mane makan best dekat pelis.. tak sempat komen TQ dekat blogger tu sebab kerjekerje menanye pakcik google dilaksanekan oleh en. DH semestinye bukan blogger.. jadi ade die kesah kalau tak tinggal jejak?  haha.. lepas da puas hati kami gerak ke jeti kuala perlis dengan bantuan papago sgmy..

bile da sampai sane.. terus la kami pergi dekat pusat penjaja makanan laut KOT.. tak ingat namenye.. terus park kerete dan cari tempat makan.. kat situ meriah jugak.. meriah dengan budakbudak main lastiklastik yang lampu tu.. ufairah ape lagi.. excited sangatsangat.. jadi lepas je order terus la kami pergi belikan lastik tu untuk ufairah.. ade kedai makan besar sangat.. ramai orang.. sebab takut kene tunggu lame kami cari kedai yang sedangsedang.. alhamdulillah.. makanan not bad.. murah pon murah..

tengok anak abah yang terlebih excited.. 
sanggup lari jauhjauh nak kutip.. 
makanan kami.. siakap laut +-1kg, tomyam seafood, sotong goreng tepung da hilang 2/3, ulam.. erkk.. alhamdulillah..

kami bukan ape.. fikir nak balik bilik cepat nak rehat je.. da name pon terjah perlis tanpe dirancang.. jadi badan ni tak berape nak boleh adapt tetibe.. cepat penat rase nak baring dan tidur je.. da misi pon tercapai.. tu yang tak kesah ape da.. lepas makan saye drive saje.. kalau DH drive terus balik.. saye pon masuk lagi dalam.. rupenye ade geraigerai.. kedai yang macam kalau kite tengok kite tau rang tempatan selalu makan kat situ.. rugi di situ.. kalau saye tau ade tempat kat situ.. saye lajak lagi kerete ke depan sikit.. rugi.. kat situ ade banyak pilihan kedai.. kat tempat saye makan tu ade la tige empat kedai.. jadi kalau korang ke sane.. sile ricky betulbetul..

mase tu jugak la saye nampak orang ramai naik kerete kude.. saye ajak DH naik.. DH taknak.. kesian katenye.. lepas saye park kerete.. (padahal sebelum ni kate nak balik bilik terus) tengok kude tu dekatdekat.. sedih la pulak.. kesian.. seekor kude kene tarik keretekude tambah penumpang dalam enem ke sepuluh orang.. mate kude tu macam ditutup dengan sesuatu.. kain tebal kot.. kire macam kude tu da hafal jalan.. terus saye tak jadi naik kude.. yang kami jadi.. naik kerete balik ke bilik dan tidur.. cool..

notepertanyaan         > dalam kereta kami sibuk bersembang bercerite.. ape hukum buat kude macam tu? komersialkan sampai nampak binatang tu terseksa.. siapa tau jawapannye?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...